Tor mot VPN – Hva er forskjellene mellom de to

Hva er Tor?

Tor er et anonymitetsnettverk som leverer programvare designet for å gi deg tilgang til internett anonymt. I motsetning til en VPN, der VPN-leverandøren kjenner din virkelige IP-adresse og kan se Internett-trafikken din ved utgangsstedet (VPN-serveren). Med Tor blir signalet ditt ført gjennom et antall noder, som hver bare er klar over IP-adressene 'foran' noden og 'bak' det, slik at ingen på noe tidspunkt kan kjenne hele banen mellom datamaskinen din og nettstedet du prøver å få kontakt med. Du kan bruke en VPN med Tor, slik vår Tor VPN-artikkel forklarer.

Navnet Tor stammer fra forkortelsen The Onion Router, som ble utviklet av US Navy og viser til måten datakryptering er lagdelt på, og blir kryptert flere ganger når den går mellom tilfeldig valgte noder.

Tor anses derfor som en ekstremt sikker måte å få tilgang til internett mens du holder din sanne identitet skjult.

Tor er støttet av mange sivile frihetsgrupper, inkludert Electronic Frontier Foundation (EFF), og har fått stor ros for å la dissidenter, varslere og menneskerettighetsarbeidere få tilgang til internett, uttrykke sine synspunkter, snakke med journalister og ellers bli involvert i politisk aktivitet som har blitt forbudt av deres egne undertrykkende regimer.

Det gjør selvfølgelig også at kriminelle kan handle straffri og berømmer kjent tilgang til undergrunnen The Silk Road, som bare fungerer når Tor er koblet til. De som er interessert i etikken om internettanonymitet, bør holde øye med vår kommende artikkel om emnet.

Tor mot VPN

Som du kan se, er formålet med Tor veldig likt VPNs hovedformål - å opprettholde internettbrukernes online anonymitet og å unngå brannmurer. Som en VPN kan den også brukes til å forfalske geografisk beliggenhet ved at brukeren kontinuerlig kobler seg til utkjøringsnoden er i ønsket land (ganske enkelt hvis du vil ha en avkjøringsnode, mindre lett for mindre land med dårlig infrastruktur).

Imidlertid er ikke bare teknologien brukt ganske ulik, men de er også ganske forskjellige i bruk. Hvis du vil lære mer om dette, kan du sjekke guiden vår om hvordan en VPN fungerer for å finne ut mer.

Tor fordeler

  • Ingen kan spore deg til de eksterne IP-ene du har besøkt
  • Distribuert nettverk - nesten umulig å slå av eller angripe meningsfullt

Tor ulemper

  • Veldig treg, noen ganger smertefullt - fordi dataene dine blir sprettet tilfeldig gjennom et antall noder, som hver kan være hvor som helst i verden
  • Ikke egnet for P2P-fildeling - selv om det ikke er noen måte å hindre deg i å bruke BitTorrent over Tor (og folk gjør det), er det både veldig treg og veldig dårlig form. Det bremser hele nettverket for alle andre brukere, for noen av dem tilgang til internett via Tor kan være av kritisk betydning og muligens
  • Selv om det på en klype kan brukes til forfalskning av steder (se ovenfor), er Tor en veldig fiddly og ineffektiv måte å gjøre det på. I tillegg til dette, betyr tregheten til Tor at bruk av tjenesten til å streame geobegrensede medietjenester er umulig.

VPN fordeler

  • Rask - generelt sett vil du se liten avmatning i råhastigheten til internettforbindelse når du bruker en VPN-tjeneste
  • Stedsforfalskning er veldig enkelt - de fleste VPN-leverandører tilbyr servere mange steder over hele verden. Siden disse tilkoblingene er raske, er en VPN ideell for streaming av geo-begrenset medieinnhold i høyere oppløsning
  • Ideell for P2P-fildeling - mens mange leverandører forbyr det, er mange satt opp med fildeling i tankene

VPN ulemper

  • VPN-leverandøren kan se din internettaktivitet - og i mange land er lovpålagt å føre journal over den, som kan overleveres til myndighetene eller til advokater om opphavsrett. VPN-er er også sårbare for angrep fra politiet i et forsøk på å innhente informasjonen de kan inneholde. Dette er grunnen til at det er viktig å velge en leverandør som ikke holder noen logger (og som er i stand til å holde dette løftet). Selv når en VPN-leverandør lover å holde ingen logger, blir du selvfølgelig tvunget til å stole på ordet
  • Koster penger (selv om det vanligvis er under $ 10 i måneden, eller mindre hvis du kjøper i bulk)

Slik fungerer Tor

Som vi bemerket ovenfor, overfører Tor data mellom et antall tilfeldig valgte noder, og krypterer det hver gang. Hver node vet hvor signalet kommer fra og noden det skal, men kan ikke se hele ruten (krets).

htw1

Disse stafettkretsene tilbakestilles tilfeldig hvert 10. minutt, slik at handlingene dine ikke kan knyttes til tidligere handlinger.

htw2

Hver node drives av en frivillig, og jo mer sikker frivillige det er, jo mer sikkert er hele Tor-nettverket.

htw3

Frivillighet til å drive en exit-node er derfor til god service for Tor-samfunnet og slår et meningsfullt slag for frihet og mot undertrykkende sensur. Det er heller ikke vanskelig å sette opp. Å kjøre en exit-node betyr imidlertid at andre Tor-brukeres aktivitet, inkludert potensielt høyst ulovlig aktivitet, ser ut til å stamme fra IP-adressen din. Dette kan føre til problemer, men heldigvis finnes det måter å minimere risikoen på nettstedet til tor-prosjektet.

Installere Tor

Det er veldig enkelt å installere Tor i disse dager (det pleide å være litt mer komplisert), og det er tilgjengelig for Windows, OSX, Linux / Unix og Android.

Du trenger bare å laste ned og kjøre Tor-pakken, som selv vil trekke ut til en katalog du ønsker (ingen ekstra installasjonsfiler er lagt til datamaskinen din).

tor 3

Dobbeltklikk på Start og tilkoblingsdialogen starter.

pic_1

Når den er koblet til, starter Tor-klienten en tilpasset versjon av Firefox Portable. Ikke bare er dette veldig lett, men det lar deg ta en versjon av Tor med deg på en USB-pinne (for eksempel), slik at du enkelt kan få tilgang til internett anonymt fra hvilken som helst PC.

tor 2

Du kan nå surfe på internett anonymt! Tor-tjenesten kan slås av og på ved hjelp av Onion-ikonet, eller tilpasses ved å bruke ikonets rullegardinmeny.

Tor tilbyr også en tilpasset versjon av Tails Live CD / USB Linux-basert distro, slik at du kan starte direkte på et sikkert OS.

Konklusjon

Den store fordelen med Tor er at du ikke trenger å stole på noen - din internettbruk er fullstendig anonymisert. Imidlertid går det veldig tregt. Som en konsekvens av dette er det ikke egnet for mange av de mest populære aktivitetene folk ønsker å bruke VPN til, for eksempel fildeling og streaming av geo-begrenset medieinnhold. Hvis du ønsker å være anonym mens du torrenser, kan du se på vår beste guide for VPN for torrent-nettsteder for mer informasjon.

Så lenge en pålitelig ingen logger VPN-leverandør brukes, så er VPN-er en veldig sikker og privat løsning som gir mye større ytelse og fleksibilitet enn Tor kan tilby.

Hvis du derimot er en mafia-varsling eller en dissident som bor under et regime der det ville være veldig farlig å bli fanget som utfører aktivitet (for eksempel å skrive politiske blogger), er Tor den tryggeste løsningen.

Bare husk at det ikke er noe som heter 100% garanti for anonymitet, uansett hvilken rute du tar. Det er alltid, i det minste potensielt, smutthull i ethvert sikkerhetsarrangement, og enkeltpersoner gir ofte sine sanne identiteter bort gjennom mønstre og feil..

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me