Tor vs. VPN – Hvad er forskellen mellem de to

Hvad er Tor?

Tor er et anonymitetsnetværk, der leverer software designet til at give dig adgang til internettet anonymt. I modsætning til en VPN, hvor VPN-udbyderen kender din rigtige IP-adresse og kan se din internettrafik ved udgangspunktet (VPN-serveren). Med Tor dirigeres dit signal gennem et antal noder, der hver især kun er opmærksomme på IP-adresserne 'foran' noden og 'bag' det, så ingen på noget tidspunkt kan kende hele stien mellem din computer og det websted, du prøver at oprette forbindelse til. Du kan bruge en VPN med Tor, som vores Tor VPN-artikel forklarer.


Navnet Tor stammer fra forkortelsen The Onion Router, som blev udviklet af US Navy og henviser til den måde, hvorpå datakryptering er lagdelt, og bliver krypteret flere gange, når den går mellem tilfældigt valgte noder.

Tor betragtes derfor som en ekstremt sikker måde at få adgang til internettet, mens du holder din ægte identitet skjult.

Tor er godkendt af mange borgerlige frihedsgrupper, herunder Electronic Frontier Foundation (EFF), og har fået mange roser for at have ladet dissidenter, varslere og menneskerettighedsarbejdere få adgang til internettet, udtrykke deres synspunkter, tale med journalister og ellers blive involveret i politisk aktivitet, der er forbudt af deres egne undertrykkende regimer.

Det giver naturligvis også kriminelle mulighed for at handle straffri og giver berømt adgang til undergrundsmarkedet The Silk Road, der kun fungerer, når Tor er forbundet. De, der er interesseret i etik af internetanonymitet, bør holde øje med vores kommende artikel om emnet.

Tor vs. VPN

Som du kan se, ligner formålet med Tor meget VPNs primære formål - at bevare internetbrugeres online anonymitet og at undgå firewalls. Ligesom en VPN kan den også bruges til at forfalske geografisk placering ved at brugeren kontinuerligt genforbindes, indtil exit-noden er i det ønskede land (ganske let, hvis du vil have en exit-knude, mindre let for mindre lande med dårlig infrastruktur).

Imidlertid er den anvendte teknologi ikke kun meget forskellig, men de er også meget forskellige i brug. Hvis du vil lære mere om dette, kan du se vores guide til, hvordan en VPN fungerer for at finde ud af mere.

Tor fordele

  • Ingen kan spore dig til de eksterne IP'er, du har besøgt
  • Distribueret netværk - næsten umuligt at lukke eller angribe meningsfuldt

Tor ulemper

  • Meget langsomt, undertiden smerteligt så - fordi dine data vises tilfældigt gennem et antal knudepunkter, som hver især kan være overalt i verden
  • Ikke egnet til P2P-fildeling - selvom der ikke er nogen måde at forhindre dig i at bruge BitTorrent over Tor (og folk gør det), er det både meget langsom og meget dårlig form. Det bremser hele netværket for alle andre brugere, hvoraf nogle af dem adgang til internettet via Tor kan være af kritisk og muligvis betydning
  • Selvom det med en knivspids kan bruges til forfalskning af steder (se ovenfor), er Tor en meget fiddly og ineffektiv måde at gøre det på. Derudover betyder Tor's langsomhed, at det er umuligt at bruge tjenesten til at streame geobegrænsede medietjenester.

VPN fordele

  • Hurtigt - generelt vil du se lidt afmatning til dine rå internetforbindelseshastigheder, når du bruger en VPN-tjeneste
  • Location spoofing er meget let - de fleste VPN-udbydere tilbyder servere mange steder overalt i verden. Da disse forbindelser er hurtige, er en VPN ideel til streaming af geobegrænset medieindhold i højere opløsning
  • Ideel til P2P-fildeling - selvom mange udbydere forbyder det, er der mange, der er sat op med fildeling i tankerne

VPN ulemper

  • VPN-udbyderen kan se din internetaktivitet - og i mange lande er loven forpligtet til at føre journal over den, som kan overleveres til myndighederne eller til advokater om ophavsret. VPN'er er også sårbare over for politimagter på grund af servere i et forsøg på at få de oplysninger, de måtte indeholde. Derfor er det vigtigt at vælge en udbyder, der ikke holder nogen logfiler (og er i stand til at holde dette løfte). Selv når en VPN-udbyder lover at ikke føre nogen logfiler, er du selvfølgelig tvunget til at stole på dets ord
  • Koster penge (selvom det typisk er under $ 10 om måneden eller mindre, hvis du køber i bulk)

Sådan fungerer Tor

Som vi har bemærket ovenfor, overfører Tor data mellem et antal tilfældigt valgte noder og krypterer det hver gang. Hver knude ved, hvor signalet kommer fra, og det knudepunkt, det skal, men kan ikke se hele ruten (kredsløb).

htw1

Disse relæ-kredsløb nulstilles tilfældigt hvert 10. minut, så dine handlinger ikke kan knyttes til tidligere handlinger.

htw2

Hver knudepunkt styres af en frivillig, og jo flere frivillige der er, jo mere sikkert er hele Tor-netværket.

htw3

Frivilligt arbejde med at køre en exit-knudepunkt er derfor en stor tjeneste for Tor-samfundet og rammer et meningsfuldt slag for frihed og imod undertrykkende censur. Det er heller ikke svært at opsætte. At køre en exit-knude betyder imidlertid, at andre Tor-brugeres aktivitet, inklusive potentielt meget ulovlig aktivitet, ser ud til at stamme fra din IP-adresse. Dette kan føre til problemer, men heldigvis er der måder at minimere de tilgængelige risici på tor-projektets websted.

Installation af Tor

Installation af Tor er meget let i disse dage (det plejede at være lidt mere kompliceret), og det er tilgængeligt til Windows, OSX, Linux / Unix og Android.

Du har kun brug for at downloade og køre Tor-pakken, som selvekstraheres til et valg af bibliotek (der tilføjes ingen yderligere installationsfiler til din computer).

tor 3

Dobbeltklik på Start, og forbindelsesdialogen starter.

pic_1

Når Tor-klienten er tilsluttet, starter en tilpasset version af Firefox Portable. Ikke kun er dette meget let, men det giver dig mulighed for at medbringe en version af Tor med dig på en USB-stick (for eksempel), så du nemt kan få adgang til internettet anonymt fra enhver pc.

tor 2

Du kan nu surfe på internettet anonymt! Tor-tjenesten kan tændes og slukkes ved hjælp af ikonet Løg eller tilpasses ved hjælp af ikonets rullemenu.

Tor leverer også en tilpasset version af Tails Live CD / USB Linux-baseret distro, så du kan starte direkte på et sikkert OS.

Konklusion

Den store fordel ved Tor er, at du ikke behøver at stole på nogen - din internetbrug er fuldstændigt anonymiseret. Det er dog meget langsomt. Som en konsekvens af dette er det ikke egnet til mange af de mest populære aktiviteter, som folk ønsker at bruge VPN til, såsom fildeling og streaming af geobegrænset medieindhold. Hvis du ønsker at forblive anonym, mens du torrenser, kan du kigge på vores bedste guide til VPN til torrent-websteder for at få flere oplysninger.

Så længe der bruges en pålidelig ingen logfiler VPN-udbyder, så er VPN'er en meget sikker og privat løsning, der giver meget større ydelse og fleksibilitet, end Tor kan tilbyde.

Hvis du på den anden side er en mafia-whistleblower eller en dissident, der bor under et regime, hvor det ville være meget farligt at blive fanget med at udføre aktivitet (såsom at skrive politiske blogs), er Tor den sikreste løsning.

Bare husk, at der ikke er sådan noget som en 100% garanti for anonymitet, uanset hvilken rute du tager. Der er altid, i det mindste potentielt, smuthuller i ethvert sikkerhedsarrangement, og enkeltpersoner giver ofte deres sande identitet væk gennem mønstre og fejl.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me