12 juli är Battle for Net Neutrality Day!

Internet som vi känner till är i allvarlig fara. USA: s federala kommunikationskommission (FCC) planerar att överlämna de befogenheter som den för närvarande har för att upprätthålla regler för nätneutralitet för Internet-tjänsteleverantörer..


Detta kommer att befästa kraften i stora företag, kväva innovation och bana vägen mot ett tvådelat internet där bara de rika har råd med obegränsad tillgång till den här teknik som förändrar spelet. Det är ett drag som inte är i någon intresse förutom USA: s stora namn ISP: er, som har lobbat hårt för förändringarna.

Den 12 juli ansluter sig Amazon, Reddit, Mozilla, StartPage, ProPrivacy.com och många andra internetföretag till nätneutralitetsaktivister för en "Internetövergripande handlingsdag för att spara nettoneutralitet." Kampanjen organiseras av Fight for the Future (FFTF) grupp för rättigheter för digitala rättigheter.

Vad är nätneutralitet?

Nätneutralitet är idén att all internettrafik behandlas lika av ISP: er och regeringar. Det betyder "inte diskriminera eller debitera på olika sätt av användare, innehåll, webbplats, plattform, applikation, typ av ansluten utrustning och kommunikationssätt."

Det är en hörnsten i innovation och fritt uttryck på internet. Utan nätneutralitet skulle internet helt enkelt inte ha varit framgången. Utan nätneutralitet:

  • Internetleverantörer kan diskriminera konkurrerande tjänster. Till exempel genom att stryka (eller till och med blockera) innehållsleverantörer som Netflix, Facebook och Google, samtidigt som kunderna får obegränsad, prioriterad tillgång till sina egna tjänster.
  • Innovation är kvävd. Netflix, Facebook och Google har förmodligen råd att betala internetleverantörer för att leverera ökad bandbredd för sina tjänster. Startföretag kommer emellertid inte att kunna göra detta. Detta kommer effektivt att lämna små, innovativa företag döda i vattnet, samtidigt som det stärker det monopolistiska kvävehållet som stora, etablerade företag har på internet.
  • Det finns inget som hindrar ISP: er från att strypa eller till och med helt censurera innehåll på politiska, sociala eller religiösa grunder.
  • Internet kommer att delas upp i två eller flera "nivåer". Mindre välmående kunder kommer att riktas mot speciella "kabel-stil" internetpaket som bara ger tillgång till utvalda tjänster. Obegränsad tillgång till internet kommer endast att göras tillgänglig för dem som har råd att betala för det. Detta kommer att fördjupa den digitala klyftan och leda till ökad ekonomisk och social ojämlikhet.

Med andra ord kommer stora pengar att tillåtas åka grovt över allmänhetens intressen.

Varför är det i gravfara??

2014 gjordes ett liknande försök att avveckla netneutralitet, men FCC tvingades utföra en vändning. Tidigare FCC-ordförande Tom Wheeler, en före detta telekommunikets lobbyist, visade liten aptit för att rädda netneutralitet efter att ett domstolsbeslut ogiltiggjorde befintliga regler.

Efter en massiv gräsrotskampanj av internetaktivister öppnade FCC sina förslag till offentlig kommentar. Efter att mer än fyra miljoner kommentarer har mottagits, vilket fick FCC: s webbplats att krascha två gånger, gav Wheeler upp.

FCC flyttade för att skydda netneutralitet genom att klassificera internet som ett titel II-verktyg. Detta förde Internetleverantörer under FCC: s kontroll och gjorde det möjligt för dem att införa tydliga och rimligt strikta regler för nätneutralitet.

FCC har dock nu en ny republikansk ordförande som utsågs av Donald Trump. Ajit Pai är en tidigare Verizon-lobbyist och hans antipati för branschreglering är välkänd. Han har tidigare beskrivit FCC: s befintliga regler för nätneutralitet som ett "misstag" och vill nu vända Wheelers beslut från 2014.

Vad föreslår Pai istället?

Pai vill klassificera bredband som en "titel I Information Service", vilket innebär att reglerna om blockering, strypning och betald prioritering i huvudsak skulle försvinna. Som en tjänst i titel I skulle internet falla under Federal Trade Commission (FTC) myndighet i stället för FCC.

FTC skulle dock ha mycket få tänder i denna roll. Det för närvarande publicerade meddelandet om föreslagna regler (.pdf) är slående oklart i vissa stora frågor. Expertobservatörer förväntar sig att istället för de nuvarande reglerbara reglerna kommer ISP: er att uppmanas att göra frivilliga, icke-bindande åtaganden till principen om netneutralitet.

I teorin kan FTC följa internetleverantörer som inte respekterar dessa löften på grund av att de har vilselett kunder. Som Nilay Patel från The Verge och tidigare FCC-rådgivare Gigi Sohn observerar, är det dock osannolikt att det faktiskt kommer att hända.

Företag ändrar sina servicevillkor hela tiden utan att FTC engagerar sig. Även om det ingick, kunde FTC bara svara på ett reaktivt sätt när skador redan hade skett.

Dessutom är det långt ifrån klart att enligt Pai: s förslag faktiskt kommer ISP: er att krävas för att lämna sådana löften! Som konsumentskyddsexpert och StartPage.com talesman Liz McIntyre observerade oss,

”Internetleverantörer som Verizon och AT&Jag har kört grovt om frivilliga "Spåra inte" -förfrågningar. Vi skulle vara idioter att lita på dem med frivillig netneutralitet."

Offentlig konsultation

I åtminstone en symbolisk show av att lyssna på konsumenter har FCC uppmanat den amerikanska allmänheten att kommentera sina förslag. Det som emellertid har blivit mycket tydligt är att det har liten avsikt att följa resultaten av detta samråd. I själva verket har dess inställning till hela processen varit ganska skandalös. Exempel inkluderar:

  • Upp till 20% av kommentarerna som mottagits av FCC verkar ha lämnats in av spambots med identiteter som erhållits via ett online-dataintrång. När några av dem som var eftertänksamma (eller deras släktingar, i det fall att kommentarerna tillkännagivits av människor som var döda) klagade, valde FCC att ignorera dem och behandla kommentarerna som giltiga.
  • Efter att komiker och TV-värd John Oliver uppmuntrade tittarna att kommentera till stöd för nätneutralitet kraschade FCC: s webbplats. Detta resulterade i att ett stort antal pro-netneutralitetskommentarer förlorades. FCC skyllde ett distribuerat cyberattack (DDoS) cyberattack för den ganska praktiska händelsen, men vägrade att ge några bevis för att säkerhetskopiera detta påstående.
  • Trots överväldigande stöd för nätneutralitet i kommentarerna valde Ajit Pai att utesluta ett brev som skickades av 19 icke-vinstdrivande kommunala bredbandsleverantörer till stöd för de föreslagna förändringarna. De allra flesta små ISP: er har dock uppmanat Pai att hålla avdelning II-skydd på plats.

Kort sagt verkar det som om Ajit Pai och FCC är fast beslutna att driva framåt med sina planer för att täcka nätneutralitet, oavsett masspublikens motstånd mot idén.

Det är dags att slå tillbaka!

Nätneutralitet existerar endast i USA på grund av massmobilisering av nätneutralitetsaktivister 2014. Detta bevisar att FCC kan tvingas lyssna om tillräckligt många människor visar tillräckligt med oro över frågan.

Det är därför ProPrivacy.com har gått med i en lång lista med andra internetföretag för att bli en officiell deltagare i Fight for the Future's Battle for the Internet-dagen den 12 juli 2017.

Avsikten är att öka allmänhetens medvetenhet om denna avgörande fråga och att uppmuntra alla amerikanska läsare att registrera sina åsikter på FCC: s webbplats. Faktum är att om du är en amerikansk medborgare som inte redan har gjort det, gör det nu! FCC kommenterar sina förslag till netneutralitet fram till 16 augusti.

Vi tycker också att det är viktigt att internationella läsare är medvetna om vad som händer i United Stares. När allt går omkring 80% av all internettrafik genom amerikanska internetleverantörer. Utöver detta tittar ISP: er och regeringar över hela världen på utvecklingen i USA med stort intresse.

Detta är en viktig kamp för varje enskild internetanvändare, och dess konsekvenser kommer att vara långtgående. Vi ber därför alla som kan, bidra på vilket sätt som helst. Ett sätt att göra detta är att dela antingen denna artikel eller den officiella striden för Internet-webbsidan på dina sociala mediekonton för att sprida ordet. När allt mer ljud vi gör desto mer troligt är FCC att slå tillbaka!

Bildkredit: av Maria Merkulova, Free Press / Free Press Action Fund / Flikr.
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me