Ansiktsigenkänningsteknologi på Taylor Swift-konserten gnister ny övervakningsdebatt

Den utbredda lanseringen av ansiktsigenkänningsteknologi kommer, oavsett om vi gillar den eller inte. Rapporter om att Taylor Swift använde en ansiktsigenkänningskamera dold i en speciell repetitionskiosk vid hennes Los Angeles Rose Bowl-konsert i maj är inte i sig själv så chockerande.

ansiktsigenkänningsteknik vid Taylor Swift-konsert

I sitt försvar har pop-megastaren varit målet för ett antal stalkers, så hennes förklaring att hon använde tekniken för att identifiera dem som kan utgöra en risk är rimlig.

Icke desto mindre har händelsen lett till att förespråkare för integritet låter larmklockor om den växande användningen av ansiktteknologi och vilka konsekvenser detta kan ha för vår integritet.

Som Jay Stanley berättade senior policyanalytiker för ACLU Guardian:

”Stalkers är ett generellt skrämmande fenomen och alla förstår varför någon som Taylor Swift skulle vilja skyddas mot dem. Men detta har större konsekvenser. Det handlar inte om den här installationen, det handlar om vart detta är teknik på väg. "

Den växande användningen av ansiktsigenkänningsteknologi

Användning av ansiktsigenkänningsteknologi ökar runt om i världen. Som du kan förvänta dig används det ofta av polis- och gränskontroller. Färre människor är dock medvetna om att det också invaderar det kommersiella utrymmet. 59 procent av modebutikerna och en fjärdedel av alla butiker i Storbritannien använder tekniken.

Det är oroande att de inte bara använder det för att identifiera butikslyftare, en kanske förståelig användning av tekniken. De använder allt mer det för att bygga detaljerade modeller av sina kunders shoppingvanor, som kan kombineras med annan information från sociala mediekonton och webbspårning. Detta hjälper dem att skapa en detaljerad modell av "konsumenten dig", så att de kan rikta dig med allt mer personliga annonser.

I Storbritannien (och Europa i allmänhet) bör BNP begränsa sådant beteende, men kunder i resten av världen har inget sådant skydd. I centrala London denna jul testar Metropolitan Police ansiktsigenkänning på villiga shoppare, men hur lång tid kommer det att vara innan de slutar be om tillstånd?

De frågade verkligen inte tillstånd från de mest avro-karibiska folkmassorna som deltog i Noting Hill Carnival tidigare i år i en övervakningsoperation som beskrivits av kritiker, som inte hade någon grundlag i lag och som institutionellt rasistisk.

Bor i en panopticon

Panopticon (bokstavligen "allt observerat") är uppfinningen av den kända engelska filosofen och socialteoretikern Jeremy Bentham. Det är en fängelsebyggnad som är utformad för att tillåta en enda vakthavare att observera alla fångar.

Ett panopticon samhälle

Ingen vaktare kan hålla ett öga på alla fångar hela tiden, men designens geni betyder att de fångarna vet att de kan ses när som helst.

Genom att veta detta skulle de fångarna tvingas att bete sig hela tiden som om de tittas på om de ville undvika disciplinåtgärder. Bentham hyllade Panopticon som,

"Ett nytt läge för att erhålla makt över sinnet i en kvantitet som hittills är utan exempel."

Vi blir mer och mer vana vid att kameror följer oss när vi lämnar huset, men idén vi lever nu i en panopticon går utöver enkel analogi. Snarare är det en modern förnyelse föreställning långt bortom vad Mr. Bentham någonsin kunde ha föreställt sig.

Glömmer det faktum att tekniken för närvarande är väldigt felaktig och riskerar att felaktigt kriminalisera oskyldiga människor, har Panopticon blivit en kraftfull metafor för den kylande effekten som övervakning har på yttrandefrihet.

Som George Orwell förstod, när människor fruktar att allt de gör kan ses när som helst, kommer de att bete sig i enlighet därmed. Ansiktsigenkänningssystem flyttar denna Orwelliska mardröm ut ur den digitala sfären till den fysiska världen.

En sådan påträngande och mycket personlig övervakning kommer förmodligen att avskräcka många människor från att utöva sin demokratiska rätt till fredlig protest (även när de försöker dölja sin identitet). Enbart detta räcker inte för att undvika kamerorna. Vi flyttar nu in i området för ansiktsigenkänning som används för att i förväg identifiera potentiella brottslingar, i någon publik, innan de ens har begått ett brott, varje gång de deltar på en musikfestival eller konsert till exempel.

Innan vi omfamnar denna nya teknik behöver vi en seriös debatt om den typ av värld vi vill leva i. Vi måste också prata om vem som styr tekniken, för i fel händer kan det bli ett oöverträffat verktyg för förtryck, liksom som till och med Mr. Orwell inte kunde ha skrivit.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me