Är Dragons ‘Den’s BrandYourself.com dåligt för din digitala integritet?

Med så mycket ridning på våra onlineannämningar är det inte någon överraskning att människor letar efter sätt att rensa upp sitt digitala fotavtryck. Steg i BrandYourself.com; ett New York-baserat företag som nyligen säkrat finansiering från Peter Jones på Dragon's Den, syftar till att hjälpa människor snabbt och effektivt att rensa upp sin offentliga image.

Hjälper dig att rensa upp din bild

Ditt digitala fotavtryck berättar en historia om vem du är. Det är ett offentligt tillgängligt register över din historia och det drar inga slag. Din online-persona eller "varumärke" är oerhört viktigt, och det kan enkelt främja dina karriäralternativ.

Å andra sidan kan ditt digitala fotavtryck skada ditt rykte allvarligt. En dåligt utvald kommentar på sociala medier här, eller en fotografering där, kan vara tillräckligt för att kosta dig en värdefull möjlighet.

Naturligtvis finns det alltid möjlighet att ta bort alla dina sociala mediekonton. Tyvärr skulle detta faktiskt kunna bli tillbaka. Numera analyserar högskolor, universitet och arbetsgivare människors närvaro på sociala medier för att få insikter. Ingen social media är närvarande som en röd flagga.

Märk dig själv dåligt betygssystem

Tjänsten BrandYourself spelar direkt in i människors önskemål att utöva mer kontroll över deras data. Och med tanke på det vinner det redan konsumenterna. Endast förra året omsatte det mer än 4 miljoner dollar och det har redan genomgått en serie investeringar som visar populariteten för dess koncept.

Tala om tjänsten Patrick Ambron VD och medgrundare av BrandYourself berättade ProPrivacy.com:

”Ur ett uppdragssynpunkt är vårt mål att hjälpa människor med deras integritet och rykte online. Du kan inte undvika att ha en online-närvaro, för även om du aktivt undviker det andra andra taggar dig - du har en - och du behöver något att leva i dagens moderna värld. Det öppnar dig för rykte- och integritetsfrågor, och det är inte bra i våra ögon och vi försöker hjälpa människor med det. "

Så hur fungerar BrandYourself?

Först letar företagets teknologi upp nätet och identifierar ”riskfaktorer” som kan skada användarnas rykte. Därefter leder det dem genom att hitta och ta bort olämpliga foton, sociala medieposter, blogginlägg, artiklar - och andra negativa onlinemedier - som potentiellt kan skada deras offentliga bild.

På ytan verkar idén att hjälpa människor att rensa upp sitt digitala fotavtryck vara en ädel sak. Den stora frågan är dock huruvida investerare flyter till tjänsten enbart på merit? Eller om BrandYourself.com har en mer olycklig, dold motivering som gör att investerare gnider ihop sig?

märke själv dålig logotyp

Invasiv teknologi

Facebook, Twitter, Google etc. anses alla vara tillräckligt invasiva på egen hand - så vad händer när du ber en tjänst för att analysera dem alla? Det enkla svaret är att BrandYourself lätt skulle kunna få en kraftfull inblick i sina prenumeranter. BrandYourself kan använda dessa uppgifter för att göra häpnadsväckande detaljerade sekundära slutsatser, som är fallet med Facebook.

Även om BrandYourself gör det möjligt för människor att städa upp sin online-närvaro - vet det teoretiskt fortfarande vad människors digitala fotavtryck var i första hand. Dessutom tyder BrandYourself-integritetspolicyn på att den kan hålla en förteckning över dessa data - och därmed bli den nya digitala herren som är intresserad av alla abonnenters tidigare hemligheter. Från avsnitt 3.1 i sekretesspolicyn:

"BrandYourself samlar in personlig information om sina nuvarande, blivande och tidigare kunder, kunder, användare, besökare och gäster."

Störande politik

Avsnitt 3.1 i policyn föreslår att även om prenumeranter slutar betala för tjänsten kan BrandYourself fortsätta att behålla (och bearbeta) sina uppgifter. En närmare titt på politiken verkar avslöja varför...

BrandYourself ger sig själv tillåtelse att samla in en enorm mängd personlig information från sina användare. Detta inkluderar information om deras (IP) -adress, kakaidentifierare, ISP eller mobiloperatör, mobilannonsidentifierare, MAC-adress, IMEI, Annonsörs-ID, information om geolokalisering, hårdvarutyp, operativsystem, leverantör av internettjänster och "andra enhetsidentifierare och funktioner som automatiskt tilldelas din dator eller enhet när du ansluter till Internet."

Det är en massiv skattkälla med data, som, tillsammans med allt annat lär sig om prenumeranter, lätt kan användas för att skapa en inkomstström (via reklam, marknadsföring och försäljning av data). Politiken antyder att den verkligen kan använda data på detta sätt:

”BrandYourself kan använda personlig information för att ge dig material om erbjudanden, produkter och tjänster som kan vara av intresse, inklusive nytt innehåll eller tjänster. BrandYourself kan förse dig med detta material via telefon, post, fax eller e-post, i enlighet med gällande lag. Sådana användningsområden inkluderar:

  • Att skräddarsy innehåll, annonser och erbjudanden

  • Att meddela dig om erbjudanden, produkter och tjänster som kan vara av intresse för dig

  • Att tillhandahålla tjänster till dig och våra sponsorer ”

Varumärke dig dålig integritetspolicy

Tänk nu på att ett antal riskkapitalföretag som redan har investerat i BrandYourself har befintliga länkar till reklam, marknadsföring, databehandling och analys, medicinsk dataanalys och många andra teknikrelaterade branscher som kommer att tjäna på människors personuppgifter..

Som om det inte räcker ger BrandYourself tillstånd att analysera människors ”privata meddelanden.” Det informerar också användare om att de måste gå med på att få deras immateriella rättigheter stulna:

"Du samtycker till att BrandYourself är fritt att använda innehållet i all kommunikation som du skickar in via Tjänsterna, inklusive alla idéer, uppfinningar, koncept, tekniker eller kunskap som beskrivs däri, för alla ändamål inklusive utveckling, tillverkning och / eller marknadsföring varor eller tjänster."

Lägg till allt detta i avsnitt 6.1 i användarvillkoren, och det blir ganska uppenbart att det finns anledning till oro:

“Din licens till BrandYourself
Som mellan dig och BrandYourself, äger du innehållet och informationen som du skickar eller publicerar till Tjänsterna och du beviljar endast BrandYourself och våra dotterbolag följande icke-exklusiva licenser: en global, överförbar och underlicensierbar rätt att använda, kopiera, ändra, distribuera, publicera och bearbeta, information och innehåll som du tillhandahåller genom våra tjänster utan ytterligare medgivande, meddelande och / eller ersättning till dig eller andra. "

Varumärke dig dålig VD

Vad företaget hade att säga

Patrick Ambron, VD och medgrundare av BrandYourself, berättade för ProPrivacy.com att trots det problematiska språket som finns i integritetspolicyn behöver prenumeranter inte oroa sig. Ambron sa till mig:

”Vi har funnits sedan 2009 och vi kommer inte och kommer aldrig att tjäna pengar på data så länge jag är VD. [...] Den enda intäktsströmmen vi någonsin har haft är prenumerationsmodellen. "

Naturligtvis måste du ta den kommentaren om tro och Ambron avslöjade också under intervjun att 60% av företaget nu innehas av privata investerare så han kanske inte alltid har det sista ordet om företagets framtida inriktning. Han medgav också att "sekretesspolicyn kunde göra det möjligt för mig att ändra tanken imorgon."

Till hans kredit verkade Ambron verkligen prata ärligt under intervjun. Han höll också standhaftigt under press - och hävdade att företaget inte hanterade de stora mängder data som anges i sekretesspolicyn. Han enades dock om att den alltför breda sekretesspolicyn inte tydligt uttrycker för konsumenterna vad de kan förvänta sig att hända med deras uppgifter när de är i BrandYourself: s händer:

"Här är vår filosofi, här är vad vi har gjort, här är vad jag kan visa dig, men, till din punkt, det andra syftet är att om jag inte stämmer det i sekretesspolicyn så låter det mig ändra mig , och jag tror att du har exakt rätt. ”

"Den integritetspolicy som vi har skulle teoretiskt göra det möjligt för oss att göra exakt vad du säger, rätt, bygga en slags inkomstström på data."

Trots dessa uppriktiga kommentarer uppmanade Ambron mig att komma ihåg att uppgifterna som BrandYourself har tillgång till endast är data som redan har lagts någon annanstans. Detta, anser han, gör det mindre värdefullt. Varför politiken är så bred? Ambron sa till mig:

"Den rättsliga ståndpunkten till varför vår policy har skrivits så bredt är att bara täcka alla typer av fall om någon påstår att vi tekniskt bröt deras integritetssaker.

Återigen medgav Ambron att: "Vår integritetspolicy stämmer inte överens med hur vi fungerar och hur jag säger att vi fungerar."

Se upp för portvaktaren

Människor förtjänar rätten att korrekt kontrollera sin närvaro online. Och det är ingen tvekan om att när människors data är online kan det vara extremt svårt att rensa upp. BrandYourself verkar erbjuda en giltig lösning som direkt appellerar till människors önskan om kontroll. Om det inte vore för den oroväckande breda sekretesspolicyn, kan tjänsten vara ganska användbar.

Å andra sidan verkar det för oss att det bästa sättet att rensa upp din onlinehistoria är att gå vidare och göra det själv. Genom att göra detta begränsas de kontaktpunkter som får tillgång till dina personuppgifter, information och foton.

BrandYourself kan verka som en utmärkt metod för att upptäcka saker om dig själv på nätet. Men i verkligheten söker den bara på de tre första sidorna på Google och ber dig att betala för det för att söka igenom alla dina konton.

Att låta ytterligare ett företag lära sig enorma mängder information om dig och ge det tillåtelse att bearbeta, behålla och dra nytta av dessa data - verkar motsatsen till den avsedda önskan om förbättrad digital integritet.

Ambron berättade för oss att han skulle undersöka sätt att förbättra sekretesspolicyn framöver, och att han skulle kontakta oss om något väsentligt ändras. Under tiden rekommenderar jag att användare gör fel på sidan av försiktighet. Om policyn någonsin förändras kan BrandYourself bli en användbar och pålitlig tjänst. Fram till en sådan tid ... (för att citera drakarna) är jag ute.

*UPPDATERING*

Efter vår konversation räckte Patrick Ambron till mig med följande uttalande:

"Jag har redan kontaktat vårt juridiska team baserat på det vi talade om. Efter semestern här i USA planerar vi att ta en titt på vår integritetspolicy och se om vi kan göra det mer exakt speglar vårt sätt att arbeta och vår övergripande filosofi om integritet. Vi har aldrig intäktsgivit användardata eftersom vi bryr oss om användarnas integritet och öppenhet så jag skulle gärna vilja att vår policy återspeglar det.")

Bildkrediter: presspaket från brandyourself.com, policybild taget från brandyourself.coms sekretesspolicy,

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me