Är Google Clips “Lifelogging” tillbehör ett steg för långt?

Googles senaste tillbehör, Clips, är en automatisk bärbar kamera som lär dig ansikten till din närmaste och käraste. Det lovar att förändra hur du fångar familjeminnen, men är det bättre än en smartphone? Eller är det bara läskigt?


Vad är Google Clips?

Googles försök att återuppliva livslogendetrenden marknadsförs enbart till den "delande" generationen - de 44% av föräldrarna som delar bilder på sin familj på sociala medier.

Den bärbara kameran lär sig ansiktet på människor och djur som du interagerar med oftast. Den använder denna information för att bestämma när man ska ta klipp på sju sekunder av vad som helst, eller vem du kanske interagerar med.

Med Google Clips-appen kan du sedan granska och sammanställa alla klipp som den har tagit under hela dagen. Du kan dela dem du gillar med ditt sociala nätverk.

Google har betonat att bilder, som en konventionell kamera, förblir krypterade på din enhet tills du väljer att ta bort dem. Nyheter om utgivningen har dock medfört bekanta rädsla för integritet och säkerhet.

Lifelogging

Lifelogging är spårning och lagring av dina egna personuppgifter, och det är inget nytt. Många av oss använder nu hälsospårningsappar som laddas in på våra telefoner. Dessa övervakar data om var vi tränar, hur länge och till och med våra hjärtfrekvenser, allmän kondition och stressnivåer.

Det mest framgångsrika exemplet är GoPro bärbara videokamera. Detta blev populärt bland sportfanatiker. Det har sett YouTube översvämmad med synvinkelklipp av adrenalin-junkies som kasta sig ner i bergssluttningar och hoppa ur plan.

Lifelogging-bilder har funnits sedan Microsofts 2001 MyLifeBits-projekt. Trots det tillgängliga utbudet av hårdvara och appar har praxis inte lyckats etablera sig.

Hur planerar Google Clips att ändra detta?

På ytan verkar Google Clips inte göra något radikalt annorlunda från tidigare försök att få oss livsloggning, till exempel den nu avaktiverade Autografen. Efter att ha upphört med verksamheten i oktober 2016 använde Autografs "intelligenta" kamera liknande programvara som Google för att välja när de bästa fotona ska tas.

En stor skillnad är att Clips kommer att ta sju sekunders videor. Du kan välja stillbilder från dessa när du granskar vad enheten har spelat in.

Den största utmaningen som Google står inför är inte från andra bärbara enheter, utan hur man gör att Clips sticker ut från smartphones. För detta ändamål vädjar Google till familjelivets oförutsägbara karaktär. I grund och botten, när du tog din telefon från fickan, kan du ha missat ditt barns första ord eller att din papegoja svär på din svärmor.

Klipp betyder att din telefon stannar i fickan och du stannar kvar i ögonblicket. Att ta bort denna lilla olägenhet räcker emellertid för att övertyga människor att fånga varje ögonblick i sitt barns liv?

Varför är folk oroliga för Google-klipp?

Google har varit angelägen om att betona säkerhets- och säkerhetsfunktioner som den har inkluderat i utformningen av Clips-enheten. Alla bilder förblir krypterade tills du väljer att ladda upp dem från appen. Du kan inte ladda upp bilder direkt från enheten. Kameran har också en LED-lampa som tänds vid inspelning. Det betyder att du kan stoppa inspelningen av allt du inte vill dela eller behålla.

Den senaste tidens medieuppmärksamhet på livslogging har dock inte gjort något för att lugna allmänhetens oro över tekniken.

Netflix senaste anpassning av Dave Eggers teknologthriller 2003, Circle, fokuserar på de katastrofala konsekvenserna av en kusligt liknande bärbar kamera. Elon Musk har lagt till bekymmer med en ny kommentar om att tekniken "inte ens * verkar * oskyldig."

Detta verkar inte ens * oskyldigt

- Elon Musk (@elonmusk) 7 oktober 2017

Vilka är farorna med Google Klipp?

Google Clips ansluter till din enhet via WiFi. Detta ger en sårbarhet för hackare. De måste dock vara ganska beslutsamma för att komma igenom Googles kryptering.

En större fråga kommer när du laddar upp bilderna till, till exempel, sociala medier. När ett foto laddas upp online innehåller det EXIF-metadata. Det är data om själva fotografiet. Detta inkluderar datum och tid det togs, vilken typ av enhet som används för att ta den och till och med din IP-adress.

Lyckligtvis finns det några sätt att ta bort metadata från dina foton innan du laddar upp dem:

  • Windows, högerklicka på önskade foton och välj Egenskaper. Härifrån väljer du detaljer fliken och klicka Ta bort egenskaper och personlig information.
  • iOS, det är lite svårare. Du behöver en tredjepartsapp för att ta bort informationen. Det första steget är att öppna bilden i förhandsgranskningsläge. Härifrån väljer du Verktyg listrutan och välj Visa inspektör. Under EXIF fliken, kan du se all information som är kodad på fotot. Om det inte finns några uppgifter här, bra. Om det finns det behöver du mjukvara som Photos EXIF ​​Editor (tillgänglig för $ 0,99 i App Store).

Även om EXIF-data har tagits bort kan hackare fortfarande få åtkomst till din IP-adress från en uppladdad bild. Det bästa sättet att komma runt detta är att använda ett virtuellt privat nätverk (VPN) för att maskera din riktiga IP-adress.

Du kan använda en VPN på mobil eftersom de flesta tjänster erbjuder iOS VPN-appar och Android VPN APK, men andra mobiloperativsystem stöds inte lika bra. När det gäller support för datorer, erbjuder de flesta tjänster Windows VPN-klienter och Mac VPN-tjänster, men anpassade Linux VPN-klienter är dock mycket svårare att hitta.

Bildkrediter: Ruslan Guzov / shutterstock.com, Kathy Hutchins / shutterstock.com, George Rudy / shutterstock.com, boonchoke / shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me