Blir Singapore ett övervakningsstat?

Regeringen planerar att installera kameror kopplade till en central ansiktsigenkänningsdatabas på över 100 000 lyktstolpar i Singapore nästa år har oroat integritetsaktivister.

VPN för Singapore

Flytten kommer som en del av sitt ”Lamppost-as-a-Platform” -projekt (LaaP), som i sig är en del av ett bredare initiativ som syftar till att förbättra medborgarnas liv genom teknik. Detta projekt, som kallas Smart Nation, övervakas av myndigheten GovTech, som bekräftade för Reuters tidigare i år att:

"Som en del av LaaP-prövningen testar vi ut olika typer av sensorer på lyktstolparna, inklusive kameror som kan stödja funktioner för att känna igen ansiktsigenkänning. Dessa funktioner kan användas för att utföra publikanalys och stödja uppföljningsundersökning i händelse av en terrorhändelse."

Andra sensorer som är värda på lyktstolparna syftar till att övervaka luftkvalitet och vattennivåer och att samla in data som kan hjälpa stadsplanering såsom fotgängare och elektriska skoternummer.

GovTech har bjudit in företag att lägga bud på den nya tekniken med hopp om en fullständig lansering nästa år.

Liksom med städer som London och New York, är videoövervakning redan omfattande Singapore, så att den är allestädes närvarande. Men användningen av ansiktsigenkänningsprogram är berörande, även om det kanske inte är någon överraskning på en plats som ofta beskrivs som ”polisstat”.

Men är Singapore en polisstat?

Svaret på detta beror något på hur du definierar ”polisstat”. Singapore är starkt poliserat, har strikta lagar som styr vad som är och inte är tillåtet offentligt och begränsar ytringsfriheten (särskilt när det gäller det regerande People's Action Party, som har varit vid makten sedan Singapore uppnådde självständighet 1959).

Å andra sidan är brottsfrekvenserna extremt mycket låga och terrorism allt utom okänd (trots att hotet om terrorism används som rättfärdigande för LaaP-ansiktsigenkänningsinitiativet). Polisen stör inte de som följer lagen och är själva bundna av strikta lagar och uppföranderegler.

Censur och politiskt förtryck

På teknisk nivå driver Singapores Media Development Authority (MDA) en "lätt beröring" -policy, och när OpenNet Initiative testade 100 webbplatser som populärt antogs vara blockerade fann de att bara sju, alla relaterade till pornografi, faktiskt filtrerades.

Att webbplatserna, som inkluderade sex.com, playboy.com och penthouse.com, var alla mycket höga profiler tyder starkt på att blocken infördes för att göra en poäng, snarare än som ett seriöst försök till censur.

Men med hjälp av en sträng lagar, inklusive lagen om tidningar och tryckpressar, lagen om ärekränkning, lagen om inre säkerhet (ISA), seditionslagen och artiklar i strafflagen, kan regeringen (med hjälp av ett rättsväsende som " returnerar systematiskt domar i regeringens favör ”) är snabbt inriktade på politiska dissenters och kritiker av PAP-medlemmar.

Det motiverar en sådan aggressiv censur genom att citera Singapores kraftiga etniska och religiösa mix, som tidigare har lett till störningar och upplopp (men inga incidenter som kan klassas som ”terrorist”).

Förutom dessa åtgärder måste alla ISP: er och Internetleverantörer (ICP: er) som den tillsynsmyndigheten Media Development Authority (MDA) fastställer vara politiska partier eller ”engagerade i propagering, marknadsföring eller diskussion av politiska eller religiösa frågor som rör Singapore” registrera sig med MDA.

Registrering innebär att överlämna en "prestationsobligation" på $ 50 000 och samtycka till att ta bort allt material som MDA anser vara kränkande eller politiskt känsligt inom 24 timmar. Bekymmerligt inkluderar detta också "material [som] förespråkar homosexualitet eller lesbianism", vilket kan leda till ytterligare offer och censur av LBGT-samhället.

Resultatet av att använda icke-tekniska åtgärder för att begränsa politisk, religiös eller etnisk dissens eller innehåll har lett till en utbredd form av självcensur. De flesta människor, vägledda av något vagt definierade men officiellt erkända "out of bounds markers" (OB-markörer) som anger vilka ämnen som är tillåtna för offentlig diskussion, valde att begränsa omfattningen av deras input om känsliga frågor.

En förskjutning i fokus?

De som försvarar den tunghänderna polisens närvaro i Singapore pekar ofta på att regeringen inte förföljer eller riktar sig mot lagstiftande medborgare. Faktum är att Singapore är en av de säkraste städerna i världen att gå runt i!

Användning av ansiktsigenkänningsteknologi för allmänheten innebär dock att regeringen från och med nästa år kommer att göra en omfattande övervakning av vanliga laglydiga medborgare som gör sin dagliga verksamhet.

Detta är något som det aldrig har gjort tidigare. Det har samarbetat mycket med USA och Australien i deras Five Eyes globala övervakningsprogram genom att ge dem tillgång till de internationella fibrotiska internetkablar som passerar genom stadsstaten. Men detta är inte detsamma som filten som spionerar på sina egna medborgare.

havets hemligheter

De flesta invånare i Singapore verkar oberoende av vad som kan ses som ett olyckligt fokusskifte, istället för att se regeringen som en fast men godartad vägledande hand. Men huruvida de bor i en välordnad utopi eller i vad som i slutändan är förgyllda bur övervakad av en ondskapsfull storebrorregering återstår att se.

Bildkredit: Av Prasit Rodphan / Shutterstock

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me