Brasilien använder teknik för ansiktsigenkänning för att hantera brott hotpots

Den brasilianska regeringen har meddelat planer på att installera kinesiska tillverkade ansiktsigenkänningskameror för brottsförebyggande syften.


Om det godkänns, kommer lagförslaget att tillåta att kameror installeras i många offentliga utrymmen, inklusive tåg- och tunnelbanestationer, flygplatser, fotgängare, och avgörande i stadsdelar som lider av höga narkotikahandelar och organiserad brottslighet.

Den brasilianska regeringen hoppas kunna godkänna räkningen i februari och börja installera kamerorna i Rio de Janeiro strax efter. Det sägs att kamerorna kommer att hjälpa polisen med brottsförebyggande - genom att låta dem snabbt identifiera misstänkta och personer av intresse. Men med tanke på Brasiliens nuvarande politiska miljö kan kamerorna betraktas som en oroande utveckling.

Övervakningskamera

Integritetsfrågor

Tekniken i fråga används redan i hela Kina, där det regerande kommunistpartiet har cirka 170 miljoner kameror redan på plats - med en svindlande 400 miljon fler som förväntas läggas till snart. Den kinesiska polisen använder dem redan för att associera ansikten med information lagrad i regeringsdatabaser.

För kinesiska medborgare, som nu också utsätts för ett socialt kreditsystem, är invasionen av integritet omfattande. Tekniken gör det möjligt för brottsbekämpande myndigheter och myndigheter att ständigt hålla koll på människor när de rör sig i allmänna utrymmen, kontrollera deras kön, ålder, vilken bil de kör och andra uppgifter som anställning och skatteregister..

Integritetsexperter tror att Brasilias nya högerregering kommer att godkänna ett lagförslag som gör att samma invasiva teknik kan föras till Brasils gator. Vad till och med de brasilianska myndigheterna kanske inte inser, är att de sofistikerade kinesiska kamerorna också kan skicka data tillbaka till den kinesiska regeringen.

Brasiliansk ansiktsigenkänning

En övervakningsmardröm

I USA har två av Kinas främsta tillverkare av säkerhetskameror (Hikvision och Dahua) redan förbjudits av Trump-administrationen. Detta följde avslöjanden om att kamerorna hade bakdörrar installerade i dem som gjorde det möjligt för statliga hackare att skicka bilder tillbaka till den kinesiska regeringen.

I Australien släpptes nyligen samma kameror från en känslig australiensisk militärbase, främre ingången till regeringskontor, federala avdelningar, en australisk underrättelsebyråbyggnad och Edinburgh Royal Australian Air Force Base. Med bevis som cirkulerar att kinesiska kameratillverkare samarbetar med regeringen för att utföra dold övervakning - ringar nu också alarmklockor i Nya Zeeland.

Det är redan känt att kamerorna är tillräckligt sofistikerade för att utföra politisk spionage. 2017 spårade de en BBC-journalist i en Peking-tunnelbana bara 7 minuter efter att myndigheterna hade lagt in hans foto i systemets databas. Under sådana omständigheter är det lätt att se hur kameror med ansiktsigenkänningsfunktioner kan vara en allvarlig risk för nationell säkerhet.

Dessutom är ansiktsigenkänningsdata extremt värdefulla - inte bara för att de kan användas för att vidareutveckla AI-algoritmer - utan också för att de kan kombineras med data från sekundära källor för att ge hackare, eller den kinesiska regeringen, med mycket invasiva datasätt om brasilianska medborgare.

Oundvikliga konsekvenser

Enligt Renato Opice Blum, programkoordinator för Digital Law på Research and Education Institute (INSPER) i São Paulo, är kamerorna oundvikliga, men han är hoppfull att integritetslagstiftningen kommer att träda i kraft 2020 (Data Protection Act, som godkändes under den tidigare regeringen) kommer att hjälpa till att skydda brasilianska medborgare: ”Jag ser denna väg som oåterkallelig. Av detta skäl kommer det att bli nödvändigt att övervaka samhället och uppdatera lagstiftningen för att undvika missbruk i användningen av dessa verktyg. ”

Brasilien med sin nyvalda högeradministration har troligt nog att oroa sig för hemma utan att Kina lurar i bakgrunden. Högra högra har en historia av övervakning och en möjlighet att ändra lagar efter deras egna behov. Oavsett vilket sätt du tittar på det, kommer kameror med ansiktsigenkänningskapacitet sannolikt att orsaka en massiv invasion av privatlivet för brasilianare vid en tidpunkt då Brasils politiska landskap redan ser dyster ut

Att öka den offentliga övervakningen gör dig försiktig med din egen integritet, du kan hålla dig privat online genom att använda en. Kolla in vår bästa VPN-sida utan loggar för mer information.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me