Brittiska internetleverantörer måste stoppa falskt reklam för bredbandshastigheter

Storbritanniens Internetleverantörer (ISP: er) har fått höra att de måste sluta marknadsföra hastigheter på internetanslutningen med terminologin ”upp till.” I det som förklaras som en vinst för brittiska konsumenter har den brittiska Advertising Standards Authority (ASA) beslutat att ISP: er måste istället annonsera sina "genomsnittliga" hastigheter.


De nya riktlinjerna kommer att komma in den 23 maj 2018. Vid den tidpunkten kommer de brittiska konsumenterna inte längre att säljas falska internetplaner som påstår sig vara "upp till" 50 Mbps - när de i genomsnitt i genomsnitt är cirka 35 Mbps (till exempel). Riktlinjerna kommer att säkerställa att konsumenterna vet vad de får innan de köper sitt bredbandsabonnemang.

Hur det kommer att fungera

Från maj kommer bredbandsleverantörer att behöva marknadsföra anslutningshastigheter som kan uppnås av minst 50% av sina rikstäckande konsumenter under högtider. Detta kommer att hjälpa till att stryka ut ett vanligt problem för brittiska internetanvändare: nämligen att internethastigheterna varierar mycket inte bara mellan olika platser utan också vid olika tidpunkter på dagen.

Den nya metoden för att citera internethastighet kommer troligen att ha en dramatisk effekt på den information som konsumenterna ges innan de köper internetabonnemang. Shahriar Coupal, chef för kommittéerna för reklampraxis, kommenterade ASA: s beslut:

”Det finns många faktorer som påverkar bredbandshastigheten en kund kommer att få i sitt eget hem - från teknik till geografi, till hur ett hushåll använder bredband.

"Även om vi vet att dessa faktorer innebär att vissa människor kommer att få betydligt lägre hastigheter än andra, när det gäller bredbandsannonser kommer våra nya standarder att ge konsumenterna en bättre förståelse för bredbandshastigheterna som erbjuds av olika leverantörer när de beslutar att byta leverantör."

Falsk sann

Lång tid kommer

Fram till nu har Internetleverantörer tillåtit att annonsera "upp till" hastigheter som bara 10% av konsumenterna faktiskt kan uppnå. Det betyder att för 90% av de brittiska konsumenterna verkar deras internetanslutningshastighet alltid vara något att klaga på.

Guy Mitchell från det brittiska företaget Solicitors Own Software stöder fjärranslutna datorer. Mitchell vet alltför väl att människor i Storbritannien ofta lider av sämre internethastigheter än annonseras:

”Att ha en daglig kontakt med kunder och ta över sina datorer på distans ger mig en unik inblick i problemet. Det råder ingen tvekan om det, konsumenter i Storbritannien får mycket varierande internethastigheter och många tror att de har säljts av sin Internet-leverantör. Problemet är att det spelar ingen roll vem du går med, de hävdar alla falskt att de är snabbare än de faktiskt är ”.

Tyvärr för brittiska konsumenter, trots att ISP: er för närvarande är totala cowboyer om hur de annonserar bredband, kommer de nya riktlinjerna inte att träda i kraft på sex månader. Jamie Davies, som skriver för Telecoms.com, påpekar lämpligt att:

”Du måste fråga varför annonsörerna behöver ett sex månaders fönster för att vänja sig till reglerna. Om regeringen ändrade hastighetsgränsen på motorvägen imorgon, skulle vi fortfarande följa reglerna från imorgon. ”

Men kanske ännu mer oroande är det faktum att dessa riktlinjer kommer att förbli just det: en guide. Inga faktiska bestämmelser har skapats som uttryckligen tvingar ISP: er att sluta använda termen "upp till." Som sådan måste vi vänta och se om dessa riktlinjer verkligen har någon inverkan på Internetleverantörer i praktiken.

De goda nyheterna är att förra gången ASA lämnade riktlinjer (för internetleverantörer att börja inkludera linuthyrning i sina bredbandspriser), följde Storbritanniens internetleverantörer rådet.

Ofcom Review

Kanske något förvirrande har Ofcom, Storbritanniens medie- och telekomregulator, nyligen också genomfört en översyn av bredbandshastigheter. Ett samråd som det publicerade i oktober kallade "Bredbandshastighetskoder för praktik," säger följande:

"Ofcom har redan praxis för bredbandshastigheter för bostads- och företagskunder, som kräver att undertecknarna ska ge konsumenterna uppskattningar av de hastigheter de sannolikt kommer att få vid försäljningspunkten. Dessutom ger de kunderna rätten att lämna sina kontrakt utan straff om deras hastighet faller under en miniminivå.

Vi föreslår att stärka de nuvarande koderna för att förbättra hastighetsuppskattningarna som tillhandahålls vid försäljningsstället, efter försäljning och i kundkontrakt och för att förbättra kundernas rätt att lämna ut. Dessa ändringar skulle också säkerställa att koderna gäller alla tekniker som används för att leverera bredband."

Till skillnad från ASA-riktlinjerna föreslår dock Ofcom att hastigheter borde annonseras som ett intervall, med en tydligt angiven minimihastighetsförväntning. Om denna minimihastighetsförväntning inte uppfylldes skulle konsumenterna ha rätt att lämna sitt kontrakt lagligen.

Det är ännu inte förstått hur de två olika metoderna kan passa ihop. Det faktum att ISP: er berättas om två olika saker verkar dock säkert ge dem lite onödigt vridrum.

Fiberanslutningar

Fiberanslutningar

Förutom de nya riktlinjerna håller ASA på att undersöka hur termen ”fiber” används i reklam. Hittills har det inte kommit med några konkreta beslut om hur ISP: er kan missbruka termen. De preliminära resultaten är dock intressanta.

Enligt ASA: s forskning tenderar konsumenter att tro att fiber är ett "generiskt surrord för att beskriva hastigheter inom reklam." Dessutom verkar konsumenter inte ha någon verklig förståelse för vad fiber är - eller varför det kan vara en "differentierande faktor ”när man köper en bredbandstjänst.

Tyvärr konstaterar samma forskning att konsumenter inte verkar bry sig om huruvida bredband är fullfiber eller delfiber, även efter att de har blivit utbildade om skillnaden.

Man hoppas att ASA kommer att avgöra att internetleverantörer måste vara mer tydliga om de typer av fibrer som finns tillgängliga istället för att bara märka dem alla "fiber". Men det verkar nästan som om ASA har beslutat att eftersom konsumenter inte verkar bry sig om informationen, de inte förtjänar att veta. Detta verkar löjligt. Visst bör ASA se till att överdrivning och falsk reklam inte sker - oavsett hur dåligt utbildad den brittiska allmänheten kan vara.

Åsikter är författarens egna.

Titelbild kredit: Kerdkanno / Shutterstock.com

Bildkrediter: Markus Mainka / Shutterstock.com, asharkyu / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me