CyberGhost-förälder Kape förvärvar ZenMate VPN – ett tecken på saker som kommer framöver?

Kape-teknologier, företaget bakom den globala VPN-jätten CyberGhost, har meddelat förvärvet av ett konkurrerande VPN-varumärke - ZenMate. Den etablerade tyska VPN-leverantören har köpts direkt av teknikföretaget, som är baserat på Isle of Man.

ZenMate meddelade i augusti att det hade nått 45 miljoner installationer. Det har köpts ut av Kape för att stärka sin redan starka europeiska närvaro på marknaden för digital integritet. Ido Erlichman, chef för Kape, kommenterade:

"Tillhandahållandet av dataskyddslösningar är ett centralt fokus för Kape, där marknaden förväntas fortsätta sin tvåsiffriga tillväxt de kommande åren. Vi är därför glada över att lägga ZenMate till vår befintliga portfölj eftersom den är mycket komplementär, stärker vår närvaro i Europa och utvidgar vår SaaS-användarbas. ”

Förvärvet inkluderar både ZenMate och moderbolaget ZenGuard.

"Kape, konsumentverksamhetssäkerhetsverksamheten, är nöjd med att tillkännage förvärvet av hela det utfärdade aktiekapitalet i ZenGuard GmbH och ZenMate, en säkerhetsprogramvara för flera plattformar med fokus på tillhandahållande av virtuella privata nätverkslösningar, för en total övervägande av 4,8 miljoner euro ."

Förhandsvisning av ZenMate-funktioner

Förändringar framöver?

I kölvattnet av förvärvet kommer ZenMate att fortsätta handla under eget namn. Detta innebär att befintliga prenumeranter kan vila enkelt. Faktum är att konsumenter kan förvänta sig förbättringar av VPN: s infrastruktur och programvara framöver, med avancerade funktioner som förväntas hämtas från Kapes befintliga VPN, CyberGhost. Andrei Mochola, VD för ZenMate är positiv över ZenMates framtid.

”Vi är oerhört glada att gå med i Kape-familjen och börja samarbeta med olika team för att leverera bästa online-skydd och användarupplevelse. Jag tror att det finns naturliga synergier mellan våra företag som kommer att hjälpa oss att växa verksamheten som helhet inom alla möjliga områden, inte begränsat till VPN eller skydd mot skadlig programvara. ”

Ett tecken på saker som kommer

Kapes förvärv av ett konkurrerande VPN-varumärke är en fortsättning på en trend som har eskalerat på senare tid: En trend som förväntas snöboll i framtiden. För mindre VPN-företag verkar framtiden framträdande, med många som redan kämpar för att tävla med en långsamt växande handfull VPN-jättar.

Marknaden är trångt, konkurrensen är hög och några av de största aktörerna inom säkerhetsbranschen har strategiskt flyttat in. Inte överraskande, med tanke på VPN: er är en 16 miljarder per år industri - som förväntas fördubblas till 2025.

2012 lanserade Symantec, företaget bakom det populära antiviruset Norton, sin egen VPN, Norton WiFi Privacy. Sedan förvärvade Symantec förra året SurfEasy, en Kanada-baserad VPN som har funnits sedan 2010.

Kaspersky Labs - det kända ryska antivirus- och internetsäkerhetsföretaget - lanserade förra året en VPN som heter Secure Connection. 2013 köpte Facebook det israeliska VPN-företaget Onavo. I mars avmaskade McAffee sig djupare in på VPN-marknaden genom att förvärva den kanadensiska VPN-leverantören TunnelBear. Vid förvärvstidpunkten kommenterade McAffee att den planerade att integrera Tunnelbears teknik i sin befintliga VPN-tjänst (Safe Connect).

Kape logotyp

Slå tillbaka

Kapes förvärv av ZenMate bevisar att det inte bara är nykomlingar från Big Tech som har aptit att äta upp konkurrerande VPN-varumärken. Förra året gjorde StackPath CDN-företaget bakom den amerikanska VPN-jätten IPVanish, samma sak genom att förvärva StrongVPN. Rykten tyder på att det kan ha haft en hand att spela i VPNHub - VPN lanserat av PornHub tidigare i år.

Martin Muller, VD på PrivateVPN anser att vi kan förvänta oss att se "en mer aggressiv strategi" för dessa typer av förvärv i framtiden. Muller berättade för ProPrivacy.com,

"Jag tror att vi ser en marknadskonsolidering och det är inte en hemlighet att vi har kontaktats av några ledande företag."

Enligt Muller är det ”sannolikt billigare att köpa mindre VPN-leverantörer än att spendera massor av pengar på reklam.” Med det i åtanke verkar det troligt att många mindre VPN-tjänster regelbundet kontaktas med erbjudanden. Endast tiden kommer att visa sig, men det verkar troligt att åtminstone några av de leverantörerna kommer att gräva in för att köpa förslag som är för bra för att vägra.

Med hausseartade förutsägelser om VPN-marknadens framtid - kommer de mindre företagen säkert att hoppas hålla huvudet över vattnet så länge som möjligt; tills de kan sälja till ett högre begärt pris.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me