Data Analyst hävdar att det indiska TDP-partiet läckte privata uppgifter

Påståenden har gjorts om att ett politiskt parti i Indien kan ha tillåtit ett teknikföretag från Hyderabad att olagligt behandla stora mängder medborgares privata uppgifter.

IT Grids India Pvt Ltd fick i uppdrag av Telugu Dasam Party (TDP) att bygga sin Seva Mitra-app. Appen är utformad för att tillåta partimedlemmar att kommunicera med varandra och partiledare.

Nu hävdar en indisk dataanalytiker som heter Lokeshwar Reddy att han har upptäckt bevis för att IT Grids-anställda kan ha kapat de privata uppgifterna från miljoner medborgare från Andhra Pradesh. Telangana-polisen undersöker anklagelserna enligt avsnitt 66 och 72 i IT-lagen.

Reddy hävdar att Seva Mitra-appen målmedvetet innehåller enorma mängder medborgares uppgifter inklusive deras Aadhaar-kortnummer, väljar-ID, adress, namn, religion, kaste och detaljer rörande eventuella fördelar de hävdar enligt regeringens välfärdssystem.

Dessa uppgifter är av extremt känslig karaktär, och experter på datasekretess håller med om att de inte borde ha inkluderats i partiets officiella app - eftersom det öppnar dörren till potentiell hackning i handen av cyberbrottslingar.

man i handbojor

Flera arresteringar

Efter anklagelser om felaktig hantering av data har ett antal ledande anställda inom IT Grids arresterats av Telangana-polisen. Dessutom har polisen enligt uppgift tagit tag i bärbara datorer, hårddiskar och annat material under raid på IT Grids kontor i Hyderabad.

Att lägga till bränsle till elden - verkställande direktör för IT Grids, Ashok Dakavarapu - verkar ha gått på språng. Han sägs för närvarande gömma sig efter anklagelserna om hans engagemang i det olagliga dataöverträdet. Telangana-polisen håller på att leta efter Dakavarapu - och håller samtal med sin familj i ett försök att hitta hans vistelseort.

Polis motstånd

Enligt lokala indiska presskällor har den pågående utredningen utvecklats till en avstånd mellan polisstyrkor och politiker från Telangana och Andhra Pradesh. Spänningarna mellan de två angränsande polisstyrkorna började när poliser från Andhra Pradesh reste till Hyderabad på söndag för att gripa dataanalytiker, Reddy.

Det är ännu inte klart om arresteringen beställdes av tjänstemän från TDP. Men försöket att gripa den dataanalytiker som väckte klagomål mot TDP och IT Grid har dock lett till samtal om korruption. President för Telangana Rashtra Samithi-partiet, K Taraka Rama Rao, berömde TDP: s överordnade minister, Chandrababu Naidu, för sitt partis engagemang i datainbrottet.

Telangana Rashtra samithis festlogotyp

I uttalanden till pressen påminde Rao människor om att visselpipor bör applåderas, snarare än fördömda. Under hans kommentarer förstärkte Rao att Andhra Pradesh-polisen olagligt hade missbrukat Reddy när de försökte ta honom i deras förvar och tilllade att det verkade som om Andhra Pradeshs regering var rädd för något.

"Klaganden var bosatt här och hans klagomål relaterade till ett brott som begåtts av ett lokalt företag. Vilken verksamhet har Andhra Pradesh-polisen i det här fallet?"

Som kommentar på försöket att gripa Reddy, tilllade Telengana polisekommissionär Sajjanar:

"Andhra Pradesh-polisen ingick avsiktligt i utredningen av dataöverträdelsen och ett ärende har redan väckts mot AP-polisen i KPHB-polisstationen för att ha hotat den klagande."

Rättsliga åtgärder?

Sedan har det meddelats att Andhra Pradeshs TDP-parti överväger att vidta rättsliga åtgärder mot Telangana-polisen för konfiskering av uppgifter om privata partier under sina attacker på IT Grids-kontor. Detta skulle innebära att TDP-partiet är medvetet om att IT Grid har information om privat part på sina servrar.

Telengana polismissionär Sajjanar lovade att utredningen skulle fortsätta och att de skulle arbeta outtröttligt för att avslöja omfattningen av olaglig datapraxis som begåtts av IT Grid och TDP.

"Ingen har rätt att utforska känsliga och personliga uppgifter som Aadhaar och annan information. Vi kommer att ta denna fråga till CEC- och UIDAI-myndigheterna och också be Amazon-myndigheterna att ge mer information om de data som lagras på deras webbservrar."

TDP-talesman, Panchumarthi Anuradha, har släppt ett uttalande som motbevisar påståendena:

"TDP fick informationen via sina egna källor. Under de senaste fyra månaderna har 47 000 udda monterkonferenser i partiet samarbetat med 3,5-4 lakh-väljare på en daglig basis och fått detaljer som antalet familjemedlemmar, försörjning, fördelarna med statliga system och till vilka parti de kommer att rösta. Alla dessa saker görs av partiet, för partiet. Om någon tvivlar på uppgifterna kan de kontakta AP-polisen eller valkommissionen."

Bildkrediter: posteriori / Shutterstock.com, Billion Photos / Shutterstock.com

Om den här berättelsen har uppmanat dig att ta din integritet online på allvar, kanske du vill överväga att använda ett VPN när du är online. Ta en titt på vår bästa VPN-tjänsts sida för en lista över våra bästa val.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me