EU-studie visar att piratkopiering inte påverkar försäljningen negativt

När det gäller piratkopiering som påverkar försäljningen har mediagiganterna alltid stått emot en mängd bevis motsatt. Till och med tv-programproducenten Alan Bewkes, VD för Time Warner (moderbolag till HBO), medgav att Game of Thrones var den "mest piratkopierade showen i världen" var "bättre än att vinna en Emmy."

Nu ger en studie på uppdrag av EU ännu en gång ett statistiskt bevis på att piratkopiering inte påverkar nöjesindustrins vinster negativt. Det mest fördömande av allt: studien hölls dold i flera år på grund av dess fynd, som står i skarp opposition till dem som innehas av underhållningsindustrin.

Studien kallas "Uppskattning av förskjutningsgrader för upphovsrättsskyddat innehåll i EU." Det är äntligen tillgängligt för alla att granska online. Det bevisar att underhållningsindustrins kraftfulla retorik att den lider och kommer att fortsätta att drabbas kraftigt om inte något görs med internet (och det fruktade piratkopieringen som följer med det) är en mängd skräp.

EU-studien syftade till att besvara två viktiga frågor:

  1. Hur påverkar upphovsrättsintrång på nätet försäljningen av upphovsrättsskyddat innehåll?
  2. Hur mycket är kränkare av upphovsrätt online som vill betala för upphovsrättsskyddat innehåll?

För att säkerställa att det var väl avrundat och rättvist omfattade studien alla fyra huvudkategorierna för kreativt innehåll som påverkas mest av internet: musik, audiovisuella, böcker och spel.

Eu-flaggor

Stort tvärsnitt

Studien intervjuade 5 000 EU-medborgare från vart och ett av flera länder, inklusive Tyskland, Storbritannien, Spanien, Frankrike, Polen och Sverige. Syftet var att garantera att resultaten skulle vara lika representativa för "EU som helhet" som möjligt.

Forskarna upptäckte att 51% av vuxna i EU hade det "olagligt laddat eller strömmat någon form av kreativt innehåll." Dessa siffror skyrocket till 72% för minderåriga. Forskningen fann också att piratkopieringsgraden var högre i Spanien och Polen än på andra håll i EU.

Förskjutning av försäljning

Hittade studien bevis på ”förskjutning av försäljning genom intrång på upphovsrätten?" I de flesta fall var svaret nej. Studien visar att för "toppfilmer" kan det ha varit en förlust på cirka 5% av den nuvarande försäljningsvolymen. Det är visserligen inte en försumbar förlust.

I fråga om spel, drog studien emellertid slutsatsen att piratkopiering faktiskt hade en positiv effekt på försäljningen:

”För spel är den uppskattade effekten av olagliga online-transaktioner på försäljningen positiv - vilket innebär att olaglig konsumtion leder till ökad laglig konsumtion. Denna positiva effekt av olagliga nedladdningar och strömmar på försäljningen av spel kan förklaras av att branschen lyckades konvertera olagliga användare till betalande användare. Taktik som används av branschen inkluderar till exempel att erbjuda spel med extra bonusar eller extra nivåer om konsumenterna betalar. ”

Kostnadsproblem

Drivfaktorer?

Enligt studien var prisstrukturen det främsta skälet bakom människors vilja att konsumera piratkopierat innehåll. Forskarna fann att när det gäller musik, spel och böcker fann konsumenter i allmänhet kostnaden som acceptabla - vilket gjorde dem mer villiga att köpa legitima versioner av produkterna.

En studie som BPI genomförde 2014 visade till exempel att brittiska medborgare strömmade 14,8m stora musikspår. Det är nästan dubbelt så bra som 7,5 m spår som strömmades 2013.

TV-program och filmer å andra sidan gick inte så bra. I denna kategori hävdade 80% av de tillfrågade att de tyckte att priserna var för höga. Detta innebär att "betalningsviljan" för dessa underhållningsformer förskjuts av kostnaden för själva underhållningen (i motsats till att det orsakas av en önskan att konsumera dessa underhållningsformer för ingenting).

Detta är en viktig åtskillnad och är en som film- och TV-industrin bör sträva efter att förstå. De flesta är inte tjuvar. När konsumenterna får en legitim form av upptag för audiovisuellt material - vilket prissätts rimligt - finns det stora vinster att göra. Uppkomsten av Netflix är ett perfekt exempel på detta.

Netflix-katalog

Begränsade kataloger

Tyvärr känner många konsumenter fortfarande att strömningstjänster som Netflix är mycket begränsade. Detta är särskilt sant för Netflix-abonnenter som bor utanför viktiga marknader som USA. I USA har konsumenter tillgång till 4 339 filmer och 1 326 TV-program i skrivande stund. Jämför det med Storbritannien (till exempel), där konsumenterna bara får se 2 425 filmer och 542 TV-program, och du börjar få en känsla av problemet.

Tyvärr är katalogavvikelser inte det enda som försvårar människor från betalda strömningstjänster online. Det har också rapporterats om krympning snarare än växande kataloger. För konsumenter är val viktigt eftersom vissa titlar helt enkelt inte är intressanta för dem. Brist på val kan göra att kataloger verkar begränsande. Detta kan få människor som försöker tjänster som Netflix att ge upp dem om tillräckligt med nytt innehåll för att tillfredsställa deras behov inte kommer.

För en fullständig titt på Netflix-kataloger från hela världen, se vår djupgående utredning här.

Frågetecken 3

Vilken tjänst?

Den audiovisuella marknadens konkurrenskraftiga karaktär och tillgängligheten av olika innehåll på olika tjänster - som Amazon Prime, Hulu och HBO på begäran - vattnar kraftigt ner vad som finns tillgängligt på en given plattform. Detta förvirrar och frustrerar konsumenter som inte har råd att betala för flera tjänster för att njuta av allt innehåll som passar deras smak.

Det här är problem som underhållningsindustrin måste ta itu med om den vill dra konsumenterna bort från piratkopiering. Tyvärr verkar den industrin mer fokuserad på att påverka sökmotorer och lobbyverka regeringar (för att göra mer om piratkopiering) än den gör på att hitta sätt att föra audiovisuellt material till människor på ett mer lyckat sätt.

Detta är sorgligt med tanke på att postkontorsrekord krossas. I slutet av dagen kan tillverkarna av Game of Thrones inte ha fel. Om den mest piratkopierade showen på jorden fungerar för dem, fungerar det utan tvekan att marknadsföra andra filmer och TV-program också. Det är dags att underhållningsindustrin drog upp strumporna snarare än att använda sitt inflytande för att tvinga studier som dessa att sopas under mattan.

Åsikter är författarens egna.

Titelbild kredit: AlexLMX / Shutterstock.com

Bildkrediter: Belish / Shutterstock.com, fizkes / Shutterstock.com, Kaspars Grinvalds / Shutterstock, Nikolaeva / Shutterstock.com,

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me