Exklusivt: Använder Facebook obehöriga aktivitetsvarningar för att samla in användarnas telefonnummer?

Enligt ett antal Reddit-användare på det populära forumet för r / privacy har Facebook använt "ovanlig aktivitet" varningar för att pressa människor att avskedas med sina telefonnummer.

För människor som uppskattar deras integritet kan det vara inträngande att behöva överlämna ett telefonnummer till Facebook. Men för många verkar det som om det blir ett val mellan att gå bort från ett konto - eller att tillhandahålla ett telefonnummer för att få åtkomst igen. Historiskt sett har Facebook till och med varit känt för att begära användares pass för att ge dem tillgång till sina blockerade konton.

Facebook-konto låst meddelande

Orovärt nog tror vissa Reddit-användare att Facebook faktiskt bluffar. De anser att påståenden om ovanlig aktivitet är falska, men deras konton blockeras helt tills de lämnar ett nummer. En affisch hade bara nyligen öppnat sitt Facebook-konto för arbete när han fick begäran.

Reddit-användare TuckerMcInnes skriver:

"Facebook & Instagram är falska "ovanlig aktivitet på ditt konto" för att få dig att ge dem ditt telefonnummer. Mitt jobb krävde att jag skapar ett FaceBook- och Instagram-konto. Jag skapade dem separat under några veckor. I båda fallen har jag lagt märke till, efter att jag skapat konton, ungefär en timme senare loggade båda tjänsterna ut mig på grund av "ovanlig aktivitet" (Jag hade bokstavligen inte använt kontona för någonting ännu) och blockerat ytterligare åtkomst förrän de kunde bekräfta mitt telefonnummer. ”

Det verkar finnas en växande oro över att Facebook kanske förfalskar misstänkt kontoaktivitet för att tvinga användare att lämna över sitt telefonnummer.

Inte bara Facebook

Enligt många av rapporterna som visas på Reddit är det inte bara Facebook som använder säkerhetsskräck för att koxa människor till att skiljas med sina telefonnummer. En irländsk användare som går förbi Reddit-handtaget eirereddit skriver:

"Google gör samma sak. Jag tvingas använda Gmail eftersom min college använder det. Jag försökte få tillgång till min e-post från college och den sa att det var ovanlig aktivitet. Se inte ens hur tillhandahållandet av mitt nummer hjälpte. Jag kunde ha gått till en butik och köpt en telefon för € 20. Förmodligen borde ha. ”

En annan affisch, Deadlock93, hävdar att samma sak hände på Twitter. Vid det tillfället kontaktade användaren Twitter direkt för att undvika att överlämna siffrorna:

”Hade det hänt mig när jag skapade ett Twitter-konto för att kontakta någon. Jag räckte till Twitter-support som berättade för dem att jag hade löst deras captcha och att jag skickar dem det här e-postmeddelandet så det är helt klart att jag inte är en robot och jag ville att mitt konto skulle vara olåst. De var skyldiga. Vi måste stå upp mot dessa killar som försöker ta tag i alla våra telefonnummer. ”

E-postkunder har också upplevt fenomenet. Reddit-användare kpham12 kommentarer:

”Någon har samma problem med utsikterna? Jag har precis skapat ett helt nytt outlook-konto, använder aldrig kontot för något webbplatsregister men fick höra samma sak och fråga om mitt telefonnummer. ”

Försöker Facebook och andra teknikföretag att skrämma oss från att gå med vår information? Eller är något legitimt som orsakar dessa ovanliga aktivitetsvarningar? Om ett konto är helt nytt verkar det osannolikt att det kunde ha komprometterats av en hacker, men vissa Reddit-användare hävdar att de bara hade öppnat sitt konto - och knappt hade använt det.

Å ena sidan är det möjligt att användarna redan har fallit offer för hacking tidigare. Om så är fallet, och någon redan har infekterat sin maskin med en keylogger Trojan, är det möjligt att en hackare har försökt få åtkomst till deras nyöppnade Facebook-konto.

För det andra är det möjligt att proxy- eller VPN-användning flaggar upp dessa Facebook-användare som har oregelbunden aktivitet. Det är inte omöjligt att Facebook låser konton baserat på det faktum att det är osannolikt att någon befinner sig i två länder, eller mer, inom samma tidsram.

Oavsett om Facebook gör något otillbörligt, eller om de automatiska systemen inte fungerar, är inte säkert, men allmänhetens förtroende för Facebook har varit ostört sedan Cambridge Analytica-skandalen, och påståenden som detta hjälper inte.

Vi räckte till Facebook för kommentarer, men vid tidpunkten för publiceringen hade de inte svarat.

Om den här berättelsen har uppmanat dig att säkra dina data, kanske du vill överväga att använda ett VPN. För mer information se vår bästa guide för VPN för 2019.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me