ExpressVPN kan inte överlämna loggar till turkisk polis eftersom det inte har någon

Turkiska myndigheter har tagit en VPN-server som drivs av ExpressVPN, bara för att konstatera att servern inte innehåller några loggar.

Beslaget var en del av en utredning av mordet på den ryska ambassadören i Turkiet 2016, Andrei Karlov. Mordet genomfördes av polisoffiser Mevlüt Mert Altıntaş, som den turkiska regeringen anklagar för att ha kopplingar till den amerikanska predikanten Fethullah Gülen.

Ungefär vid tidpunkten för mordet loggade personer eller personer okända in i Altıntaşs Gmail- och Facebook-konton för att radera konversationer som rör brottet. Turkiska myndigheter är förståeligt angelägna om att spåra vem som var ansvarig för detta. De har dock träffat en återvändsgränd eftersom gärningsmannen använde en VPN för att dölja hans eller hennes riktiga IP-adress.

En VPN döljer din riktiga IP-adress

Myndigheterna kunde därför bara se att gärningsmannen hade loggat in på Facebook och Gmail via en VPN-server som drivs av ExpressVPN. För att få reda på mer information, attackerade turkisk polis datacentret som innehöll servern och grep den.

Trots ExpressVPN: s löften fann myndigheterna dock inga loggar lagrade på den som skulle kunna användas för att identifiera gärningsmannen. De bad sedan ExpressVPN om hjälp. Som talesman för ExpressVPN förklarade för oss:

”Serverbeslaget inträffade innan de turkiska myndigheterna även kontaktade oss. De kontaktade oss för att avgöra om vi hade de loggar som de inte kunde hitta på själva servern ... vilket vi naturligtvis inte gjorde. ”

Som tydligt framgår av sin sekretesspolicy, ExpressVPN har inga loggar som kan användas för att identifiera vad användarna gör online:

"" Vi behåller aldrig trafikloggar och vi har inte heller några loggar som kan göra det möjligt för någon att matcha en IP och tidsstämpel tillbaka till en användare. Vi arbetar helt på basis av delade IP: er, vilket innebär att en enda IP inte spårar tillbaka till en enskild användare. ”

ExpressVPN har släppt ett uttalande som bekräftar att det inte kunde hjälpa utredningen.

”Som vi uttalade till turkiska myndigheter i januari 2017, har och har aldrig ExpressVPN haft några loggförbindelser för kunder som skulle göra det möjligt för oss att veta vilken kund som använde de specifika IP: er som citerades av utredarna. Dessutom kunde vi inte se vilka kunder som fick åtkomst till Gmail eller Facebook under den aktuella tiden, eftersom vi inte behåller aktivitetsloggar. Vi tror att utredarnas beslag och inspektion av VPN-servern i fråga bekräftade dessa punkter. ”

Det bör noteras att Facebook faktiskt inte tar bort konversationer. Du kan dölja dem från dig själv, men de lagras fortfarande av Facebook. Detsamma gäller förmodligen även Google och raderade Gmail-meddelanden.

Det är därför oklart om Facebook och Google vägrat att hjälpa de turkiska myndigheterna, eller om myndigheterna har fått samtalen och letar helt enkelt efter vem som försökte ta bort dem..

ExpressVPN är sant till sitt ord

VPN: er är användbara för en mängd olika saker, men en av deras viktigaste användningsområden är att tillhandahålla integritet. Att hålla loggar över vad användare får upp på nätet är ett hot mot kundernas integritet, så de flesta bra VPN: n lovar att inte behålla några loggar som kan omfatta denna integritet.

Hur kan vi veta att VPN: n håller dessa löften? Tja - fall som detta visar tydligt att många gör det. ExpressVPN ska varmt berömmas för att göra exakt vad den säger att det gör - skydda användarnas integritet genom att inte hålla några loggar som kan användas för att identifiera vad de får upp till online.

Observera att ExpressVPN förvarar anonym anonym användningsstatistik, men utan tidsstämpel eller IP-loggar utgör dessa inga integritetshot mot användarnas integritet. ExpressVPN är inbyggt i Brittiska Jungfruöarna (BVI) och säger att det endast kommer att svara på ett rättsligt bindande domstolsbeslut som utfärdats av en BVI-domstol.

”Vi skulle bara avslöja information om en av våra användare om de tvingas göra det genom ett lagligt giltigt domstolsbeslut som utfärdats från BVI. Det faktum att vi hyr servrar från datacentra i många länder runt om i världen betyder dock att vi har nexus i andra jurisdiktioner. När myndigheter i sådana jurisdiktioner kontaktar oss för att fråga vilken ExpressVPN-användare som har anslutit sig till en viss IP-adress eller var ansvarig för viss nätverksaktivitet, berättar vi dem att vi saknar kunskap för att svara på sådana frågor, eftersom vi inte har anslutningsloggar eller aktivitetsloggar. ”

Även där det på något sätt tvingades överlämna loggar (det gjorde det inte), skulle det inte ha kunnat överlämna något som det inte har.

Farorna med VPN-servrar i flera länder

ExpressVPN har använt händelsen för att lyfta fram de faror som ligger i att hyra VPN-servrar från datacentra där de kan gripas:

”VPN-leverantörer är baserade i jurisdiktioner runt om i världen, vissa sämre än andra. Men när det gäller serverbeslag spelar det ingen roll var VPN-företaget är baserat; varje leverantör är lika utsatt. VPN-användare bör vara medvetna om att välja en ansedd leverantör som investerar i att skydda sina kunders integritet och anonymitet. Det inkluderar att se till att ingen del av personlig identifierbar information någonsin träffar en disk. "

För att säkerställa integriteten för användarnas data i framtiden, använder ExpressVPN inte längre fysiska servrar i Turkiet som kan överfalla. Den erbjuder istället virtuella servrar som tillhandahåller en turkisk IP-adress, men i verkligheten är baserade i Nederländerna.

"På ExpressVPN har vi lagt ned mycket arbete för att inte bara skydda användarna från läckor, utan också att skydda kundernas integritet i värsta fall, till exempel när servrar fysiskt grips eller på annat sätt komprometteras av myndighetsaktörer."

Värdet på integritet

Några kan göra invändningar mot att det här fallet bevisar de värsta anklagelserna som kastas mot VPN: n att de är verktyg som används av brottslingar för att dölja deras avskyvärda aktiviteter. Men det här är bara poängen - de är verktyg och därmed användbara verktyg. Men precis som alla verktyg kan de användas till dåligt syfte. Som ExpressVPN noterar:

”Att mörda ambassadören Andrey Karlov var ett tragiskt brott. Vi tillåter absolut inga försök att störa utredningen av händelsen. ExpressVPNs användarvillkor kräver att kunderna samtycker till att inte använda ExpressVPN för något annat än lagliga ändamål. "

Sekretess är dock en grundläggande mänsklig rättighet. Det ger oss utrymme att diskutera idéer och formulera våra egna åsikter om saker utan rädsla för att regeringar tittar över våra axlar.

Som George Orwell förstod alltför väl, finns det ett skäl till att varje repressiv regering sedan civilisationens början har försökt invadera medborgarnas integritet. Integritet ligger till grund för begreppet frihet,

Detta gör det faktum att den allestädes närvarande regeringens övervakning av nästan alla aspekter i våra liv snabbt blir normen till ett verkligt skrämmande perspektiv. Och när det inte är regeringar är det kommersiella enheter som invaderar din integritet för att sälja saker.

Vi behöver verktyg som VPN för att bevara vår frihet inför massövervakning. Att de ibland kan (och är) missbrukas är i form av alla verktyg, men att fokusera på detta är att spela i händerna på dem som skulle förtrycka oss.

Sökningen fortsätter

Turkisk polis vill komma åt en iPhone som tillhör Altıntaş men har också haft lite tur i denna riktning. Alla nya iPhones är krypterade från slutet till ände, så Apple var tvungen att informera de turkiska myndigheterna om att den inte kunde ge hjälp.

Försök att hyra ett privat företag för att bryta sig i telefonen istället har grundat sig inför höga kostnader utan garanterat att försöket skulle bli framgångsrikt.

Åklagaren hoppas nu att en undersökning av levande bilder tagna av statliga programföretaget TRT från platsen vid tidpunkten för mordet kommer att ge ytterligare ledtrådar. En rapport från Hurriyet Daily News säger att 33 misstänkta har vittnat i förhållande till skjutandet och fyra har arresterats.

Slutsats

Det är på många sätt olyckligt att de integritetsanspråk som gjorts av VPN-leverantörer bara riktigt prövas när någon missbrukar sin tjänst. Icke desto mindre bevisar detta fall att ExpressVPN kan lita på att ta hand om din integritet.

Bildkredit: Av Urban Reporter / Shutterstock.
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me