Facebook-lantbruk – blir vi mjölkade?

Den pågående skandalen över hur Cambridge Analytica kunde komma åt och missbruka 50 miljoner Facebook-användares profiler för leiesoldatspolitisk vinst har lyfts fram hur mycket av vår integritet vi anförtros det sociala medienätverket.

Facebook-verkställande direktören Mark Zuckerberg har så småningom brutit skyddet för att avge ett uttalande om situationen. Även om han medger att Facebook delar ansvaret för vad som hände, syftar huvudpunkterna i hans inlägg att försäkra oss om att vår integritet är säker i händerna på Facebook.

"I det här fallet tog vi redan de viktigaste stegen för några år sedan 2014 för att förhindra dåliga aktörer från att få tillgång till människors information på detta sätt."

Han fortsätter sedan med att beskriva planerade steg för att ytterligare begränsa tillgången som utvecklarna har till användarnas personuppgifter och för att förbättra kontrollen som användarna har över sina data.

Detta är förståeligt, men misslyckas med att ta itu med det grundläggande faktum att Facebook finns för att samla in och tjäna pengar på dina personliga uppgifter. Att ta reda på så mycket det kan om dig att rikta in dig på högt anpassade annonser (och tydligen politisk propaganda) är Facebooks hela affärsmodell - mjölkar oss av våra data för att sedan sälja till högstbjudande.

Om Facebook inte mjölkar sin besättning har den ingen affärsmodell som en gratis tjänst. Som ordspråket säger "om du inte betalar för en produkt, är du produkten." För att bevisa detta har jag sammanställt några av de underhandstaktiker som Facebook nyligen har använt för att sluka dina uppgifter utan din vetskap eller samtycke.

Facebooks ansiktsigenkänningsprogramvara

2013 introducerade Facebook ansiktsigenkänning. Det uttalade syftet med detta var att låta Facebook föreslå vänner att tagga i foton. Först skannades bara foton för att identifiera nära vänner, men alla foton som laddats upp till Facebook skannas nu. Dessa skanningar kan identifiera individer med 98% noggrannhet, även när deras ansikten är dolda.

Efter en stämningsansökan som nu har kommit framåt började Facebook varna användare om en ny uppsättning verktyg som är utformade för att hantera hur bilder som erhållits genom ansiktsigenkänning används.

Men här är saken. Dessa verktyg låter dig bara kontrollera vad andra användare gör med bilder av dig. Du kan inte be Facebook att inte skanna foton efter bilder av dig, och du kan inte kontrollera vad den gör med de data som den samlar in från att känna igen dig på bilder som den har skannat.

Detta inkluderar var, när och vem du var när fotot togs - vilket är extremt intim information. Du kanske kan förhindra att foton av dig själv dyker upp på Facebook-nyhetsflöden, men du kan inte hindra Facebook själv från att bryta dem.

Liksom med många av Facebooks försök att försäkra användare om att de har ryggen när det gäller integritet, är dessa verktyg till stor del rök och speglar; designad för att dölja Facebooks enormt påträngande natur.

Det är värt att notera att tack vare mycket strängare sekretessbestämmelser (som den kommande GDPR), ansiktsigenkänningsteknologi inte "erbjuds" till användare i EU eller Kanada.

Onavo VPN

2013 förvärvade Facebook Onavo, ett israeliskt webbanalysföretag som också marknadsförde en VPN-produkt.

Ett virtuellt privat nätverk (VPN) är en teknik utformad för att förbättra användarnas integritet och säkerhet. Det gör detta genom att skapa en säker anslutning mellan din enhet och en server som drivs av en VPN-leverantör. Detta förhindrar att din internetleverantör, regering eller WiFi-hackare kan se eller störa dina uppgifter.

VPN-leverantören kan dock se dina data, varför det är viktigt att välja en pålitlig VPN-leverantör. Tyvärr, i Onavos fall, betyder detta att du litar på Facebook.

Onavo Protect VPN-appen används av över 33 miljoner iOS- och Android-användare. De flesta är förmodligen inte medvetna om att dess uttalade syfte är att "förbättra Facebook-produkter och -tjänster, få insikt i produkternas och servicepersonernas värde och bygga bättre upplevelser."

Detta är nästan det motsatta av att tillhandahålla den integritet som de flesta ganska rimligt förväntar sig när de använder ett VPN

I augusti 2017 rapporterade Wall Street Journal att Facebook hade utnyttjat data som samlats in via Onavo-appen för att övervaka prestandan hos konkurrenter som Snapchat, vilket påverkade sitt beslut att köpa WhatsApp.

Med tanke på att Facebook kan se stort sett allt du gör online när du använder Onavo, bör detta ställa in alarmklockor för integritet.

Facebook driver nu Onovo VPN i sin iOS-app under “Skydda" avsnittet i navigationsmenyn ...

Onavo VPN

Även om Onavo togs bort från Google Play Store efter några dagar, efter obehag från användare, släppte också Bolt App Lock-appen. Detta påstod att förbättra användarnas säkerhet genom att låsa appar med en PIN-kod, mönster eller fingeravtryck.

Återigen användes den här appen för att skörda data som tillhör sina användare för användning av Facebook.

”Vi samlar in information om din mobila enhet och appar installerade på. Detta inkluderar information om när dessa appar används och enhets- och nätverksinformation. Vi använder och analyserar denna information för att hjälpa oss använda Bolt App Lock, en Onavo-app och förbättra tjänsten. Eftersom vi är en del av Facebook stämmer vi också denna information för att förbättra Facebook-produkter och -tjänster, få insikt i de produkter och tjänster som människor värderar och bygga bättre upplevelser. "

Eller för att uttrycka det på ett annat sätt: appen som du just laddade ner för att förbättra din säkerhet är i själva verket Facebook-spionprogram.

Facebooks tvåfaktorautentisering

En faktorautentisering kräver ett enda steg för att verifiera din identitet, till exempel att känna till ditt användarnamn och lösenord.

Tvåfaktorautentisering (2FA) ger ytterligare ett lager av skydd mot hackare genom att också kräva att du har något - ofta en telefon - som används för att verifiera din identitet. Att använda 2FA förbättrar därför din säkerhet kraftigt.

Tyvärr har Facebook utnyttjat 2FA som ett underhand för att få användarnas telefonnummer så att de kan skräppost dem med SMS-meddelanden. För att ge förolämpning mot skada, resulterar varje försök att svara på dessa meddelanden (t.ex. med det allmänt erkända "STOPP" -meddelandet) till att svaret läggs till din Facebook-vägg.

Det bör noteras att det är oklart om sådana meddelanden är avsiktliga eller är ett "fel", men användare som Mathew Green var inte i tvivel om vad som hände dem.

Många föreslår att Facebook SMS-spam är ett fel. Skitsnack. Någon på FB fattade ett avsiktligt beslut att "engagera användare" genom att spamma alla de mobilnummer som 2FA-användare hade angett. Inget fel här alls.

- Matthew Green (@matthew_d_green) 14 februari 2018

Facebook Farming: Slutsats

Facebook är smygigt, och dess svar på Cambridge Analytica-skandalen är ren skadebegränsning. Även om det har gjort positiva förbättringar (och planerar att göra mer), kommer inget att förändra det grundläggande faktum att Facebook existerar för att invadera din integritet och dra nytta av uppgifterna den får medan du gör det. Vi är besättningen för Facebook att mjölka och sälja vidare som en produkt till den som den anser vara lämplig.

Ingen mängd fikling med sekretessinställningarna som Facebook förtjänar för att ge dig kommer att ändra detta. De senaste dagarna har nyhetsställen överallt uppmuntrat läsarna att helt enkelt ta bort sina Facebook-konton.

Det här är verkligen inte en dålig idé, men till och med att ta bort ditt Facebook-konto är inte tillräckligt för att undkomma att spåra och profileras av den sociala mediejätten. Nästan varje webbsida på internet har Facebook "Like" -knappar som används för att spåra även icke-Facebook-användare.

Det är också nästan säkert att Facebook inte raderar all information den har samlat in om dig när du tar bort ditt konto.

Som sagt, att ta bort ditt Facebook-konto är en bra början i kampen mot detta företagsmonster som offrar din personliga integritet, objektiva sanning och liberala demokrati på den andra stenens (i stort sett obeskattade) vinst. Vi har instruktioner för att göra det här.

Verkligheten är att Facebook utan tvekan är en av världens största databönder, och genom att gå till pumparna med vår personliga information finansierar vi upprepade gånger kontantko.

Bildkälla

https://itunes.apple.com/us/app/onavo-protect-vpn-security/id577491499?mt=8

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me