Flytta över Facebook – Du har företag

Kanske har vi rätt att steka Facebook och grilla dess VD, Mark Zuckerberg. Men många observatörer anser att vi borde vara mycket mer oroade över hur det går vid ett dumt Kalifornienföretag som fick president Obama bemyndigande att övervaka Internets kärna. För den uppenbara grova missförvaltningen hos Internet Corporation för tilldelade namn och nummer (ICANN) kan vara ännu mer skrämmande än Facebooks överträdelser.

För de oinitierade (som jag, till exempel) skulle någon grund vara en bra start, för ICANN var inte en enhet på spetsen av min tunga. ICANN är en ideell organisation som grundades för nästan 20 år sedan eftersom Internet expanderade snabbt. Det ansvarar för att samordna underhåll och procedurer för flera databaser relaterade till internetområdena.

Dess protokoll säkerställer nätverkets stabila och säkra drift. Det är främst involverat med Domain Name System (DNS) och har till uppgift att hjälpa till att bevara den operativa stabiliteten på Internet och att främja konkurrens. Kort sagt, ICANN: s stadga var i huvudsak att förbättra den tekniska hanteringen av Internet-namn och adresser.

Till exempel för att nå en annan person på Internet måste du skriva en adress i din dator - ett namn eller ett nummer. Denna adress måste vara unik så att datorer vet var de kan hitta den. ICANN samordnar dessa unika identifierare över hela världen. Utan den samordningen skulle det inte finnas ett enhetligt globalt internet. För korthetens skull, låt oss bara säga att ICANN inte kontrollerar Internet, men det har en viktig inverkan på expansionen och utvecklingen av Internet.

Med tiden, som förutbestämdes när det växte ut från Internet Assigned Numbers Authority (IANA), skulle ICAN arbeta under rullande kontrakt till Department of Commerce. Som är typiskt för ett privat företag. Om den fick kontrakt från den amerikanska regeringen är det rimligt att anta att det skulle finnas regeringsövervakning av dess verksamhet. FEL! Det kan ha varit fallet tillbaka, men under vägen blev det ogenomskinligt när övervakningen försvann ... genom design.

Att ICANN saknar internt ansvar kan bero på att president Obamas administration avlägsnade all regeringsansvar från den. För cirka arton månader sedan överlämnade den amerikanska regeringen kontrollen över de kritiska delarna av internet till ICANN, och tog bort den från regeringskontroll eller övervakning.

Denna händelse var en headscratcher eftersom den kom på hälen till Obama-administrationen i motsatt riktning i regleringsdiskussionen med netneutralitet. Så mycket för konsistens, och det gör det politiska - inte praktiskt - element av nätneutralitet. President Barack Obama beslutade ensidigt att ICANN skulle ha det bättre utan regeringsinsatser. ICANN har nu absolut kontroll över nyckelinfrastruktur och svarar ingen.

Man kan försöka rättfärdiga det med tanke på att försvinnandet av övervakningen var en knä-ryck reaktion på Edward Snowdens avslöjanden, som målade regeringen som för alltför involverad i Internet - avsaknad av en bättre förklaring. Som ett yttrandeverk från Washington Examiner menade att vissa regeringar skulle få regeringen ur internetvärlden (berömt med undantag av netneutralitet) i vissa håll:

"Internet är" bäst skyddat av nördar "- som Mark Zuckerberg? - "snarare än någon regering", argumenterade media. Det är ingen stor sak, sa akademiker. Detta påverkar inte "Internetanvändare och deras användning av Internet", ICANN ekade. '

Avsaknad av regeringstillsyn, ICANN: s uppdrag och stadga har äventyrats. Det är inte längre ansvarigt för regeringen - mycket till amerikanska tjänstemänners förtryck (lite sent för det) eller det första ändringsförslaget. Who.is, ICANNs globala databas över vem som äger vilken webbplats och hur man kontaktar dem, kommer snart inte att vara offentligt tillgänglig längre. Och däri ligger faran för oss alla.

Nu har företag och brottsbekämpande myndigheter som räknar med att se denna information för att besöka bedragare, pirater, barnpornografer och andra onda på nätet inte några spår att följa. Med ingen att starta potentiellt oroande anställningspraxis - och utan regeringsövervakning - är oroen att dessa problem kan förändras till något mycket större. Det är motsatsen till regeringsuppdrag - som jag ofta har skrivit om. Enskilda anställda kan få makten att få hela Internet till hälen.

Några exempel: en ICANN-anställd kan tänkas straffa Ryssland för valmedling, eller "stå emot" en demokratisk nation som väljer en kontroversiell ledare (har någon i åtanke?) genom att inaktivera deras internetdomän - något som har pågått länge, i alla fall utan några rebellerande ICANN-anställda, tack. Men även om något sådant inte inträffar, utövar den godtyckliga, oacceptabla ICANN tillräckligt med makt för att till exempel avgöra om den omtvistade dot-amazon-domänen ges till Brasils regnskog eller till Amazons Jeff Bezos?

Om det handlar om pengar, som det ofta gör, är ICANN, på grund av dess uppblåsta byråkrati, generösa förmåner och löner, och den nämnda missförvaltningen, ett ekonomiskt korvfall med rött bläck. Det kan förväntas av ett oberoende icke-vinstdrivande företag, men det finns sämre faror som lurar i horisonten - inte bara för ICANN utan internetföreningens sammanslutning, eftersom Obamas regering släpper dem för att driva straffrihet.

Nu, inte längre under den amerikanska flaggan, kan länder som BRIC-länderna (Brasilien, Ryssland, Kina och Indien) besluta att bryta sig loss och bilda sina egna versioner av Internet. Europeiska unionen, som redan går sin väg med GDPR, är en annan kandidat för att bilda ett vänligare splitterinternet. Allt detta pågår tyst, furtively, medan i USA fokus är på Facebook, integritet och (beklagligt) - extra-äktenskapliga sexcapades mer än ett decennium gamla. Det är dags att vi vaknade.

Redaktörens anmärkning: Stans åsikter är hans ensamma och bör inte ses som återspeglar de andra ProPrivacy.com-personalen. Vår officiella linje representeras mycket bättre av den här artikeln som avslutar:

"Det är bara en minoritet av republikanska anhängare som gör anspråk på att Obama har "gett bort Internet." En åsikt som i det stora hela kan förstås bara vara nötig propaganda. De allra flesta människor tycker att USA som inte har ensam kontroll över ICANN är en bra sak, och skiftet hyllas ett historiskt ögonblick för Internet."

Bildkredit: Av Profit_Image / Shutterstock.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me