Gabriel Weinberg DuckDuckGo VD-intervju

Gabriel Weinberg är grundaren och VD för DuckDuckGo, en populär och polerad sökmotor som respekterar din integritet. Gabriel var nyligen vänlig nog för att ge mig en intervju där vi diskuterade tillståndet för online-integritet.


DuckDuckGo har gjort sitt rykte om att det är en sökmotor som respekterar användarnas integritet. Är det rättvist att anta att integriteten är viktig för dig? Och varför?

Ja, jag tror att i det moderna samhället bör integritet vara en grundläggande rättighet, tillsammans med andra som yttrandefrihet och pressfrihet.

Vad anser du vara de viktigaste hoten mot integritet för vanliga internetanvändare just nu?

Digital teknik håller uppenbarligen in i fler delar av våra liv, och våra data blir snabbt mer och mer värdefulla, både för oss och för andra. Det största hotet är att det för närvarande finns väldefinierade juridiska gränser för spårning online, och utan dem blir företag och regeringar alltmer påträngande för att få tillgång till denna värdefulla personuppgifter. Vi har redan lagliga gränser för finansiell, medicinsk, militär, transport, telekommunikation och jordbruksteknik. Varför inte spårning online?

DuckDuckGo BillboardWide_cc

Vi har redan lagliga gränser för finansiell, medicinsk, militär, transport, telekommunikation och jordbruksteknik. Varför inte spårning online?

Politikarna i dag är mycket angelägna om att prata om en avvägning av sekretess / säkerhet och behovet av att hitta rätt "balans" mellan dessa prioriteringar. Personligen anser jag att detta är en falsk dikotomi som främjas för politiska ändamål. Vad är dina tankar om saken??

Ja, jag tror att det är en falsk dikotomi. Ett annat sätt att definiera debatten är stark kontra svag kryptering. Stark kryptering är den främsta saken som skyddar vår känsliga information som bank-, medicinska och till och med statliga register. Däremot möjliggör svag kryptering dessa enorma dataintrång som vi fortsätter att höra om. Jag tror att om du försvagar kryptering, försvagar du säkerheten i processen.

”Storbritannien har just legaliserat den mest extrema övervakningen i den västra demokratiets historia” (för att citera Edward Snowden). Tror du att detta är den riktning världen i allmänhet är på väg?

Nej, jag tror inte att massövervakning är oundviklig. Jag tror att vi kan besluta att sätta rimliga gränser för online spårning och göra integritet till en grundläggande rättighet. Dessa beslut sker emellertid land för land och är beroende av medborgarnas intresse. Snowden insåg medvetet detta behov av offentlig debatt och skapade det. Nu måste vi fortsätta. Enligt min erfarenhet när människor helt förstår problemen vill en stor andel människor försvara sina integritetsrättigheter.

Jag tror att vi håller med om att vem vet vad framtiden kommer att medföra med den nuvarande mycket oförutsägbara politiska situationen i USA. Men om du skulle titta in i kristallkulan, skulle du vara villig att dela några spekulationer?

Liksom i Storbritannien tror jag på alla demokratier, politiska situationer följer så småningom medborgarnas vilja, om det är tillräckligt starkt. I USA är ökande procentandelar av människor bekymrade över online-spårning, och jag tror att detta så småningom kommer att leda till att regleringen sätter gränser för det. Jag är dock inte säker på en tidslinje.

DuckDuckGo VD med Office

Nej, jag tror inte att massövervakning är oundviklig. Jag tror att vi kan besluta att sätta rimliga gränser för online spårning och göra integritet till en grundläggande rättighet

Det finns många dåliga nyheter i dag när det gäller sekretess och säkerhet online, men ser du också några positiva trender?

Ja, under de senaste åren sedan Snowden-avslöjningarna har allt fler människor blivit mer utbildade i online-sekretess- och säkerhetsfrågor och har börjat ha verkliga oro och vidta verkliga åtgärder som resultat. I en PEW-studie, till exempel, sa 40% av amerikanerna att de vill att deras sökleverantör inte skulle spåra sin sökaktivitet.

Du höll inte med om en ny artikel av mig, där jag sa att det är dåligt för privatlivet att vara ett amerikanskt företag. Vill du förklara varför jag har fel?

Ja. DuckDuckGo samlar inte in eller delar ingen personlig information. Det är vår integritetspolicy i ett nötskal. Amerikanska integritetsåtgärder - som NSL: er - är utformade för att extrahera befintliga affärsposter. I vårt fall har vi ingen att dela eftersom vi inte samlar in eller delar personlig information, och därför gäller dessa handlingar och relaterade lagar inte för oss. Tron att den amerikanska regeringen kan tvinga alla amerikanska företag att göra någonting är bara falsk, vilket framgår av det senaste fallet Apple mot FBI.

Mer generellt, som du påpekar ovan, har Storbritannien och många andra länder utan tvekan lika dåliga sekretesslagar och andra rättsliga precedenser som USA när de tillämpas på ett visst fall. Varje speciellt fall beror verkligen på den specifika situationen och detaljerade parametrar som ofta kallas en hotbedömning. I dessa bedömningar, som angivits ovan, är DuckDuckGo i en annan klass än andra företag eftersom vi helt enkelt inte samlar in eller delar personlig information. Det vill säga, något som e-post, där det finns befintliga affärsposter, är mycket annorlunda än sökning, där vi inte har någon personlig information att dela.

Vad har framtiden för DuckDuckGo? Har du några planer i rörledningen som du vill dela?

Vi kommer att finnas kvar i ett decennium! Allmänt sett vill vi fortsätta att göra framsteg när det gäller vår vision att höja standarden för förtroende online och på vårt nuvarande uppdrag att vara världens mest pålitliga sökmotor. I det sammanhanget vill vi med tiden hjälpa dig mer att skydda din integritet online, men just nu har jag inga speciella meddelanden.

DuckDuckGo Office_cc

DuckDuckGo är i en annan klass än andra företag eftersom vi helt enkelt inte samlar in eller delar personlig information

Vilka är dina bästa integritetstips för våra läsare?

Det finns verkligen några lösningar som ger dig delvis lättnad från smärta från online-spårning. Byt först din sökmotor, e-post och andra större tjänster där din personliga information spåras starkt till bra privata alternativ, som DuckDuckGo för sökning. För det andra lägg till EFF: s HTTPS Everywhere-plugin till din webbläsare, som kommer att kryptera webbplatsanslutningar där det är möjligt. För det tredje lägger du till EFF: s Privacy Badger-plugin i din webbläsare, vilket blockerar tredjepartsspårare. Dessa tre enkla förändringar kommer att sömlöst och avsevärt minska ditt digitala fotavtryck.

Så vad är det med ankor?

Som de flesta på internet gillar jag söta och vänliga saker!

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me