Hur du kan vara säker när du reser

När du åker på semester eller reser för affärer är alla vana vid att vidta särskilda resesäkerhetsåtgärder. Förplanering av rutter, placering av små hänglås på resväskor och användning av resecheckar i motsats till till exempel pengar. Även om det här är helt rimliga överväganden, måste människor i dag överväga en helt ny uppsättning digitala risker om de inte vill att deras resa hemifrån ska sluta i en katastrof.

Det första man bör tänka på är WiFi-nätverk. Pesky cybercriminals med dåligt avsikt kan enkelt komma åt dåligt inställda WiFi-nätverk - ibland på grund av sårbarheter i gamla kommersiella routrar. Det är därför officiell flygplats, hotell, restaurang, kafé och andra offentliga WiFi-nätverk kan göra dig oerhört sårbar.

Gratis flygplats WiFi

Hackare kan titta på din aktivitet, notera webbplatserna du besöker och till och med spåra nycklarna du trycker på för att stjäla lösenord (för bankkonton, PayPal och andra webbplatser som du prenumererar på).

Ett annat problem är att cyberbrottslingar kan skapa falska eller duplicerade nätverk som verkar vara det officiella WiFi för det område du befinner dig i. Med någon av dessa metoder kan hackare använda sitt onda nätverk för att spionera på saker du gör - återigen låta dem phish dina känsliga data och lösenord.

Tack och lov är det många saker du kan göra för att se till att du inte hamnar i ett offer!

Resesäkerhet 101

Hur man undviker att bli hackad på semester

Närhelst du kan är det mycket bättre att använda Internet-anslutningen i din smartphone än ett opålitligt nätverk. På de flesta platser runt om i världen kan du köpa en lön när du går sim. Genom att använda pay-as-you-go-data som du fyller i lokala butiker undviker du helt risken att komma hem till dyra roamingavgifter. Ännu viktigare är att du eliminerar risken att behöva använda overifierade och opålitliga WiFi-nätverk.

Ett annat fantastiskt alternativ, som vi inte kan rekommendera tillräckligt här på ProPrivacy.com, är användningen av ett virtuellt privat nätverk (våra 5 bästa VPN för resor).

En VPN-tjänst krypterar din internetanslutning så att all information som överförs från dig till VPN-leverantörens servrar är oavkänningsbar. Resultatet är att oavsett vad du gör när du är ansluten till en offentlig WiFi-hotspot, kan dina data inte fångas upp.

Krypterad VPN-anslutning

Med ett VPN kan du gå vidare och använda vilket WiFi-nätverk du vill. Oavsett om det är ett hotell med en sårbar router, WiFi på flygplatsen eller till och med en falsk hotspot skapad av en cyberkriminalitet - du kan använda den - även för att handla med ett kreditkort.

Oavsett vad du väljer att göra, och även om en cyberkriminell har komprometterat den WiFi-anslutning som du använder, kommer du att vara säker - eftersom VPN: s kryptering (vi rekommenderar OpenVPN) kommer att smutsa in dina data till digital mumbo-jumbo.

Även om det är sant att det finns gratis VPN runt, är många av dem oerhört opålitliga. Som är fallet med alla bra saker, bör en pålitlig VPN betalas. Den lilla investeringen du gör kommer att ge dig en kvalitets VPN-klient (appen som låter dig ansluta till VPN-leverantörens internationella servernätverk).

Resultatet av att prenumerera på en VPN i världsklass kommer att vara en säker internetanslutning och sinnesfrid medan du reser, vilket är väl värt det enligt vår åsikt här på ProPrivacy.com.

Digitala lås och digitala nycklar

Nu när din anslutning har tagits hand om, finns det några andra saker du kan göra för att din semester inte slutar i tårar. Varje gång du eller dina familjemedlemmar inte använder sina enheter - bärbara datorer, surfplattor eller smartphones - var noga med att låsa dem. Mobiltelefoner är väldigt enkla att förlora och kan bli stulna på ett snabbt tag utan att någon lägger märke till det.

Även om att dina enheter är konfigurerade för att låsa snabbt kanske inte är det du föredrar för när du är hemma, är det ett mycket klokt drag när du reser utomlands. Av den anledningen måste du se till att alla medlemmar i ditt parti väljer snabba autolåsningstider på sina enheter (en minut eller två).

Installera sedan dina mest avancerade säkerhetsfunktioner på dina enheter, till exempel fingeravtrycksscannrar och långa lösenord. Kom ihåg att en åttasiffrig PIN-kod kan hålla enhetens data mycket säkrare än en fyrsiffrig PIN-kod om den försvinner eller blir stulen. Det här kan tyckas vara krångel, men jag kan inte rekommendera det nog om din enhet faller i fel händer.

Ett ytterligare alternativ är att slå på dina enhets locator-app. Android-telefoner har normalt Googles enhetshanteringsapp inbyggd. iOS-användare har en liknande funktion som heter Find My iPhone. Dessa appar är utformade för att låta dig hitta din telefon om den saknas, och om du blir otur kan det göra att du kan återställa en förlorad eller stulen enhet.

Förlusten av en enhet kan verka hjärtskärande, men kom ihåg att semesterförsäkring täcker kostnaderna för eventuella förluster. Om en enhet blir stulen, vill du dock inte att informationen i den ska vara tillgänglig för den som hamnar med den! Av det skälet rekommenderas du starkt att använda kryptering på dina enheter. Fullständig diskkryptering garanterar att dina data är säkra oavsett var de hamnar.

iPhones levereras med kryptering aktiverad som standard och på Android-enheter kan den aktiveras i inställningarna (under säkerhet). Windows och Mac levereras med kryptering av full disk (BitLocker respektive FileVault), men vi rekommenderar ett öppet källkodsprogram som VeraCrypt för en mer transparent säkerhetsform.

En lite annorlunda idé som du kanske vill överväga är att säkerhetskopiera till molnet medan du är på resande fot. Potentiellt kan du ta dig igenom hela din semester utan att tappa din enhet, bara för att den ska försvinna i taxi tillbaka till ditt hem!

Cloud Backup Computer

Som diskuterats tidigare borde det inte vara för mycket att oroa sig för den fysiska enheten på grund av semesterförsäkring. Foton från din familjesemester är å andra sidan en rik brunn av minnen som aldrig kan återvinnas när de är borta. Det är därför det är värt att säkerhetskopiera dina snaps till molnet under själva resan

Slutligen lämnar jag dig en rekommendation som kan hindra dig från att återvända hem till ett inbrutet hus. Numera är det normalt att ha många vänner på sociala mediesajter. Det kan vara kul att koppla ihop med hundratals människor på webbplatser som Facebook, men det är också sant att vi ofta accepterar kontakter som vi inte riktigt känner så bra. Tyvärr kan ibland dessa bekanta vara ett problem.

Appar som Facebook och Gmail är inställda för att använda din enhets GPS, och kommer ibland att låta dessa sociala länkar veta var du är. Det kan tyckas osannolikt, men det är möjligt att en av bekanta på dina sociala medier kan märka att du är ute av landet och beslutar att råna ditt hem. Det är av den anledningen att det kan vara klokt att stänga av GPS- och lokationstjänsterna på din enhet så att dessa appar inte är medvetna om din vistelseort.

Slutligen, kom ihåg att sprida denna resesäkerhetskunskap i hela ditt party av resenärer. Om inte alla följer dessa resande säkerhetsprotokoll, kommer du inte att vara säker. Så samla alla för att prata igenom de punkter som har nämnts. På så sätt kan du koppla av på din semestersäker med kunskap om att allt har tagits hand om!

Från mig själv och alla här på ProPrivacy.com önskar vi dig en lycklig semester!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me