Hur man avmarkerar webbplatser för sociala medier på Sri Lanka

Webbplatser för sociala medier och meddelandetjänster har försvunnit på Sri Lanka sedan mitten av förra veckan. Förra onsdagen började regeringen tvinga ISP: er till att blackout populära webbplatser som Facebook, Whatsapp, Instagram och Viber. Blackouts beordrades som en del av en nedbrytning av vad regeringen har beskrivit som ”frodiga hatprat” inom nationen.

Ett nödsituation har förklarats efter att våldet bröt ut i staden Kandy i öns centrala region. De brutala konfrontationerna inträffar mellan den lokala singalesiska buddhistiska och muslimska befolkningen.

Enligt regeringen sprids falska rapporter om etniskt motiverade attacker via sociala medier för att förvärra situationen. Rapporter har till och med framkommit om information för att sprida bomber via sociala medier.

För medborgare i Sri Lanka eller besökare i landet som använder webbplatser på sociala medier för att kommunicera med vänner och familj har blackouts orsakat en oförmåga att kommunicera med nära och kära. Tack och lov kan alla som bor i eller besöker nationen som vill kommunicera med familj och vänner få åtkomst till censurerade webbplatstjänster genom att använda en topp-VPN.

Rasskillnad

Enligt rapporter attackerade "arga folkmassor som består av majoriteten av den singalesiska etniska gruppen" muslimska samhällen - inklusive moskéer. Muslimer uppmanades att göra det "stanna hemma och stänga upp sina affärer i Digana-staden." Uppror bröt ut och tomma butiker brändes av arga buddhister. Minst en person - en 27-årig imam som heter Abdul Basith - dödades i en husbrande. Hans far Fayaz Samsudeen sa att han måste ha fångats på andra våningen:

”När branden började skrek han om hjälp och bad folk hjälpa oss att komma ut ur huset. Det finns inget sätt att komma ut från övervåningen, men vi trodde att han skulle ha rymt. På morgonen när vi kom tillbaka för att träffa vårt hus hittade vi hans kropp. ”

Sri Lanka har förblivit något instabilt sedan slutet av sitt inbördeskrig 2009. Det inbördeskriget rasade mellan regeringsstyrkor och tamilska separatister i 26 år. Tyvärr är spänningarna fortfarande höga och förföljelsen av Sri Lankas muslimska minoritet ökar.

Bränd byggnad

Situation Settling Down

Sedan våldet bröt ut förra onsdagen tror man att situationen i öns centrala region har lugnat väsentligt. Dessutom tror man att resenärer som tar sig runt ön för att besöka ikoniska buddhistiska tempel och monument i stort sett inte har påverkats.

Trots förbättringen uppmanas turister att utvisa extrem försiktighet och att fortsätta direkt till sina hotell, särskilt när de besöker bebyggda områden i både Kandy och huvudstaden Colombo. Även om oron har sjunkit finns det rädsla för att den kan antända igen. Enligt en talesman för regeringen, Dayasiri Jayasekera, kommer nödläget att vara kvar på plats i minst tio dagar.

Sri Lanka

Pågående blackouts?

Människor i landet väntade ursprungligen sociala mediesajter att blockeras på lördag. Det verkar emellertid som om vissa platser fortfarande lider av internet-blackouter, blackouter på sociala medier och svår bandbreddstrottling som hindrar medborgarna från att få tillgång till onlinetjänster. Förutom dessa internet-blackouts har regeringen infört utegångsförbud för att hålla människor i bebyggda områden utanför gatorna.

För besökare i landet som behöver använda webbplatser på sociala medier för att lugna sina nära och kära hemma för sin säkerhet är ett Virtual Private Network (VPN) den perfekta lösningen. En VPN tillåter vem som helst på Sri Lanka att låtsas vara i ett annat land. Resultatet är att vem som helst kan kringgå bandbreddstrottling och blackout för webbplatser för att komma åt sociala mediesajter på Sri Lanka.

För närvarande är det inte känt när full tillgång till webbplatser för sociala medier och meddelandetjänster som Viber kommer att återupptas. Vem som helst i landet rekommenderas dock att VPN-tjänsten bara om ytterligare våldsutbrott uppstår. Speciellt med tanke på att detta är andra gången på två veckor som stora incidenter har inträffat.

Bara en vecka före dessa senaste utbrott, attackerade en liknande mobbe muslimer som bodde i en östlig region i Sri Lanka. Det våldet bröt ut efter att en singalesisk lastbilsförare skadades av en grupp muslimska män i "vägen ras ras". Lastbilschauffören dog av sina skador dagar senare - och antände rasspänningar.

Sri Lanka Vpn

Var beredd på ytterligare blackout

Med tanke på den politiska situationen rekommenderas ett VPN starkt. Ett månadsabonnemang kostar så lite som $ 11,99, vilket är en triviell investering för att säkerställa att du kan fortsätta att informera nära och kära om din säkerhet när du reser runt i landet.

Den goda nyheten är att majoriteten av nationen verkar ha påverkats, och resenärer lyckas ta sig runt med relativt lätthet med tanke på den kritiska situationen.

Åsikter är författarens egna.

Titelbild: Wasan Ritthawon / Shutterstock.com

Bildpunkter: Kanda Saelee / Shutterstock.com, Nila Newsom / Shutterstock.com, Denys Prykhodov / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me