Hur påverkar RFID-implantationsrevolutionen dig?

I Brave New World beskriver Aldous Huxley en värld där Big Brother har tvingat människor att acceptera ett övervakningstillstånd. Jämfört med George Orwells liknande profetiska mästerverk 1984 är Brave New World mycket närmare benet. Nuförtiden har människor verkligen underkastat sig att överlämna varje detalj i sina liv till sociala mediasidor som Facebook. Vad många emellertid inte inser är att deras sociala mediedata kan brytas för att upptäcka nästan allt om dem.

Bevis fortsätter att visa att underrättelsebyråer använder sociala medier för att upptäcka människors ras, religiösa tillhörighet, sexuella preferenser - även om de är missbrukare. Annonsörer spårar oss, och obligatoriska lagar om datalagring tvingar Internetleverantörer att lagra vår webbhistorik. Dessutom bevisar Edward Snowden-avslöjningarna att regeringar är villiga att spionera på sina egna medborgare.

Ner I kaninhålet

Nu när människor vet att regeringar bygger massiva databaser om dem har medvetenheten om digital integritet exploderat. Naturligtvis tittar alla på nästa generation av nya tekniker med skepsis. Mikrochip-implantat är invasiva till sin natur, och med nästan alla tekniker hittills (internet, sociala medier, smartphones, ansiktsigenkänning) som används för att snopa på medborgarna verkar det naturligt att anta att radiofrekvensidentifiering (RFID) -chips kommer att göra samma sak.

I boken Spychips väcker Katherine Albrecht och Liz McIntyre denna skrämmande uppfattning till liv. Deras bok beskriver en värld där företag och regeringar använder chips för att spåra människor oavbrutet. I det första kapitlet står det:

”En dag kunde dessa enheter berätta för ledningen vem du pratar med vid vattenkylaren och hur länge du har tillbringat i toaletten - även om du har tvättat händerna eller inte. Vår nästa generations arbetare kan konditioneras att lydigt acceptera denna förnedrande övervakning genom tvingad tidig exponering. ”

Uppfattningen att chipimplantat en dag kan bli obligatorisk är oerhört störande - särskilt om det kan användas för att spåra dig. Men vad är sanningen om RFID-implantat? Hur ondska är de egentligen? Och vilka fördelar, om några, ger de till bordet som kan kompensera för dessa besvärliga förmågor?

Spychips

Tre fyrkantig marknad

I Sverige har många människor implanterats och använder redan mikrochips. I det framtänkande skandinaviska landet använder medborgarna RFID-chip som är insatta i sina händer för att få tillgång till gym, för att få tillgång till det offentliga järnvägssystemet, för att komma i arbete och för att logga in på datorer.

På Three Square Market i Wisconsin har villiga medarbetare beslutat att följa Sveriges futuristiska fotspår. Villiga anställda har mikrochipats av det svenska företaget Biohax. Chipet låter de anställda öppna dörrar, klocka in, logga in på sin datorterminal utan lösenord och även använda automater.

För de flesta människor kan tanken på att bli flisade för de relativt små fördelarna verka dum, särskilt om det allvarligt hotar deras integritet. Amal Graafstra - en av de ledande experterna på implantering av chips i människor - har en ganska annorlunda åsikt. Han har glatt använt ett chip inbäddat i sin egen hand för att låsa upp och starta sin bil, komma in i sitt hem, låsa upp en pistol, logga in på sin dator utan att behöva lösenord - och en hel mängd andra saker - sedan långt tillbaka under 2005.

Amal Graafstra

Att sova lätt

Graafstra är en del av en Seattle-baserad startup som kallas Dangerous Things. Han tror att de flesta människor är alltför alarmistiska för implantat och, enligt hans åsikt, förvirrade i sig om de faktiska farorna med den nuvarande RFID-tekniken. Enligt Graafstra tror de avskräckare som mest hårt kritiserar mikrochipping implantaten gör saker de helt enkelt inte kan göra.

”Det verkar som om det kan finnas viss missförstånd om vad som är möjligt och vad som inte är möjligt med flisning. Problemet med definitionen av ordet "chipping" är att det är upp till tolkningen mestadels informerad av Hollywood-filmer.

"Ett RFID-chip är bara riktigt bra för att identifiera något, vare sig det är en människa eller en kläder på hyllan på Walmart."

Graafstra berättade för mig att för alla implanterade chip för att bli ett användbart övervakningsverktyg måste det vara väldigt annorlunda än de chips som för närvarande är i omlopp. En dag kan den typen av spårning mycket väl bli möjlig. För tillfället kan dock RFID-chip som kan förbli i människokroppen bara läsas från en tum bort. Detta gör det omöjligt för passiva RFID-chipimplantat att användas för att utföra den typ av spårning som detractors för tekniken mest fruktar.

Microchip

Mer kraft krävs

För närvarande har implantat ingen kraftkälla. Och en kraftkälla kommer att vara nödvändig om chips någonsin kommer att utvecklas till framtidens mycket fruktade spionchips. Det är inte att säga att det aldrig kommer att hända, bara att vi inte är där ännu. Graafstra förklarar varför:

"Om du tittar på vad folk säger om de potentiella negativa effekterna och integritetsfrågorna vid mikrochipping, är det vad det lägger på att kunna" skannas "eller" läsas "eller" spåras "på något sätt utan ditt samtycke. Verkligheten är att detta inte kommer att hända.

”Det som kan vara tekniskt möjligt är att ställa in en högdrivna läsare varje kvadratfot på jorden för att spåra någon i realtid för att ta reda på var de är. Det är tekniskt möjligt - men det är helt opraktiskt. ”

Positiva attribut

Även om negativen av implantering är lite obefintliga (för tillfället), är de positiva aspekterna av RFID-chips självklara. Lösenord är den mest osäkra delen av den nuvarande digitala identifieringsprocessen. För att ett lösenord ska vara riktigt säkert måste det vara både unikt och svårt.

Faktum är att ett lösenord som är verkligt säkert måste vara så svårt att det inte kan komma ihåg av den genomsnittliga personen. Tänk på hur många tjänster den genomsnittliga personen måste komma ihåg lösenord för idag, och du börjar få en känsla av problemet. Implanterade chips kan vara en giltig lösning.

Vivokey

Till och med att använda ett RFID-implantat för att få tillgång till en byggnad med hög säkerhet är till exempel mycket säkrare än att använda ett nyckelkort. Ett nyckelkort kan stulas och kan potentiellt ha ett högre läsintervall som gör det mer benägit att hacking. Ja, koden i ett implanterat chip kan också hackas genom att få offeret att röra sig genom ett område som specifikt har satts upp med en antenn för att fånga upp och läsa chipet. Det är tekniskt genomförbart. Det är emellertid mycket osannolikt eftersom implantaten på marknaden just nu kan läsas när de förts till inom en tum av läsaren.

Visst kan hackare utforma sätt att göra "socialt ingenjör" fällor som får människor att föra handen nära en dold läsare. Om implantationsrevolutionen inträffar kommer den här typen av tvivel utan tvekan att se en resultat. Av detta skäl måste enhetens säkerhet vara av största vikt. Den goda nyheten är att nästa generations implantat som VivoKey går ett steg längre genom att låta människor skapa krypto-nycklar för Bitcoin plånböcker, eller att kryptera och dekryptera andra former av data på ett säkert sätt.

Farligt potential

Trots att RFID-implantat är godartade för tillfället är digitala sekretessexperter oroliga. Sekretess är en grundläggande och oförstörbar mänsklig rättighet och idén att chips kan användas för att invadera att integriteten är skrämmande.

Dessutom, eftersom mikrochippningsteknik som VivoKey är värdefull som autentiseringsteknik, verkar det svårt att förneka att flisrevolutionen är på väg. Fördelarna är verkliga och konsumenterna börjar begära dem.

Det oundvikliga med framtida flisande genomgripande innebär att finansieringen och viljan för att förbättra tekniken finns. Av detta skäl är det massivt viktigt för människor att vara försiktiga med hur tekniken kan utvecklas.

Medvetenhetsnivåer

Förr eller senare?

För närvarande är litiumjon den bästa formen av strömförsörjning som är tillräckligt liten för att även kunna övervägas för implantat. Det är det som driver våra mobiltelefoner och det som används i alla drivna enheter som kräver mycket energi i ett litet utrymme.

Tyvärr för företag som Dangerous Things och Biohax - som skulle älska att förbättra fördelarna med deras produkter - är litiumjon också mycket explosiv och därför olämplig för mikrochipimplantat.

Graafstra berättade för mig att han har experimenterat med energiskörningsteknik och att det finns viss potential för drivning av enheter genom att skörda kroppsvärme, blodflöde eller kinetisk energi. Han har till och med testat en solpanel under huden på sin vänstra arm, och han berättar att resultaten var positiva.

Men Graafstra är också ärlig om sannolikheten för att dessa typer av kraftavverkningstekniker plötsligt tillåter de slags genombrott som krävs för att implantat kan börja spionera på oss:

”Att få dem att bli långa räckvidd genom att byta till en utsänd fältenhet - som en Bluetooth-transponder - kräver en strömkälla. Det skulle innebära en storleksökning eftersom du måste skjuta ett batteri där inne.

”Då pratar du om en laddningscykel och frågor som: hur länge håller en batteriladdning? Och måste du klippa ut det efter 5 år? Så det finns några praktiska frågor som måste lösas ”

Kraven på mikroprocessorer, Bluetooth-sändare, GPS-mottagare - allt som kan göra implantat mycket mer användbart (och besvärligt) - innebär att energiskörningen måste öka i storleksordning. För närvarande finns det ingen verklig förståelse för hur detta kommer att uppnås, vilket innebär att realistiskt implanterade spionchips inte kommer att hända när som helst snart.

I framtiden

Långsiktigt problem

Det som är säkert är att implantattekniken kommer att förbättras. Som det gör kan tekniken väl förändras och bli farligare. 2014 var världens RFID-marknad värd 8,89 miljarder dollar. Jämför det med 7,77 miljarder dollar året innan så får du en känsla av branschens tillväxt. År 2026 förväntas detta marknadssteg öka till 18,68 miljarder dollar.

I framtiden, om de börjar överföra över längre avstånd, kan implantat utgöra spårnings- och integritetsrisker. Det kan ta lite tid ännu för att det ska bli verklighet, men den tekniska revolutionen hittills har visat oss att när det händer, kan det mycket väl komma med mycket allvarliga konsekvenser.

Koppla ihop RFID-implantat med sociala belöningssystem som Kinas Sesame Credits och Kanadas morotbelöningar och du har säkert en dyster dystopi.

CAMCAT

Steg in medborgarna mot markering, chipping och spårning (CAMCAT). CAMCAT är en organisation som grundades av medförfattaren till Spychips, Liz McIntyre. McIntyre är en digital sekretessekspert som arbetar för den privata sökmotorn StartPage.

McIntyre tror att vi redan börjar se tecknen på framtida obligatorisk chipimplantation. Hon uppmärksammade de senaste kommentarerna från Mike Miller, verkställande direktören för World Olympians Association. Miller har antagit att han skulle vara för en obligatorisk flisning för idrottare:

”För att sluta dopa måste vi spela våra idrottare där den senaste tekniken finns. Vissa människor säger att det är en invasion av integritet, sport är en klubb och människor behöver inte gå med i klubben om de inte vill, om de inte kan följa reglerna.

”Mikrochips går över frågan om tekniken kan manipuleras eftersom de inte har någon kontroll över enheten. Problemet med det nuvarande antidopningssystemet är att allt det säger är att det vid ett exakt ögonblick i tiden inte finns några förbjudna ämnen men vi behöver ett system som säger att du är olaglig ämnesfri hela tiden och om det finns förändringar i markörer de kommer att upptäckas. ”

Hal väg

En halt sluttning

McIntyre är med rätta orolig för idén om obligatorisk flisning. Hon ser dessa mumlingar som början på en halt sluttning som kan "bana vägen för att hitta ursäkter för att spånga alla." Dessutom är McIntyre inte övertygad om att det är helt frivilligt att fånga i arbetsgivarnas händer. väl nog informerad.

Hon känner att eftersom människor rädsla för att förlora sina jobb och vill ses att de gör sin arbetsgivare lycklig känner de sig troligtvis pressade till att bli mikrochipade trots sina inre oroligheter:

"VD Millers upprörande rekommendation fick mig att inse att vi tar slut på tiden. Det är därför jag bildade CAMCAT. Lagstiftare måste agera nu för att skydda sina beståndsdelar. CAMCAT kommer att arbeta för att få det att hända. ”

Säkra före det osäkra

För närvarande är hotet från implantat något existentiellt och de kortvariga fördelarna överväger eventuella framtida nackdelar. McIntyre påpekar emellertid med rätta att vi måste vara beredda på kommande förändringar som kan påverka integriteten innan de inträffar - snarare än att vara kvar att försöka komma ikapp efter. Politikare måste förbereda världen för de faror som förutses i Spychips, annars kan spårning av implantat för företag och myndigheter bli verklighet.

Just nu spåras vi inom en tum av våra liv med teknik. Dessutom dyker upp fler bevis hela tiden som bevisar att underrättelsebyråer aktivt spionerar mot oss. Kunskapsnivån som samlas i både privata och statliga databaser är störande. Ansiktsigenkänningsteknologi dyker upp överallt och vi spåras av våra smartphones dygnet runt.

På ett sätt kan du hävda att vi redan spåras så omfattande att det finns lite behov av att spåra människor med implanterade chips. Samtidigt skadar det inte att börja förbereda sig för framtiden, med tanke på vad som händer nu.

Slutligen, med namn som Biohax (låter invasivt) och Dangerous Things (behöver jag säga mer?), Plus reklammaterial som förkunnar en "Internet of Us" (vilket gör att det låter som om vi spåras av internet hela tiden), det verkar som att RFID-industrin antingen antyder den ondskefulla sidan av sina produkter med avsikt, eller av misstag ringer till hur deras produkter marknadsförs.

Tekniken har några ganska allvarliga säkerhetsfördelar, som alla som är involverade i cryptocurrencies rekommenderas att hålla sig informerade om. Som sådan skulle RFID-industrin göra det bra att måla sina produkter på ett mycket mindre skrämmande sätt.

Åsikter är författarens egna.

Bildpoäng: Amal Graafstra / Dangerous Things, donskarpo / Shutterstock.com, raffaelemontillo / Shutterstock.com, easyshutter / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me