Internationell idrotts piratkopiering visar tecken på framgång

Att strömma sporttävlingar online eller titta på dem på TV-prenumerationspaket kan vara kostsamt. Därför vänder sportfans som inte har mycket pengar ibland till piratkopiering för att fixa dem. Nyligen har piratkopieringssporter på nätet emellertid blivit mycket tuffare. Anledningen? Regeringar och brottsbekämpande myndigheter arbetar hårdare för att slå ner piratkopiering på underhållningsindustrins vägnar.

I Spanien har myndigheterna nyligen arresterat sju personer för att ha kört flera idrottsrelaterade piratwebbplatser. Enligt polisen har en landsomfattande utredning kulminerat i samordnade raid och arresteringar. Polisen hoppas kunna stänga en piratkopieringsring som tros ha genererat cirka 1,4 miljoner euro hittills.

Arrestationerna skedde sent förra veckan, under raid i Madrid, Alicante, Albacete, Gandía och Valencia. De sju arresterade männen hade drivit webbplatser som gav mycket billigare tillgång till strömmande fotbollsmatcher.

Enligt polisen samordnade männen en sofistikerad piratkopiering som gav fotbollsmatcher via streaming, direktnedladdning, abonnemangsströmning och peer-to-peer distribution. Det är detta ovanligt varierande utbud av plattformar som gjorde det möjligt för webbplatsutvecklarna att ge massiva ekonomiska avkastningar från sin olagliga verksamhet.

Under deras utredning konstaterade de spanska myndigheterna att servrarna för piratkopieringsringen inte bara låg i Spanien utan också i Frankrike, Kanada och USA. Denna utredning har pågått sedan mitten av 2016, då den spanska främsta fotbollsligan - La Liga - officiellt klagade över piratkopiering.

Vid den tiden klagade representanter som arbetade för La Liga att de hade upptäckt cirka 13 webbplatser som erbjuder olaglig tillgång till spanska fotbollsmatcher och andra internationella tävlingar.

Anti Piracy Legislaion Success

Massiv operation

De spanska myndigheterna har gjort rekord för att säga att operationen var extremt professionellt och framgångsrik.

Enligt källor nära utredningen tjänade webbplatsutvecklare främst av reklam som dykt upp på sidorna med piratkopierad fotboll. Polisen har också avslöjat att webbplatsens operatörer hade försökt att göra operationen svårare att stänga av med hjälp av spridda servrar och förmedlarföretag, såväl som "serverplats anonymiseringstjänster."

Myndigheterna har frusit flera bankkonton som tros ha varit kopplade till operationen. Dessutom hävdar brottsbekämpningen att attacker på åtta hus har genererat en enorm mängd bevis. Polisen säger att utredningen fortfarande pågår och kan leda till ytterligare avstängningar på webbplatsen och arresteringar.

För människor som gillar att titta på fotboll gratis, kommer webbplatsens avstängningar sannolikt att orsaka ett plötsligt hål i deras underhållningsschema. Tyvärr för piratkopierade idrottsföreningar har webbplatsens nedläggningar inte begränsats till bara Spanien heller.

Censurerad fotbollström

International Crackdown

I Storbritannien antog regeringen lagstiftning i år som tvingar internetleverantörer att stänga piratkopierade strömmar av Premier League-matcher så snart de upptäcker dem. Detta betyder att även sista minuten strömmar av tändstickor stängs så snart de upptäcks i realtid.

Detta gör det mycket svårare för brittiska fotbollsfans att undvika att betala stora summor pengar för att titta på fotboll. Enligt Sky: s chef för rättstvister fungerar det. Vid en branschkonvention i Macau den här veckan tillkännagav Matthew Hibbert att det hade blivit omöjligt att strömma fri fotboll i Storbritannien tack vare de nya lagstiftningsblockerande lagarna.

Hibbert talade vid kabel- och satellitsändningsföreningen i Asien (CASBAA) -konferensen 2017 och berättade för publiken att piratkopierad strömning av fotbollsmatcher hade nästan utrotats i Storbritannien.

Överdrivna fordringar

Om man skulle ta Hibbert vid sitt ord, skulle man anta att Premiership lyckas använda de nya lagarna för att fullständigt blackout piratkopierad fotboll i Storbritannien. Men verkligheten är att människor fortfarande använder set-top-lådor, till exempel Kodi-lådor, för att strömma fri fotboll. Dessutom förblir många webbplatser tillgängliga - till exempel strömmande webbplatser i Kina - som visar Premier League-matcher gratis.

I själva verket, enligt källor som har övervakat tillgängligheten av piratkopierade fotbollsströmmar i Storbritannien, har ungefär hälften av dussin populära webbplatser som ger strömmar fortfarande varit igång på matchdagar. Avbrott i fotboll är vanligtvis bara intermittenta.

Trots dessa fynd har 2017 sett en mycket mer samordnad insats från myndigheterna - inom olika regioner - för att slå ner piratkopiering av sport. Nyheten från CASBAA-konferensen är att medborgarna kan förvänta sig att liknande avrättningar som blockerar avrättningar blir effektivare när tiden går. I Storbritannien har en samordnad insats haft en framgångsrik nedbrytning av olaglig fotbollssändning på pubar. Dessutom har många olagliga strömförsörjningsleverantörer åtalats för att sälja enheter.

Personer som vill titta på fotboll eller andra sporter på nätet billigt kommer att upptäcka att officiella fotbollspaket kan köpas till olika priser runt om i världen. BeIN Sports erbjuder till exempel enorma mängder sport (inklusive fotboll) till Mellanösterns marknad till mycket överkomliga priser.

ProPrivacy.com godkänner inte upphovsrättsintrång. Även om vi är medvetna om att VPN: er kan användas för att förfalska din plats till ett annat land och därmed övervinna geobegränsningar, är deras primära syfte att ge dig online säkerhet och integritet. Först och främst rekommenderar vi att du använder ett VPN.

Åsikter är författarens egna.

Titelbild: Brian A Jackson / Shutterstock.com

Bildkrediter: Bloomicon / Shutterstock.com, ett foto / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me