Kan du få billiga flyg och hotell med VPN?

Ett påstående som ofta görs av VPN-leverantörer är att det är möjligt att få billigare hotell- och flygbokningar genom att använda VPN för att förfalska din geo-placering och boka reservationer från landet för de tjänster du vill använda.

Rationaliseringen för detta är att företag förväntar sig att utländska besökare är mer villiga att spendera pengar än "lokalbefolkningen" och därför höjer priserna för sökningar gjorda från utländska IP-adresser.

Här på har vi alltid varit något luriga av sådana påståenden, som tillfälliga utredningar tidigare, vi har aldrig några bevis för att geolokalisering av IP gör den minsta skillnaden till priset på tjänster.

Vi har emellertid beslutat att det är dags att undersöka detta påstående mer fullständigt.

Metodik

Vi besökte ett brett urval av webbplatser för jämförelse av hotellresor, och matade in varje gång två identiska söktermer - en gång utan VPN-anslutning (vi är baserade i Storbritannien) och en gång anslutna till en VPN-server i USA. Alla sökningar involverade resor eller hotellbokningar i USA.

För att säkerställa att webbplatserna inte lyckades hitta våra tidigare sökningar och ändra deras resultat i enlighet därmed, använde vi Private / Incognito-läget (för att helt inaktivera cookies) när vi besökte dem, och vi använde också helt separata webbläsare för våra sökningar i Storbritannien och USA..

Utöver detta skyddade vi oss mot webbplatser som använder smyga medel för att upptäcka vår eller IP-adress när du använder VP, genom att kontrollera för DNS-läckor och mottaglighet för WebRTC-utnyttjandet genom att besöka ipleak.net.

Resultat

Vi tillbringade cirka tre timmar på jakt genom dussintals webbplatser för flyg- och hotelljämförelser, inklusive Expedia.com, Skyscanner.com, Hotel.com och många fler, och i nästan alla fall fann priserna vara identiska, oavsett om VPN användes eller inte (ibland kan priserna variera med en dollar eller två, men vi anser inte att det är viktigt).

Vi verkade få de mest slående framgångarna på reseservicejämförelsen webbplats Kayak. Vid jämförelse av priser hittade vi ingen skillnad i de listade ekonomipriserna, men när vi tittade på Business Class-priserna förändrades bilden dramatiskt, beroende på var vi tycktes befinna oss.

Flygföretag Storbritannien kajak

Priser på affärsklass som listas på Storbritanniens webbplats

Flygverksamhet amerikansk kajak

Priser på affärsklass som listas på USA: s webbplats - en skillnad på över $ 250!

Det bör noteras att de visade flygningarna av någon anledning inte är identiska, men ännu viktigare, att helt enkelt byta från .co.uk-versionen av webbplatsen (till vilken vi automatiskt riktades utan att VPN har aktiverats) till USA. Com version (något som de flesta resesidor tillåter) hade samma effekt som att använda VPN.

Kajakbyte webbplatser

Det kan vara lite gömt bort, men som med nästan alla andra liknande webbplatser låter Kayak välja vilken version du vill använda

Vi beslutade att kolla in hotellpriserna för vår fiktiva resa medan vi var på det ...

Hotell LA Kayak Storbritannien

Resultat på Storbritanniens webbplats

Hotell LA Kayak USA

Resultat på den amerikanska webbplatsen

Återigen gav kayak.com istället för kayak.co.uk billigare resultat, men en VPN krävs inte för att komma åt kayak.com. Vi fick också några intressanta resultat på Fly.com...

Flyg alla fly.com Storbritannien

På den brittiska versionen av Fly.com var priserna desamma som på den amerikanska webbplatsen, men ...

Flyg alla fly.com Storbritannien

... ett billigare specialerbjudande fanns på den brittiska webbplatsen!

Detta är faktiskt motsatsen till det förväntade resultatet, men vi bör notera att i en direkt liknande-för-liknande jämförelse (t.ex. Best Western Plus Carriage Inn) var priserna identiska. Återigen, helt enkelt byta webbplatser gav samma resultat som att använda ett VPN.

Slutsats

Det verkar som att shoppa runt på olika versioner av en webbplats kan ge fynd eftersom olika information ibland visas, beroende på vilken webbplats som används (även om Fly.com-exemplet visar, är de bästa erbjudandena inte alltid visade i den version du kanske förvänta!)

Det vi inte hittade några bevis på är avsiktlig prissättning baserat på den IP-adress en sökning gjordes från.

Vi fann också att medan varje webbplats vi besökte (med landsspecifika versioner tillgängliga) automatiskt riktade oss till den version som indikeras av vår uppenbara IP-adress, så gav alla dem möjlighet att manuellt ändra den landsspecifika versionen som användes utan behov av en VPN eller andra medel för subterfuge.

VPN är fantastiskt för många saker - det erbjuder integritet medan du surfar på internet, skyddar dig från hackare när du använder WiFi-hotspots, låter dig titta på en utländsk version av Netflix och mer, men vi måste dra slutsatsen vad vi länge har misstänkt - som påstår att VPN kan spara pengar på flyg och hotell är grundlösa.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me