Kan vi lita på Match Group-kartellen med våra datingsuppgifter?

ProPrivacy-forskning avslöjar hur lite människor vet om Match Group

 • Nästan hälften av Match Groups prenumeranter känner inte till de andra datingsplattformarna som ägs av IAC
 • 61% av abonnenterna över Match.com, Tinder, OKCupid, Plenty of Fish och Hinge är oroliga för hur mycket data de delar med plattformarna
 • 65% vet inte vem som äger sin datingtjänst

För att dejtingstjänster online ska vara effektiva för att hitta kompatibla partners behöver de en sak - dina data. Ju mer personlig information du matar in i plattformarna, desto bättre chans har du att hitta en match.

Detta verkar vara ett litet pris att betala i den oändliga strävan efter kärlek, men många användare inser inte bara hur mycket data de lämnar eller exakt hur dessa företag använder den informationen när den har överlämnats den.

Vi tillåter dessa webbplatser och appar att undersöka alla aspekter av våra personliga liv. Och när vi hittat en match överlåter vi dessa tjänster våra djupaste hemligheter när vi kommunicerar med andra användare på plattformen.

Men hur mycket vet vi egentligen om dessa online datingtjänster? Och kan vi lita på dem med de mest intima hörn av våra själar? ProPrivacy's forskning tyder på att vi inte vet tillräckligt.

Ett monopol på kärlek

Match.com har blivit ett hushållsnamn i USA och runt om i världen. Webbplatsen gick live 1995 och fortsatte att dominera online-nischningen i mer än ett decennium. Medan de flesta amerikaner har hört talas om den produktiva datingsidan, kan de bli förvånade över att få veta att Match.com bara är en av många populära datingsidor som ägs av moderföretaget, InterActiveCorp (IAC).

Det enormt populära Tinder är det mest framgångsrika varumärket i Match Groups portfölj, men andra tjänster inkluderar OKCupid, Chemistry.com, Twoo och BlackPeopleMeet.com. Om du inte känner till länkarna mellan dessa företag är du inte ensam. ProPrivacy undersökte nyligen 1 000 amerikanska medborgare och fann att 46% av de svarande inte känner till någon koppling mellan dejtingstjänsterna.

Alla datingsappar och tjänster i Match Group (IAC) -portföljen

 • Match.com
 • BlackPeopleMeet.com
 • Chemistry.com
 • Härlig
 • Gångjärn
 • FriendScout24
 • HowAboutWe
 • Meetic Group
 • OkCupid
 • Vår tid
 • People Media
 • Massor av fisk
 • tinder
 • twoo

Denna brist på medvetenhet är av design. IAC har gjort mycket för att säkerställa att varumärkena i sin portfölj förblir åtskilda. Men titta närmare så upptäcker du att dina data flyter fritt mellan alla märken i IAC-portföljen.

IAC säger att denna policy för datadelning tjänar flera syften, inklusive "förbättra dina chanser att bygga väsentliga kontakter med andra" eller att dra nytta av "plattformsfunktioner", men det finns dolda faror inom Match Groups policy?

 • Massor av fisk
 • OkCupid
 • Match
 • Gångjärn
 • tinder

Riskerna för dina uppgifter

Data har blivit bränslet i relationens ekonomi och Match Group konsoliderar hela dejtingsindustrin. IAC-portföljen har en marknadsandel på 25% av online-dejting, mer än dubbelt nästa närmaste konkurrent, eHarmony. Under det senaste rapporterade kvartalet hade Match Group nära 9 miljoner betalande abonnenter, även om den totala användarbasen är mycket högre än så. Det finns mer än 50 miljoner användare på Tinder ensam.

Varför är ett oligopol av online-kärlek dåligt för privatlivet? Det skulle inte vara om Matchgruppen inte uttryckligen uppgav att personuppgifter delas mellan alla sina varumärken.

Ett monopol på datingappar representerar en enda misslyckandepunkt ur en sekretesssynpunkt. Vad händer med dina data när ett av företagets system är hackat? Även om du aldrig använt den specifika tjänsten, kan du hitta dina djupaste hemligheter äventyras.

Tinder säger till och med i sin sekretesspolicy, "... vi lovar inte, och du bör inte förvänta dig, att din personliga information alltid kommer att förbli säker."

När vi frågade användare av datingapp hur de kände sig om mängden information de delade, 62% medgav att de var oroliga för det, och 70% tyckte att dejting appar uppmuntrar dem att överdela med löfte om att möta den perfekta matchen.

Och gör inga misstag - om du regelbundet använder någon av dejtingstjänsterna inom Match Group-sfären, vet IAC förmodligen mer om dig som du vet om dig själv.

De vet hur ofta du loggar in, din exakta plats under dagen (och natten), de samlar dina foton och videor på flera plattformar, de känner ditt lopp, ditt kön, din ålder; liksom detaljerna om varje person du någonsin har visat intresse för. De känner de ord du använder mest; vad som tänder dig, vad som stänger av dig, hur många människor du möter, hur många du spöker, hur mycket tid du spenderar innan du sveper någon och hur mycket tid de tillbringar innan du sveper dig.

Det är egentligen bara toppen av isberget, och alla dessa uppgifter kan flyta fritt mellan alla Match Groups datingtjänster. Bara för att du är villig att dela dina data på Tinder, betyder det att du är villig att dela den med BlackPeopleMeet eller OKCupid?

Det enda sättet att upptäcka länkarna mellan företagen är att dyka in i sekretesspolicyn eller besöka holdingbolagets företagssida. Det är ingen överraskning då att vår undersökning avslöjade nästan hälften (49%) av Tinder-användare hade ingen aning om att moderföretaget ägde flera datingsplattformar online.

Ett öppet brev till IAC

Online-dating har omformat de samhälleliga konventionerna om att hitta kärlek. Nästan 50 miljoner amerikaner har använt dejtingstjänster online eller cirka 92% av den enskilda befolkningen i USA. Enligt data från Stanford University träffades nästan 40% av heteroseksuella par online. Denna siffra är närmare 60% av par av samma kön.

Dessa tjänster har blivit ett viktigt verktyg i vår strävan att hitta kärlek i den moderna världen och ersätta besvärliga blinda datum med ett helt mer organiskt sätt att träffa din själsfrände. Men i en värld där människor vaknar upp till det verkliga värdet av sina personuppgifter, måste företag som IAC anta mycket mer öppen politik om vi ska fortsätta använda dem.

IAC hävdar att dess delning av uppgifter tydligt anges i dess sekretesspolicy ... och det är sant. Men vi tror att användare har rätt att veta exakt när data delas i gruppen och att de borde kunna kontrollera exakt vad den är.

Det är därför vi har skrivit ett öppet brev till IAC och vi uppmanar användare av tjänsten att göra detsamma.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me