La Liga böter över spion app för smartphone

Det har visat sig att den spanska fotbollsliga, La Liga, har aktiverat människors smarttelefonmikrofoner för att lyssna på fans när de tittar på matcher. La Liga har fått böter 250 000 euro för olagligt utnyttjande av appbehörigheter för att koppla in enhetens mikrofoner och kartlägga fotbollsfans platser under matcher med GPS- och mobiltelefontornsignaler.

spanska fotbollsfans

La Ligas app, som tros användas av cirka fyra miljoner spanska fotbollsfans, använde smarttelefonmikrofoner för att upptäcka platsen för barer som sänder matcher olagligt utan licens.

Företrädare för integritet tror att konsumenternas integritetsrätt har brutits mitt i övervakningen. Oro har också väckts för att La Liga kan ha fått tillgång till privata konversationer och data om spanska appanvändare under denna tid.

Den spanska ligan förnekar detta och hävdar att tekniken är specifikt utformad endast för att lyssna på omgivande ljud som matchar TV-sändningen,

"Signalen som kommer [från appen] konverteras till en binär kod som jämförs med koden för överföringssignalen av ett automatiskt system som utför operationen på mindre än en sekund".

Enligt La Ligas officiella uttalande är tekniken automatiserad och fungerar på liknande sätt som appen Shazam. Fotbollsligaen hävdar att inga mänskliga anställda någonsin lyssnar på några ljud härledda från appen och att inga inspelningar någonsin har skapats eller lagrats i processen att hitta platser som olagligt sänder matcher utan att betala.

”Även om vi ville, även om vi fick order av en domare, kunde vi inte spela in konversationer. Det är helt enkelt inte hur tekniken fungerar."

Trots detta har den spanska dataskyddsbyrån (AEPD) funnit till förmån för konsumenternas integritet. AEPD uttalade att appen hade agerat olagligt eftersom den inte uttryckligen nämner sina övervakningsmöjligheter för konsumenterna. AEPD säger att appen måste informera konsumenterna och söka samtycke både när appen laddas ner - och när övervakningen är aktiverad.

Enligt AEPD är det för svårt för konsumenterna att komma ihåg exakt vilka behörigheter för datainsamling som beviljas vid tidpunkten när de laddar ner en app. Av den anledningen har dataskyddsbyrån föreslagit att appen måste visa en ikon på skärmen som visar att passiv lyssnande har börjat. Detta skulle ge konsumenterna möjlighet att inaktivera eller avinstallera appen om de befann sig lyssnade på.

La Liga insisterar på att den inte har gjort något fel och har uttalat att den avser att överklaga byråns beslut, vilket det anser vara orättvist. La Liga anser att låta konsumenter skydda arenor som sänder matcher olagligt fungerar i strid med dess upphovsrätt. I ett officiellt uttalande angav den spanska fotbollsliga:

"Vi är djupt instämma i hur AEPD: s har tolkat denna teknik och tror uppriktigt att den inte har gjort nödvändiga ansträngningar för att förstå hur den fungerar."

La Liga tror att det skulle kunna visa en ikon när mikrofonen är påslagen "få användaren att frukta att vi lyssnade på något när den här tekniken inte kan fånga en mänsklig konversation."

Trots dessa påståenden kvarstår faktum att appen har lyssnat på människors telefoner och spårat deras plats med GPS - vilket innebär att privat information om användare har samlats in. Enligt AEPD har konsumenternas GDPR-rättighet också kränkts. Den hävdar att avsnitt 5.1 och 7.3 i EU: s GDPR överträds eftersom konsumenterna aldrig ges möjlighet att dra tillbaka samtycke för insamling av data.

Uppenbarelser om att den spanska fotbollsliga ligan har utnyttjat behörigheter på sin app för att utföra företagsövervakning är en tydlig påminnelse om hur lätt det är för företag att spionera på allmänheten. Varje gång en app ber om tillåtelse att få åtkomst till en enhetsmikrofon - är det möjligt att mikrofonen slås på för att utföra den här typen av passiv lyssnande.

Vid andra tillfällen har konsumenter rapporterat att de får annonser efter att ha diskuterat en produkt nära sin telefon. Påståenden har också tidigare dykt upp att Facebook utför denna typ av övervakning; ett påstående om att den sociala mediejätten har motbevist vid mer än ett tillfälle.

För konsumenterna är det enda alternativet att alltid vara uppmärksam vid tidpunkten för nedladdning och installation av mobil programvara. Om någon app begär invasiva behörigheter som den inte verkar behöva måste konsumenterna noga överväga om de litar på appen och vill installera den.

AEPD har gett den spanska fotbollsligan en månad för att rätta till de integritetsproblem som den har hittat i appen.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me