Leaker Mansings mening pendlade medan oskyldiga Snowden Stews

Den avgående presidenten Barack Obama pendlade i en elva-timmars drag den 35-åriga fängelsestraffet för Chelsea Manning (tidigare Bradley Manning). Åtgärden har upprört många, särskilt en majoritet av republikaner, som såg övertygelsen som motiverad för förräderiska, skadliga brott. De är rädda för att det har skapat ett farligt prejudikat som kan förbättra andra att läcka hemlig information med straffrihet utan att oroa sig för allvarliga konsekvenser.

Öppen för diskussion är huruvida detta är en meningsfull seger för talsmän för yttrandefrihet. Eller är det ett fall av för lite, för sent - ingenting annat än en petulant avsked som skjutits av en president som känner att hans arv är på väg att minska kraftigt av den inkommande Trump-administrationen? Samtidigt lämnas de som förkämpar en förlåtelse för Edward Snowden tappade, eftersom detta kan minska hans chanser.

Att inte hjälpa deras sak är att även om Manning har uttryckt ånger, förblir Snowden oapologetisk. Dessutom har Manning tjänat nästan sju år bakom barer, medan Snowden i exil hittills har undvikit åtal. Och har faktiskt bara beviljats ​​ytterligare tre års asyl.

Ett annat sätt att titta på detta är att försiktighet för en person som Snowden, som har haft så mycket positivt inflytande på sekretesslagstiftningen och den nationella integritetspolicyn, måste ta en plats. Detta beror möjligen på att Vita huset ville poäng med den politiskt korrekta och hbt-publiken. Snowden går alltså till "bak i kön" (för att låna ett offert från Obama, som uttalade det för att varna briterna under Brexit-raden.)

Förespråkare för Mansings pendling (hon blev inte benådad, vilket skulle återställa många av hennes rättigheter) pekar på hennes många självmordsförsök medan de fängslades, och hennes kontriten, som starka skäl för att förklara presidentens motiv. Som förväntat var hennes förespråkare glada över beslutet.

"Vi är alla bättre på att veta att Chelsea Manning kommer att gå ut ur fängelset som en fri kvinna," sa Chase Strangio, en amerikansk advokat för civila friheter som företräder Manning. Vissa har till och med ifrågasatt om hon någonsin skulle ha övervägt att vara försiktig om hon hade förblivit Bradley - en hane.

Andra ser på presidentens agerande som ett försök att vända nästan ett decennium av repressiv integritetspolicy i Vita huset med den enkla pennan. Vita huset har ofta varit i strid med fraktionerna / fraktionerna med fri ytring de senaste åren. Sådana pendlingar är särskilt gyllene, eftersom åtgärderna är permanenta och inte kan ångras av den kommande presidenten Donald Trump.

Medan vitsord kan säkerställa huruvida Snowdens avslöjanden sätter säkerhet och liv i fara, finns det inga sådana antaganden om Manning. Hon begick brott. Fallet var en slam-dunk. Hon läckte sekretessbelagda myndigheter och militära dokument till WikiLeaks tillsammans med faktiska videofilmer från slagfältet. Detta var ett tydligt brott mot spionaglagen. Och till skillnad från Snowden dömdes hon för sina brott.

Högtalare Paul Ryan, som kritiserade den avgående presidenten, sade kraftigt, "Chelsea Mansings förräderi utsatte amerikanska liv och utsatte några av våra nationers mest känsliga hemligheter." Dessa ord kan ge en paus för att komma ihåg liknande retorik som virvlande efter Snowdens exponering. Förutom i Snowdens fall var det bara antagande, och han hade också många människor i sitt hörn.

Manings handlingar var inte diskutabla och dömdes i det kriminella sammanhanget. Röstkören till stöd för henne växte först allvarligt efter hennes självmordsförsök, som vi sägs gjordes för att uppmärksamma hennes situation som en fängslad transpersoner.

Nu när detta oåterkalleliga beslut har fattats vänder sig uppmärksamheten till en annan skådespelare i arméläkarens drama - WikiLeaks grundare Julian Assange. Assange hade tweetat att han skulle gå med på utlämning om Mansings straff pendlades. Från detta skrivande förblir hans utlämningsstatus oförändrad och oklar.

Även om det är möjligt att Manning beviljades klänning bara för att försöka fånga den större fisken, Assange, är det inte ett troligt skäl. Mer trovärdigt är att det bara är ytterligare ett försök från Obama att göra i sista minuten det han inte kunde göra när han var i åtta år. Åtta år där sekretess, pressfrihet och yttrandefrihet utsattes för upprepade slag.

Redaktörer noterar: som alltid är Stans åsikter helt och hållet hans egen och bör inte ses som återspeglar andra ProPrivacy.com-medarbetares åsikter.

 

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me