Nätneutralitet är officiellt död. VILA I FRID

I december 2017 upphävde Federal Communications Commission (FCC) USA: s regler för nettneutralitet. Förändringarna trädde i kraft utan någon utmaning från kammaren måndag 11 juni 2018

Efter en senatröstning den 16 maj för att vända FCC: s beslut, hoppades många att kammaren skulle följa efter och ingripa för att rädda denna mest grundläggande och grundläggande hyresgäst på internet. Sådana förhoppningar var dock alltid en önskefantasi.

Bara tre republikanska senatorer som anslöt sig till Demokratiska Caucus räckte för att svänga senatens omröstning för nettoneutralitet. I kammaren har republikanerna emellertid en fördel med 235-193.

Som ett resultat avstod hustruhögtalaren Paul Ryan att schemalägga en omröstning i frågan alls. I teorin kunde en omröstning ha tvingats om en majoritet av husrepresentanterna hade undertecknat en ansökan om ansvarsfrihet. Men i det republikanska dominerade huset fanns naturligtvis ingen sådan majoritet. Och även om en ansökan om ansvarsfrihet hade undertecknats, var det en förklarad slutsats att förlora själva omröstningen.

Rip netneutralitet

Så vad nu?

Trots att den officiellt upphävdes är kampen för netneutralitet ännu inte slut. Det finns faktiskt ett antal orsaker till fortsatt hopp.

Upphävandet av netneutralitet är mycket populär

Troligtvis är den största orsaken till hopp att FCC: s upphävande är mycket i takt med de flesta amerikaners önskemål. Enligt en ny undersökning stöder 60 procent av de registrerade väljarna (inklusive 63 procent av republikanerna) netneutralitet. En tidigare undersökning fann att 83 procent av de tillfrågade motsatte sig att upphäva nettoneutralitet, inklusive 75% av de republikanska väljarna.

Midtidsvalet som kommer att hållas i november i år kommer troligen att bli hårt ifrågasatt, och embattade republikanska kandidater är säkert medvetna om att de skulle kunna få extra röster genom att stödja starka regler för netneutralitet.

Trots sin välkända antipati mot netneutralitet är president Trump också en oförutsägbar populist som inte är ovanför att göra en omvänd tur för att hålla sina anhängare lyckliga.

Stater gör uppror

Enskilda stater kan och försvarar FCC-beslutet på federalt nivå genom att genomföra lagstiftning på statsnivå för att anta starka skyddsnivåneutralitet.

Washington och Oregon har redan antagit lagar som föreskriver netneutralitet, och den statliga senaten i Kalifornien har antagit ett lagförslag som kommer att upprätthålla mycket starka bestämmelser om nettneutralitet. Lagförslaget förväntas i stor utsträckning passera Kaliforniens församling innan de går vidare för guvernör Jerry Brown att ratificera.

Utöver detta har New Yorks guvernör Andrew Cuomo visat starkt stöd för netneutralitet och staten överväger att följa Kaliforniens ledning.

Det är värt att betona att det inte är några vanliga stater. Väljare i Washington, Kalifornien och New York utgör 17% av hela USA: s väljare. Och vart de leder är det mycket troligt att andra kommer att följa. Som det är, stämmer 21 stater för närvarande FCC för sin avgörande om nettneutralitet.

Juridiska strider

Påstå att a "patchwork" av olika statliga lagar kommer att belasta ISP: er, föreskrev FCC som en del av sitt upphävande föreskrifter att enskilda stater inte kan godkänna lagstiftning som upphäver upphävandet. Att vissa har gjort det ändå, och fler kommer sannolikt att göra, kommer oundvikligen att leda till en rad juridiska utmaningar. Det förblir långt ifrån klart om FCC har den rättsliga myndigheten att anta sådana bestämmelser.

Dessutom är FCC själv redan föremål för inte mindre än 12 stämningar mot det, och fler utmaningar förväntas.

netneutralitet

Demonstranter som förespråkar för nätneutralitet samlas på Philadelphia gator, lördag 13 januari 2018.

Så vad är det värre som kan hända?

Nätneutralitet är idén att all internettrafik behandlas lika av internetleverantörer (ISP) och regeringar. Det betyder "inte diskriminera eller debitera på olika sätt av användare, innehåll, webbplats, plattform, applikation, typ av ansluten utrustning och kommunikationssätt."

Det är en hörnsten i innovation och fritt uttryck på internet. Utan nätneutralitet skulle internet helt enkelt inte ha varit framgången. Utan nätneutralitet:

 • Internetleverantörer kan diskriminera konkurrerande tjänster. Till exempel genom att stryka (eller till och med blockera) innehållsleverantörer som Netflix, Facebook och Google, samtidigt som kunderna ger obegränsad, prioriterad tillgång till sina egna tjänster.
 • Innovation är kvävd. Netflix, Facebook och Google har förmodligen råd att betala internetleverantörer för att leverera ökad bandbredd för sina tjänster. Startföretag kommer emellertid inte att kunna göra detta. Detta kommer effektivt att lämna små, innovativa företag döda i vattnet, samtidigt som det stärker det monopolistiska kvävehållet som stora, etablerade företag har på internet.
 • Det finns inget som hindrar ISP: er från att strypa eller till och med helt censurera innehåll på politiska, sociala eller religiösa grunder.
 • Internet kommer att delas upp i två eller flera "nivåer". Mindre välmående kunder kommer att riktas mot speciella "kabel-stil" internetpaket som bara ger tillgång till utvalda tjänster. Obegränsad tillgång till internet kommer endast att göras tillgänglig för dem som har råd att betala för det. Detta kommer att fördjupa den digitala klyftan och leda till ökad ekonomisk och social ojämlikhet.

Med andra ord kommer stora pengar att tillåtas åka grovt över allmänhetens intressen.

ISP: er litas inte på

Stöd för FCC (främst lobbyister för sådana som Comcast, Verizon och AT&T) säger att sådana påståenden endast är rymdhämmande och att ISP: er kan lita på att de självreglerar och skyddar sina kunders intressen.

Om inget annat, säger de, kommer fri marknadskonkurrens att säkerställa gott beteende. Trots allt, om kunder inte gillar vad deras Internetleverantörer gör kan de helt enkelt byta ISP.

Detta kan vara sant i urbana områden där internetkunder verkligen har en rad val, men ignorerar det faktum att de stora ISP: erna i stora delar av landsbygden har ett virtuellt monopol på internetåtkomst. Utan starka regler för nätneutralitet kan stora internetleverantörer göra ganska mycket vad de vill och kunderna har inget annat val än att suga upp det.

Innan Obamas lag om netneutralitet:

 • 2005 blockerade North Carolina ISP Madison River Communications VoIP-tjänsten Vonage eftersom den inte ville att kunder skulle kunna ringa gratis via internet.
 • 2007 AT&T censurerade Pearl Jam efter att sångaren Eddie Vedder kritiserade president Bush.
 • Mellan 2007 och 2009 AT&T hindrade Apple från att sätta Skype VoIP-appen i App Store.
 • 2009 AT&T och Apple förhindrade också kunder från att ladda ner Google Voice-appen.
 • År 2010 började DSL-leverantören Windstream Communications omdirigera sökresultat som skrivs in i Googles sökfält till sin egen sökmotor.
 • 2011 erbjöd mobilleverantören MetroPCS kunder en 4G-dataplan som skulle blockera alla strömningstjänster utom YouTube. Det blockerade också alla VoIP-appar på alla planer.
 • Mellan 2011 och 2013 AT&T, T-Mobile och Verizon blockerade Google Wallet. Kunder tvingades istället använda en plånbok-app där alla tre ISP: s ägde aktier.
 • 2012 AT&T blockerade Apples FaceTime-app till förmån för sin egen konkurrerande produkt.
 • Under 2012 bad Verizon Google också om att blockera tethering-appar som kan användas för att kringgå dess 20 $ tethering-avgift.
 • 2014 AT&T's Sponsored Data Scheme gjorde det möjligt för innehållsskapare att köpa sig ut ur datakapslarna som placerats på AT&T-kunder.
 • Samma år gjorde Netflix en affär med Comcast för att prioritera sin streamingtjänst framför andra.
 • Och T-Mobile: s Music Freedom-initiativ tog bort gränser från utvalda musikströmningstjänster.

Det är också värt att komma ihåg att Internetleverantörerna som lobbade så hårt för att få ett slut på nätneutraliteten är samma ISP: er som 2017 framgångsrikt lobbade FCC för rätten att sälja eller dela kundens detaljerade webbsökningshistorik och geolokationsdata med annonsörer och partnerföretag.

ProPrivacy | Analys

Striden för nettneutralitet i USA är död, men detta krig är långt ifrån slut. Om du vill hjälpa, fortsätter Fight for the Future (FFTF) sitt uppdrag att sätta press på kammaren för att vända FCC: s beslut. Allt du behöver för att hjälpa till i denna kamp finns här.

Bildkredit: Med tillstånd av FutureGravestone.com.

Bildkredit: Av Michael Candelori / Shutterstock.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me