Netneutralitet – Hur man undviker att blockeras eller stängas av

USA: s federala kommunikationskommission (FCC) har trotsat experternas råd och de flesta amerikaners önskemål. I ett drag som endast tjänar till att stärka det kväv som stora Internet-leverantörer (ISP: er) redan utövar över tillgång till internet har FCC-ordförande och tidigare Verizon-anställd, Ajit Pai, gett dödsfallet för nätneutralitet i USA..

Återställningen av Internet Freedom order överlämnar FCC: s befogenheter att verkställa netneutralitet till Federal Trade Commission (FTC). FTC har hittills visat sig vara en ineffektiv vakthund, med lite i vägen för tänder när det gäller att gå efter ISP: er som flöjer de föreslagna ”lätt berörda, marknadsbaserade” reglerna.

Internetleverantörer som grisar i leran

Även att säga "regler" driver faktiskt punkten, eftersom det inte verkar finnas några hårda linjer för internetleverantörer att korsa. Enligt ett utkast till FCC-FTC Memorandum of Understanding (MOU) kommer ISP: er att krävas mycket specifika löften att inte delta i vissa typer av konkurrensbegränsande eller konsumentbeteende.

Om de bryter mot dessa löften kommer FTC att kunna vidta åtgärder mot dem på grund av att lura konsumenterna. Som Nilay Patel från The Verge och tidigare FCC-rådgivare Gigi Sohn har observerat, är det dock osannolikt att det faktiskt kommer att hända.

Företag ändrar sina servicevillkor hela tiden utan att FCC engagerar sig. Även om det inträffade kan FTC bara svara på ett reaktivt sätt när skador redan har gjorts. Som FCC-kommissionär Mignon Clyburn berättade för Ars Technica,

”Avtalet som tillkännagavs idag mellan FCC och FTC är en förvirrande, otydlig, reaktionär eftertanke: ett försök att lägga fram svagheter i ordförandens förslag om att upphäva FCC: s regler för netneutralitet 2015. För två år sedan tecknade FCC ett mycket bredare konsumentavtal med FTC som redan täcker denna fråga. Det finns ingen anledning att göra detta igen annat än som ett rök-och-speglar PR-stunt, som distraherar från FCC: s planerade förstörelse av skydd mot netneutralitet senare i veckan. "

Det mest uppenbara är att ISP: er inte kräver att de lovar att de inte kommer att blockera eller strypa internettrafik, eller ta ut webbplatser och onlinetjänster tilläggsavgifter för ”snabbfält” internetuppkoppling (med åtföljande implikation att tjänster som inte betalar för en snabbfält kommer att placeras i långsam körfält).

Vad kan vi göra?

Den republikanstödda FCC har visat en häpnadsväckande grad av egenintresse och naken girighet, på bekostnad av alla vanliga amerikaners intressen (och med oroväckande konsekvenser för konsumenter över hela världen).

Ett naturligt svar kan vara att gå ut och drunkna dina sorgar, men att gråta i din öl hindrar inte din Internetleverantör!

Använd ett virtuellt privat nätverk (VPN)

Ett virtuellt privat nätverk är ett integritets- och säkerhetsverktyg som förhindrar din internetleverantör att se vad du får upp till online. Din Internetleverantör kan inte se dina data eftersom de är krypterade. Det kan inte heller veta vilka webbplatser (etc.) du besöker eftersom all internetaktivitet dirigeras via VPN-servern. Din ISP kan bara se att du är ansluten till VPN-servern, inte vilka webbplatser eller tjänster du besöker efter det.

Och vad en internetleverantör inte kan se, den kan inte blockera eller diskriminera (även om "Faror" nedan). Att använda en VPN är ett mycket effektivt sätt att motverka rörelser från din Internetleverantör för att avsluta netneutralitet.

Se VPN för nybörjare för en detaljerad förklaring av hur VPN fungerar och vad de kan göra för dig. Se även Fem bästa VPN-tjänster för vårt urval av de bästa VPN-enheterna där ute. Dessa tjänar alla amerikanska kunder väl och är effektiva för att säkerställa att din egen personliga nätneutralitet - FCC och FTC är fördömd!

Att använda en VPN kommer också att förhindra din Internetleverantör från att spionera på din personliga webbläsarhistorik och sälja den.

farorna

VPN: er kan blockeras

En VPN kommer att förhindra att en ISP blockerar eller stegrar din internettrafik - tills din ISP blockerar eller stegrar all VPN-trafik själv. Även om ett sådant drag kan verka som en icke-brainer från ISP: s sida, är det faktiskt osannolikt att det kommer att hända.

Ett stort antal företag förlitar sig på VPN-teknik för att säkra kommunikation mellan kontor och för att låta fjärrarbetare få tillgång till företagets LAN-resurser. Om internetleverantörer börjar blockera eller strypa all VPN-trafik, skulle kaos uppstå och företagens intresse skulle skadas.

Så det kommer inte att hända. Även i den mycket osannolika händelsen att den gör det har många sätt att kringgå VPN-block utvecklats.

vitlistning

En större fara är att ISP: er snarare än att svartlista VPN: er kommer att börja vitlista utvalda tjänster. Kunderna kommer att riktas mot speciella "kabel-stil" internetpaket som endast ger tillgång till utvalda tjänster och webbplatser (eller som endast ger snabb tillgång till sådana).

Alla tjänster som inte är en del av paketet skulle blockeras eller stängas av (långsamma). Detta inkluderar VPN, Tor-nätverket och proxyer.

För närvarande är detta hot rent teoretiskt, vilket är lika bra, eftersom det är mycket lite som kan göras åt det.

Tyvärr verkar det som internetleverantörer är angelägna om att ta denna väg i framtiden. Det bästa du kan göra som konsument för att förhindra det är att vägra att betala för något paket som inte ger dig obegränsad och fullständig åtkomst till internet.

Slutsats

Som konsument har du makt, så använd den. Under tiden använder du ett VPN.

Bildkredit: Av schistra / Shutterstock.com
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me