NordVPN svarar på kritik

NordVPN.com är en populär VPN-leverantör känd för sitt engagemang för att skydda användarnas integritet. Detta är ett rykte som stärks starkt av det faktum att NordVPN är baserat i Panama.

Det har dock skett en stormbryggning på internet om vem NordVPN är och var den är baserad. Bevis har dykt upp som visar en stark koppling mellan NordVPN och den litauiska nätverksinfrastrukturen Tesonet.

Att detta bevis först presenterades av en viss rasengan har bara tjänat till att driva jordbruket eftersom rasengan är ett handtag som används av Dr. Andrew Lee, medgrundare och VD för den rivaliserande VPN-tjänsten Privat Internet Access.

En ful domstol

Enligt domstolsdokument som använts i en pågående process mellan VPN-leverantör Hola och Tesonet:

"Mellan november 2015 och juni 2018 hade Hola ett affärsförhållande med Tesonet relaterat till HolaVPN och Tesonets VPN-tjänst kallad NordVPN."

Vilket är olyckligt, eftersom ett av de många projekten som Tesonet är involverat i är data mining:

”Tesonet erbjuder storskaliga produkter och tjänster för utvinning av webbdata under varumärket OxyLabs. https://oxylabs.io/ (Exhibit E). ”

Oxylabs 1

Det är ett fall som inte ger någon berörda parter kredit. Hola stämmer Tesonet för att ha stulit sin dataskrotningsteknologi under deras affärssamarbete och inbäddat denna teknik i sina egna produkter.

”9. De hävdade patenten är riktade mot metoder för att hämta innehåll över
internet genom användning av mellanliggande tunnelapparater.

  1. Luminati, tidigare känd som Hola, tillhandahåller en molntjänst som förbinder tiotals
    miljoner enheter över Internet via ett proxy-baserat nätverk. Varje deltagande enhet
    tillåter nätverket att använda en liten bråkdel av den enhetens vilotid för nätverket. Luminati
    använder detta nätverk för att tillhandahålla proxy-baserade tjänster till företag. "

Så Hola (klaganden) själv medger att sälja data skrapat från sina VPN-kunder (proxy). Trevlig. Tidigare har Hola anklagats för att stjäla kundernas bandbredd och andra tvivelaktiga metoder.

NordVPNs svar

NordVPN har publicerat ett officiellt uttalande om frågan där det bestämt förnekar felaktigheter från sin sida och upprepar företagets åtagande att inte hålla några loggar överhuvudtaget. Den meddelade också att den skulle beställa en oberoende revision för att verifiera sina påståenden.

Det måste sägas att detta uttalande lämnade oss med lika många frågor som svar. ProPrivacy.com räckte därför till NordVPN för ytterligare förtydligande.

NordVPN berättade för oss att det har nära förbindelser med Tesonet, men att det är en oberoende enhet som ägs av det panamanska företaget Tefincom S.A. Dess varumärke innehas också av Tefincom. På ingen tidpunkt har NordVPN legalt ägs av Tesonet, och det har ingen anknytning till andra projekt som Tesonet kanske eller kanske inte är involverad i.

NordVPN förklarade för oss att Tesonet helt enkelt hjälper det med olika infrastrukturtjänster på ett strikt avtalsenligt sätt, och i vissa fall är involverat i betalningsinsamling. Deras partnerskap ger Tesonet ingen kontroll över NordVPN: s policyer eller hur den interagerar med sina kunder.

Av avgörande betydelse betyder detta att NordVPN inte har någon anknytning till Hola och är inte på något sätt involverad i Luminati mot Tesonet-stämningen. NordVPN säger att namnet ”Tesonets VPN” i domstolsdokumenten är ett faktiskt felaktigt misstag, ett faktum som kommer att klargöras när ärendet kommer till domstol.

ProPrivacy.coms expertutlåtande

UAB Tesonet är ett stort företag med fingrarna i många pajer. Vi vill ha ytterligare tydlighet om NordVPN: s exakta förhållande till Tesonet, men det verkar helt troligt för oss att NordVPN inte är involverad i Tesonets andra affärsintressen och att Tesonet inte har något inflytande på NordVPN: s interna verksamhet.

Det nuvarande slaget av anklagelser och leroslingor (började, bör man komma ihåg, av ett rivaliserande företag) baseras enbart på omständigheter. Oavsett NordVPN: s förhållande till Tesonet finns det inga bevis för att det är något annat än den integritetsfokuserade VPN-leverantören som den påstår sig vara.

Vi välkomnar ändå NordVPN: s meddelande att:

"Vi anställer ett av de största professionella serviceföretagen i världen för att genomföra en oberoende revision och verifiera vårt krav på" inga loggar ". Granskningen förväntas vara klar inom två månader och kommer oberoende att verifiera att anklagelserna är falska. ”

Det är viktigt att få parametrarna för denna revision rätt, och den måste utföras med total öppenhet. Men förutsatt att detta är fallet och att NordVPN bekräftas av sina resultat, är en oberoende revision det bästa möjliga sättet att lägga saken till vila.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me