Pizzarestaurang med ansiktsigenkänning för att skanna kunder

Det är svårt att göra någonting utan att spåras: övervakningen är utbredd. Det är inte bara Googles invasiva annonsinriktning som folk måste se upp för (som vår Eyes On You-quiz visar). Att stänga av geolokalisering, använda falska namn för att gå med i onlinetjänster, dölja din IP-adress (Internet Protocol) och kryptera dina data med ett Virtual Private Network (VPN) kommer alla att hjälpa till att skydda din integritet.


Nu har dock nyheter dykt upp som visar att även människor som gör sitt absolut bästa för att skydda sin integritet fortfarande är i fara. Kontroversen omger en pizzabutik från Oslo, Norge, som låter glida att den använder ansiktsigenkänningsprogramvara för att skanna sina kunder.

Berättelsen bröt efter att någon knäppte en bild av en digital skylt utanför Peppe's Pizza i Oslo. Skylten serverar normalt kunder annonser om specialerbjudanden och pizzabutikens meny. Som ni ser av följande bild har den digitala skylten dock en kamera överst.

Pizza Facial 2

Lyckligtvis för oss märkte en Oslo-shoppare (utan tvekan med en mycket hög uppmärksamhet poäng!) Att skylten inte fungerade. I stället för att visa annonser om pizzor, hade skylten kraschat och visade följande:

Pizza Ansiktsigenkänning

Chockerande visar det kraschade tecknet hur pizzabutikens dystopiska ansiktsigenkänningssystem fungerar. Den trasiga skylten ger en fantastisk inblick i de detaljer som ansiktsigenkänningsprogramvara kan samla om konsumenterna.

Bland dessa detaljer är målets kön, ungefärlig ålder, ansiktsuttryck (som betygsatt av ett leende poäng), uppmärksamhet poäng (som registrerar hur länge kunden tittade på skylten), och till och med detaljer om huruvida de bär glasögon.

Lucky Catch

Snäppet med det trasiga pizzatecknet visades först på en Linus Tech Tips-blogg. Bilderna laddades upp av en pizzaälskande användare som går vid handtaget Nepturion. Den norska gentlemannen kommenterade också följande när han laddade upp bilden:

"Så detta fick mitt öga idag ... det kändes som filmen Minority Report."

En annan användare ('Bouzoo') på forumet heter:

“Du kan inte ens lita på pizza längre? Den här världen har gått till helvetet. ”

Gamla nyheter

Det är en chock att se denna tekniknivå i aktion. Men användningen borde verkligen inte vara så överraskande. 2012 köpte Facebook det israeliska ansiktsigenkänningsföretaget Face.com för att kunna känna igen människor inom foton.

Fantastiskt sett har Facebooks teknik sedan dess kommit till den punkt där den kan känna igen människor bakifrån (något som statistik visar att även människor kämpar med). Som om det inte var tillräckligt dåligt så köpte Facebook i februari ytterligare ett israeliskt företag för ansiktsigenkänning, som heter RealFace.

Facebook och Peppe's Pizza är inte heller de enda företag som använder ansiktsigenkänning. I Storbritannien meddelade stormarknadsgiganten Tesco att den planerade att använda ansiktsigenkänning i sina bensinstationer redan 2013.

Vid den tiden tillkännagav Tesco att det genom att bygga upp en databas med människors ansikten (och vad de brukar köpa) skulle kunna rikta in specifika annonser om specialerbjudanden till konsumenterna medan de var på pumparna. I huvudsak säljer dessa annonser produkter för att locka kunderna att komma in på bensinstationen (snarare än att bara betala med ett kort på pumpen).

Det var för fyra år sedan. Om bevisen som kommer ut från Oslo är något att gå vidare, verkar det mycket troligt att Tesco (och andra företag) också har börjat använda ansiktsigenkänning för att skanna sina kunder.

Ansikts Rec 2

Inte alla dåliga ... eller är det?

Trots de besvärliga användningarna för denna typ av teknik, hävdar företag att de vill använda den för att göra bra. Ett Apple-patent från 2015 avslöjar att Apple aktivt försöker lägga till ansiktsigenkänning på iPhones för att låta användare låsa upp sin enhet med ansiktet. På samma sätt fokuserar det israeliska företaget som Facebook nyligen förvärvade huvudsakligen på cybersäkerhet och använder ansiktsigenkänning för att autentisera användare.

På ytan kan detta verka som ett steg framåt för säkerhet. Bankerna verkar verkligen tänka så och har testat biometri inklusive näthinneskanningar och fingeravtrycksskannrar under en längre tid.

Tyvärr är problemet med biometri att för att programvaran ska känna igen dig måste den hålla en digital referens av ditt ansikte i en databas. Det bästa ansiktsigenkänningen fungerar genom att samla in 3D-flerpunkts ansiktsfunktionsinformation om cirka 250 ansiktspunkter. Dessa ansiktspunkter översätts sedan till en digital kod som lagras antingen lokalt i enheten (till exempel för framtida iPhoner), eller i en databas.

Det uppenbara problemet med att det finns en digital kod för en persons ansikte är att - till skillnad från ett lösenord - ett ansikte inte kan ändras om det komprometteras. Om en hacker lyckas penetrera databasen kan han / hon stjäla allas 250-punkts ansiktsdrag. Detta är extremt problematiskt. Sådana mycket detaljerade ritningar om människor kan användas för att hitta människor på foton och spåra dem. Trots sannolikheten för att stark kryptering används i en sådan databas, ökningen av AI och kvantdatorer (som

Trots sannolikheten för att stark kryptering används i en sådan databas blir ökningen av AI- och kvantdatorer (som D-Wave) snabbt en mycket verklig fråga - som kan sätta ännu stark kryptering i riskzonen.

D Wave

Tvivelaktig teknik

Det är inte bara hackare som vi behöver rädsla heller. Om Apple bara lagrar ansiktsigenkänningsdata lokalt på en iPhone, är risken att de är mycket små. Trots allt, även om du tappar din enhet, skulle ingen som hittade telefonen utan ditt ansikte inte kunna komma åt data inuti.

Det verkar emellertid mycket osannolikt att den tekniska jätten inte tappar bort människors ansikten för att skapa en mer detaljerad databas över sina användare. Faktum är att med tanke på svårigheten som FBI hade att komma in i San Bernardino-iPhone, kan det lätt hävdas att tekniken vi redan har i fickorna är säker. Med det i åtanke är det svårt att inte undra om ansiktsigenkänning inte är en av de "förbättringar" som är mycket mer lönsamma för jättebolag än för oss.

Ta exempelvis San Bernardino-fallet. Vid det tillfället kunde FBI helt enkelt ha hållit telefonen upp till den döda ansiktet för att komma in i den. Knappt hoppet framåt för säkerhet att det först visas!

Apple Face Rec

Skydda dig!

Att plocka upp telefonen och låsa upp den automatiskt när du tittar på den skulle verkligen vara användbarhetshöjden. Kan vi dock verkligen lita på företag som Apple, Facebook och Google att inte använda våra ansikten på sätt som inte är massivt invasiva?

ProPrivacy.com Eyes On You-frågesporten avslöjar (på ett lättartat sätt) att människor måste starkt överväga vad de gör i sin vardag om de bryr sig om sekretess.

Nuförtiden är våra personuppgifter värda mycket pengar. I USA har till exempel Trump-administrationen gjort det lagligt för Internetleverantörer att sälja människors sökhistorik. Detta är en oerhört invasiv förändring av USA: s lagar, i en nation som redan anses vara dålig för privatlivet. En topp-VPN är den absolut bästa lösningen för att hålla dina data privata hemma.

Men som den digitala skylten i Oslo avslöjar, kanske vi i framtiden kanske måste tänka hårt på teknologierna vi accepterar att använda. I verkligheten har konsumenter makt. Om de inte vill ha en telefon med ansiktsigenkänning bör de skicka tillverkare ett starkt meddelande genom att vägra köpa dem.

Eyes On You Featured Image 01 1

Människor måste vakna upp till den nivå av övervakning de lever under. Det är därför vi starkt uppmuntrar människor att ta Eyes On You-frågesporten och dela den med sina vänner och familj för att öka medvetenheten om denna fråga.

Åsikter är författarens egna

Titelbild kredit: Zapp2Photo / Shutterstock.com

Bildkredit: Artem Oleshko / Shutterstock.com, Montri Nipitvittaya / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

52 + = 59

map