Ska Facebook låta människor använda falska namn?

2012 avslöjades att mer än 83 miljoner Facebook-konton var falska. Uppenbarelsen fick priset på Facebook-aktier att sjunka under 20 dollar. Det är onödigt att säga att Facebook beslutade att blidka aktieägarna genom att slå ner användningen av pseudonymer.

Naturligtvis vill Facebook att du tror att det bara har ditt bästa intresse i hjärtat. Men för människor som vill hålla sina privata och affärsliv i vapenlängd, personer som lider av mentalhälsoproblem, transpersoner, yrkespersoner som är populärt kända av en pseudonym eller scennamn, feminister eller andra grupper av aktivister som utsätts för hat brott - eller människor som bara föredrar att dölja sin identitet av personliga integritetsskäl - regeln är en källa till enorm frustration.

Ja, det är sant att det finns fall av cyberbrottslingar som använder olagliga, falska och duplicerade profiler för att bedräger människor. Fake profiler används för att förfölja människor, och det har till och med förekommit fall av hoaxers som använder falska profiler (verkar tillhöra attraktiva kvinnliga singletoner) för att smitta den israeliska militären med skadlig programvara. Listan fortsätter.

Och ändå, för varje berättelse du hör om farorna med falska Facebook-konton, finns det ett annat fall som rör någon med ett rimligt och legitimt skäl att vilja dölja sin sanna identitet.

Oroliga identiteter

Över hela världen utsätts människor för den oönskade blicken av hemliga beundrare, ex-älskare och stalkers. För dessa människor kan möjligheten att njuta av en Facebook-konversation med nära och kära och vänner riskera att bli trakasserade. Naturligtvis kan vem som helst strama åt sina integritetsinställningar, och ändå finns det inget lika idiotsäkert som gömmer sig bakom ett helt annat alias.

Precis förra veckan mördades Supriya Jain, en kvinnlig bosatt i Indore, Indien, efter att ha blivit Facebook förföljd av en ex-älskare. Hennes ex-älskare trodde att hon broderade för övertygande med medlemmar av motsatt kön - vilket gav skam för sig själv och sitt samhälle. I verkligheten hade Jain perfekt oskyldiga manliga vänkontakter på Facebook som drev hennes ex till en psykotisk avundsjuk raseri.

Tyvärr verkar det som om Jain inte insåg faran hon var i - och det verkar som om hon aldrig faktiskt har funderat på att använda en pseudonym på Facebook. Ändå, om hon hade överlevt sin attack, verkar det rimligt att tro att hon kan ha börjat vilja använda en falsk identitet för att förbättra hennes säkerhet. Enligt Facebooks nuvarande regler skulle hon inte ha tillåtits.

Tyvärr är berättelser som dessa ganska vanliga. I länder där det är ett fängslande brott att vara medlem i hbt-samhället - och där man blir utsatt som hbt-person kan leda till mord hos en religiös nidfull medlem av samhället - kan ett falskt Facebook-namn vara skillnaden mellan liv och död. Eva Blum-Dumontet, en forskare på Privacy International, berättade för ProPrivacy.com,

"Anonymitet online är särskilt viktigt för vissa grupper, inklusive kvinnor och hbt-personer, eftersom det möjliggör skapandet av ett utrymme där de kan utforska sin identitet och samtidigt behålla kontrollen över vem som får se och veta saker om dem. Anonymitet tillåter gränser, som är viktiga när människor ännu inte är offentliga om deras kön eller sexuella identitet och särskilt i länder där vissa identiteter kriminaliseras."

Förvirrad politik

Det är otroligt, även om vissa människor fångas ut för att använda ett falskt namn, tvingas andra faktiskt att inte använda sitt riktiga namn. Detta beror på att Facebook använder en algoritm för att söka efter potentiella falska namn.

I indianersamhället är det vanligt att människor har andra namn som är beskrivande. Sedan verkställandet av dess riktiga namnpolitik har det förekommit många rapporter om infödda amerikanska individer med andra namn som Brown Eyes och Kills The Enemy, som tvingats byta namn för att stanna kvar på Facebook.

Till och med efter direktkontakt med Facebook och tillhandahållande av bevis för att detta är deras verkliga förnamn; Facebook har ofta vägrat att slå tillbaka och låta dessa människor använda sitt riktiga namn. Men om Facebook påstår:

”Facebook är ett samhälle där alla använder det namn de går under i vardagen. Detta gör det så att du alltid vet vem du ansluter till. ”

Betyder det inte att Zuckerberg aktivt tvingar vissa medlemmar i det sociala forumet att bryta sina egna regler? 2015 samlades olika mänskliga rättighetsorganisationer för att sätta press på Facebook och hävdade att riktighetsnamnspolicyn

"Bortser från omständigheterna för användare i icke-västerländska länder, utsätter sina användare för fara, respekterar inte användarnas identitet och begränsar yttrandefriheten."

Mörkt kontor

Poliser i skuggorna

Även om det är lätt för Facebook att hävda att endast personer med dåliga avsikter använder falska konton, finns det ett sätt att motsätta sig detta argument på ett slumpmässigt sätt. I USA har det funnits många rapporter om poliser som använder falska profiler i ett försök att samla in information om misstänkta, aktivister och andra intressenter. Om det händer i USA kan du satsa på din söta bippy att det händer någon annanstans.

Som det står, strider det mot Facebook-regler för poliser att använda falska konton för att placera människor under övervakning. Detta är utan tvekan den enda uppsidan av riktighetsnamnspolitiken. Och ändå är det en praxis som poliserna fortfarande bedriver.

Det är min uppfattning att lagen måste ändras för att göra det olagligt för polisen att använda falska konton för att snopa på människor. Men det verkar också som en fråga som statliga lagstiftare bör hantera - inte Facebook. När allt kommer omkring, om poliser vill använda falska konton - och det är tekniskt lagligt för dem att göra det - skulle Facebook faktiskt kunna stoppa dem?

Och om det inte är Facebooks plats att bestämma - borde det inte behöva gå lätt på vanliga människor som också vill använda falska konton? När allt kommer omkring, när poliser använder falska konton för att snopa på människor, låter det väldigt mycket som infångning. Medan vanliga människor använder ett falskt konto kommer något mycket mindre olyckligt att tänka på...

Yttrandefrihet

Det är välkänt att i länder med hårda politiska klimat används Facebook för att organisera oppositionssamlingar och protester. För människor som lever i totalitära regimer kan det vara extremt farligt att uttrycka olika åsikter.

För medborgare som har ett legitimt skäl att sprida viktig information inom ramen för en regeringspålagd propagandabubbla - kan falska namn betyda skillnaden mellan liv och död.

Och kom ihåg att när det är farligt att tala ditt sinne, tenderar folk att självcensurera. Således står Facebooks riktiga namnpolitik att skada ett stort antal människor som har en värdefull roll att spela för att förbättra samhället. Blum-Dumontet kommenterade:

"Anonymitet är ofta villkoret för att uttrycka politiska åsikter men också för att blåsa i visselpipan. Skulle MeToo-rörelsen ha existerat på samma sätt om alla sociala mediekonton var bundna till ett riktigt namn? "

Olaglig definition

Olaglig begäran

Trots Facebook: s insisterande på att dess policyer är utformade ”för att skapa en säker miljö där människor kan lita på och hålla varandra ansvariga." Verkligheten är att dess riktiga namnpolicy aldrig har handlat om att skydda användare. Sedan starten har det alltid handlat om vinster från reklamintäkter, och den del av sitt aktiekurs som falska konton orsakade 2012.

Nu har en tysk domstol beslutat att Facebooks policy är både kommersiellt motiverad och olaglig. Enligt Federation of German Consumer Organisations (VZBV) är Facebook: s insisterande på användning av riktiga namn en hemlig metod för att få användarens samtycke till att behålla, dela och vinna vinstdata från riktiga namn. Denna bedömning har nu godkänts av regionaldomstolen i Berlin.

Även om det är en liten vinst för digitala integritetsaktivister, avser Facebook att överklaga beslutet. Även om det stöds är det troligt att Facebook bara kommer att avskala sin politik i de regioner där det tvingades göra det.

Som ett resultat är det lätt att dra slutsatsen att Facebook inte bryr sig om människors säkerhet. I själva verket verkar det tydligt att det föredrar att avsiktligt sätta människor i riskzonen för att fortsätta med sin omoraliska inkomstmodell.

Användarguide

Hur man använder Facebook med ett falskt namn

Om du känner starkt av att inte använda Facebook med ett riktigt namn, tenderar vi att enas om att det är en bra idé. Ju mindre verkliga data du ger Facebook om dig själv; desto svårare är det för sociala mediagiganter att tjäna pengar på dig.

Dessutom är det ett välkänt faktum att många riskgrupper - inklusive barn - i hög grad kan dra nytta av användningen av pseudonymer som endast är kända för dem och deras vänner och familj. Lyckligtvis, eftersom Facebook främst använder en algoritm för att söka efter falska namn, är det möjligt att framgångsrikt använda ett falskt namn på Facebook utan att fångas.

Men naturligtvis, om du upptäcks (eller någon slår dig in för att använda ett falskt namn; ja, du måste välja dina vänner noggrant) kan du så småningom tvingas återgå till ditt riktiga födelse namn. Alla som vill använda ett falskt namn på Facebook bör följa dessa enkla regler:

  1. Välj ett namn som verkar vara verkligt. Dumma namn eller smeknamn som inte anses vara "riktiga" kommer att flaggas mycket snabbare än ett enkelt namn som Sam Smith.

  2. Använd inte kända namn. Det kan vara kul att göra dig själv till en Kardashian; det kommer sannolikt att du kommer att få reda på mycket snabbare.

  3. Håll dig borta från fiktiva karaktärer från böcker och filmer; även om det är ”normala” namn. Tyler Durden kan verka som ett coolt namn, men du gör det inte tillräckligt svårt att gömma sig från Facebook-namnpolitiken!

  4. Lås ned dina integritetsinställningar. Om du använder ett namn som det är svårt för Facebooks automatiserade algoritm att upptäcka är falsk; ditt enda sätt att fångas är av en annan användare som flaggar dig. Av denna anledning är det en bra idé att dölja din profil för alla utom nära vänner.

Titelbild kredit: PK Studio / Shutterstock.com

Bildkrediter: Gorodenkoff / Shutterstock.com, Casimiro PT / Shutterstock.com, Bakhtiar Zein / Shutterstock.com,

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me