Skolorna skannar fingeravtryck och den här Mumsnet-användaren är inte nöjd

Den här veckan har en bekymrad förälder tagit till det populära forumet Mumsnet för att fråga andra användare om hur de tycker om sina barn som skannas. I inlägget skrev mamma till två:

”För närvarande har skolan ett system för att använda nyckelkort för att komma in i byggnaderna och köpa lunch ... Skolan vill flytta till ett fingeravtrycksigenkänningssystem från september ... Tydligen kommer den faktiska fingeravtrycksbilden inte lagras, men istället en algoritm baserad på unika punkter som har tagits från bilden av fingeravtrycket.

Jag kan inte riktigt säga varför jag är obekväm med detta men jag är ... är jag orimlig att vägra att tillåta det?"

Över hela världen väljer skolor att använda biometrisk fingeravtrycksskanning för att låta barnen säkert komma in på skolcampus, byggnader och till och med få sina skollunchar. Det finns emellertid ett växande oro bland föräldrarna för att dessa skanningar kan orsaka oro.

Det ständiga angreppet av mediatäckning av Facebook-skandaler, hackinghändelser och spridningen av ansiktsigenkänningsteknologi på offentliga platser gör att människor inser att datasekretess kommer att påverka kommande generationer. Detta får vissa föräldrar att undra vad exakt konsekvenserna av att tillåta biometriska skanningar i skolor kan vara.

Tillbaka på Mumsnet verkar detta inte vara fallet, eftersom andra föräldrar rusade för att berätta den ursprungliga affischen att de inte har något att oroa sig för. SylviaAndSydney svarade snabbt att hennes "dotter har använt det under de senaste fyra åren av gymnasiet" och hon anser "det är en bra idé." En annan Mumsnet-användare som heter FelicityBeedle instämmer, kommenterade att:

”Det är inte ett nytt system alls, jag använde det på gymnasiet för över ett decennium sedan. Det är helt bra, eftersom du redan har sagt att de inte lagrar fingeravtryck så jag kämpar lite för att se varför du är så orolig. "

I själva verket blir det ganska snabbt klart att majoriteten av Mumsnet-användare inte har några problem med den här typen av biometrisk skanning i skolor. En användare som heter familycourtq säger att:

"Du är inte orimlig, men majoritetsuppfattningen på Mumsnet är att du ska överlämna allt som någon myndighet begär hela tiden."

Digitala fingeravtryck

Som fallet med kommentaren från FelicityBeedle verkar det som om det främsta skälet till att föräldrar tycks tro att överlämna biometriska uppgifter är helt säkert, är att skolan faktiskt inte lagrar fingeravtrycket själv.

Men när en elev placerar fingret på en skanner för att registrera sitt fingeravtryck i systemet - konverterar denna process den biometriska inmatningen till en digital representation av fingeravtrycket. Den unika numeriska koden är en direkt bild av själva fingeravtrycket och beskrivs bäst som en digital kopia av själva kroppsdelen.

Det som handlar om är att eftersom fingeravtryck aldrig förändras, kan den här koden användas när som helst i framtiden för att autentisera barnet - även länge efter att de lämnat skolan och är väl i vuxen ålder.

Dessutom, eftersom fingeravtrycket troligen kommer att hållas tillsammans med andra värdefulla data som ett namn, födelsedatum och kanske ett foto - om den informationen hackas av cyberbrottslingar, eller överförs direkt till en tredje part eller ett dotterbolag av företaget som installerar biometrisystemet - faran är att denna digitala version av barnets fingeravtryck kan användas för potentiellt skadliga ändamål.

Hittills har fingeravtrycksskannrar varit det mest populära valet av biometrisk autentisering som rullats ut i skolor. Det finns emellertid tal om att införa irisskanning och till och med ansiktsigenkänning i skolan. Såsom är fallet med fingeravtrycksskanningar skapar dessa komplexa digitala representationer av de funktioner som är unika och kan skannas gång på gång, på olika platser och för olika ändamål.

Tanken att föräldrar tillåter sina barn att lämna ut denna information utan att uttryckligen informeras om hur denna kod kan skannas någon annanstans är extremt oroande. Speciellt med tanke på att det verkar som om föräldrar inte ställer frågor om den sekretesspolicy som är kopplad till dessa system och de företag som installerar tekniken.

I de fall där denna teknik kanske har installerats direkt av myndigheter finns den mycket verkliga faran att dessa data kan användas för att spåra och övervaka långt in i framtiden, vilket innebär att denna information kan användas för att begränsa barnets framtida friheter på ett sätt det påminner om ett avsnitt av Black Mirror.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me