Välkommen till den app-alling Matt Hancock Experience

Storbritanniens statssekreterare för digital, kultur, media och sport (DCMS), Matt Hancock, har släppt en mobilapp som har lämnat cybersecurity-experter skakar huvudet i misstro. Ministeren för digital har släppt en app avsedd att låta människor ta reda på information om hans politiska framsteg. Han är den första parlamentsmedlem någonsin som släppte sin egen app.


Programvaran lanseras med en video av Hancock som välkomnar människor till sitt digitala forum. "Hej, jag är Matt Hancock och välkommen till min app," förklarar han innan han lägger till att hans app är:

”En chans att ta reda på vad som händer både i min roll som parlamentsledamot för West Suffolk och som kultursekreterare, och viktigast av allt är det en chans för dig att berätta vad du tycker och att engagera med andra i frågor som är viktiga för dig."

Matt Hancock App-skärm

Tyvärr är dessa joviala början uteslutna av något mycket mer olyckligt. Hancock-upplevelsen börjar faktiskt med att be användare att acceptera en hel mängd invasiva behörigheter. Den skrämmande programvaran ber användarna om åtkomst till sina foton och kontaktinformation.

Appens datainsamling och sekretesspolicy har märkts "bedrövad" av sekretessexperter, som vädjar till att appen ska dras från iTunes och Google Play Butiker.

Jag får det ändå

Otroligt nog, enligt användare, hjälpte den digitala ministrens app till och med sig till sina foton efter att de specifikt nekade tillstånd.

Hancock Tweet

Silkie Carlo, chef för medborgerliga frihetsgrupper Big Brother Watch har uttryckt oro över den kritiska bristen:

"Det är ganska passande, med tanke på denna regerings inkompetens i frågor om digital integritet, att vår digitalminister-app stjäl en bank av användarnas personliga fotografier, även när tillstånd att komma åt dem nekas."

Den högre advokatschefen beskriver appen som en "fascinerande komedi med fel. ”Hon är inte ensam i sin åsikt eftersom appen onekligen underhållande. Till exempel betyder valet att kalla appen "Matt Hancock MP" att när appen startas orsakar det några fnissar:

"Matt Hancock vill komma åt dina foton" och "Matt Hancock vill komma åt din kamera", informerar programvaran användare.

Matt Hancock Pics

Dataskyddskonsult Pat Walshe har gått med på att kritisera appen. Walshe sa att appen hade några av de värsta behörigheterna han någonsin sett:

"Jag har gjort detta i ett decennium och jag har arbetat runt om i världen med olika tillsynsmyndigheter i riktlinjerna för design av mobilapps integritet, och detta är några av de fattigaste metoderna som jag har sett på mycket länge."

Walshe säger att appen har åtkomst till användarplatsen och typen av mobil enhet. Han är övertygad om att Hancock borde stänga av appen på en gång:

”För en statssekreterare som är ansvarig för lagen om uppgiftsskydd förväntar jag mig ett mycket tydligt ledarskap. Jag kan förvänta mig de högsta standarderna och det är helt klart inte här."

Troll Central

Så vad kan användare förvänta sig av appen om de väljer att låta Hancock ha sina data? Appen har beskrivits som en Facebook-klon. Det gör att användare kan titta på och kommentera live-strömmar, skapa inlägg på en nyhetssida som heter "Ha ditt ord" och att umgås med andra användare och ha gruppchattar.

Internettroll

Hittills verkar interaktion med appen främst vara troll som kommer åt plattformen för att göra kul på MP i West Suffolk. Användare som låtsas vara Donald Trump, Boris Johnson - och andra politiska figurer - finns för närvarande på appens algoritmiska kuraterade "hetaste inlägg" sida. Den näst mest gillade kommentaren på appen är av någon som låtsas vara Ed Balls, kommentaren säger helt enkelt “Ed Balls”.

Labour-parlamentsledamoten Liam Byrne har redan väckt oro över appen med DCMS-minister Margot James och kommenterat att:

"Det kräver inte e-postverifiering, så folk publicerar redan hardcore pornografi."

Inget att se här

Matt Hancock har försökt att komma till appens försvar. Enligt Hancock är appen säker eftersom den har certifierats av Apple och "använder standard Apple-teknik, till exempel iOS fotopicker-teknik för åtkomst till kameran".

Uppenbarligen inser Hancock inte att appar inte specifikt tillåts från att fråga dessa typer av invasiva behörigheter. Är det inte exakt den typ som en digital minister borde veta om? Jag hade hoppats att Hancock förstod skillnaden mellan a) tillåtet och b) rynkade på av integritetsförespråkare. Uppenbarligen inte.

I sitt uttalande fortsätter Hancock att han anser att hans app är bättre än andra appar på sociala medier eftersom det kommer att tillåta honom att ha "fullständig redaktionell kontroll". Enligt hans åsikt kommer detta att tillåta honom att utöva höga nivåer av gemenskapsmoderering. Med tanke på att användare redan laddar upp porr kan man inte undra om Hancock kommer att ha tillräckligt med tid kvar att göra sitt jobb när han har utfört sina moderationsuppgifter.

Hancock misslyckas

Utter Failure

I sin position som DCMS övervakar Hancock regeringens inställning till att skydda brittiska medborgares personuppgifter. I augusti förra året var det Hancock som publicerade Storbritanniens förslag till version av EU: s snart genomförda GDPR-regler. Att EU-lagstiftningen är en uppförandekod för att skydda och ge människor kontroll över deras digitala integritet.

Hancocks version av GDPR har tagit eld från förespråkningsgrupper som anser att den inte är lika effektiv som EU-versionen. Enligt grupper som Privacy International är Storbritanniens version uppblåst och innehåller onödiga undantag som gör den mycket mindre effektiv.

Hancocks app visar att mannen som ansvarar för att skydda Storbritanniens digitala integritet är förmodligen inte i kontakt med appens tillståndsuppgifter. För en man i sin position kan man inte låta känna att en lämplig mängd data för en app inte skulle ha varit någon alls.

Åsikter är författarens egna.

Titelbildskredit: Skärmdump av Matt Hancock-appbehörigheter.

Bildkrediter: Skärmbilder från Matt Hancock-appen, ashva / shutterstock.com, Martial Red / shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me