Varför var Facebook så lätt att kapa?

Facebook har valts av en handfull dåliga skådespelare - inte av en armé - och tvingats överlämna en del av sin sociala media-cachet. Förhållandevis få människor som böjde sig för att såa oenighet bland de amerikanska väljarna räckte för att äventyra sociala mediagiganter och orsaka all slags förvirring. Nu kommer anklagelserna och fingerpekningen. Hur kunde detta hända? Växlades Facebook för stort för snabbt utan internt tillsyn? Kommer dess problem att leda till oönskad extern övervakning - eller värre? Intressanta frågor.


Denna fråga, och de tillhörande frågorna är framme och centralt i dessa dagar i kölvattnet av den speciella åklagaren Robert Mullers åtal mot tretton ryssar som påstås ha infiltrerat Facebook och orsakat alla möjliga valperioder. Även om många har uttryckt chock - fejkad eller äkta - anser Wall Street Journal att detta inte var förvånande. Varför?

Enligt WSJ har historisk forskning påstått visat att nackdelen med kraftfulla, centraliserade nätverk är deras känslighet för att infiltreras och utnyttjas. Artikeln citerar Sovjetunionen och den europeiska reformationen som främsta exempel. Händelser som började på ett sätt med en viss riktning och mål kom så småningom ut ur handen. WSJ-artikeln hävdar att detta har inträffat med Facebook och pekar på den möjliga punkt där löfte ledde till krisen.

Löfte låg på internet, med dess potential att föra ned gamla hierarkier och bana väg för spridd demokrati och nya friheter - tal, för det första. Att löften inte riktigt uppfylldes efter händelser som den arabiska våren 2011 låg i det faktum att trots all teknisk innovation, Internet, trots allt, drevs av människor och använts av människor med alla deras brister och brister.

Alla marscherade i låset, som alla accepterande "netizens" (för att använda en singular Facebook-term). Och därmed förlorade vi vår kritiska effektivitet. Artikeln belyser hur tekniska fördelar alltid verkar driva en idé till den punkt där organisationen blir för hierarkisk, möjlig tyrannisk - men definitivt mindre effektiv. I fallet med Sovjetunionens början och uppstigning, kom telegrafen och telefonen till följd av den kommunistiska orsaken, vilket utan tvekan började en nedgång för landet med hänsynslöshet av Josef Stalin som representerade den utanför kontakthierarkin.

Med den europeiska (protestantiska) reformationen var det innovationen i tryckning och i synnerhet tryckning av Bibeln. "Luther tyckte att det skulle vara fantastiskt om alla var anslutna och kunde läsa Bibeln i det språkliga," sade historikern Niall Ferguson, författare till 2018-boken "Torget och tornet: nätverk och makt, från frimurarna till Facebook." Denna uppfattning hotade den etablerade katolska hierarkin, men snart växte den nya mängden troende till att ha sin egen hierarki, vilket resulterade i 200 års blodiga krig.

Med detta som bakgrund befinner sig Facebook i en dominerande position på sociala medier. Men vid en tidpunkt då USA: s politik vrids med konflikt mellan konservativa och liberaler, vid varje partiets ytterligheter, och mitten är ett bördigt territorium. Facebook ärvde detta utrymme och blev inom några år världens främsta leverantör av nyheter och information för 2,2 miljarder människor.

Men även här rådde hierarkin, eftersom en skelettbesättning av anställda och ingenjörer kontrollerade vilken information massorna skulle få. Och det skulle förbli neutralt (vissa hävdar olika) om det informationsflödet.

Det är i denna neutralitet som Ryssland insinuerade sig för att höja jackplattformen. Det fick snabbt inflytande på webbplatsen. Facebook var också komplicerat och mogen för att samarbeta, utan att medvetet hjälpa Ryssland genom att konstruera rekommendationer och nyhetsflödesalgoritmer för att galvanisera användare och förbättra dess popularitet. Facebook kan ha grävt sin egen grav genom att uppenbarligen agera som om en agent för annonsörer till nackdel för sina användare och allmänheten i stort.

Genom att göra det tillät det sig att bli en del av den ryska sammansvjuvningen av inblandning vid valen. Som ett resultat kan det betala ett brant pris för det befinner sig nu i centrum för en nationell säkerhetsdebatt som kan leda till krav på att den regleras.

Det skulle vara en fruktansvärd piller att svälja, och en sorglig dag för sociala mediagiganter som började med ett sådant löfte om att vara en obruten mästare för det fria uttrycket. Det är också en försiktighetsberättelse.

Bildkredit: Av BigTunaOnline / Shutterstock.
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me