Västra regeringar finansierar utländska spioner

Den brittiska baserade välgörenhetsorganisationen, Privacy International (PI), släppte idag en rapport som lyser ljus över de onda vanorna hos ett antal regeringar runt om i världen. Enligt den nyligen publicerade rapporten har PI avslöjat bevis för en enorm internationell komplott som involverar regeringar som utbildar utländska organ för att spionera mot medborgarna.


I de flesta västerländska länder finns lagstiftning för att skydda medborgarna från att bli snuppade av sin egen regering. Trots dessa skydd är statligt sponsrad övervakning vanligt. På andra håll är problemet ännu värre, med övervakning som används för att ogräs ut och fängsla politiska oliktänkare och opposition.

Snoopa hemma

I Storbritannien tillåter redan Investing Powers Act (IPA) en ohälsosam övervakningsnivå. IPA tillåter hundratals statliga myndigheter att få tillgång till människors webbläsarhistorik utan att det behövs någon garanti. På samma sätt tillåter FSA i USA tillstånd för utländsk underrättelsetillsyn (FISA) att spionera på amerikanska medborgare.

Även om dessa invasiva praxis existerar måste till stor del delvis erhållas teckningsoptioner för att varje individuell specifik övervakning eller hacking ska ske. Just-anledning måste demonstreras, och en domares tillstånd måste sökas för att möjliggöra mer invasiv och betydande övervakning. Detta lämnar ofta byråer som vill ha mer.

2013 avslöjade Edward Snowden att regeringar i USA och Storbritannien hade brutit sina egna regler under lång tid för att utföra den extra övervakningen.

Integritetsexperter håller med om att allianser som Five Eyes, 9 Eyes och 14 Eyes är där för att regeringarna ska kunna dra fördel av datautbyte över gränserna. Tyvärr räcker inte ens de överträffande övervakningsavtalen och kryphål för att släcka underrättelsebyråernas önskan att snopa.

Nu har en ny rapport från PI avslöjat djupet och bredden i den internationella regeringens snooping. Det förklarar hur västerländska regeringar och företagens intressen direkt stöder korrupta auktoritära maktstrukturer - kända för att underlätta missbruk av mänskliga rättigheter - i utbyte mot deras samarbete som utför övervakning utomlands och hemma.

Lär dem att fiska

Lär dem Phish

Rapporten heter "Teach'em to Phish: State sponsors of Surveillance." av skattebetalarnas pengar har överförts för att utbilda utländska spioner.

I USA har det belopp som årligen spenderats på ”säkerhetsstöd” till utländerna fyradubblats under de senaste 17 åren. År 2001 spenderade USA cirka 5 miljarder dollar per år för att hjälpa till att stärka utländsk övervakningskapacitet. År 2015 hade militärt och icke-militärt säkerhetsbistånd uppblåst till uppskattningsvis 35% av USA: s hela utgifter för utländskt bistånd.

Under Trumps kontroll har det belopp som spenderats på "säkerhetsstöd" ökat till 20 miljarder dollar per år. Det ekonomiska stödet förstärks med logistiskt stöd från de amerikanska departementen för försvar, rättvisa och rättvisa, som ger fortlöpande utbildning och stöd till de utländska organen de arbetar med.

PI: s rapport belyser också de oroliga förbindelserna mellan myndigheter och det militärindustriella komplexet. ett förhållande som påstås innebära att "stora vapenföretag" har "inbäddat sig i sådana program, inklusive vid övervakningsutbildningsbaser i USA."

Exempel i rapporten visar att dessa företag och myndigheter arbetar tillsammans för att tillhandahålla kommunikationsavlyssning och övervakningsteknologi - liksom finansiering och utbildning - för att driva dessa program utomlands. Bland involverade företag ingår DynCorp International, Leidos Inc, AAR, North American Surveillance Systems (NASS), Pacific Architects and Engineers (PAE), Engility och Obera LLC.

Listan över mål som får finansiering från det internationella samfundet för att låta sådana företag att uppfylla lukrativa kontrakt är inget annat än en mardröm.

Nsa Militärkomplex

Över väst

I Storbritannien anges i rapporten att skattebetalarnas pengar har använts för att finansiera "Cyber ​​Police Officers" i Ukraina, över den afrikanska kontinenten och i Saudiarabien. Den förstnämnda, en tydlig indikation på att Storbritannien fortsätter att ge ekonomiskt och logistiskt stöd i en region som länge har fördömts för brott mot mänskliga rättigheter. Rapporten belyser också Storbritanniens finansiering av teknik för "community policing" på Sri Lanka. Träning som skedde trots oro för regeringen om ”en faner av samhällsbaserad polisbruk används för att täcka mindre smakligt beteende".

Frankrike och Tyskland är inblandade i liknande utbildnings- och finansieringsprogram. Tyskland är känt för att ha finansierat egyptiska säkerhetsorgan; utbildning som det senare medgav kan ha använts ”inte bara för att förfölja terrorister utan också för att förfölja andra grupper av människor".

Fransk finansiering har hjälpt polis- och militärutbildningscentra i 10 afrikanska länder. Civipol, ett säkerhetsrådgivnings- och utbildningsföretag som ägs av 40% av den franska staten, är känt för att ha tillhandahållit "utbildning i utredningstekniker, informationsdelning och insamling, cyberbrott, GPS-dataanalys och mobiltelefonspårningsspårning / identifiering" i hela Afrika.

Civipol

Förutom att finansiera Civipol under EU: s Trust Fund for Africa, anklagas EU för att ha använt miljarder för att avskräcka migrationen till Europa genom att utveckla gränskontroll och övervakningskapacitet i främmande länder. I Sudan, till exempel, rapporterar PI att tiotals miljoner euro har spenderats för att öka sin kapacitet för gränsförvaltning.

"EU ser nu ut att massivt öka sina utgifter som syftar till att bygga gränskontroll och övervakningskapacitet globalt under det kommande fleråriga finansiella ramverket, som kommer att fastställa sin budget för 2021-2027."

PI belyser också EU-projekt som syftar till att utveckla övervakningsmöjligheter i Tunisien, Burkina Faso, Somalia, Irak och andra platser. Edin Omanovic, chef för statlig övervakningsforskning vid PI, fördömer de kaotiska finansieringsprogrammen:

”Den globala rusningen för att se till att övervakningen är så universell och genomgripande som möjligt är lika förvånande som den är störande. Bredden av institutioner, länder, byråer och vapenföretag som är involverade visar hur det inte finns någon verklig långsiktig politik eller strategiskt tänkande som driver något av detta. Det är en fri-för-alla, där kapaciteter utvecklade av några av världens mäktigaste spionbyråer kastas mot alla som är villiga att tjäna sina intressen, inklusive diktatorer och mördare vars enda mål är att hålla fast vid makten ”

Global bekymmer

En global oro

Det är inte bara i väst som pengar används för att finansiera utländska snopor heller. Enligt rapporten hjälper Kina utvecklingen av utländska spioner som en del av sitt "Belt and Road Initiative." Belt and Road är ett massivt infrastrukturprogram utformat för att länka Kina ekonomiskt med 70 länder i Asien, Europa och Afrika.

PI rapporterar att kinesiska företag påstås ha levererat övervakningsmöjligheter till Bolivia, Venezuela och Ecuador som en del av dessa internationella expansionsinsatser. Med tanke på den förfalskade relationen som USA för närvarande har med dessa länder - verkar det rimligt att anta investeringar drivs av en kinesisk önskan att hacka Amerika.

Nedåtgående spiral

En nedåtgående spiral

Det som verkar säkert är att även om övervakningstekniken utvecklas snabbare än lagarna som reglerar dem, kommer människor runt om i världen att få stora hot mot sina mänskliga rättigheter. I auktoritära länder är övervakning känd för att vara ett primärt verktyg för att utöva politisk kontroll. I Uganda, Turkiet och Vietnam - för att nämna några - hämmas demokratin direkt av censur och övervakning. Avvikande åsikter kvävas för att tillåta auktoritära ledare att behålla sina kväver.

Även om Västlandet stöder en prodemokrati och humanitär retorik, avslöjar PI: s rapport att många av mottagarna av västerländska finansieringar har en "dokumenterad historia av brott mot mänskliga rättigheter". Rapporten är ännu mer bevis på den västerländska politikens tvåsidiga natur.

Medan västerns önskan att utföra dold olaglig övervakning återstår, kommer alla korrupta globala maktstrukturer som lätt kan tvingas att hjälpa och stötta troligen tillåtas att fortsätta sin tyranni.

Kanske mest skrämmande av allt avslöjar PI: s rapport att säkerheten och övervakningen inte bara prioriteras framför de mänskliga rättigheterna, utan medel avsedda för utveckling går vidare till dessa program. Program som gynnas av företag för vilka krig är en nödvändig ingrediens för överlevnad. Omanovic kommenterade:

"Det vi inte behöver är mäktiga och rika länder som ger pengar till vapenföretag för att bygga gränskontroll och övervakningsinfrastruktur. Detta tjänar bara de mäktiga, rika ländernas intressen. Som vår rapport visar, istället för att lägga resurser på långsiktiga utvecklingslösningar, så förstärker sådana program autoritärism och stimulerar övergrepp runt om i världen - just det som orsakar osäkerhet i första hand."

Titelbild kredit: Integritet International

Bildpoäng: Carsten Reisinger / Shutterstock.com, Toria / Shutterstock.com, milo827 / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me