7 mest säkra webbläsare – säker och privat surfning

Om du tar din integritet online på allvar är det första steget att ladda ner en privat webbläsare.

Webbläsare som Chrome, Edge och Safari samlar alla användardata. Detta inkluderar; Surfhistorik, inloggningsuppgifter, kakor (placerade av webbplatser som du besöker) och automatisk fyllningsinformation (på inloggningsformulär). Detta används för att skapa användarprofiler så att de kan annonsera till dig längre ner i raden.

Safari-, kant- och kromalternativen i den här artikeln utför inte meningsfull spårning (om någon alls) för deras utvecklare, och många av dem har inbyggt skydd mot spårning av webbplatser.

Vilka är de bästa webbläsarna för integritet?

 1. Firefox

 2. Tor Browser

 3. waterfox

 4. Modig

 5. Blek måne

 6. Icecat

 7. Havs apa

Bästa privata webbläsare: Fördjupad analys

1. Firefox

 • Prissättning

  Från $ 0.00
  / månad

Firefox webbläsare

Firefox är en snabb och privat öppen källkodsläsare och har granskats fullt ut, vilket bevisar att de gör exakt vad de säger att de gör. Det är utvecklat av Mozilla Foundation, som är en ideell organisation.

Firefox är utan tvekan minst lika säker som Chrome. Den nya (ish) “Kvant” renderingsmotor har byggts upp från grunden för att förbättra hastigheterna och inkluderar Tracking Protection inbyggt i gränssnittet.

Firefox inkluderar nu också inbyggt skydd mot fingeravtryck på duk, den vanligaste formen för fingeravtryck i webbläsaren.

Firefox sträcker sig före sin vanliga konkurrens, eftersom den inte spårar din webbsökning för att rikta in annonser på dig.

2. Tor Browser

 • Prissättning

  Från $ 0
  / månad

tor webbläsare

Tor Browser var utformad för att ge säker åtkomst till Tor anonymitetsnätverket. Tor Browser är baserad på Firefox men med ytterligare säkerhetsfunktioner.

Viktiga funktioner inkluderar:

 • Använder HTTPS Everywhere och NoScript (alla skript inaktiverade som standard) plugins
 • Blockerar andra webbläsarplugins som Flash, RealPlayer och QuickTime
 • Använder Disconnect.me som standard sökmotor
 • Använder alltid privat webbläsningsläge (spårningsskydd, ingen surfhistorik, lösenord, sökhistorik, cookies eller cachat webbinnehåll sparat)

3. Vattenox

 • Prissättning

  Från $ 0.00
  / månad

Waterfox webbläsare

Waterfox är en webbläsare med öppen källkod baserad på Firefox. På många sätt är det ganska vanilj Firefox Firefox 56, och det finns inga planer på att gå längre än det. Detta innebär att det stöder både äldre Firefox-tillägg och de nya tillägg. Det inkluderar spårningsskydd och synkroniseras med ditt vanliga Firefox-konto. Vissa stabilitetsproblem har rapporterats med Waterfox, men dessa berör bara en liten minoritet av användare.

Waterfox är i huvudsak ett enmansprojekt, och det verkar göra ett bra jobb med att se till att Waterfox innehåller de senaste Firefox-säkerhetsfixerna. Problemet är att dessa korrigeringar är för en annan version av Firefox (för närvarande 66.0.3). Detta kan leda till att Firefox 56 (och tidigare) -specifika sårbarheter lämnas oöverträffade.

Waterfox är tillgängligt för Windows, macOS, Linux och Android.

4. Modig

 • Prissättning

  Från $ 0.00
  / månad

Modig webbläsare

Till skillnad från alla andra webbläsare i denna roundup är Brave baserad på Chromium istället för Firefox. Chromium är källkoden med öppen källkod bakom Chrome, med alla slutna proprietära bitar borttagna (åtminstone i teorin).

Den levereras med en inbyggd ad-blockerare, spårningsskydd, skriptblockerare och HTTPS-Everywhere-funktionalitet. Brave har också ett klick anti-fingeravtryck och WebRTC läckeskydd. Och alla som är vana vid Chrome kommer att känna sig hemma direkt.

Trots allt är Modigt ett kontroversiellt val…

 • Modig hjälper till att finansiera sig själv via ett annonsersättningsprogram. Detta ersätter "dåliga annonser” som inkluderar spårningspixlar med “bra annonser” från sina nätverkspartners. Att delta i detta program är opt-in, men detracters anser att det bidrar till ett problem som privata webbläsare förmodas fixa.
 • VD för Brave Software är ex-Mozilla CEO och JavaScript uppfinnare Brendan Eich. Eich tvingades ställa sig från Mozilla 2014 efter att han donerade 1 000 dollar till stöd för Kaliforniens förslag 8, som försökte förhindra samkönade äktenskap för hbt-kalifornier. Detta har naturligtvis ingen relevans för programvarans kvalitet, men du kanske vill överväga om du vill ha någon ekonomisk nytta för någon med dessa åsikter genom att använda hans produkt.

Modigt är tillgängligt för Windows, macOS, Linux, Android och iOS.

5. Blek måne

 • Prissättning

  Från $ 0.00
  / månad

Pale Moon webbläsare

Pale Moon är en lätt och mycket anpassningsbar open source-gaffel från Firefox. Till skillnad från Waterfox har dess kod separerats helt från Firefox. Det är kompatibelt med många klassiska Firefox-tillägg, men inte alla.

Det är inte kompatibelt med Firefox’s nya WebExtensions-tillägg, men det har ett växande bibliotek med tillägg som har byggts om specifikt för Pale Moon.

Mycket av Pale Moon har uppdaterats med kod från nyare versioner av Firefox, men dess användargränssnitt är fortfarande det mycket anpassningsbara XUL-baserade front-end som senast sett i Firefox 28. Detta inkluderar stöd för ett brett utbud av anpassade teman och skinn.

Pale Moon erbjuder inget "speciella integritetsfunktioner” som sådan, men den innehåller inte tvivelaktig, integritetsinträngande programvara, ingår i andra mainstream-webbläsare.

Även om det ger en “nära anslutning till officiella webbstandarder och specifikationer” Pale Moon arbetar fortfarande med fullt stöd för HTML5 och CSS3, så det kan kämpa när du gör några webbsidor.

Vissa användare säger att det släpar efter med säkerhetsuppdateringar, men det är mycket orättvist. Det kan ta upp till en vecka innan Mozilla ger Pale Moon-utvecklarna tillgång till sina senaste korrigeringar, men dessa implementeras alltid så snart som möjligt och är alltid uppdaterade.

Pale Moon är tillgängligt för både Windows och Linux.

6. IceCat

 • Prissättning

  Från $ 0.00
  / månad

IceCat webbläsare

GNU IceCat är bara Firefox med det varumärkesvarumärke som tagits bort för att följa GNU-projektet’s riktlinjer för gratis programvara.

Det kommer att blockera tredjepartsfiler med noll längd, även känd som webbbugg. Det kommer också att upptäcka och blockera icke-fritt JavaScript och har möjlighet att ställa in en annan användaragentsträng vardera för olika domäner i ca: config. Detta är bra för att besegra webbläsarens fingeravtryck.

IceWeasel är mycket lik IceCat, med undantag för Debian (Linux) och utan IceCat’s extra integritetsfunktioner. Nu när Firefox har återvänt till Debian, upprätthålls IceWeasel inte längre. IceWeasel är baserat på en äldre (pre-Quantum) version av Firefox, men Icecat är baserad på den senaste Firefox ESR. Detta innebär att den kan använda uppdaterade Firefox-tillägg och har en Quantum-hastighetsökning.

IceCat är tillgängligt för GNU / Linux, Windows (inofficiell build), Android och macOS (självkompilerad).

7. SeaMonkey

 • Prissättning

  Från $ 0.00
  / månad

SeaMonkey webbläsare

SeaMonkey, som Pale Moon, använder Firefox-kod och Gecko-rendering-motor. Det skiljer sig dock från alla andra tjänster i vår privata webbläsarlista.

Den innehåller en webbläsare, en e-post- och nyhetsgruppsklient och en WYSIWYG HTML-redigerare. Vissa kan hävda att detta gör den mycket uppblåst, men de flesta moderna hårdvara kan hantera uppblåsningen lätt.

SeaMonkey är utmärkt för dig som vill ha en internetupplevelse på gamla skolan, men när det gäller uppdateringar och säkerhetsuppdateringar ligger det efter Firefox.

Problem med vanliga webbläsare

Kommersiella webbläsare som Chrome, Edge och Safari utgör alla problem med sekretess.

Google är ett företag som fullt ut samarbetade med NSA i sitt PRISM-massövervakningsprogram.

Google har en detaljerad uppdelning av hur Chrome påverkar din integritet, men i huvudsak är Chrome bara spionprogram för Google. Trots att Chrome erbjuder användarstyrda integritetsinställningar, är de gömda bort i webbläsaren, och användare måste manuellt välja bort funktioner som invaderar deras integritet.

Även med alla användarstyrda integritetsinställningar låsta är det all anledning att inte lita på Google att inte spionera på dig, ändå.

Detta är samma sak för alla andra kommersiella webbläsare. Microsoft samlar också in användardata, och det har rapporterats att de också har arbetat med NSA, så det är Edge- och Internet Explorer-webbläsare som inte kan lita på.

Apple är främst en hårdvarutillverkare, så litar inte på reklamrevue som sin affärsmodell. Den har också en robust global sekretesspolicy. Den deltog dock i NSA: s PRISM-program, och Safari är en sluten källa.

Opera ägs nu av ett kinesiskt konsortium och säger tydligt i sin integritetspolicy att den samlar in en hel del data som "kan betraktas som personliga".

Av avgörande betydelse är alla dessa populära webbläsare stängda källor. Det betyder att det inte finns något sätt att verifiera att de inte innehåller någon läskig kod eller på annat sätt inte gör något de inte borde göra.

Är det privata surfläget säkert?

Alla moderna webbläsare har ett privat eller inkognitoläge. Det är viktigt att förstå vad den här funktionen gör eftersom dess namn på många sätt är ganska vilseledande. Detta kan resultera i att människor surfar på internet medan de felaktigt tror att deras integritet är skyddat på sätt som det inte är.

Så vad gör privat surfningsläge?

Privat surfningsläge syftar främst till att förhindra personer som har direkt fysisk åtkomst till din dator (t.ex. familjemedlemmar) från att se vad du har gjort upp online. När du använder privat läge:

 • Webbplatser som du besöker sparas inte i din webbläsarhistorik
 • Sökningar sparas inte lokalt
 • Formdata sparas inte lokalt
 • Cookies raderas när sessionen är slut
 • Din surfningssessioner är isolerade från dina vanliga sessioner

Genom att ta bort kakor mellan sessioner förhindrar privat surfningsläge användbart vissa grundläggande spårningar av webbplatser, men fördelarna med detta överskattas lätt.

Vad gör läge gör inte?

I grund och botten gör privatläge dig inte privat på internet:

 • Webbplatser kan se din unika internet (IP) -adress
 • Webbplatser kan inte spåra dig med hjälp av kakor men kan spåra dig med hjälp av webbläsare fingeravtryck kanvas fingeravtryck och olika andra metoder
 • Din internetleverantör (ISP) kan se alla webbplatser du besöker på internet
 • Nedladdade filer och bokmärken gjorda i privat läge sparas som normalt
 • Keyloggers och malware installerat på ditt system kan spåra allt du gör online

Takeaway

Om du vill dölja shopping på födelsedagspresent från din make på en familjedator eller dölja dina vuxna visningsvanor på en delad bärbar dator, är det privata läget bra. Det kallas trots allt ofta porrläge av en anledning!

Vad det inte gör är att tillhandahålla någon meningsfull integritet (än mindre anonymitet) från din internetleverantör eller någon som tittar på internet. För detta måste du använda en VPN för att dölja din IP-adress, och olika webbläsartillägg för att förhindra spårning av webben (som kanske eller inte kan samlas med de sekretesswebbläsare som diskuterats ovan).

Alla webbläsare i denna lista är öppen källkod och ger mycket mer integritet än Chrome, Edge / Internet Explorer eller Safari.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me