Kiinan sosiaaliturvajärjestelmä – todellinen dystopilainen tulevaisuus?

Kiinan sosiaaliturvajärjestelmä, joka antaa kaikille 1,3 miljardille kansalaiselleen sosiaalisen luottotuloksen.

Se käynnistettiin vuonna 2014 ja sen on tarkoitus olla valtakunnallinen vuoteen 2020 mennessä. Se seuraa ja arvioi sekä yksilöitä, yrityksiä että valtion virkamiehiä. Valmistuttuaan jokaisella kansalaisella on haettavissa oleva tiedosto yhteensopivista tiedoista, jotka seuraavat heidän sosiaalisen luottotuloksensa. Järjestelmää kehitetään edelleen, koska hallitus yrittää keskittää paikalliset tietokannat.

Kiinan hallituksen virallisena lehdistötoimistona toimivan online-uutistoimiston Xinhuanetin mukaan tämä järjestelmä "keskittyy luottoihin neljällä alueella, mukaan lukien hallinnolliset asiat, kaupallinen toiminta, sosiaalinen käyttäytyminen ja oikeusjärjestelmä."

Washington Post toteaa tämän,

"Tavoitteena on kerätä kaikki online-tiedossa olevat romaukset Kiinan yrityksistä ja kansalaisista yhdessä paikassa - ja antaa sitten jokaiselle pisteet niiden poliittisen, kaupallisen, sosiaalisen ja oikeudellisen" luoton "perusteella."

Kuinka Kiinan sosiaaliturvajärjestelmä voisi toimia

Kuinka se toimii?Kansalaiset saavat pisteitä positiivisista toimista ja heille vähennetään negatiivisista toimista. Yksinkertainen esimerkki olisi, jos roskaat, piste lasketaan. Kamera näkee tämän automaattisesti ja vähentää pisteet. Kuinka se toimii?

Jos joku muu noutaa sen sinun peräsi, heille lisätään kohta. Mitä äärimmäisempi toiminta, sitä suurempi sosiaalisen luottoluokituksen pistemuutos on. Musta peili "Syöksy" jakso on hyvä heijastus tästä toiminnassa.

Kuten mainittiin, sosiaaliturvajärjestelmä on täysin toimintakykyinen vuoteen 2020 mennessä. Yksityiskohdat siitä, miten se toimii käytännössä, ovat edelleen ohuita.

Useita alkuperäisiä kokeiluohjelmia on kuitenkin käynnistetty. Ne antavat meille jonkin verran suuntaa, johon hallitus suuntautuu.

Kiinan luottojärjestelmän seuraukset

Korkean arvosanan saavuttaneet saavat palkintoja. Esimerkiksi

 • Mahdollisuus vuokrata autoja tai vuokrata hotellihuoneita ilman, että sinun on maksettava vakuus
 • Mahdollisuus matkustaa ulkomaille ilman rajoituksia,
 • Pääsy lentokenttien turvatarkastusten suorittamiseen
 • Lisää otteluita treffisivustoilla
 • Hyödyllisempien korkojen saaminen

Ne, joilla on alhainen sosiaaliturvapiste, saavat rangaistuksen monin tavoin. Esimerkiksi:

 • Kieltäytyminen “pehmeä nukkuja” -luokan junalipuista
 • Kiellettiin parempia huoneita hotelleissa,
 • Estää lähettämästä lapsiaan parhaisiin kouluihin,
 • Estä heitä matkustamasta ulkomaille

motiivit

motiivitSosiaalinen luottojärjestelmä on suurelta osin suora vastaus julkisen luottamuksen romahtamiseen valtion virkamiehille ja muille viranomaishallinnon virkoille. Kiinan väkiluku on noin 1,3 miljardia, ja viimeaikainen talouskasvu on ollut hyvin kaoottista ja suurelta osin sääntelemätöntä.motiivit

Tämä on johtanut siihen, että maata rappasivat korruptoituneita virkamiehiä koskevat skandaalit, myrkytetty ruoka (mukaan lukien kuuluisa myrkytetty vauvamaitoa koskeva skandaali), lääketieteelliset huijaukset, lahjuksia tekevät lääkärit, laajamittainen hyväksikäyttö työmarkkinoilla ja paljon muuta.

Nämä ovat varmasti hyvin todellisia ongelmia. Sosiaaliturvajärjestelmällä on kuitenkin tarkoitus tehdä paljon muutakin kuin tuoda tällainen laiton käyttäytyminen kantapäälle. Se on erittäin kunnianhimoinen yritys sosiaaliseen tekniikkaan, ja se liittyy takaisin "hyvien kansalaisten kortteihin", jotka Japani on myöntänyt Kiinan miehityksen aikana toisen maailmansodan aikana..

Kommunistinen puolue pyrkii luomaan "vilpittömyyden" ja "harmonisen sosialistisen yhteiskunnan" kulttuurin, jossa "luottamuksen pitäminen on loistavaa".

Suining Countyn oikeudenkäynti

Suining Countyn oikeudenkäyntiVuonna 2012 kommunistinen puolue toteutti kokeiluhankkeen Jiangsun provinssin Suiningin läänissä, Etelä-Kiinassa. Sen lisäksi, että kansalaiset menettivät rangaistuspisteitä suhteellisen vähäisistä rikoksista, kuten ajokokeuksista ja lahjuksista, kansalaiset menettivät pisteitä seuraavista:Suining Countyn oikeudenkäynti

 • Hallituksen tai puolueen virkamiehille haittaa aiheuttavan ”häiriön” aiheuttaminen (50 pistettä)
 • Vanhusten hoitamisen epäonnistuminen (50 pistettä)
 • Kuuluminen kulttin jäseneksi (50 pistettä)
 • Internetissä muiden syyttäminen väärin (100 pistettä)

Toisaalta hyvän kansalaisuuden kunnia tai mallimies työntekijä lisäsi 100 pistettä yksilön pisteet. Käyttäjä voi ansaita enintään 1000 pistettä.

Kansalaisten pistemäärän perusteella kansalaisille annettiin arvosana A: sta D. D-luokan kansalaisia ​​estettiin pääsemästä valtion tukeen tai hakemaan työpaikkaa.

Suining Countyn oikeudenkäynti keskeytettiin osittain julkisen väkivallan jälkeen. Vaikka kansalaisia ​​ei enää olekaan luokissa A - D, Suiningin hallitus antaa edelleen kansalaisille sosiaaliturvapisteitä.

Seesamihyvitys

SeesamihyvitysSesame Credit on menestyvämpi sosiaaliturvakokeilu. Tämä on maailman suurimman online-markkinapaikan Alibaban taloudellinen siipi, jolla on noin 400 miljoonaa käyttäjää. Sesame Credit toimii myös yhteistyössä Kiinan suosituimman treffipalvelun Baihen kanssa, jolla on 90 miljoonaa käyttäjää. Kaikki tämä tarkoittaa, että sillä on valtava sulautettu käyttäjäkunta.Seesamihyvitys

Sesame Credit käyttää tietoja, jotka on otettu sosiaalisesta mediasta, ostoskäytännöistä ja monista muista tietokokonaisuuksista. Tiedot antoivat jokaiselle henkilölle sosiaalisen luottoluokituksen, joka vertaa Kiinan kansalaisia ​​toisiinsa.

Se käyttää valtion hyväksymiä algoritmeja yhden numeerisen arvon saavuttamiseen. Yritykset voivat sitten käyttää tätä arvoa arvioimaan yksilön ”sosiaalista kelpoisuutta”, mikä voi vaikuttaa luoton myöntämistä ja talletusten vastaanottamista koskeviin päätöksiin jne..

Järjestelmä on tällä hetkellä täysin vapaaehtoinen, mutta se on saanut kuluttajilta lämpimän vastauksen.

Tumma ja Orwellian tulevaisuus?

Orwellian tulevaisuusKiinan hallitus näyttää päättäneen jatkaa suunnitelmia kansallisen sosiaaliturva-tietokannan luomiseksi. Siksi se seuraa Sesame Creditin menestystä mielenkiinnolla. Siitä on kuitenkin ratkaistava valtavia teknisiä ja logistisia ongelmia, jotta tämä unelma kommunistisesta Utopian painajaisesta dystopiasta toteutuisi.Orwellian tulevaisuus

Osa ongelmasta on yksi ydinkysymyksistä, jotka sosiaaliturvan on tarkoitus ratkaista. Kiinalla ei ole luottoluokitusjärjestelmää (FICO). Kuten teknologia- ja finanssiblogija Wen Quan selittää,

”Monilla ihmisillä ei ole Kiinassa taloja, autoja tai luottokortteja, joten sellaista tietoa ei ole käytettävissä mitattavaksi. Keskuspankilla on 800 miljoonan ihmisen taloudelliset tiedot, mutta vain 320 miljoonalla on perinteinen luottotieto."

Siksi väitetään, että jonkinlainen luottojärjestelmä tarvitaan kiireellisesti. Valitettavasti tämä järjestetyn luottolaskennan puute tekee tällaisen järjestelmän perustamisesta erittäin haastavan.

Vielä monimutkaisempi kysymys on, että kommunistinen puolue on kaiken autoritaarisen swagerinsa suhteen erittäin ohut, jos se on kritiikkiä. Julkinen takaisku, kuten Suining Countyn oikeudenkäyntiä vastaan, voisi kääntää nykyisen politiikan. Voidaan vain toivoa!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me