Kuinka asettaa uMatrix: aloittajan opas

uMatrix (tunnetaan myös nimellä Micro Matrix) on hyödyllinen laajennus Firefoxille ja Chromelle, joka tarjoaa ihmisille paljon enemmän yksityisyyttä verkossa. Laajennuksen vastuuvapauslausekkeen vuoksi monet ei-tekniset Internet-käyttäjät päättävät olla lisäämättä tätä upeaa laajennusta selaimeen.

Umatrix Pic 001

Hyvä uutinen on, että huolimatta lisäominaisuuksista, sinun ei tarvitse olla nörtti käyttääksesi uMatrixia. Todellisuudessa sen voivat asentaa nopeasti ja helposti jopa ihmiset, joilla on vähän teknistä tietämystä. Ja vain yhden päivän käytännöllä, kuka tahansa voi alkaa käyttää kokeiluversiota parantaakseen tietosuojaansa huomattavasti uMatrixilla.

Tässä oppaassa tarkastellaan uMatrix-käyttöliittymää ja annetaan hyödyllisiä vinkkejä ja temppuja, jotta voit alkaa käyttää uMatrixia Chromessa tai Firefoxissa.

Mitä uMatrix tekee??

uMatrix on piste- ja napsautussivun sisällön estäjä (matriisipohjainen palomuuri). uMatrix on suunniteltu helpottamaan selaimesi suorittaman hallintaa verkkosivustoille käydessäsi. Tämän avulla voit määrittää, mitä selaimesi lataa käytetyiltä verkkosivustoilta.

uMatrix on erittäin tehokas palomuuri, joka estää paljon haittaohjelmia, bloatware-ohjelmia, seurantalaitteita, evästeitä ja muita haittaohjelmia pääsemästä koneellesi.

Tämän selainlisäosan avulla kaikki verkossa tekemäsi tulee turvallisemmaksi - surffaaminen ja selaaminen, Internet-pankkitoiminnot, tiliisi kirjautuminen ja jopa selainohjainen viestintä Facebookissa tai web-postipalveluiden kautta.

Kuluta vähemmän tietoa uMatrixin ansiosta

Hieno asia uMatrixissa on, että turvallisuuden ja digitaalisen yksityisyyden parantamisen lisäksi se myös nopeuttaa sivun latausaikoja. Lisäksi se voi parantaa huomattavasti kaistanleveyden tiedon kulutusta. Mahtavaa kaikille, jotka käyttävät mobiilitietoa, tai VPN: lle, jolla on rajoitetut kaistanleveysoikeudet (kuten ilmainen VPN).

Miksi uMatrix estää tarvittavat verkkosivustojen toiminnot?

uMatrix estää kaikki kolmannen osapuolen verkkotunnukset oletuksena. Jotkut näistä verkkotunnuksista ovat välttämättömiä käyttämäsi verkkosivustojen käyttämiseen. Miksi uMatrix estää heitä? Ajattele sitä varotoimena, uMatrix tietää, että jos jokin sivulla ei tule ensimmäisen osapuolen verkkotunnuksesta, et ehkä tarvitse sitä - joten se estää sen.

Valitettavasti joitain näistä asetuksista on muutettava, jotta voit nauttia monista vierailemistasi verkkosivustoista. Jotkut ihmiset saattavat vain haluta kytkeä uMatrixin pois päältä monilta käydyiltä sivustoilta ja käyttää sitä vain heidän pitämissään verkkosivustoissa "ovela" kuten suoratoistosivustot jne.

Tämä päätös on täysin sinun. Hieman käytännössä huomaat kuitenkin, että voit nopeasti ja helposti kytkeä verkkotunnukset päälle ja pois päältä uMatrix-editorin avulla. Tämän avulla voit selvittää, mitä voit estää ja estääksesi verkkosivuston toimivuuden!

Käyttöliittymä

Käyttöliittymä näyttää hieman monimutkaiselta, mutta näyttää kaiken mitä sinun tarvitsee tietää helposti ymmärrettävässä väripohjaisessa muodossa. Kaikki vihreä on sallittua ja kaikki punainen on estetty. Jos jokin on tummanvihreä, se on ”valkoisella listalla” ja jos tummanpunainen, se on ”mustalla listalla”..

Käyttöliittymän vasemmassa yläkulmassa olevan sinisen valikon ja tähden (*) avulla voit valita, haluatko tehdä muutoksia, jotka vaikuttavat kaikkiin verkkosivustoihin (maailmanlaajuisesti) vai vain verkkosivustoihin, joissa olet tällä hetkellä käymässä. Vasemmalla oleva sininen valikko on tarkoitettu sivutasotasetuksille, tähdellä / tähti on yleisiä asetuksia. Firefoxissa tähti / tähti pääsee vain napsauttamalla sinistä "laajuus" saadaksesi avattavan pudotusvalikon, joka sisältää tähdellä.

Umatrix Vasen ylävalikko

On tärkeää ymmärtää tämä valikkokohta, koska jos päätät estää verkkotunnuksen maailmanlaajuisesti (kaikille verkkosivustoille), se voi vaikuttaa kielteisesti kaikkien vierailtujen verkkosivustojen toimintoihin. Jos teet vääriä globaaleja muutoksia, sinun on ehkä palattava globaaleihin asetuksiin (*) myöhemmin peruuttaaksesi toimintasi. Keskity toistaiseksi sivustotason muutoksiin (valitsemalla sininen verkkotunnus), koska niitä on helpompi korjata.

Aina kun teet muutoksia uMatrixissa - voit testata muutoksen vaikutuksen - lataamalla sivu uudelleen.

Umatrix 2

Jos olet tyytyväinen muutoksiin, voit napsauttaa lukituspainiketta. Tämä tallentaa juuri tekemäsi muutokset.

Jos et ole tyytyväinen muutoksiin, koska ne estävät joitain tärkeitä toimintoja työskentelemästä käymässäsi sivustossa, voit kumota muutokset tallentamisen sijaan. Napsauta pyyhetyökalua tehdäksesi tämän.

Umatrix 3

Muista testata tekemäsi muutokset lataamalla sivu uudelleen ennen kuin napsautat lukituspainiketta. Tällä tavalla voit helposti käyttää pyyhetyökalua peruuttaaksesi juuri uMatrix-editorissa testaamasi muutokset. Se, että voit helposti peruuttaa tekemäsi muutokset, tarkoittaa, että voit vapaasti yrittää estää haluamasi verkkotunnuksen - jos sillä on kielteisiä seurauksia, yksinkertaisesti peruuta se myöhemmin!

Umatrix 4

Tämä on "yritys ja erehdys" menetelmä, josta keskustelin aiemmin artikkelissa, ja se on erittäin helppo tapa oppia uMatrixin käyttö.

Yksittäiset estoominaisuudet

Hieno asia uMatrixissa on, että on mahdollista estää asiat luokittain. uMatrix voidaan asettaa estämään verkkosivustojen pyynnöt:

 1. verkkotunnus (kaikki)
 2. keksit
 3. css
 4. kuvien
 5. tiedotusvälineet
 6. skriptejä
 7. XHR
 8. iframes
 9. toiset

Umatrix 5

Hyvä uutinen on, että aloittelijana voit sivuuttaa kaikki asetukset, jotka on sijoitettu “kaikkien” oikealle puolelle.

Hieman käytännössä sinusta tulee riittävän kehittynyt käyttämään näitä asetuksia. Mutta toistaiseksi voit nauttia uMatrixin eduista keskittymällä isäntänimen pyyntöihin. Ne löytyvät vasemmasta reunasta. (Pinnan alla "kaikki".)

Umatrix 6

Kuinka kytkeä kenttä (erityinen laatikko editorissa) päälle tai pois päältä

Tärkeintä on muistaa, että voit kytkeä minkä tahansa uMatrix-kentän / kentän päälle tai pois päältä napsauttamalla kentän ylä- tai alaosaa. Jokainen matriisieditorin kenttä on oikeastaan ​​kaksi ruutua. Napsauttamalla yläosaa muuttuu kenttä vihreäksi (poista esto), napsauttamalla kentän alaosaa muuttuu punaiseksi (estetty).

Poista esto napsauttamalla tätä

Umatrix-kuva 109

Napsauta tätä estääksesi

U Matrix Pic 110

Aloittaminen uMatrixilla

Kun lataat uMatrixin ensimmäistä kertaa, sillä on välitön vaikutus siihen, kuinka verkkosivustot käyttäytyvät ja latautuvat. Tämä voi antaa vaikuttaa siltä, ​​että uMatrix on rikkonyt selaimesi. Tämä voi olla hiukan ylivoimainen ja saa monet ihmiset luopumaan heti ja poistamaan laajennus.

Pysy siinä, koska todellisuudessa on erittäin helppo avata tarvitsemasi asiat - riippumatta siitä, millä verkkosivustolla vierailet.

Kuinka saada YouTube toimimaan uMatrixin kanssa

Täydellinen esimerkki tästä on YouTube. Kun asennat uMatrixin, se estää automaattisesti monia toimintoja, jotka sinun täytyy navigoida YouTubessa ja katsella videoita. Tässä osiossa näytämme sinulle kuinka poistaa esto tarvitsemasi.

Muista: Voit seurata tätä oppaan osaa myös estääksesi asioita muilla verkkosivustoilla. uMatrix toimii samalla tavalla riippumatta siitä, millä verkkosivustolla olet!

 1. Siirry YouTubeen, kun uMatrix on asennettu. Huomaat, että mikään ei lataudu kunnolla. Ei ole suositeltuja videoita, etkä voi nähdä tilaamiasi kanavia. Tämä johtuu siitä, että uMatrix estää automaattisesti kolmansien osapuolien verkkotunnukset. Kaikki kolmannen osapuolen verkkotunnukset on estetty oletuksena.

  Umatrix-kuva 111

 2. Jotta sisältö voi näkyä uudelleen YouTubessa, sinun on estettävä nimeltään verkkotunnus s.ytimg.com

  Umatrix Ytimg

 3. Poista tämän verkkotunnuksen esto vierittämällä vasenta reunaa alaspäin, kunnes näet sen ja napsauta mitä tahansa verkkotunnuksen nimiruudun yläosassa jotta se muuttuisi punaisesta vihreäksi. Voit napsauttaa jokaisen ruudun ylä- tai alaosaa uMatrixissa - yläosa tekee ruudusta vihreän ja alaosa muuttuu punaiseksi.

  Napsauta ruudun yläosaa, johon nuoli osoittaa, jotta se muuttuu vihreäksi
  Umatrix Pic 112

 4. Nyt kun s.ytimg.com on vihreä, kymmenen skriptiä, jotka sinun täytyy ladata YouTubeen, ovat sallittuja.

  U Matrix-kuva 113

 5. Paina yläosassa olevaa päivityspainiketta, jolloin YouTube-kotisivu latautuu oikein.

  Umatrix-kuva 114

 6. Nyt kun sivu on ladattu oikein. Etsi riippulukko uMatrixin yläosasta. Huomaat, että sen vieressä on pieni numero 1. Tämä tarkoittaa, että olet tehnyt yhden muutoksen. Napsauta nyt riippulukon painiketta tallentaaksesi tämän muutoksen.

  Umatrix-kuva 115

 7. Kun olet painanut riippulukon painiketta, voit siirtyä turvallisesti pois YouTubesta, koska muutos on pysyvä.

Huolimatta siitä, että olet tehnyt tämän muutoksen, huomaat, että YouTube ei vieläkään toimi kunnolla. Jos napsautat videota ja odotat sen lataamista, video ei koskaan lopu. Tämä johtuu siitä, että uMatrix on estänyt Google Video oletuksena - toisen tarvitsemasi verkkotunnuksen.

Jotta videot latautuvat ja toistetaan, sinun on suoritettava yllä olevat 7 vaihetta. Tällä kertaa kuitenkin mennä eteenpäin ja poistaa verkkotunnuksen esto: googlevideo.com

 1. Poista esto napsauttamalla googlevideo.com laatikko. Tällöin laatikko muuttuu vihreäksi (ja muutama muu laatikko sen alle).
 2. Lataa sivu uudelleen latauspainikkeella - tarkistaaksesi, että video toistuu.
 3. Napsauta lopuksi lukituskuvaketta tallentaaksesi muutokset.

  Umatrix Pic 116

VPN on toinen työkalu, joka suojaa tietojasi, estää ihmisiä seuraamasta sinua ja sallii sinun estää Youtube-videoita, joita ei ole käytettävissä alueellasi. Useimmissa huippuluokan VPN-palveluissa on myös ominaisuuksia, jotka estävät mainoksia.

Yleiset asetukset

Jos olet varma, että haluat estää tietyn verkkotunnuksen kaikilla käymilläsi verkkosivustoilla, sen sijaan, että käytät vasemmassa yläkulmassa olevaa sinistä laajuutta - sinun on käytettävä tähtiä (*). Asteriskin (*) valitseminen tarkoittaa, että kaikki muutokset, jotka teet napsauttamalla lukituskuvaketta, ovat ”globaaleja”.

Tämä prosessi on täsmälleen sama kuin tämän oppaan YouTube-osiossa kuvattu. Ainoa ero on, että se vaikuttaa kaikkiin sivustoihin. Globaali työkalu on hieno, jos esimerkiksi haluat estää Facebook-seurannan kaikilla verkkosivustoilla paitsi Facebookista. (Tai estääksesi kaiken muun seurannan.)

Vinkkejä ja temppuja

On mahdollista nopeasti asettaa uMatrix tekemään melkoisesti hienoja asioita. Tämä osa on nopea opas, jonka avulla voit valita kaikki uMatrix-sovelluksen suosikki tietosuoja-asetukset!

 1. Napsauta uMatrix-käyttöliittymän vasemmassa yläkulmassa olevaa pientä hammasrattaa. Tämä avaa asetukset
 2. Valitse ”Tietosuoja” ja merkitse rasti jokaisessa ruudussa. Nämä asetukset ovat erittäin hyödyllisiä ja pakottavat selaimesi poistamaan tietokoneelta paljon ärsyttäviä evästeitä.

Umatrix-kuva 118

Yksi asia, joka kannattaa pitää mielessä, on se, että Chromen käyttäjille ei anneta lopullista vaihtoehtoa (Spoof User-Agent -merkkijono valitsemalla satunnaisesti uusi alle 5 minuutin välein). Jos haluat käyttää tätä ominaisuutta, joka piilottaa selaimesi yksilöllisen sormenjäljen, sinun on käytettävä uMatrixia Firefoxissa. Muista, että käyttäjän edustajan väärentämisen tehokkuus sormenjälkien estämiseksi on asetettu kyseenalaiseksi.

Lisäksi on syytä muistaa se "Tiukka HTTPS: kieltä sekoitettua sisältöä" saattaa estää joitain verkkosivustoja lataamasta sisältöä. Tämä on kuitenkin parempaa turvallisuudelle, ja useimmat hyvät verkkosivustot ovat nykyään HTTPS: ssä. Itse asiassa sinua yleensä suositellaan välttämään HTTPS-sivustoja (tosin, tietenkin, se riippuu tekemästäsi).

UMatrix-haittaohjelmien asentaminen

Toinen uMatrixiin rakennettu fantastinen toiminto on sen kyky estää haittaohjelmia ja haitallisia verkkosivustoja. Tätä varten se käyttää useita online-arkistoja, joita päivitetään säännöllisesti pahanlaatuisilla sivustoilla ja koodilla.

Pidä uMatrix ajan tasalla napsauttamalla varat asetusvalikossa ja varmista, että uMatrix tarkistaa päivitykset automaattisesti. Nämä ”Hosts-tiedostot” ovat online-hakemistoja, joita laajennus vaatii suojaamaan sinua. Näiden isäntätiedostojen pitäminen ajan tasalla tarkoittaa, että uMatrix toimii haittaohjelmien torjuntaohjelmana sekä palomuurina.

Umatrix-kuva 119

Kaikkien skriptien poistaminen käytöstä uMatrixissa

Firefox Quantumin julkaisun jälkeen monet NoScriptiä käyttäneet ihmiset ovat menettäneet joitain avaintoimintoja. Tämä on johtanut massamuuttoon uMatrixiin. Jokainen, joka käytti NoScriptiä, saattaa haluta estää kaikkien skriptien oletuksena uMatrixissa. Hyvä uutinen on, että tämä on helppo asentaa.

Oletuksena uMatrix sallii ensimmäisen osapuolen verkkotunnuksen skriptit. Aloittelijat haluavat jättää uMatrix-asetukset näin. Pitkälle edenneet käyttäjät voivat kuitenkin käyttää koodinpätkää varmistaakseen, että kaikki skriptit ovat oletuksena pois päältä ja että ne on otettava uudelleen käyttöön jokaisessa vierailemassaan verkkosivustossa.

 1. Napsauta hampaata uMatrix-käyttöliittymän vasemmassa yläkulmassa
 2. Napsauta Asetukset-valikon Oma säännöt -välilehteä
 3. Vieritä oikealla puolella olevien väliaikaisten sääntökoodien alaosaan
 4. Napsauta viimeisen olemassa olevan väliaikaisen säännön koodia ja pääset uudelle riville painamalla enter-näppäintä

  Umatrix 220

 5. Nyt kirjoita * * komentosarjalohko
 6. Napsauta Tallenna, ja sääntö näkyy mustana.
 7. Napsauta lopuksi ruudun yläosassa olevaa ”sitoutumaan”, jotta se siirtyy vasemmanpuoleiseen pysyviin sääntöihin.

Nyt kaikki skriptit on estetty oletuksena. Tämä tarkoittaa, että joudut käyttämään uMatrix-käyttöliittymää skriptien estämiseen jokaisessa käymässäsi verkkosivustossa, aivan kuten NoScriptissa.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me