Kuinka poistaa Wikipedian esto

Vuonna 2011 Jonathon Keats kirjoitti Wired Magazine -lehdessä artikkelin, jonka aiheena on miksi Wikipedia on yhtä tärkeä kuin pyramidit. Jotkut hallitukset katsovat kuitenkin, että Wikipedia on uhka heidän perusarvoilleen.

Käännekohta Wikipedian historiaan tuli vuonna 2015, kun se päätti siirtyä HTTP: stä HTTPS: ään. HTTPS on tietoliikenneprotokolla, jota käytetään maksutapahtumiin. Se käyttää salausta suojaamaan "keskellä oleva mies" -hyökkäyksiltä. Muutto tarkoitti, että Kiinan ja Turkin kaltaisten maiden tuli mahdottomaksi estää tiettyjä Wikipedian sivuja. Ei ole yllättävää, että kaikki maat eivät vastaanottaneet muutosta avoimilla aseilla. Hallitusten oli valittava sen välillä, sensuroidaanko kaikki Wikipedia vai ei sitä.

Harvardin Berkman Kleinin Internet- ja yhteiskuntakeskus analysoi äskettäin 15 erilaista maata, joilla on ollut sensuuria. Tulokset vuodesta 2015 lähtien ovat olleet erittäin rohkaisevia. Se pääsi siihen,

"Kaiken kaikkiaan sensuuria tapahtuu nyt vähemmän kuin ennen siirtymistä pelkästään HTTPS-sisällönjakeluun kesäkuussa 2015. Alkutiedot viittaavat siihen, että päätös siirtyä HTTPS: ään on ollut hyvä tiedon saatavuuden varmistamisessa."

Viimeisimpien raporttien perusteella Kiina ja Turkki ovat ainoat maat, jotka sensuroivat kattavasti Wikipediaa.

Onko Wikipedia estetty Kiinassa?

Kiinan Internet-käyttäjät kamppailevat päästäkseen kiinalaisen Wikipedian sisältöön. Näin jatkuu, kunnes Kiina julkaisee oman versionsa vuonna 2020, BBC: n mukaan. Kiina on palkannut 20 000 ihmistä tuottamaan 300 000 noin 1000 sanan pituista merkintää. Kiinan kirja- ja aikakauslehtien jakeluyhdistyksen johtaja Yang Muzhi kertoo, että Kiina keskittyy luomaan tietosanakirjan, joka on parasta sen kansalaisille ja yhteiskunnalle. Tämä on hieno tapa sanoa, että Kiinan hallitus haluaa tietää mitä katsot jatkuvasti. Mitään muuta ei suvaita.

Sensuuri nousussa

Vuonna 2017 Reuters kertoi, että Kiina oli lisännyt sensuuriaan elokuviin, blogeihin ja koulutussisältöön. Se aikoo sulkea kaikki sivustot, jotka eivät noudata ”sosialistisia ydinstandardeja”. Osana prosessia hallituksen tukema China Netcasting Services Association on julkaissut uudet Internet-postitusmääräyksensä. Tilintarkastajat selvittävät, sopiiko sisältö yhteiskunnalliseen visioon. Aloite kattaa sekä ulkomaiset että kotimaiset kohteet.

Miksi sensuuri on niin tärkeää Kiinassa??

Tähän kysymykseen ei ole yksinkertaista vastausta. Kiina on ollut historiansa aikana jatkuvasti imperialistinen. Sen mielestä se ei voi saavuttaa maailman hallintaa demokraattisessa valtiossa. Kiinan hallitus käyttää Internetiä levittämään valtavan määrän sisältöä itsestään ja sen valtakunnan kunniasta. Sen tarkoituksena on kieltää kaikki sisältö, joka on tämän viestinvälityksen vastainen. Hallitus menee pitkälle välttääkseen puolueen kriitikkojen valtuuttamista. Se on mestari, joka käyttää Internetiä ohjaamaan yleisön huomion pois alueilta, joilla se on haavoittuvainen. Sen sijaan se ohjaa kansalaiset alueille, joilla se voi loistaa kirkkaasti.

Tänään Kiinassa hallitus rohkaisee jakamaan sisältöä isänmaallisuudesta, loistavasta isänmaasta, houkuttelevasta historiallisesta aineistosta, sukulaisesta hurskaudesta ja köyhiä auttavista antelioista suojelijoista. Et voi levittää uskontoon liittyvää materiaalia, Kiinan loukkauksia, selkeää väkivaltaa, seksuaalista totuutta, uhkapelejä, sukupuolielimiä, tupakointia, uhanalaisten eläinten lopettamista ja huonoa kieltä. Jos rikkot näitä sääntöjä, mahtava miekka putoaa ja hallitus sulkee verkkosivustosi.

Mitä voin tehdä?

Jos sijaitset Kiinan suuren palomuurin rajoissa, mutta tarvitset enemmän näkökulmaa kuin Kiinan hallitus on valmis antamaan sinulle, tutustu Kiinan 5 parasta VPN: ää vuonna 2020.

Onko Wikipedia estetty Turkissa?

Turkin hallitus vaati huhtikuussa Wikipediasta poistamaan kaksi englanninkielistä sivua, jotka kuvaavat Turkin suhteita Syyrian militantteihin ja valtion sponsoroimiin terroristeihin. Berkman Kleinin Internet- ja yhteiskuntakeskuksen mukaan Turkki on estänyt säännöllisesti Wikipedia-artikkeleita vuodesta 2008 lähtien. Se ei kuitenkaan ollut koskaan estänyt koko Wikipedian sivustoa - toistaiseksi. Kyllä, Turkki on liittynyt Kiinaan eliitti ja epäilyttävä klubi.

Erdogan-kone on onnistunut estämään Wikipedian. On kuitenkin todisteita siitä, että peilisivustot nousevat esiin niiltä, ​​jotka eivät halua Turkin olevan Kiinan kaltainen. Esimerkiksi planeettojen välinen tiedostojärjestelmä (IPFS) on rakennettu vertaisverkko-verkkoon. Hajautettua verkkoa on vaikea sensuroida. Se tarjoaa kuvakaappauksia sisällön dynaamisten versioiden sijaan. IPFS toteutti kaikki ponnistelut ilman Wikimedia-säätiön apua.

Miksi sensuuri on niin tärkeää Turkissa??

Turkin asevoimien ryhmä laati 15. heinäkuuta 2016 suunnitelman presidentti Erdoganin kaatamiseksi. Yritys epäonnistui, mutta se onnistui tekemään Erdoganista vielä enemmän vainoharhaisia ​​kuin hän oli ennen. Sitten 16. huhtikuuta pidetyissä kansanäänestysvaaleissa Erdogan voitti kapean voiton ja varmisti aseman, joka muistuttaa enemmän itsehallintoa kuin asianmukaisesti valittua presidenttiä..

Laajoista voimistaan ​​huolimatta Erdogan tietää, että hän ja hänen hallintonsa luistelevat ohut jäällä. Heidän on lopetettava erimielisyys, jos halutaan välttää uutta vallankaappausyritystä.

Mitä voin tehdä?

Turkin erittäin epävakaan tilanteen vuoksi paras veto niille, jotka haluavat lukea suodattamatonta sisältöä, on käyttää Turkin parhaita VPN-verkkoja 2020.

johtopäätös

Siirtyminen HTTP: stä HTTPS: ään vuonna 2015 johti sensuurin vähentymiseen globaalisti. Nyt kansakunnat kuitenkin ymmärtävät, että se on “kaikki tai ei mitään” peli Wikipedian (ja monien muiden sivustojen) kanssa. Kiina ja Turkki eivät voi vatsassa menettää kansalaistensa näyttämän sisällön hallintaa. Siten he kieltävät kaiken Wikipedian sisällön. Vaikka Kiina yrittää korvata Wikipedian omalla versiollaan, tämän elinkelpoisuus on kyseenalainen, kun otetaan huomioon kuinka digitaalisesti kytketystä maailmastamme on tullut. Samaan aikaan Turkki on elämäntuella ja Erdogan haluaa kaikkien uskovan sensuurin olevan maan edun mukaista. Valitettavasti tilanne ei todennäköisesti parane milloin tahansa pian.

Todellinen huolenaihe on se, liittyykö enemmän maita Kiinaan ja Turkkiin estääkseen Wikipedian kaltaisia ​​sivustoja. Hallitukset ovat sensuroineet sisältöä niin kauan kuin historia voi muistaa, joten on todennäköistä, että muut maat estävät sivustoja, jotka tarjoavat tietoa, joka eroaa heidän virallisista kertomuksistaan. Elämme nyt kuitenkin eri maailmassa. Kukaan meistä ei asu digitaalisella saarella. Vaikka hallituksilla voi olla resursseja, ne eivät ole kattavia.

Kuvahyvitys: Photostock10 / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me