Kuinka yksityinen / turvallinen Windows on? Windows 7, 8 ja 10

Windows 10 on yksityisyyden painajainen. Neljä vuotta julkaisunsa jälkeen Microsoft toivoo, että kaikki ovat päivittäneet viimeisimpään Windows-versioon. Monet käyttäjät kuitenkin käyttävät edelleen käyttöjärjestelmän vanhempia versioita.

Yrityksille tämä on ymmärrettävää. Lisäkustannukset, takaisinmenoon sopivat ongelmat ja mahdollinen tarve henkilöstön uudelleenkoulutukseen ovat kaikki syitä viivästyttää muuttoa.

Windows 10 suunniteltiin osittain ratkaisemaan nämä ongelmat tarjoamalla asteittaisia ​​päivityksiä pikemminkin kuin laajoja muutoksia jokaisessa uudessa versiossa.

Jokainen uusi tietokone vuodesta 2015 lähtien toimitetaan Windows 10: n mukana, mutta siellä voi silti olla joitain käyttäjiä, jotka jatkavat vanhempien laitteistojen käyttämistä. He eivät yksinkertaisesti koskaan päässeet hakemaan Microsoftille ilmaisen päivityksen tarjousta (jota se jatkoi 31. joulukuuta asti). 2017).

Monille kuitenkin loogisin syy olla päivittämättä uusimpaan Windows-versioon on, että Windowsin aiemmat versiot eivät vain ole niin loukkaavia yksityisyyteen kuin Windows 10.

Kuinka yksityinen on Windows-versio?

Seuraavassa taulukossa esitetään, mitä tietoja Windows-versiosi mahdollisesti jakaa.

Windows 10

Windows 8.1

Windows 8

Windows 7

Käyttäjän yhteystiedot

Joo

Ei

Ei

Ei

Kalenteritiedot

Joo

Ei

Ei

Ei

Muut henkilökohtaiset tiedot

Joo

Ei

Ei

Ei

Mainostunnus

Joo

Joo

Ei

Ei

Sijainti

Kyllä ja lähetetään luotettaville kumppaneille.

Kyllä, vain Microsoft.

Kyllä, vain Microsoft.

Ei

telemetria

Kyllä (paitsi W10 Enterprise)

Joo*

Joo*

Joo*

* Telemetria - Tämä on tietojen tallennusprosessin ja lähettämisen toiselle lähteelle. Tämä tehdään "ongelmien karttoittaminen".

* Telemetriaa ei kerätty, kun nämä Windows-versiot julkaistiin, mutta se on sittemmin lisätty automaattisilla päivityksillä.

Windows 10

Windows 10 aloitusnäyttö

Windows 10 on julkaissut heinäkuusta 2015 lähtien kiistoja monista yksityisyyden epäonnistumisistaan.

Tämä pätee erityisesti Bing- ja Cortana-palveluihin, jotka keräävät paljon henkilökohtaisia ​​tietoja sinusta erittäin henkilökohtaisen kokemuksen tarjoamiseksi.

Microsoftin automaattinen telemetriatietojen keruu (vianetsintää varten) on myös aiheuttanut huolta.

Monet käyttäjät saattavat olla tyytyväisiä yksityisyyden ja mukavuuden väliseen kompromissiin näiden palvelujen avulla, mutta pelkkä määrä tietoja, joita Microsoft voi kerätä sinusta Windows 10: n kautta, on huolestuttava.

Suurin osa yksityisyyttä loukkaavista ominaisuuksista voidaan poistaa käytöstä, ja Microsoft selittää nyt paljon paremmin työnsä ja antaa käyttäjille mahdollisuuden sammuttaa ne asennuksen aikana kuin Windows 10: n ensimmäisen julkaisun yhteydessä..

Windows-käyttäjät saavat edelleen hyväksymään oletusasetukset, jotka ovat erittäin tunkeutumattomia.

Näitä ovat käyttäjän yhteystietojen, kalenteritietojen ja niihin liittyvien syöttötietojen keruu puheen, kirjoittamisen ja mustesyötön mukauttamiseksi. Tietoja ja mustetta koskevia tietoja kerätään myös tunnistamisen parantamiseksi.

Suurin osa tästä tiedonkeruusta voidaan jättää pois, mutta telemetrian keruusta ei voi poistua, ellei Windows 10: n Enterprise Edition -sovellusta käytetä..

Windows 8.1

Windows 8.1 ei sisällä Cortanaa, ja siksi se on integroitu paljon vähemmän Bing-hakukoneeseen, eikä sen tarvitse kerätä personointitietoja.

Se esitteli mainostunnukset. Nämä ovat ainutlaatuisia tunnisteita, joiden avulla yritykset voivat kohdistaa käyttäjiä henkilökohtaiseen mainontaan.

Aktiivisen elinkaarensa aikana Windows 8.1 ei kerännyt mitään telemetriatietoja, mutta kauan sitten Windows 10: n julkaisemisen jälkeen Microsoft lisäsi telemetriakokoelman Windows 8.1-, Windows 8- ja Windows 7 -käyttöjärjestelmiin automaattisen päivityskanavansa kautta.

Windows 8

Tämä Windows-versio esitteli sijainnin seurannan. Suuri ero Windows 10: n suorittamaan tunkeutumattomampaan paikannusseurantaan on kuitenkin se, että Windows 8: n ja Windows 8.1: n keräämät sijaintitiedot lähetetään vain Microsoftille.

Kuten Windows 8.1: ssä, telemetriakokoelma lisättiin takautuvasti Windows 8: een vuonna 2015.

Windows 7

Windows 7 on monien mielestä viimeisin Windows-versio, jossa ei ole sisäänrakennettuja ominaisuuksia, jotka on erityisesti suunniteltu hyökkäämään käyttäjien yksityisyyttä.

Kuten molemmissa Windows 8 -versioissa, tämä erottelu on kuitenkin jonkin verran pilaantunut telemetriakokoelman lisäämällä taannehtivasti.

Suurin ongelma Windows 7 -käyttäjille on se, että kymmenen vuotta vanha käyttöjärjestelmä on saavuttamassa käyttöikänsä. Microsoftin virallinen tuki sille päättyy 14. tammikuuta 2020.

Tietysti Windows-kopiosi ei lakkaa yhtäkkiä toimimasta, mutta se ei enää saa tärkeitä tietoturvapäivityksiä.

Windows 7: n käytön jatkamisen sen sijaan, että päivitetään uudempaan Windows-versioon tämän päivämäärän jälkeen, tietosuojahyödyt ovat huomattavasti suuremmat kuin tietoturvariski, jonka aiheuttaa käyttöjärjestelmä, jota ei ole korjattu vastaamaan viimeisimpiä tietoturvauhkia..

32-bittinen vs. 64-bittinen Windows-kone

Useimmissa nykyaikaisissa tietokoneissa on 64-bittiset prosessorit. Nämä ovat paljon nopeampia kuin vanhemmat 32-bittiset prosessorit, jotka myös rajoittavat vain 4 Gt: n RAM-muistin käyttämiseen.

64-bittisen prosessorin hyödyntämiseksi ohjelmat on kirjoitettava erityisesti tukemaan sen ohjejoukkoa. Tämä sisältää Windowsin.

Ainoa ero Windowsin 32-bittisten versioiden ja Windowsin 64-bittisten versioiden välillä on, että 64-bittisissä versioissa voidaan hyödyntää 64-bittisiä prosessoreita täysimääräisesti..

Windowsin 32-bittiset versiot toimivat hienosti koneissa, joissa on 64-bittiset prosessorit, mutta Windowsin 64-bittiset versiot vaativat 64-bittisiä prosessoreita suorittamaan.

Tärkeää on, etteivätkö ne vaikuta yksityisyyteen millään tavalla sillä, onko Windows-kone 32- tai 64-bittinen.

Ellet käytä hyvin vanhaa tietokonetta, sinun pitäisi myös valita 64-bittisiä ohjelmien versioita (kuten VPN-sovelluksia), koska ne tarjoavat paremman suorituskyvyn. Jos käytettävissä on kuitenkin vain 32-bittinen versio (mikä usein tapahtuu taaksepäin -yhteensopivuuden aikaansaamiseksi), niitä on hyvä käyttää.

Vaihtoehto Windowsille

Jos olet vakavasti yksityisyytesi suhteen, käytä sen sijaan Linuxia.

Linux on ilmainen ja avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä, joka pystyy tekemään melkein kaiken mitä Windows pystyy. Toisin kuin Windows, Linux on rakennettu yksityisyyttä ajatellen. Jotkut Linux-versiot ovat keskittyneet yksityisyyteen enemmän kuin toiset, mutta kaikki Linux-versiot ovat yksityisyyttä ystävällisempiä kuin jopa Windows 7.

Monet ”lippulaiva” Windows-ohjelmat ovat saatavana myös Linuxille, ja missä niitä ei ole, siellä on yleensä hyvä avoimen lähdekoodin Linux-vaihtoehto.

Poikkeus tästä säännöstä on pelit. Steamin kaltaiset käyttöympäristöt tarjoavat tukea Linux-peleille, mutta niitä on paljon vähemmän kuin Windowsille. Suosittu ratkaisu tähän ongelmaan on perustaa kaksoiskäynnistysjärjestelmä, jossa Windowsia käytetään yksinomaan pelien pelaamiseen.

Linux on paljon käyttäjäystävällisempi kuin se oli, mutta sen oppimiskäyrä on paljon jyrkempi kuin Windowsin. Siksi se ei ole realistinen vaihtoehto kaikille. Mutta niille, jotka haluavat ponnistella siihen, Linux tarjoaa paljon yksityisemmän tietokonekokemuksen kuin Windows tai mikä tahansa muu siellä oleva käyttöjärjestelmä..

Linux-käyttöjärjestelmä

Linuxissa on melkein hämmentävä versio, nimeltään “distros”. Siellä on enemmän yksityisyyteen keskittyviä diskoja, mutta Linux Mint on erityisesti suunniteltu tekemään siirtyminen Windowsista Linuxiin mahdollisimman vaivattomasti..

Ja toinen tapa suojata yksityisyyttäsi on käyttää VPN Linuxille.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me