Mitä eroa on IP- ja MAC-osoitteilla?

Nykyään ihmisillä on koko joukko laitteita kytketty reitittimeen Ethernetin tai WiFi: n kautta. Tietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tabletit, älylaitteet, pelikonsolit - muutamia mainitakseni. Kun heidän laitteet muodostavat yhteyden Internetiin, verkkosivustojen ja verkkopalvelujen on kommunikoitava heidän kanssaan heidän julkista IP-osoitettaan käyttäen.

Julkinen IP-osoite on digitaalinen osoite, jonka Internet-palveluntarjoaja antaa sinulle. Tämä julkinen IP-osoite on kuitenkin määritetty reitittimellesi - ei jokaiselle kodin yksittäiselle laitteelle. Tämä tarkoittaa, että reitittimelle tarvitaan toinen osoite, jotta tiedot voidaan välittää oikein jokaiselle verkon laitteelle.

Yksityinen IP-osoite

Yksityiset / paikalliset IP-osoitteet

Kun laitteesi muodostavat yhteyden verkon reitittimeen, niille jokaiselle annetaan yksityinen IP-osoite käyttämällä DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) -protokollaa. Tämä paikallinen IP-osoite on näkyvissä vain paikallisessa verkossa tai aliverkossa (kotisi). Näitä paikallisia IP-osoitteita käytetään kunkin laitteen tunnistamiseen.

Kuitenkin, kun laitteet haluavat kommunikoida ulkomaailman kanssa Internetin välityksellä - verkkoon pääsemiseksi on käytettävä kolmatta osoitetta. MAC-osoite tulee tänne.

Mikä on MAC-osoite?

Jokaisella verkon laitteella on yksilöivä MAC-osoite. MAC-osoite tunnistaa jokaisen paikallisen verkkoon liitetyn koneen. Ajattele MAC: ta henkilökohtaisena tunnusnumerona, joka kuuluu kullekin yksittäiselle laitteelle.

Laitteellesi määritetään MAC-osoite, kun se valmistetaan, ja se koodataan kiinteään ohjelmistoon.

MAC-osoite on yleensä kuusi kaksinumeroista / merkistöä, jotka on erotettu kaksoispisteillä. (00: 0a: 95: 9d: 68: 16). On myös syytä huomata, että jokaisella verkkokortilla on MAC-osoite. Siksi tietokoneissa, joissa on useita LAN-portteja tai WiFi-moduuleja, on myös useita MAC-osoitteita.

Mac osoite

Kuinka MAC-osoite toimii??

Jos napsautat YouTube-linkkiä, pyyntösi on kuljettava tai "siirryttävä" monien palvelimien ja reitittimien läpi päästäksesi määränpäähänsä. Julkinen ja yksityinen IP-osoitteesi pysyy samana koko matkan ajan, mutta MAC-osoite muuttuu jatkuvasti, kun tietosi humaanevat ympäri maailmaa. Kun lähetät pyynnön verkkosivustolle, MAC-osoite päivitetään joka kerta, kun tiedot saapuvat uudelle reitittimelle matkalla lopulliseen määränpäähänsä.

Kun reititin seuraa lähteviä pyyntöjä, se liittää niihin yksityisen IP-osoitteen, jotta kun paketit palaavat Internetistä, se tietää, mihin laitteeseen ne edelleen lähetetään.

Kysymys toinen tosiasia

Hyödyllinen MAC

Koska MAC-osoitteet eivät koskaan muutu, ne ovat luotettava työkalu verkon datan lähettäjien ja vastaanottajien määrittämiseen. Ne ovat myös erittäin hyödyllinen diagnoosityökalu verkonvalvojille paikallisen verkon ongelmien tunnistamiseksi.

Koska jokaisella laitteella on yksilöivä MAC-osoite, MAC-numeroita voidaan käyttää myös estämään ei-toivottujen laitteiden kommunikointi verkossa. Tämä on hyödyllistä esimerkiksi hakkeroiden koneelta tulevien tietojen sulkemiseen pois.

Tätä prosessia kutsutaan MAC-suodatukseksi ja se on erittäin hyödyllinen, jos hakkeri yrittää kaappaa verkon IP-osoitteen. Kun MAC-suodatus on paikallaan, vain tietokoneet, joiden MAC-osoitteet on hyväksytty, voivat kommunikoida verkossa. Seurauksena on, että tunkeilijan pyynnöt suodatetaan pois - ja tietoverkkorikollisuus ei pysty tekemään verkossa mitään haitallista..

Valmistajan koodit

MAC-osoitteet sisältävät valmistajan tiedot osoitteen alussa. Niitä kutsutaan organisaatiollisesti yksilöllisiksi tunnisteiksi (OUI). Tunnettuja verkkokorttien valmistajia ovat Dell, CISCO ja Belkin. Tässä on näiden valmistajien OUI-koodit:

  • Dell: 00-14-22
  • Cisco: 00-40-96
  • Belkin: 00-30-BD

Siksi on syytä muistaa, että MAC-numero antaa jonkin verran tietoa järjestelmästä, josta se on alun perin tullut.

IP-osoite VS MAC -osoite - johtopäätös

IP-osoitteet ja MAC-osoitteet ovat molemmat välttämättömiä tietokoneiden (ja muiden kytkettyjen laitteiden) kommunikointiin Internetin kautta. Vaikka nämä kaksi osoitusmenettelyä ovat toisistaan ​​riippumattomia, ne toimivat yhdessä tarjoamalla välttämättömiä palveluita tapahtuvan verkottumisen eri tasoilla.

IP-osoitteet vaihtuvat säännöllisesti. MAC-osoitteet ovat erilaisia, koska ne pysyvät aina samoina riippumatta mihin verkkoon kytket.

Siten MAC-osoite on pysyvä ainutkertainen tunniste, jota voidaan käyttää fyysiseen sijainnin seurantatarkoituksiin (hyvin erityisissä olosuhteissa). Toisin kuin IP-osoite, MAC-osoitetta ei kuitenkaan levitetä aliverkosta toiseen, joten verkkosivustot eivät voi sitä seurata.

Kuvaluotot: Profit_Image / Shutterstock.com, Peshkova / Shutterstock.com, SeventyFour / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me