Parhaat vaihtoehdot Windowsille

Windows ei ole turvallinen tai yksityinen käyttöjärjestelmä. Tämä johtuu osittain siitä, että Windows on maailman suosituin työpöydän käyttöjärjestelmä, ja siten se on ollut hakkereiden ja haittaohjelmien päättäjien päätavoite. Älkäämme unohtako myös sitä, että Microsoft oli myös ensimmäinen yritys (jossain määrin) yhteistyössä NSA: n PRISM-joukkovalvontaohjelman kanssa.

Tässä oppaassa luetellaan 3 parasta vaihtoehtoa Windows-käyttöjärjestelmälle ja kerrotaan tarkemmin Windows-käyttöjärjestelmän tietosuojaongelmista.

Windows-käyttöjärjestelmä

Microsoft kerää myös joukon telemetrioita järjestelmästäsi, haluatko siitä vai et.

Paras Windows-vaihtoehto

Alla on lueteltu parhaat vaihtoehdot Windows-käyttöjärjestelmälle. Meillä on yksityiskohtaiset tiedot kunkin Windows-vaihtoehdon käytön eduista, mitä tulee huomioida, jos aiot käyttää näitä käyttöjärjestelmiä.

1. Linux

Linux on ilmainen ja avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä, joka voi tehdä kaiken, mitä Windows pystyy. Mutta toisin kuin Windows, Linux on luonnostaan ​​turvallinen ja rakennettu yksityisyyttä ajatellen. Monet "lippulaiva" Windows-ohjelmat ovat saatavana myös Linuxille, ja missä niitä ei ole, siellä on yleensä hyvä avoimen lähdekoodin Linux-vaihtoehto.

Jos haluat säilyttää nykyisen tietokonelaitteesi ja muuttaa vain käyttöjärjestelmäsi, niin Linux on melkein ainoa vaihtoehtosi. Linux-ajureita (joko virallisia tai epävirallisia) on saatavana suosituimpaan PC-laitteistoon, vaikka on mahdollista, että joudut joutumaan vaihtamaan komponentti tai kaksi yhteensopivuuden vuoksi.

On syytä huomata, että Linux on paljon vähemmän resursseja vaativa kuin Windows, mikä tarkoittaa, että se toimii hyvin vanhemmissa ja vähävaraisissa koneissa.

Linuxissa on hämmentävä valikoima makuja, nimeltään “distros”, joilla jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Monet on suunniteltu erityiseen käyttötapaukseen, kun taas toiset keskittyvät voimakkaasti yksityisyyteen.

Tässä artikkelissa käsitellyissä Linux-versioissa ei aseteta etusijalle yksityisyyden suojaa, koska etsimme enemmän käyttöjärjestelmää, joka toistaa Windowsin laajan yleisen toiminnallisuuden..

Linuxin käytön oppiminen voi olla vaikeaa

Rakastaessamme Linuxia, ei ole mahdollista päästä eroon siitä, että sillä on paljon jyrkempi oppimiskäyrä kuin Windowsilla.

Distrot, kuten Ubuntu ja Mint, ovat edistyneet hyvin Linuxin käyttäjäystävällisyyden parantamiseksi, mutta edes näiden kanssa ei kestää kauan ennen kuin joudut joutumaan syöttämään kaarevat tekstikomennot Terminaalin komentoriville..

Internetissä on tarjolla paljon apua innostuneelta Linux-faneilta, mutta epäröimme suositella sitä siellä toimiville tekniikoille. Toisaalta, jos yksityisyys on päämotivaatiosi jättää Windows taakse, niin Linux on ainoa vaihtoehtoinen käyttöjärjestelmä, jolla on enemmän tai vähemmän varmuus siitä, ettet vakoile sinua.

Pelaaminen Linux-käyttöjärjestelmässä

Koska suhteellisen pieni käyttäjäkunta on olemassa, yllättävän paljon pelejä, jotka on siirretty Linuxille (pääasiassa Ubuntulle). Itse asiassa Steamilla on jopa oma Linux-portaalinsa. Linux-peliluettelo on kuitenkin monta kertaa pienempi kuin Windows.

Monet Linux-pelaajat, jopa pahoja avoimen lähdekoodin fanaatikot, valitsevat siksi kaksoiskäynnistyksen Windowsiin pelien pelaamista varten. Windowsin käytön yksityisyyteen kohdistuvia vaikutuksia lieventää se, että monet tällaiset pelaajat käyttävät Windowsia vain pelien pelaamiseen ja siirtyvät takaisin Linuxiin kaikissa muissa tehtävissä.

Live CD, Live DVD ja Live USB Distros

Yksi Linuxin hienoimmista ominaisuuksista on käynnistettävät Live CD, Live DVD ja Live USB -levyt. Niiden avulla voit suorittaa suurimman osan Linux-versioista suoraan käynnistyskelpoisesta medialähteestä tarvitsematta asentaa niitä pysyvästi.

Jotkut erittäin yksityisyyteen keskittyvät distrossa, kuten TAILS, on tarkoitettu toimimaan vain Live CD -levyinä, jotka eivät jätä läpäiseviä jälkiä tietokoneellesi. Windowsin korvaaville käyttöjärjestelmille kannattaa kuitenkin asentaa distro oikein kokoaikaista käyttöä varten.

Live-CD-levyjen (jne.) Avulla voit kuitenkin kokeilla erilaisia ​​Linux-versioita, ennen kuin päätät, minkä valitset. Ne ovat myös hieno tapa tarkistaa kuljettajan yhteensopivuusongelmat ja vastaavat ennen sitoutumista tiettyyn distroon.

Mitkä Linux-distrot ovat parhaat vaihtoehdot Windowsille

Linuxista on monia versioita, joilla jokaisella on oma uskollinen faniikansa. Alla olevassa luettelossa on joitain suosituimmista “newbie friendly” -pöydän vaihtovaihtoehdoista, jotka kaikki ovat ilmaisia.

Huomaa, että filosofiana olemme päättäneet suositella valtavirran Linux-julkaisuja pienemmillä (vaikkakin hyvin Windows-käyttäjäystävällisillä) distroilla, kuten Zorin OS ja Pinguy OS.

Olemme myös päättäneet olla suosittelematta suosittuja valtavirran distroja, kuten Arch ja Fedora (mukaan lukien sen FOSS-offshoot CentOS), koska emme usko, että nämä tekevät sopivia Windows-korvikkeita aloittelijoille tai rentoille käyttäjille. YMMV.

ubuntu

ubuntu

Ubuntu on ylivoimaisesti suosituin Linux-versio. Debianiin perustuen se on tehnyt enemmän kuin mikään muu distro tehdä Linuxista täysin varustellun ja käyttäjäystävällisen käyttöjärjestelmän, jota kaikki voivat käyttää.

Sen oletusarvoisesti suuresti räätälöity GNOME 3 -työpöytä (käyttöliittymä) on erittäin moderni ja intuitiivinen käytössä, vaikka se epäilemättä tuntuu hieman omituiselta Windowsin viimeaikaisille pakolaisille. Mac-käyttäjät puolestaan ​​tuntevat olonsa kotoisaksi.

Suosionsa vuoksi Ubuntua pidetään usein Linuxin oletusversiona. Tämä tarkoittaa, että paljon Linux-ohjelmistoja on kehitetty erityisesti Ubuntulle, ja siksi Ubuntu nauttii kaikkien Linux-distrojen korkeinta tukea ja yhteensopivuutta. Tämän kohdan merkitystä on todellakin vaikea korostaa.

Jotta helppo asennus ja vahva yhteensopivuus mahdollisimman laajan PC-laitteistovalikoiman kanssa, Ubuntu asentaa oletusarvoisesti omistusohjaimet ja muut suljetun lähdekoodin bitit ja kehykset. Sen pääohjelmistopaketissa on myös ei-ilmainen ohjelmisto.

Yhdessä joidenkin kyseenalaisten päätösten kanssa, jotka kehittäjä Canonical on tehnyt aikaisemmin (jotka eivät vaikuta Ubuntun viimeisimpiin versioihin), avoimen lähdekoodin ja yksityisyyden suoja-aukot voivat olla hieman haisevia käyttöjärjestelmästä.

Tosiasia on kuitenkin, että Ubuntua (yhdessä sen sivukonttorin, Mintin kanssa, katso alla) pidetään yleisesti helpoimmin käytettävänä ja aloittelijoille sopivimpana Linux-versiona.

Minttu

Mint Linux-distro

Minttu perustuu Ubuntuun, mutta sen oletus Cinnamon-työpöytä tarjoaa paljon Windows-kaltaisemman kokemuksen. Ubuntu-ohjelmisto toimii moitteettomasti Mintissä, ja taustaohjelma on riittävän lähellä Ubuntua, että useimpia Ubuntu-oppaita voidaan käyttää Mintissä melko paljon.

Vaikka Mintin tärkein vetovoima Ubuntun yli on, että Windows-käyttäjät tuntevat olonsa heti kotonaan, sen ohjelmistohallinta on nopeampaa ja helpompaa käyttää kuin Ubuntu, ja sen mukana tulee pakollisia Linux-sovelluksia, kuten VLC ja GIMP, asennettuna ulkopuolelle. -laatikko.

Minttu on myös kevyempää kuin Ubuntu, ja siksi se toimii hyvin matalamman spektrin järjestelmissä.

Debian

Debian Linux-distro

Minttu perustuu Ubuntuun, ja Ubuntu perustuu Debianiin. Monet Linux-puristit mieluummin Debiania kuin jompaakumpaa suosittua offshoot-ohjelmaansa, koska se on todellinen yhteisön kehittämä ohjelmisto eikä ydinasennuspaketti sisällä mitään suljetun lähdekoodin paketteja.

Vaikka se on kiitettävää, tämä tarkoittaa, että käyttäjät saattavat kohdata enemmän laitteistoyhteensopivuusongelmia, kun asennat Ubuntun tai Mintin. Asennuspaketti on kuitenkin saatavana, mutta se sisältää omaa ohjelmistoa, joka on suunniteltu parantamaan tätä tilannetta.

Saatu viisaus on kuitenkin, että Ubuntu ja Mint ovat parempia aloittelijoille, kun taas Debian sopii paremmin kokeneille Linux-käyttäjille. Ja tämä on arvio, jota emme aio kiistellä.

Debianilla on paljon hitaampi julkaisusykli kuin Ubuntukssa, mikä yleensä tekee siitä vakaamman, mutta vähemmän leikkuureunaa. Erittäin hyödyllinen, kun otetaan huomioon Ubuntun suuri käyttäjäkunta, on se, että suurin osa (vaikkakaan ei kaikista) Ubuntun ohjelmistopaketeista toimii hyvin Debianissa.

Debian tukee laajaa valikoimaa työpöytäympäristöjä, kuten GNOME (esitetty yllä), KDE, Cinnamon, MATE ja muut. Cinnamon-työpöydän käyttö tarjoaa erittäin Windows- / Mint-kaltaisen kokemuksen.

OpenSUSE

OpenSUSE OS

Toisin kuin muut tässä artikkelissa luetellut aloittelija Linux-distrossa, OpenSUSE ei perustu Debianiin. Itse asiassa se on itsenäinen julkaisu, joka ei myöskään perustu muihin Linuxin tärkeimpiin haaroihin. Vaikka yhteisö on kehittänyt FOSS-ohjelmistoja, sitä tukevat SUSE Linux GmbH ja muut yritykset.

Mikä tekee OpenSUSEn erottumaan Windowsin korvaajana, on sen YaST-ohjauskeskus. Toisin kuin melkein kaikissa muissa Linux-versioissa, tämä tarjoaa intuitiivisen graafisen käyttöliittymän, joka kattaa lähes kaikki käyttöjärjestelmän osat, mukaan lukien kiintolevyn osiointi, järjestelmän asennus, online-päivitykset, verkko- ja palomuurimääritykset, käyttäjän hallinto, paketinhallinta, ja enemmän.

Paketinhallinnasta puhumatta OpenSUSE käyttää RPM-asemaa Debian-pohjaisten järjestelmien suosimien DEB-pakettien sijasta. RPM-paketit ovat kuitenkin laajalle levinneitä, joten tämä ei todennäköisesti ole ongelma (eikä DEB-paketteja ole joka tapauksessa vaikea asentaa OpenSUSEen).

Tärkeä päätös OpenSUSE: n kanssa on asentaa Leap- tai Tumbleweed-versiot. Leapillä on säännöllinen 8 kuukauden päivitysaikataulu, ja sitä pidetään yleensä vakaampana OpenSUSE-versiona.

Tumbleweedillä on liikkuva vapautumissykli, mikä tarkoittaa pakettien päivitystä päivittäin. Siksi käyttäjät hyötyvät huippuluokan käyttöjärjestelmästä, mutta mahdollisesti vakauden kustannuksella (vaikka monet harrastajat kiistävätkin vakavuusongelmat Tumbleweedillä).

KDE Plasma (esitetty yllä olevassa kuvakaappauksessa) ja GNOME ovat tärkeimmät työpöytäympäristöt, joita tuetaan asennuksen aikana, vaikka kuten mitä tahansa Linux-versiota, voit myöhemmin vaihtaa mihin tahansa työpöydällesi.

2. MacOS

Mac käyttöjärjestelmä

Ilmeisin vaihtoehto Windows-käyttöjärjestelmälle on macOS. Suurimmalle osalle tämän vaihtoehdon suurin haittapuoli on, että se vaatii melko varmasti kokonaan uuden tietokoneen ostamisen sen käyttämiseksi, ja tällä hetkellä premium-hinnan..

Ja vaikka epäilemättä kauniit koneet, Macit eivät edusta hyvää vastinetta rahalle, kun otetaan huomioon korko tai huippuluokan ominaisuudet verrattuna Windows-tietokoneisiin (puhumattakaan itserakennetuista tietokoneista!).

Siitä lähtien, kun Macit aloittivat Intel-prosessorien käytön jo vuonna 2006, on ollut mahdollista itse rakentaa ”hakkeni” halpoihin PC-osiin, mutta tämä ei ole teknisesti arka työ. Vaikka tilanne on parantunut viime vuosina innostuneen faniympäristön ansiosta, laitteistoyhteensopivuusongelmat tarkoittavat, että nämä toimivat yleensä parhaiten, kun ne rakennetaan maasta ylöspäin käyttämällä komponentteja, joita tuetaan virallisilla Mac-ohjaimilla.

Todellinen Windows-korvaus

Vaikka se onkin suora Windows-korvaaja, macOS on vaikea voittaa. Se tekee asiat eri tavalla, joten oppimiskäyrä vaihdetaan ensimmäistä kertaa, mutta macOS on kaunis, kypsä, vakaa, luultavasti jopa helpompi käyttää kuin Windows, ja se on mukana toimitettuna monien ihmisten tuottavuusohjelmistojen mukana. tarvitsee koskaan.

Lähes jokainen maapallon ohjelmistojen kustantaja tukee sitä täysin. Itse asiassa monet luovat teollisuudenalat omaksuvat Mac-ohjelmiston, jota ei edes ole saatavana Windowsille tai joka on kehitetty ensisijaisesti macOS: lle, jossa Windows-portit ovat jotain jälkikäteen suunniteltua!

Poikkeuksena tästä ovat kuitenkin pelit. Kuten Linux, Steam tukee virallisesti macOS: ta, mutta Mac-peliluettelo on huomattavasti pienempi kuin Windows. Kuten Linux, Mac-pelaajat valitsevat usein kaksoiskäynnistyksen Windowsiin nauttiaksesi suuremmasta nimikevalinnasta.

Toisin kuin Linux-käyttäjät, heitä kuitenkin haittaa usein se, että Apple ei priorisoi pelilaitteita (kuten näytönohjaimia) suunnitellessaan (päivittämättömiä) Mac-tietokoneitaan.

Joten jos raha ei ole esine ja et käytä tietokonettasi pelaamiseen, macOS on loistava korvaava käyttöjärjestelmä Windowsille. Paitsi että se ei ole avoimen lähdekoodin. Tämä ei ehkä ole huolestuttavampi, mutta tässä ProPrivacy-ohjelmassa se on todellinen huolenaihe.

Mac OS: n tietosuojaongelmat

Apple ansaitsee rahansa korkealaatuisten laitteiden myynnistä, joten sillä ei ole vähemmän kannustimia vakoilla käyttäjiään voittoa tavoittelemalla kuin Googlella, kuten yrityksillä, joiden koko liiketoimintamalli luottaa käyttäjien yksityisyyden loukkaamiseen. Itse asiassa Apple on viime aikoina tehnyt erittäin suuren osan omistautumisestaan ​​käyttäjien yksityisyyteen.

Mutta se teki yhteistyötä NSA: n PRISM-joukkovakoiluohjelman kanssa (tosin paljon myöhemmin kuin mikään muu yritys). Ja koska macOS on suljetun lähdekoodin ohjelmisto, on mahdotonta tietää varmasti, mihin se tulee.

3. ChromeOS

Chrome-käyttöjärjestelmä

Uusi lapsi työpöydän käyttöjärjestelmälohkossa on ChromeOS. Kuten (yleensä) macOS-tapauksissa, sinun on ostettava uusi tietokone käyttääksesi sitä. Toisin kuin Mac-laitteisto, markkinoilla on kuitenkin useita halpoja ja halpoja Chromebookeja (samoin kuin yhä enemmän keskitason ja korkealaatuisia).

ChromeOS suunniteltiin alun perin erittäin kevyeksi vaihtoehdoksi Windowsille. Koska monet meistä tekevät nykyisin melkein kaiken tietokoneisiin liittyvän selaimen, Googlen idea oli yksinkertainen - miksi et muuta Chrome-selainta kokonaiseksi käyttöjärjestelmäksi?

Monien tarkkailijoiden yllätykseksi tämä näennäisesti outo ajatus todella toimi! Koska ChromeOS oli vain muuta kuin yksinkertainen selain, se voitiin asentaa halpoihin huippuluokan kannettaviin tietokoneisiin vaikuttamatta merkittävästi niiden suorituskykyyn (toisin kuin paisunut Windows).

Aluksi iso ongelma oli se, että ChromeOS oli vain selain, eikä se ollut hyödyllinen ilman aktiivista Internet-yhteyttä. Tästä tuli kuitenkin ajan myötä vähemmän ongelmia, koska HTML5-verkkosovellukset, kuten Google-dokumentit, ovat entistä toimivampia offline-tilassa.

Tämän ansiosta ChromeOS oli hyvä valinta vaatimattomille käyttäjille, jolloin he voivat surffata verkossa, suoratoistaa Netflixiä, tarkistaa heidän sähköpostinsa ja lyödä pariton kirje Google-dokumenteissa edullisten kannettavien tietokoneiden kanssa. Ja on sanottava, että Google Docs tarjoaa nyt vahvaa tukea Microsoft Office -asiakirjojen muokkaamiseen ja vientiin.

Se ei kuitenkaan ollut "oikea" käyttöjärjestelmä, kuten Windows, Linux tai macOS. Mutta…

Todellinen Windows-korvaus?

Viimeaikaiset muutokset ovat muokanneet ChromeOS: n potentiaalin. Vuodesta 2018 lähtien melkein kaikki uudemmat Chromebookit voivat käyttää Android-sovelluksia ChromeOS-työpöydällä. Ja vuodesta 2020 lähtien kaikki uudet Chromebookit toimitetaan tuella Linux-sovelluksille, jotka toimivat ChromeOS-työpöydällä oletuksena käytössä (jotain, mikä on mahdollinen monissa Chromebookeissa epävirallisten hakkerointien avulla jo jonkin aikaa).

Sanomattakin on selvää, että jokainen näistä liikkeistä (puhumattakaan molemmista yhdessä) laajentaa huomattavasti sitä, mitä voit tehdä ChromeOS: lla. Mahdollisuus käyttää esimerkiksi Android-sovelluksia avaa valtavan peliluettelon (vaikkakin matkapuhelimiin suunniteltuja pelejä) ja jopa mahdollisuuden käyttää Microsoft Officea.

Sen avulla käyttäjät voivat myös pelata valtavan luettelon Android-pelejä. Tosiaankaan, ne eivät ole AAA-konsolipeittejä, mutta ne pelaavat hyvin jopa huippuluokan Chromebookeissa.

Linux-tuki antaa ammattitason tuottavat ohjelmistot, kuten GIMP ja LibreOffice, Chromebook-käyttäjien käsiin. Linux-sovellukset toimivat teknisesti Debian 9-virtuaalikoneessa (VM), mutta integrointi Chrome OS Files-tiedostonhallintaohjelmaan on vaikuttavaa.

Voit asentaa DEB-paketteja suoraan esimerkiksi tiedostoista, ja tallennettuihin Linux-tiedostoihin pääsee suoraan tiedostoista.

Yksityisyyden suoja

ChromeOS on Googlen omistama suljetun lähdekoodin tuote, yritys, jonka koko liiketoimintamalli riippuu käyttäjien yksityisyyden sivuuttamisesta kohdistaakseen henkilökohtaisesti räätälöityjä mainoksia heihin. Google teki myös yhteistyötä NSA: n PRISM-ohjelman kanssa.

Kuten tavallisessa Chrome-selaimessa, sekin, että ChromeOS on suljettu lähde, tekee kaikesta, mutta mahdottomaksi tietää, varmasti, vakoileeko se sinua Googlessa tavoin, minkä sen ei pitäisi olla. Mutta tosissani ihmiset, Google ei ole ystäväsi.

Lopulliset ajatukset

Jos suhtaudut vakavasti yksityisyyteen, sinun tulee tyhjentää Windows heti ja käyttää sen sijaan Linuxia. Se on kaikki laulava ja tanssiva Windows-korvike, ja riippumatta siitä, minkä version valitset, Linux on rakennettu kunnioittamaan yksityisyyttäsi.

Ja koska se on avoimen lähdekoodin käyttö, on mahdollista varmistaa, että tämä on yksinkertaisesti mahdotonta mahdolliseksi omilla suljetun lähdekoodin käyttöjärjestelmillä.

Ei kuitenkaan voida päästä eroon siitä, että Linux ei ole koskaan (ainakin lähitulevaisuudessa) yhtä helppokäyttöinen kuin Windows. Linuxin käytön oppiminen vaatii tietyn määrän omistautumista ja kokemuksemme mukaan kyvyn kohdata turhautumista sitkeästi.

Mutta se on hieno käyttöjärjestelmä, jota monet rakastavat, ja jos välität todella yksityisyydestä, sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa kääriä hihat ylös ja juuttua sisään.

macOS on todella hienostunut käyttöjärjestelmä, joka voi mennä päästä päähän Windowsin kanssa melkein kaikin tavoin (ja on monissakin parempi). Tosiasiassa, macOS-ohjelmisto on syy siihen, miksi suuri joukko ihmisiä roiskuttaa naurettavan määrän rahaa premium-laitteistoon, joka on monella tapaa huonompi kuin sen usein paljon halvemmat Windows-kollegansa.

Se, onko macOS turvallisempi kuin Windows, aiheuttaa monille kiihkeää keskustelua, mutta on varmaa, että hakkerit ja haittaohjelmien kauppiaat kohdistavat siihen paljon vähemmän kuin Windows. Kuinka hyvä se on yksityisyydelle, riippuu kuitenkin paljon siitä, kuinka paljon luotat Appleen.

Koska meillä on nyt ollut mahdollisuus käyttää Chrome-käyttöjärjestelmää nykyaikaisessa kannettavassa tietokoneessa, jossa on täysi Android- ja Linux-tuki, meidän on sanottava, että olemme melko vaikuttuneita. Olemme varmoja, että virrankäyttäjät kohtaavat erilaisia ​​turhautumisia ajan myötä, mutta uskomme, että Chrome-käyttöjärjestelmästä on tullut tehokas ja tyylikäs käyttöjärjestelmä, joka tarjoaa aidon vaihtoehdon Windowsille, mutta sen tekee Google.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me