Viiden silmän, yhdeksän silmän ja 14 silmän älykkyys: Opas VPN-käyttäjille

Kuulet usein "viiden silmän maista" (ja "yhdeksän silmän" ja "14 silmän" maista) verkkotietosuojaan liittyvissä kysymyksissä..

Tämä opas määrittelee, mitä nämä termit tarkoittavat. Lisäksi mitkä maat ovat osa niitä ja mitä muuta sinun tarvitsee tietää.

Joten aloitetaan perusasioilla:

Kuka on Five Eyes -maa?

Viisi silmää maat

Viisi silmää ovat:

 • Yhdysvallat
 • Yhdistynyt kuningaskunta
 • Australia
 • Uusi Seelanti
 • Kanada

Five Eyes (kutsutaan joskus FVEY) on älykkyysliitto, joka juontaa juurensa 1940-luvun alkupuolelle.

Kuka on Nine Eyes -maa?

Yhdeksän silmämaata

Yhdeksän silmän maat ovat:

 • 5 silmämaata
 • Tanska
 • Ranska
 • Alankomaat
 • Norja

Kuten saatat epäillä, Yhdeksän Silmä on jatkoa viiden silmän ytimelle.

Kuka on 14 Eyes -maata?

Neljätoista silmämaata

14 Eyes -maata ovat:

 • 9 silmän maat
 • Saksa
 • Italia
 • Belgia
 • Ruotsi
 • Espanja

Tämä liitto tunnetaan myös nimellä SIGINT Seniors Europe (SSEUR). Wikipedian mukaan se on siellä koordinoimaan "sotilaallisten signaalien tiedustelutietojen vaihtoa jäsentensä keskuudessa".

Viiden silmän allianssin historia

Viisi silmää syntyi alun perin tapana ydinmaille jakaa tietoja. Se perustettiin epävirallisena UKUSA-sopimuksena vuonna 1941. Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen viralliset muodollisuudet tehtiin vuonna 1946, toisen maailmansodan jälkeen. Siitä lähtien se kattaa myös muut ydinmaat.Viiden silmän historia

Ydinaseen Viiden silmän ulkopuolella ovat myös muut maat, jotka muodostavat yhdeksän ja 14 silmän ryhmän. Nämä maat liittyivät järjestelmään "kolmannen osapuolen maina". Lisäksi uskotaan laajalti, että järjestelmien muut maat lueteltujen ydinmaiden ulkopuolella. Epäiltyihin maihin kuuluvat ”Tyynenmeren liittolaiset”, kuten Etelä-Korea ja Singapore.

Viisi silmää ja vastaavat järjestelyt ovat (luonteeltaan) aina salaisia. Wikipedia ehdottaa, että oli kulunut melkein 30 vuotta sopimuksen alkuperäisestä muodostamisesta, ennen kuin Australian pääministeri edes sai siitä tiedon. Lisäksi viisi silmää sai julkisen huomion vasta vuonna 2005. Vuodesta 2010 lähtien on ollut mahdollista lukea joitain sen yksityiskohtia verkossa Yhdistyneen kuningaskunnan kansallisarkiston verkkosivustolla..

Viime vuosien kiista

Viiden silmän sopimus sai nykyaikaisen valtavirran, kun yhteydet NSA: hon todistettiin. Ne julkistettiin osana surullisen Edward Snowdenin vuotoja. Hänen paljastuksensa osoittivat ja vahvistivat, että kylmän sodan aikana tehtyjä sopimuksia käytetään laajasti digitaalisen valvonnan harjoittamiseen.Viimeaikaiset kiistat

Kävi selväksi, että nämä maat käyttävät tiedustelun jakamista koskevia sopimuksia sellaisiin tarkoituksiin, jotka ylittävät tiedustelutiedot. Siksi ne sallivat tehokkaasti useiden maiden tiedustelupalvelujen olla yhteydessä toisiinsa. Tämän avulla voidaan jakaa tietoa kaikesta ihmis- ja puolustustiedustelusta kansallisen turvallisuuden asioihin.

Esimerkki siitä, miten tämä voi toimia käytännössä, ilmestyi Snowdenin paljastuksissa vuonna 2013. Kävi ilmi, että Yhdysvaltain NSA ulkoisti työn tehokkaasti Ison-Britannian GCHQ: lle..

Eniten kiisteltyjä yksityisyyden puolustajia kohtaan Snowdenin paljastukset osoittivat, että hallitukset käyttävät Five Eyes -kehystä kiertääkseen lakeja omien kansalaistensa seurannasta. Esimerkiksi Ison-Britannian MI5 voi pyytää Yhdysvaltain NSA: ta napauttamaan Yhdistyneen kuningaskunnan puhelimia, mikä "väittää kiertävän lakeja".

De Spiegel kuvasi sitä tuolloin seuraavasti:

”Ison-Britannian GCHQ-tiedustelupalvelu voi vakoilla ketään muuta kuin Ison-Britannian kansalaisia, NSA voi valvoa ketään muuta kuin amerikkalaisia, ja Saksan ulkomainen tiedusteluvirasto BND voi vakoilla ketään muuta kuin saksalaisia. Näin luodaan matriisi rajattomasta valvonnasta. ”

Mitä 5/9/14 Eyes -yhdistykset tekevät?

Jos olet yksityisyyttä tietoinen henkilö, tämä on erittäin pätevä kysymys. Lisäksi on kohtuullista väittää, että se, mitä näiden liittolaisten sisällä olevat virastot tekevät, menee paljon pidemmälle kuin mitä heidän on tehtävä varmistaakseen, että ne pitävät maailman "turvassa".Mitä he tekevät

Yksi Edward Snowdenin otsikoihin tarttuvista paljastuksista, jotka liittyvät NSA: n PRISM-ohjelmaan, joukkotietojen keruuta koskevaan aloitteeseen, jonka osallistujiin kuuluu kaikki Internet-maailman suuret toimijat, kuten Microsoft, Google ja Facebook. PRISM on tehnyt NSA: lle (jopa sen "matalan tason edustajille") uskomattoman helpon pääsyn tietoihin yleisesti käytetyillä alustoilla. Siksi liittoutumien ansiosta myös muut maat hyödynsivät tätä kykyä helposti. Valitettavasti jopa niille, jotka uskovat, ettei heillä ole mitään piilotettavaa eikä mitään pelättävää, saisi huomiota helppous, jolla NSA - ja siksi heidän allianssikumppaninsa - voivat käyttää mitä tahansa Skype-keskusteluista sähköpostiviesteihin..

Sitten voimme lisätä tähän tosiseikan, että näiden turvallisuusvirastojen on osoitettu harjoittavan parhaimmillaan käytännöllisiä käytäntöjä. Näihin kuuluvat salaamisalgoritmit ja lahjusyritykset omien tietoturvajärjestelmiensä heikentämiseksi

Emme ehdota, että 5/9/14 Eyes -yhdistyksen ainoat tarkoitukset olisivat snoop kansalaisten jokapäiväisessä elämässä. Valitettavasti suuren osan asiaan liittyvien virastojen työstä saatava sivutuote antaa heille mahdollisuuden tehdä juuri tämä.

Liittoutumien ja VPN: n käyttö

Monille VPN (Virtual Private Network) -palvelun käytön tarkoituksena on välttää valtion valvontaa. Näin selataan Internetiä kohtuullisella tasolla yksityisyyttä.Liittoutumat ja VPN-käyttö

Kuten yllä olevista tiedoista voidaan nähdä, voit helposti voittaa kyseisen objektin valitsemalla VPN-palveluntarjoajan, joka perustuu johonkin maasta. Erityisesti Five Eyes -maissa tai maassa, joka etsii palvelimensa johonkin näistä maista. Tällöin viranomaiset voisivat pakottaa palveluntarjoajan luovuttamaan yksityiskohtaisesti online-toimintasi. Lisäksi tiedon jakamisen ansiosta se voisi olla MINKÄ TAHANSA luettelossa olevista maista!

VPN-palvelimen käyttäminen 5 silmän maassa

Yleisesti kysytään, mikä on tilanne, jos joku käyttää VPN-palveluntarjoajaa maassa, joka ei ole 5/9/14 Eyes -lainkäyttövallan ulkopuolella. Sen jälkeen se muodostaa yhteyden palvelimeen maassa, joka on kyseisen lainkäyttövallan sisällä, kuten Yhdysvalloissa tai Isossa-Britanniassa.VPN: n käyttäminen

Menemättä liikaa teknisiin yksityiskohtiin, tässä on riski. FVEY-maa voisi alistaa palveluntarjoajalle yhteyslokeja (tai jopa suorittaa oman yhteyden seurannan palvelimelle ja palvelimelta). Jos VPN-palveluntarjoaja kuitenkin toteuttaa oikeat varotoimenpiteet infrastruktuurissaan, riskin pitäisi olla suhteellisen pieni.

Ihmisten, jotka haluavat minimoida altistumisensa näiden tiedusteluliittojen laajalle lainkäyttövalle alueelle, olisi noudatettava alimman riskin lähestymistapaa. Se käyttäisi palveluntarjoajaa, joka on 5/9/14 Eyes-lainkäyttövallan ulkopuolella, ja liittäisi vain lainkäyttövallan ulkopuolella oleviin palvelimiin.

Joten minkä VPN: n minun pitäisi valita?

Hyvä lähtökohta on tarkastella Best VPN no logs -oppaamme.

Nämä VPN-palvelut eivät pidä kirjaa selaamisesta. Siksi, jos heitä koskaan vaaditaan luovuttamaan käytön yksityiskohdat, heillä ei olisi mitään kyseistä tietoa jaettavaksi.

Siksi, valitse VPN, joka on 5/9/14 silmän kauaskantoisen lainkäyttövallan ulkopuolella, ja sellainen, joka ei pidä toimintalokkeja. Siten teet kaiken voitaksesi minimoidaksesi mahdollisuutesi online-toimintaasi altistaa kyseenalainen valvontataso. Siksi emme suosittele ilmaisen VPN: n käyttöä, koska ne voivat olla vaarallisia ja myyvät usein tietosi.

johtopäätös

Lopuksi, sinun tulisi välttää Five Eyes -maita niin paljon kuin mahdollista. Lisäksi jopa yhdeksän ja neljäntoista silmän liittoutumisia tulisi välttää mahdollisuuksien mukaan.

Viimeiseksi, VPN: n käyttö on hieno tapa suojata online-yksityisyyttäsi. Tarvitaan kuitenkin paljon enemmän. Katso hyödyllisiä oppaita ja uutisia saadaksesi lisätietoja Internetin yksityisyydestä ja turvallisuudesta.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me