pCloud granskning

pCloud


pCloud
är en säker molnlagringstjänst som tillåter användare att lagra filer online med hjälp av en-till-än-kryptering. Det är en relativt liten tjänst som bara har laddats ner 1 miljon gånger från Google Playstore. Dessa användare har emellertid betygsatt det med en 4,4-poäng, vilket visar att det i allmänhet är en gillad lagringsleverantör.

ProPrivacy.com Göra
6,5 av 10

Sammanfattning

Att vara baserat i Schweiz anses vara bra för privatlivet jämfört med många andra platser, och det faktum att denna tjänst kan användas gratis gör det till ett intressant förslag. Så är denna säkra lagringsleverantör värd din tid? Och kommer det att hålla dina data säkra?

pCloud-logotyp

Översikt

pCloud är en online-lagringslösning som människor kan använda för att säkerställa att deras foton, dokument och annan viktig information inte riskerar att gå vilse om deras hårddisk skadas eller om de tappar sin enhet till stöld, förlust eller brott.

pCloud lanserades först 2013 och det är tillgängligt för alla populära plattformar via mjukvara som du kan ladda ner till din bärbara, stationära, surfplatta eller smarttelefonenhet. Det är till och med tillgängligt för Linux-distros; vilket är sällsyntare. Förutom lokalt installerade klienter, kan användare välja att använda pCloud via en online webbklient som körs i sin webbläsare.

Prenumeranter har möjlighet att använda tjänsten gratis eller via en månatlig, årlig eller livstid prenumerationsplan. Kunder kan välja att betala via kredit- eller betalkort, Paypal eller Bitcoin-transaktioner. Och alla abonnenter får en 10-dagars återbetalningsgaranti för att testa tjänsten riskfri.

Gratis användare får upp till 10 GB gratis lagringsutrymme med 50 GB nedladdningslänkstrafik per månad. Fria användare måste dock verifiera sitt konto för att låsa upp fildelningsfunktionen och måste följa vissa steg för att få tillgång till hela 10 GB-tillägget.

mycket e-postkonto

En månadsplan börjar på $ 4,99 för 500 GB lagringsutrymme - eller $ 9,99 per månad för två Terabyte lagringsutrymme. Detta är inte särskilt dyrt, men planerar årligen bättre valuta för pengarna.

Årliga planer kan köpas för $ 47,88 per år för 500 GB lagringsutrymme och $ 95,88 för två Terabyte. Slutligen kostar livstidsabonnemang 175 $ för 500 GB och $ 350 för två Terabyte lagringsutrymme.

Livstidsplaner erbjuder extremt bra rabatter - så länge du litar på att företaget fortfarande kommer att finnas kvar om fyra år, och det finns ingen absolut garanti för att det kommer att bli det. Även om vi inte har någon anledning att misstänka att det fortfarande inte kommer att finnas kvar, har ett livstidsabonnemang alltid ett element av risk.

Å andra sidan, så länge pCloud är tillgängligt i mer än tre och ett halvt år - har du sparat lite pengar. Denna möjlighet verkar sannolikt vara rättvis.

Oavsett vilken prenumerationsplan du väljer är mängden lagringsutrymme som du får lika med mängden data du får dela med kontakter via länkar. En sak att tänka på är dock att användare är begränsade till det belopp de kan ladda upp till sitt konto per månad.

Så även om du kan lagra antingen 500 GB eller 2 TB data totalt när som helst (beroende på vilken plan du väljer) - kan du också bara ladda upp 500 GB eller 2 TB data under varje månadslång period. Om du överskrider denna överföringsgräns - måste du vänta till nästa månad för att ladda upp mer data till ditt lagringsutrymme. (Du kan ladda ner så mycket du vill).

Detta är en rimlig begränsning, och att kunna ladda upp den totala summan av tilldelad plats varje månad är mer än tillräckligt för de flesta behov. Det är också värt att notera att användarvillkoren hindrar användare från att kringgå dessa överföringsgränser genom att använda ett VPN eller någon annan proxy (det spårar uppladdningar från din IP-adress).

Slutligen anger pCloud-tjänstvillkoren att tjänsten endast är tillgänglig för användare som är 18 år eller äldre. Detta är en ovanlig begränsning som är värd att ha i åtanke om du väljer att välja sin "familjeplan" (inte mycket användning för familjer på grund av denna begränsning).

Funktioner

 • Programvara för alla populära plattformar
 • End-to-end-kryptering (med alla betalda prenumerationer med kryptofunktion)
 • Synkronisera och säkerhetskopiera filer från populära leverantörer av molnlagring från tredje part (Dropbox, Facebook, Instagram, OneDrive, Google Drive)
 • Förhandsgranska dokument på molnenheten
 • Inbyggd videospelare för förhandsvisning av videor direkt från lagring
 • Inbyggd ljudspelare med spellistor för att lyssna på musik direkt från din lagring
 • Obegränsad filstorlek för uppladdningar
 • Inga uppladdnings- eller nedladdningshastighetsbegränsningar för några planer (inklusive gratis användare)
 • Delade mappar för fjärråtkomst till filer
 • Fair share-funktion (delade mappar använder lagring endast från delarens konto)
 • Dela överföringslänkar via en URL så att vänner och kontakter kan ladda upp filer till ditt konto
 • 30-dagars papperskorgshistorik och filversion för åtkomst till äldre versioner av filer som av misstag uppdateras
 • Anpassningsbara länkar (anpassa titel, bild, rubrik och beskrivning)

Uppstart

Att få ett gratis eller betalt konto för pCloud är extremt enkelt, och användare får en liten mängd lagring (2 GB) även om de vägrar att verifiera sin e-postadress. Detta gör att användare kan lagra data utan att behöva lämna ut någon personlig information (även om företaget fortfarande spårar din IP-adress).

När du har registrerat dig för ett gratis pCloud-konto uppmuntras du att verifiera din e-postadress, ladda upp en fil och installera pCloud-programvaran lokalt. Var och en av dessa aktiviteter ger dig mer lagringsutrymme upp till totalt 10 GB. För att få mer utrymme ombeds du att göra saker som att bjuda in vänner och familj, installera programvaran på mobila och stationära maskiner och ställa in mobilversionen för att automatiskt uppdatera dina foton och videor.

Det är enkelt att installera programvaran och det finns versioner för Windows, macOS, iOS, Android och Linux. Användare måste godkänna användarvillkoren för att installera dessa kunder. Som ett resultat måste användare komma överens om att inte använda programvaran för att lagra eller dela något upphovsrättsskyddat eller olagligt innehåll. Dessutom måste användare komma överens om att endast använda tjänsten om krypterad lagring är lagligt där de bor.

Enkel användning

När programvaran installeras och du har accepterat alla nödvändiga komponenter kan du logga in och börja använda programvaran för att ladda upp data till pCloud-enheten. Desktop-klienten låter dig undvika eventuella sårbarheter orsakade av Javascript i den webbaserade klienten. Som fallet med Dropbox, kan du komma åt filerna på din molnstation från en mapp i Windows Explorer.

pCloud Drive lokal lagring

För att låta kontakter eller vänner dela innehållet i mappar eller enskilda filer, behöver du bara högerklicka på mappen eller filen från explorer. Välj kopieringsnedladdningslänk och skicka länken till din kontakt. Detta gör att de kan gå direkt till den filen för att komma åt den. Det är dock värt att notera att delade filer aldrig skyddas med en-till-än-kryptering.

dela dokument från lokal disk på pCloud

Filer som är skyddade med en-till-ende-kryptering med Crypto-funktionen kan inte delas, vilket innebär att den här tjänsten inte är lämplig för att säkert dela filer med kontakter.

Det är också värt att notera att fria användare inte får en-till-än-kryptering, eftersom kryptofunktionen endast är tillgänglig med ett prenumeration. Fria användares filer är alltså skyddade på serversidan och företaget styr dina krypteringsnycklar för dina räkning. Om du vill säkra filer med en-till-än-kryptering (gratis) måste du använda en annan tjänst. Och om du vill dela filer helt säkert är den här tjänsten inte lämplig alls har du varnat.

Förutom att ha pCloud-mappar som automatiskt visas i Explorer kan användare enkelt välja vilken annan mapp som helst på sin hårddisk för att synkronisera med sitt pCloud-konto. Att göra det innebär att alla ändringar som sker i den lokala mappen också automatiskt inträffar i molnet. Den här installationsproceduren sker via pCloud-appen.

Synkronisera mappen till pCloud

Vi tyckte att dela filer och mappar och konfigurera synkronisering extremt enkelt, vilket innebär att den här programvaran är ett bra alternativ för nybörjare. Dessutom kommer mjukvaran att fråga dig när du skapar nya filer för att automatiskt säkerhetskopiera dem om du föredrar. Om du till exempel tar en skärmdump kommer programvaran att fråga dig om du vill spara den bilden i en pCloud-mapp som heter skärmdumpar.

Vi gillade också förmågan att förhandsgranska bilder och videor direkt från molnet, vilket innebär att du inte behöver ladda ner dem för att se dem.

Eftersom (med gratiskonton) behåller pCloud kontrollen över din krypteringsnyckel; du kan återställa ditt konto och ändra ditt lösenord via ett e-postmeddelande. Återställa dina filer kommer inte att vara möjligt om du glömmer lösenordet till din Crypto-tjänst; eftersom du själv styr din nyckel och pCloud har noll kunskap om dina krypteringsnycklar.

glömt lösenordsknappen

Om du köper ett konto måste du se till att du ställer in ett unikt lösenord som du kan komma ihåg (till exempel med hjälp av en lösenordshanterare). Om du inte gör det kommer du att förlora åtkomst till alla dina filer (eftersom företaget inte längre har möjlighet att återställa åtkomst).

Integritet

Att vara baserat i Schweiz innebär att användare ska kunna lita på att deras data kommer att hållas privata. Schweiz har inte obligatoriska lagar om datalagring, och det är en plats där ett antal högprofilerade integritetstjänster är baserade (till exempel ProtonMail och VyprVPN).

Det är emellertid värt att notera att om du använder ett gratis konto, du inte får en-till-än-kryptering (e2ee), vilket innebär att om pCloud serveras en order, kan det låta regeringen få åtkomst till dina filer. Detta gäller också alla filer som lagras på dess servrar utan att använda "Crypto" -funktionen.

Dessutom blir detta mycket mer angeläget när du inser att dess datacenter finns i Dallas, Texas, USA. Detta innebär att servergården skulle kunna betjänas som en order och gagorder av den amerikanska regeringen, och att den kan tvingas i hemlighet börja få åtkomst till människors data.

Detta är långt ifrån idealiskt och innebär att du måste köpa ett prenumeration och börja använda "Crypto" -funktionen för att få korrekt datasekretess (e2ee). Kom också ihåg att om du vill dela filer via en länk måste du ladda upp dem till pCloud-servrar utan att använda Crypto e2ee. Därför kan du inte dela filer säkert med den här tjänsten.

Vi kontrollerade sekretesspolicyn och fann att företaget samlar in ganska mycket information om sina prenumeranter. Företaget uppger att det samlar in din "IP-adress, webbläsartyp och version, operativsystem, hänvisningskälla och enhetsinformation".

Dessutom använder den "spårningstjänster" för att "samla information om dig som besökstid, sidvisningar och navigationsvägar, samt information om tidpunkten, frekvensen och mönstret för din användning, operativsystem, enhetsinformation, beteende, besökta sidor osv. "pCloud hävdar att den här informationen är" anonym information kan inte identifieras direkt med dig. "Men när det gäller din IP-adress är detta oriktigt.

Det är också värt att notera att pCloud säger att det kommer att uppfylla förfrågningar som gjorts av brottsbekämpning "eller andra tredje parter enligt en stämning, ett domstolsbeslut eller annan rättslig process eller krav som gäller pCloud."

Gratis användares konton är inte skyddade med en kryptering från slutet till slut, och filerna som du laddar upp till tjänsten utan att använda Crypto-funktionen kan nås av företaget; Därför är dina uppgifter inte helt privata när du använder den här tjänsten gratis.

säkerhet

pCloud skickar all data till sina servrar med stark TLS / SSL-kryptering. Vi kontrollerade tjänsten med Qualys SSL-laboratorier och fann att den fick en A +, vilket innebär att dina data bör vara säkra under transporten (även om du använder ett gratis konto utan någon end-to-end-kryptering).

Det är dock värt att notera att om du använder den webbläsarbaserade klienten för att ladda upp filer kan du bli offer för en man-i-mitt-attack som orsakas av en sårbarhet på det sätt som webbläsare hanterar JavaScript-kod. För att undvika detta möjliga utnyttjande (där en angripare injicerar nycklar på offret) bör du hålla dig till att använda fristående klienter som du kan ladda ner från dess webbplats eller app-butiker (tillgängliga för alla populära plattformar).

pCloud tillhandahåller AES 256-kryptering för alla filer som lagras i vila. Men den beskriver sin kryptering som "unik" som vi antar innebär att det är någon form av egenutvecklad kryptering. Visserligen hävdar företaget att serversidan-krypteringen har testats och verifierats av det oberoende tredjeparts cybersecurity-företaget Mnemonic. Vi har dock inte sett den revisionen och kan inte intyga dess sanningsenlighet.

Dessutom erbjöd pCloud tidigare en $ 100.000-belöning till alla etiska hackare som kunde hitta en nytta i sin server-kryptering. Under den bountyjakten försökte 2860 deltagare att hacka serversidan-krypteringen i sex månader, och ingen lyckades. Detta är verkligen uppmuntrande. För ytterligare tydlighet frågade vi företaget om dess egna kryptering hade granskats och det berättade att:

"Vi genomgick de förfaranden som krävdes för att bevisa kvaliteten på våra kvalitetshanterings- och datahanteringssystem - ISO 9001 och ISO 27001."

Det är emellertid värt att notera att eftersom pCloud inte är öppen källkod är det omöjligt för någon oberoende revisorer att verifiera källkoden eller dess ”unika” krypteringsmetoder. Detta är långt ifrån idealiskt eftersom det betyder att det är omöjligt att veta med säkerhet vad företaget gör med dina uppgifter.

När det gäller roll-your-own-kryptering föredrar vi definitivt att det var helt öppen källkod. Å andra sidan låter AES 256-kryptering säkert för oss, och den tålde hackingförsök från ett stort antal vithattjägare. Därför är det verkligen beroende av din egen personliga hotmodell om du väljer att lita på pClouds kryptering vid vila.

För att få verklig datasäkerhet med hjälp av en-till-än-kryptering måste användare prenumerera på tjänsten och använda "Crypto" -funktionen. Detta innebär att anställda på den fria planen i teorin teoretiskt sett kunde komma åt dina filer och mappar (eftersom företaget behåller kontrollen över dina nycklar). Detta är problematiskt, eftersom det också betyder att alla gratiskonton är sårbara för hackare som lyckas få åtkomst till dessa krypteringsnycklar. Detsamma gäller för alla filer som laddas upp utan att använda "Crypto" -funktionen (e2ee) på ett betalt konto.

Alla som bestämmer sig för att betala för en prenumerationsplan - och som väljer att ställa in ett "Crypto Pass" för sitt konto med Crypto-funktionen - kommer att kunna komma åt sina säkert lagrade privata nycklar. Detta gör att de kan börja kryptera sina data med e2ee. Om det lösenordet förloras kommer de att förlora åtkomsten till sina e2ee-filer.

Data krypterad med Crypto-funktionen krypteras med AES 256 och överförs till dess servrar med 4096-bitars RSA. Det här är säkert. På grund av plattformens slutna källa är det emellertid omöjligt att bekräfta om denna kryptering från slutet till slut verkligen är säker.

Detta är alltid fallet med alla leverantörer av säker lagring; som du måste lita på för att göra som de säger att de är.

Kundservice

Vi kontaktade pCloud med hjälp av dess biljettbaserade kundsupportsystem och fann att dess agenter var kunniga. De försökte alltid hårt för att rensa upp punkter om tjänsten och kunde svara på många frågor som vi hade.

Svar på förfrågningar kom vanligtvis inom en dag, men det är värt att notera att de bara verkar komma under öppettiderna. Men vi fick svar även i helgen.

Webbplatsen har ett FAQ-avsnitt som finns i sidfoten på vilken sida som helst på sin webbplats. Frågor och svar har svar på många viktiga frågor om många olika aspekter av tjänsten, inklusive frågor som rör den kryptering som tillhandahålls av tjänsten. Svaren är dock lite låga på faktiska tekniska detaljer, vilket skulle vara användbart för att bedöma effektiviteten hos säkerheten från plattformen.

pCloud tillhandahåller också en blogg som innehåller artiklar om användning av pCloud-funktioner. Den här artikeln är väl skriven och är en bra resurs för att lära sig att få ut mer av tjänsten.

Slutsats

pCloud är lätt att använda och dess tillgänglighet för flera plattformar kommer säkert att göra det till en värdig lagringsleverantör för många människor. Men för de mer paranoida bland er kan dess USA-baserade servercenter och proprietär kryptering vara tillräckligt för att stänga av.

Det faktum att tjänsten är sluten källa är problematisk, eftersom det betyder att du inte kan vara 100% säker på vad den gör med dina data. Som alltid är fallet beror huruvida pCloud är för dig till stor del beroende på din egen personliga hotmodell.

Avsaknaden av en-till-än-kryptering för alla uppladdningar innebär att du inte får fullständig säkerhet 100% av tiden. Och eftersom du inte kan använda e2ee Crypto-funktionen för filer som du tänker dela med andra kontakter; den här tjänsten är inte lämplig för säker fildelning.

För att vara rättvisa på tjänsten gör tillgängligheten av en-till-ende-kryptering den bättre än några av sina vanliga konkurrenter. Men om du letar efter en helt noll kunskapstjänst med säker delning; Vi rekommenderar att du letar någon annanstans.

Å andra sidan, om du bara vill lagra filer och inte är särskilt orolig för att säkra allt med e2ee, är den här tjänsten ganska cool. Och det gör att dela filer via en länk verkligen mycket enkelt.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me