Synkroniserar granskning

Syncthing

Syncthing är ett säkert decentraliserat peer-to-peer-filsynkroniseringsprogram som kan synkronisera filer mellan enheter i ett lokalt nätverk eller över internet. På många sätt liknar det BitTorrent Sync, förutom att det är helt gratis och open source (FOSS).

Synkronisera hemsidan

ProPrivacy.com Göra
8 av 10

Sammanfattning

Synkronisering gör att du säkert kan säkerhetskopiera data utan att behöva lita på en tredjeparts molnleverantör. Data säkerhetskopieras till en dator eller server som du direkt kontrollerar och lagras inte av någon tredje part.

Detta kallas i tekniska kretsar som en "BYO (Cloud) -modell", där du tillhandahåller hårdvaran istället för en tredjeparts kommersiell leverantör. Den använda krypteringen är också helt från slutet, eftersom du krypterar den på din enhet och bara du kan dekryptera den. Ingen annan har krypteringsnycklarna.

Prissättning och funktioner

Synkronisering är gratis (i varje mening av ordet). Donationer för dess utveckling accepteras dock via kort (behandlas av Stripe) eller Bitcoins.

Programmet är tillgängligt för Windows, OSX, Linux och Android, plus ett antal mindre populära plattformar. En iOS-version genomgår betatest i skrivande stund, men inget officiellt släppdatum har publicerats.

Alla utgivningar är digitalt signerade och Android-appen kan laddas ner från F-Droid för de som föredrar att inte använda Google Play Store.

En anmärkningsvärd funktion gemensamt med molntjänster är stöd för filversion. Om det här alternativet används, arkiverar Syncthing äldre versioner av filer när de sparas över eller raderas. De kan nås vid en senare tidpunkt. Detta konfigureras per mappbasis och du bestämmer hur många tidigare versioner av en fil som ska arkiveras.

Sekretess och säkerhet

Som redan nämnts är Syncthing mycket privat eftersom data sparas direkt till en plats du väljer. Inga tredje parter behöver vara inblandade. Eftersom krypteringen är alltifrån-till-slut kan alla reläserver som används inte läsa dina data.

På teknisk front är dina data skyddade Block Exchange Protocol v1. Detta använder TLS 1.2-certifikatbaserad autentisering i kombination med en "stark chiffer-svit" och Perfect Forward Secrecy (PFS).

exempel på starka chiffer-sviter

Diffie-Hellman kryptografiska nyckelutbyte (DHE) har nyligen orsakat stora kontroverser om dess återanvändning av en begränsad uppsättning primtal, vilket gör det sårbart för att bli knäckt av en kraftfull motståndare som NSA. Det tillåter emellertid att Perfect Forward Secrecy används under TLS-autentisering, och om de kombineras med RSA för nyckelutbyte (som det är i alla exemplen ovan) kommer det att skydda mot MitM-attacker och bör vara mycket säkra.

Med andra ord är alla de givna exemplen verkligen starka krypteringssviter. Mer information om Block Exchange Protocol v1 som används av Syncthing finns på dess webbplats. En diskussion om många av de termer som används i den kan hittas här (även om artikeln diskuterar VPN-kryptering gäller mycket av det som sägs lika bra här).

Webbplatsen och support

Trots att den är frivilligutvecklad FOSS-programvara, erbjuder Sycthing-webbplatsen en mängd djupgående dokumentation och har ett livligt diskussionsforum.

Processen

Ingen anmälan krävs. Hämta helt enkelt de relevanta programfilerna till alla enheter du planerar att synkronisera. För den här recensionen synkroniserar jag filer mellan min Windows 10 PC och min Android-telefon (och ja, jag vet att jag bör använda Linux för att uppnå någon verklig säkerhet på min PC, men de flesta läsare kommer att använda Windows).

När Windows-filerna har laddats ner måste de packas upp men kräver ingen ytterligare installation (annat än att skapa en standardmapp för att synkronisera).

Synkronisera PC-start

Vid körning öppnar Syncthing ett webbgränssnitt. När den körs första gången skapas också en standardsynkatalog

Synkronisera PC-tilläggsenhet

Det första du ska göra är att lägga till en ny enhet ...

Synkronisera Android

Jag har laddat ner appen till min Android-telefon och delat dess enhets-ID till mitt skrivbord via e-post. En enhets-ID är en unik, kryptografiskt säker identifierare som genereras som en del av nyckelgenerationen första gången du startar Syncthing. Enhets-ID behöver inte hållas hemliga eftersom de i huvudsak är en del av den offentliga nyckeln

Synkronisera Android Lägg till enhet

Båda enheterna måste konfigureras för att kunna prata med varandra. Jag delade min PC: s enhets-ID med min telefon genom att skanna en QR-kod med min telefons kamera. Efter nästan varje steg i installationsprocessen är det nödvändigt att starta om Syncthing på båda enheterna, men det tar bara några sekunder att utföra

Synkronisera PC skapa ny mapp

Skapa en mapp på en enhet (eller bara dela med enheter om mappen redan finns, som den standardsynkroniserar) ...

Synkronisera Android skapa spegel mapp

... och du får ett meddelande om det andra. På min telefon var detta ett vanligt Android-meddelande. Du kan välja var den parade synkroniseringen ska placeras på den andra enheten. Se till att trycka på Spara-ikonen (uppe till höger) och inte Skapa mapp när du är klar!

Filer som läggs till i mappen på en enhet kommer nu att synkroniseras med den matchande mappen på den andra enheten. Filer som raderas från en mapp kommer också att raderas från den andra om inte "Folder Master" -läget är valt. I detta fall ignoreras ändringar i mappen på andra enheter. Detta är praktiskt för att behålla "masterkopior" av filer.

Jag kommer att notera att även om det ser enkelt ut på papper tyckte jag att processen att koppla ihop mappar är mycket förvirrande i praktiken. Det var faktiskt så förvirrande att jag inte kan fastställa om förvirringen var resultatet av buggar i programmet, eller helt enkelt av att jag själv var svag (och allt mer förvirrad).

Till exempel skapade jag en andra synkroniseringsmapp på min PC. På min telefon pekade begäran på detta på standardmappen. Jag löst detta genom att manuellt ändra mapp-ID för begäran till den för min nya PC-mapp, men fick sedan en begäran om att dela den nya mappen tillbaka till PC: n (samma som jag delade med Android från PC i första hand )! Gah!

Synkronisera synkronisering

När allt väl har konfigurerats fungerar det dock mycket bra.

Synkronisera avancerade mappinställningar

Som standard skannas mappar var 60: e sekund, så det kan vara en liten fördröjning innan synkroniseringen börjar. Detta kan ändras manuellt. Du kan också bestämma i vilken ordning filerna ska synkroniseras (alfabetiskt, slumpmässigt, senaste först osv.) Och ställa in versioneringsparametrar.

Sycthing avancerade mappinställningar

Hastighetstester

För att ge en uppfattning om hur lång tid det tar att överföra data med Syncthing synkroniserade jag några testfiler av olika storlekar. Min metod var helt enkelt hur lång tid det tog filerna att överföra från min PC till min telefon med ett stoppur. Dessa siffror är därför något grova men bör ge en användbar indikation på hur effektiv överföringsprotokollet är.

Testet utfördes med en bredbandsanslutning på 50 Mbs / 3Mbs och mitt hem 2,5 GHz IEEE 802.11n-nätverk. Jag har avrundat till närmaste sekund. En VPN kördes på både min PC och telefon. Jag konverterade nedladdningshastigheter till Mbps med hjälp av Google megabyte megabit-omvandlare.

20 MB = 5 sekunder (32 Mbps)

100 MB = 15 sekunder (53,3 Mbps)

512 MB = 72 sekunder (56,9 Mbps)

1 Gb = 180 sekunder (44,5 Mbps)

Med andra ord inträffade överföringar av större filer i stort sett upp till maxhastigheten på mitt internet. Färg mig imponerad!

Slutsats

jag gillade

  • Gratis och öppen källkodsprogram
  • Fungerar felfritt när installationen har gjorts
  • Du behöver inte lita på tredje parter
  • Stark kryptering från en till ände
  • Flammande snabba överföringar
  • Filversion

Jag ogillade

  • Jag tyckte att installationen var väldigt förvirrande. Detta kan eller inte vara ett resultat av buggar i processen (efter flera så småningom framgångsrika installationsförsök, tror jag att det är).

När installationen är konfigurerad är Syncthing ett fantastiskt sätt att säkerhetskopiera filer mellan alla dina datorer och mobila enheter. Det är också ett utmärkt sätt att helt enkelt överföra filer mellan dem trådlöst. Detta görs på ett enkelt och intuitivt sätt (släpp bara dina filer i synkroniseringsmappen, och de kommer magiskt att visas i den matchande mappen på den andra enheten).

Synkronisering ger faktiskt de flesta fördelarna med att använda en molnteknisk säkerhetstjänst, till exempel Dropbox, förutom att ingen tredje part har tillgång till dina filer. Relaterat till detta är att Syncthing bör berömmas för dess användning av mycket stark end-to-end-kryptering.

Installation var emellertid ett problem. Efter att ha gått igenom processen flera gånger tycker jag det fortfarande är förvirrande. Jag blir alltmer övertygad om att detta är ett resultat av buggar i hur mappar autentiseras på olika enheter. Som sagt, när installationen är klar verkar hela filöverföringsprocessen mycket stabil och är imponerande snabb.

Om du letar efter en molnliknande backup-lösning med öppen källkod, är Syncthing i stort sett ditt enda alternativ. Lyckligtvis (när du väl har kommit över några installationsproblem) fungerar det mycket bra.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me