Tenta webbläsargranskning

Tenta webbläsare

Tenta är en ny Android-webbläsare med ett djupt fokus på integritet. Medan de flesta webbläsare tjänar pengar på sin tjänst genom att annonsera och skörda användardata, gör Tenta saker annorlunda. Tenta tillhandahåller OpenVPN i webbläsaren så att användarna är helt säkra. Dessutom lagrar Tenta aldrig användarnycklar på någon av sina servrar för extra säkerhet. Tänk på en VPN och en webbläsare i inkognitoläge som alla rullas in i ett och du börjar få en uppfattning om den surfupplevelse som Tenta tillhandahåller.

ProPrivacy.com Göra
4 av 10

Sammanfattning

Att säga att jag var glad över att ge Tenta ett försök är en underdrift. Så snart jag hörde talas om det, var jag otroligt angelägen om att lägga den genom dess steg. Kommer den gratis inbyggda VPN att fungera på de optimala nivåer som krävs för att strömma i HD? Eller kommer det att vara långsamt och endast lämpligt för WiFi-säkerhet och avblockera saker som online banktjänster? Med tanke på att det är gratis, skulle även det senare inte vara så illa. Jag måste dock erkänna att jag hoppas att det fungerar riktigt bra. Utan tvekan är den sömlösa integrationen av sekretessverktyg i en enda webbläsare något som erbjuder stor användbarhet och ger Tenta ett unikt tilltal.

Prissättning

Tenta verkar vara angelägen om att tillhandahålla tjänsten gratis, och i teorin är det en utmärkt produkt. Så det faktum att det är tillgängligt utan prenumeration är ganska fantastiskt. Så vad är fången? Sanningen är att så långt jag kan veta finns det ingen! Tenta webbläsare ger verkligen ut programvaran gratis, och den planerar bara att tjäna pengar på tjänsten genom att låta människor uppgradera till ett pro VPN-paket (så småningom).

Den uppgraderingen kommer att vara en VPN-tjänst med full enhet som skyddar alla appar snarare än bara data i webbläsaren. Det är de proplanerade prenumeranter som kommer att skapa en inkomstkälla för Tentas utvecklare. Som sådan kan webbläsaren förstås vara en ledande förlust utformad för att locka människor att köpa full VPN-tjänst.

Öppen källa

När jag först skrev denna recension höll Tenta sina kort nära bröstet. Nu har emellertid Tenta öppnat informationen om programvarans integritet. Det här är bra eftersom det kommer att göra det möjligt för människor att verifiera sanningen av Tentas påståenden om plattformen. Ännu har den tredje verifieringsprocessen inte inträffat. Att göra Tenta till öppen källkod är dock definitivt ett enormt steg i rätt riktning för denna nya VPN-tjänst.

Tenta funktioner

PIN-åtkomst

För att starta din upplevelse ber Tenta dig ange en PIN-kod. Detta innebär att webbläsaren är säkrad direkt från get-go. Alla historia, bokmärken och så vidare som du kanske vill behålla är alla lösenordsskyddade. Det som också är bra är att enligt företaget PIN-koden aldrig lagras på Tentas servrar, för ökad säkerhet.

Egen inkognitoteknik

En annan försäljningsplats är det faktum att Tenta använder Smart Incognito ™. Detta är utformat så att användare kan komma åt sina bokmärken, historik och nedladdningar och hålla fönster öppna mellan sessioner, alltid inkognito.

Som sådan får du med Tenta integriteten för inkognito men funktionaliteten i en vanlig webbläsare. Grundare Jesse Adams kommenterar:

För att Tenta ska vara framgångsrik som en webbläsare, bör kärnfunktionen för att surfa privat och säkert vara gratis. Och det är inte bara din trafik som är krypterad med inbyggd OpenVPN, utan tänk på alla andra surfdata som traditionellt inte är dolda, till exempel dina bokmärken, nedladdade filer eller till och med hålla flikar öppna för att se senare.

Inkognitoläge och VPN håller inte effektivt din personliga surfupplevelse privat. Vi krypterar och blockerar åtkomst till ALLA dina surfdata. Vi tar en metod med nollkunskap till dina data. Faktum är att dina nycklar aldrig lagras på några servrar för ytterligare säkerhet, vilket innebär att vi helt enkelt inte kan ge åtkomst till ditt konto till någon. Och igen är det detta som gratisversionen erbjuder.

Tenta grundare Jesse Adams

Inga gränser eller begränsningar

Det som verkar verkligt anmärkningsvärt är att, till skillnad från de flesta gratis VPN: er, säger Tenta att den inte har för avsikt att sätta några bandbreddgränser eller användningshattar på den inbyggda VPN-tjänsten. Detta är prisvärt och kan säkert hjälpa till att driva Tentas genialt marknadsförda VPN till rampljuset (inom den mycket konkurrenskraftiga och trångt VPN-marknaden).

”zoner”

En cool funktion är webbläsarens möjlighet att ansluta till olika VPN-servrar på olika flikar i webbläsaren (kallas zoner). I beta är det bara fyra servrar att välja mellan, belägna i Seattle, Miami, Nederländerna och Singapore. Men om och när Tenta utvidgar denna lista över serverplatser, kan detta vara en riktigt utmärkt funktion som verkligen tillför användbarhetsvärde. Föreställ dig att du till exempel kan låsa upp australisk TV medan du gör geobegränsad internetbank på ett säkert sätt på offentlig WiFi, så får du idén.

Inbyggda DNS-alternativ

Som ett bevis på Tentas vilja att vara ett avancerat sekretessverktyg har dess designers till och med integrerat utbytbara DNS-inställningar i webbläsaren. Detta är ett trevligt tillskott och är något som inte är normen i VPN-branschen.

Vi arbetar med att lägga till support för helt anpassade DNS-serverval, så att du kan lägga in IP-adressen för alla DNS-server du vill, om våra alternativ inte passar dig.

Tenta grundare Jesse Adams

För att få åtkomst till det, klicka på antingen flaggan eller den blå knappen i en flik för att få rullgardinsmenyn.

Tenta-webbplatsen

Tenta har en snygg webbplats. På hemsidan finns en videopresentation om webbläsaren så att folk kan lära sig om Tenta utan att behöva gräva. Trots att den är väl utformad är webbplatsen inte den som kommer med tekniska detaljer.

Imponerande påståenden är alla bra och bra, och funktioner som DNS-läckskydd och OpenVPN låter bra. Dessutom har bloggsektionen också massor av sekretess- och säkerhetsrelaterade artiklar, vilket är ett användbart tillägg. Man kan dock inte hjälpa till att känna att en trevlig, tydlig teknikimplementeringssida skulle avrunda webbplatsen perfekt och göra den tilltalande för både tekniska sinnade människor och casual webbläsare.

Tenta webbläsareupplevelse

Tenta Browser finns fortfarande i en offentlig beta och är endast tillgänglig på Android. Dessutom måste du vara inloggad i Google Play Store för att få tillgång till gratisappen. Appen laddas ner snabbt och installeras enkelt. Det ser bra ut från början. Logotypen är extremt cool: en digital chip-track-tentakel bläckfisk som bär en stetson - vem skulle kunna argumentera med det?

Det första en användare måste göra är att ställa in en PIN-kod. Användare varnas för att inte förlora det, eller så kommer de att låsas ur sin Tenta-webbläsare. När en PIN-kod har ställts in kan användare börja surfaupplevelsen. Som standard är webbläsaren inställd på lokalt nätverk och fungerar som alla andra webbläsare i inkognitoläge. Genom att klicka på inställningar längst upp till höger på fliken (detta visas som en flagga när du är ansluten, eller som en blå stift när du är i ett lokalt nätverk) får abonnenter tillgång till ett antal inställningar, inklusive VPN-servrarna.

Dessa inställningar är:

 • VPN-servrar: (Miami, Seattle, Nederländerna och Singapore).
 • DNS: (Google DNS, OpenNIC, Nivå 3, OpenDNS Custom).
 • Sökmotor: (Google, Yahoo, Bing, DuckDuckGo och StartPage).
 • "Ladda ner utan att fråga" - kan slås på eller av (släpps som standard).
 • "Stäng alla flikar nu."
 • "Radera zon."
 • "Meddelande" - hantera webbaviseringar.

Tenta är ett proprietärt VPN-system som gör att flera anslutningar kan öppnas i separata flikar. Det gör detta genom att brandväggla allt utom webbläsaren från VPN-tunneln. För att detta ska bli en framgångsrik produkt måste den dock göra dessa saker säkert.

Gruppera webbplatser efter VPN-plats (zon)

En cool funktion som är inbyggd i Tenta är förmågan att gruppera sidor efter plats. Tenta kallar dessa grupper "zoner." Att ställa in en ny är lika enkelt som ett par kranar på pekskärmen. På sin webbplats beskriver Tenta funktionen enligt följande:

Tentas zoner är vår egenutvecklade metod för att gruppera dina flikar efter serverplats. Har en zon med flikar säkert ansluten till Amsterdam, medan en annan samtidigt är ansluten till Miami. Eller Seattle. Du kan till och med ha anpassade inställningar för varje zon, vilket ger dig enastående kontroll över din surfaktivitet. Allt med bara ett par kranar.

Zonfunktionen är verkligen ny och gör det möjligt för användare att ansluta till olika webbplatser på olika platser samtidigt. Jag testade det genom att ställa in en Miami och Nederländerna zon och testa med ipleak.net i varje zon. Jag var glad att upptäcka att jag fick en annan (transparent) IP-adress i varje "zon."

Andra funktioner

För tillfället finns en kill switch inte tillgänglig, vilket är lite synd. En dödsbrytare stoppar all webbtrafik från att resa utanför VPN-tunneln för att stoppa data som reser till en användares internetleverantör om VPN-anslutningen skulle tappas. Detta är utan tvekan en viktig teknisk funktion som kommer att behövas för att göra Tentas säkerhet på topp. Den goda nyheten är att Tenta-utvecklarna har det i rörledningen. Tänk emellertid på att fram till dess, om VPN-anslutningen sjunker, kan det leda till att okrypterad trafik från användarens verkliga IP läckas till sin ISP.

Sekretess och säkerhet

På grund av det faktum att Tenta är en stängd källa, var jag mycket angelägen om att fråga om implementeringen av OpenVPN på plattformen. Naturligtvis för tillfället har vi bara Jesse Adams ord för det. Men enligt min mening verkade Adams verkligen veta vad han pratade om när han svarade på mina frågor. Krypteringsimplementeringsnivåerna som han beskrev är definitivt starka, så jag kan ge Tenta tummen upp. Dessa är specifikationerna:

 • OpenVPN för säkra anslutningar och kryptering av alla inkommande och utgående anslutningar till webben (beroende på konfiguration).
 • Transitmetadata (OpenVPN-kontrollkanal) - TLS 1.2 DH-nyckelutbyte, AES-256 med SHA-384-autentisering. 2048bit RSA-nycklar.
 • Transitdata (OpenVPN-datakanal) - AES-256 med SHA-512-autentisering.
 • Service API: er TLS 1.2 Elliptic Curve DH-nyckelutbyte, AES-256 med SHA-384-autentisering. 384bit EC-nycklar.
 • Som en extra säkerhetsfunktion upprätthåller vi autentisering på ZONE-servrar för att se till att endast Tenta-användare har åtkomst.

Elliptic Curve DH-nyckelutbyte innebär att Tenta implementerar perfekt sekretess framåt. Med tanke på att användare får detta gratis (och att Tenta fortfarande är i beta), är detta ganska iögonfallande och säger verkligen många etablerade VPN: er till skam.

Baserat i USA

Även om Tenta inte håller några loggar över huvud taget, är det långt ifrån idealiskt att vara baserad i USA. USA är ett land som ligger under både NSA och CIAs vakande öga. Övervakningen i landet är på epideminivåer och nationens teknikföretag kan tvingas följa utredningar med teckningsoptioner och gagorder. På grund av detta betraktas USA alltid som en röd flagga när det gäller plats. Med det sagt går en noll loggpolitik långt och betyder att om myndigheterna ska gå till Tenta för information kommer de inte ha något att lämna ut.

DNS-inställningar

En sak som jag kunde testa själv är de anpassningsbara DNS-inställningarna. Tillgängliga alternativ är: Google, System 3, OpenNIC och OpenDNS (med Custom också under utveckling). Jag testade Tenta Secure DNS och OpenNIC med ipleak.net och vid båda tillfällena upptäckte webbplatsen Kaliforniens Google Business DNS-adresser. Detta oroade mig lite.

Men lite mer test avslöjade att det var ett betafel. I grund och botten kan betabrukare som vill ändra DNS behöva starta om sin Android-enhet och sedan ändra DNS-inställningar. Efter det ansluter du helt enkelt till en server och du bör ha rätt DNS-inställningar (även om jag rekommenderar att du kontrollerar att de har ändrats korrekt genom att använda ipleak.net).

När DNS har ändrats framgångsrikt, kommer Tenta ihåg inställningen och jag tyckte att den var stabil. Jag upptäckte inte några DNS-läckor när det korrekt sattes upp.

Även om du måste starta om din enhet för att se till att DNS-ändringar definitivt är ett fel, är Tenta fortfarande i beta, så det kan förlåtas.

OpenNIC är standardleverantören för DNS-tjänster när den är ansluten till någon av våra VPN-platser för tillfället. Vi kommer att övergå till att använda vår Tenta DNS som ger några fördelar, inklusive DNS-over-TLS och DNS-over-HTTPS snart. Vi fann emellertid att vår Tenta-DNS-servrar för utveckling inte kunde hantera vår produktionsbelastning, vilket resulterade i ett fel av fallbacks. Vi har förenat detta till OpenNIC för nu och vi kommer att lansera Tenta DNS när vi är klar.

Den här kommentaren kom efter recensionen. Vi erkänner också att vi hade OpenDNS felmärkta som OpenNIC i zoninställningarna. Detta fixas i en utgåva som går ut idag / imorgon. Tack för att du påpekade detta.

Tenta grundare Jesse Adams

När jag valde OpenNIC fick jag bara en DNS-adress:

Sammantaget är DNS-inställningar på Tenta för tillfället lite oroande. Detta är definitivt något att hålla koll på om du tänker använda Tenta.

Anslutningshastigheter

Det kanske mest nedslående med Tenta-webbläsaren är anslutningshastigheter. Jag testade servrarna i Miami och Amsterdam med testmy.net. När jag testade det var nedladdningsresultaten verkligen dåliga. Jag testade Miami-servern med en testserver i New York och Amsterdam-servern från en brittisk testserver. Som ni ser var mitt bashastighetstest cirka 50 Mbps-märket lokalt, och lite under det med New York-testservern. Vid båda tillfällena var nedladdningshastigheterna med Tenta i genomsnitt cirka 5 Mbps (och var så låga som 3 Mbps). Som alltid testade jag varje server fem gånger för att vara säker.

Uppladdningshastigheterna tog också lite av ett dyk. Detta är något som Tenta kommer att behöva uppgradera på allvar om de vill tävla på den trånga VPN-marknaden. De flesta VPN har faktiskt inte sin egen infrastruktur för VPN-servrar. Av den anledningen hyr de sina servrar från pålitliga leverantörer. De bästa VPN: erna hyr Tier 1-servrar som ger en minimal förlust (kanske 20%) av hastigheten (och ännu mindre ibland).

Med så långsamma anslutningshastigheter är det ingen tvekan om att streaming skulle vara lite av en mardröm. Fortfarande är Tenta i beta och det är gratis, så det är fortfarande en bra VPN för att hålla dig säker på offentlig WiFi. Vi kan dock bara hoppas att Tenta lyckas uppgradera tjänsten innan den går ur beta. Att inte göra det kan vara en allvarlig smärtpunkt.

Tenta Browser: Slutsats

Jag gillade:

 • Gratis VPN utan begränsningar
 • Kan ansluta till olika servrar i olika flikar
 • Nedladdningar, historik och bokmärken krypteras av webbläsaren (AES-256-bitars kryptering för stationär webbläsardata lagrad på enheten)
 • DNS-inställningar kan ändras i webbläsaren
 • Stark OpenVPN-kryptering
 • Bläddra i inkognitoläge hela tiden (men utan att ge upp funktionen)

Jag var inte så säker på:

 • Endast fyra serverplatser
 • DNS-inställningar är lite buggy i beta
 • Ingen dödsbrytare

Jag hatade:

 • Mycket långsamma anslutningshastigheter
 • Var tvungen att slå på och stänga av Android-enheten för att ändra DNS-inställningar och ibland för att ansluta till servrar

Det är fortfarande tidiga dagar för Tenta, och företaget har bara precis gjort sin programvara öppen källkod. Men om implementeringen alla checkar ut när den är korrekt granskad - är Tenta verkligen en mycket intressant gratis webbläsare med stark integrerad OpenVPN.

Tyvärr räcker inte fyra servrar (i bara tre länder) för att tävla på dagens VPN-marknad. Att kunna avblockera USA och Nederländerna har emellertid säkert sina fördelar. Tyvärr är hastigheterna alltför långsam för att konkurrera på den konkurrenskraftiga VPN-marknaden. Anslutningshastigheter är prioriterad för de flesta, så det är ett område som inte kommer att vinna Tenta många fans.

Gratis är det dock en utmärkt webbläsare som bara är avsedd att bli bättre när den rätar ut de få knäckarna den lider av. Sammantaget är Tenta funktionspakad och säker, med noggrant övervägd användbarhet. Definitivt en för att hålla dina tentakler på för framtiden!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me