Decentraleyes Review – Firefoxin tietosuojalisäosa

Decentraleyes on uusi avoimen lähdekoodin Firefox-lisäosa, jonka tarkoituksena on parantaa yksityisyyttäsi selaamisen aikana. Se tekee tämän isännöimällä CND-resursseja paikallisesti. Kun selaimesi pyytää yhtä näistä CDN-resursseista, pyyntö estetään ja sinulle tarjotaan sen sijaan paikallinen versio.


Mitä helvettiä?

Sivustojen rakentaminen tyhjästä on kovaa työtä. Sen sijaan, että keksisi pyörän joka kerta, web-kehittäjät jakavat kirjastoja hyödyllisistä avoimen lähdekoodin koodeista, jotka tekevät yleisiä tehtäviä. Esimerkiksi JavaScript-kirjastot tai verkkokehykset, kuten jQuery tai Ember.

Joten sen sijaan, että kirjoittaisivat koodin itse, kehittäjät voivat yksinkertaisesti viitata näihin jaettuihin skripteihin verkkosivuilta. Nämä jaetut komentosarjat isännöidään sisällönjakeluverkoissa (CDN) - maailmanlaajuisesti hajautettujen välityspalvelinten verkoissa, jotka on asennettu useisiin tietokeskuksiin.

Näissä hajautetuissa verkoissa isännöidyt skriptit eivät vain jaeta helposti kehittäjille, vaan CDN-tiedostot ovat erittäin tehokas tapa toimittaa sisältöä. Siksi sivustojen isäntäresurssien käyttö nopeuttaa sivujen lataamista. Se poistaa myös taloudellisen taakan kehittäjille, jotka itse omistavat resursseja.

Seurauksena on, että erittäin suuri osa kaikista olemassa olevista verkkosivustoista käyttää säännöllisesti CDN: llä jaettuja kirjastoja.

Joo! Se kuulostaa hyvältä. Mene CDN?

Ongelma

Ongelmana on, että CDN-hosting maksaa rahaa. Ja yritykset, kuten Google, Facebook ja Microsoft, tarjoavat tällaisen isännöinnin ilmaiseksi. Ilmainen on yhtä paljon suosikkihinta web-kehittäjille kuin se meille muillekin, joten erittäin suuri osa kaikista verkkosivustojen resursseista on nyt ylläpidetty näiden yritysten ylläpitämillä CDN-levyillä..

Ja kuten aina Google et al: n kanssa, vaikka meillä ei ole rahallisia kustannuksia, maksamme heidän käytöstä yksityisyyden suojassa. Kun vanha sanonta kuuluu, jos et maksa tuotteesta, olet tuote!

Joka kerta kun vierailet verkkosivustolla, joka viittaa kirjastoon, jota ylläpidetään jollain näistä CDN-levyistä, Google, Facebook, Microsoft jne. Tietävät siitä ja voivat seurata sinua siirtyessäsi verkkosivulta toiselle..

Vieläkin huolestuttavampaa, mikään ei estä näitä yrityksiä korvaamasta isännöityä koodia jollain haitallisemmalla. Ja selaimesi (tai virustorjuntaohjelmat) ei pysty millään tavalla estämään tätä.

Mahdolliset ratkaisut

Yksi ratkaisu tähän ongelmaan on käyttää lisäosia, kuten NoScript tai uMatrix, skriptien suorittamisen estämiseksi. Mutta nämä lisäosat ovat erittäin paljon kokeneille käyttäjille. Niiden oikea määrittäminen on vaikea ja aikaa vievä tehtävä. Ja jopa silloin he rikkovat monia verkkosivustoja, jotka luottavat näihin ulkoisiin skripteihin toimimaan.

Toinen mahdollinen ratkaisu olisi se, että web-kehittäjät kerääntyisivät yhteen ja muodostaisivat julkisesti tarkastetun voittoa tavoittelemattoman organisaation, joka ylläpitäisi web-resursseja. Mutta tämä vie aikaa ja rahaa, joten tällaista muuttoa ei tällä hetkellä suunnitella.

Kirjoita Decentraleyes

Decentraleyes Firefox -lisäosa tallentaa yleisesti käytettyjä resursseja paikallisesti. Kun verkkosivusto yrittää käyttää niitä tuetussa verkossa, Decentraleyes estää pyynnön ja lataa paikallisesti tallennetun resurssin sen sijaan.

- Tuetut verkot: Google-isännöidyt kirjastot, Microsoft Ajax CDN, CDNJS (Cloudflare), jQuery CDN (MaxCDN), jsDelivr (MaxCDN), Yandex CDN, Baidu CDN, Sina Public Resources ja UpYun -kirjasto.

- Mukana olevat resurssit: AngularJS, Backbone.js, Dojo, Ember.js, Ext Core, jQuery, jQuery UI, Modernizr, MooTools, Prototype, Scriptaculous, SWFObject, Underscore.js ja Web Font Loader.

Tämä ei vain estä Googlea jne. Seuraamasta sinua CDN-pyyntöjen kautta, mutta paikalliset resurssit latautuvat aina nopeammin kuin etälähteet. Joten verkkosivut latautuvat nopeammin. Voittaa!

johtopäätös

Decentraleyes on loistava idea, ja se on täysin läpinäkyvä käytössä. Itse asiassa se on mahdollisesti hiukan liian avoin. Olisi hienoa, jos se pystyisi näyttämään visuaalisesti kuinka monta CDN-resurssia on estetty tällä tavalla. Sellaisena kuin se on, sinun on hilattava Firefoxin kehittäjäkonsoliin saadaksesi nämä tiedot selville

Olisi myös hienoa, jos Decentraleyes tekisi enemmän resursseja kuin tällä hetkellä on.

Mutta se on vielä alkuaikoina, enkä ajattele mitään syytä olla asentamatta tätä hienoa lisäosaa. Yksinään se ei estä sinua seuraamasta verkossa, mutta se on silti arvokas työkalu tietosuojatyökaluessasi.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me