Bruker noen datamaskinen uten samtykke?

Personvern er viktig, og etter hvert som vi lever livene våre mer i det digitale rommet, er det naturlig å bekymre seg for om vårt digitale personvern blir invadert. Teknologier som VPN-tjenester kan være veldig effektive til å skjule hva vi gjør på nettet, men de hjelper ikke hvis noen har direkte tilgang til datamaskinen din og bruker den uten ditt samtykke.

Dette kan høres ganske paranoid ut, men en fersk undersøkelse av ProPrivacy.com fant at sjokkerende 63 prosent av de spurte innrømmet å ha sett på partnerens telefon da de var ute av rommet, mens nesten 47 prosent hadde sjekket partnerens nettleserhistorie. Dette er ikke betryggende tall.

Det er to måter noen kan få tilgang til datamaskinen din uten ditt samtykke. Enten et familiemedlem eller en høgskole logger seg fysisk på datamaskinen eller telefonen når du ikke er i nærheten, eller noen har tilgang til datamaskinen din eksternt.

Fortellingstegn

  • Sjekk surfeloggen din. Hvis det viser nettsteder du har besøkt, kan det hende du kan ha en inntrenger.
  • Sjekk nylige filer i filbehandleren din (slik som Windows File Explore eller macOS Finder). Igjen, hvis noe er åpnet som du ikke åpnet, er det på tide å bekymre deg.
  • En mer teknisk kunnskapsrik inntrenger kan prøve å dekke sporene deres ved å slette surfing eller filhistorikk slik at du ikke kan ta trinnene ovenfor. Så hvis du finner en av disse mystisk slettet, kan det indikere en ubuden gjest.
  • Det kan være litt opplagt, men hvis musepekeren begynner å bevege seg uten at du kontrollerer den, er det på tide å få panikk.

Det er også mulig å se hvem som har logget seg på datamaskinen din og på hvilket tidspunkt ved å bruke plattformens innebygde loggfunksjonalitet. Hvis du er den eneste brukeren av datamaskinen din, må du se etter påloggings til tider du vet at du ikke brukte datamaskinen.

Slik sjekker du pålogginger i Windows

Vær oppmerksom på at full innloggingsrevisjon bare er tilgjengelig med Windows Professional. Windows Home-brukere er begrenset til å se bare vellykkede pålogginger, men dette bør være nok til å varsle deg om at noen bruker PC-en din uten tillatelse.

Instruksjonene nedenfor er for Windows 10, men ligner for tidligere versjoner av Windows.

1. Høyreklikk Start -> Event Viewer.

tilgang til visning av hendelser

2. Se etter hendelser med hendelses-ID: 4625, oppgavekategori: pålogging.

Dette viser alle hendelser på din PC

3. Du kan dobbeltklikke på en hendelse for mer informasjon.

som viser detaljene for de loggede hendelsene

Du kan også sjekke om noen andre er eksternt pålogget datamaskinen din. Høyreklikk Start -> Ledeteksten -> type spørrer bruker og trykk på enter.

sjekke hendelseslogger via ledeteksten

Jeg er heller lettet over å se at den eneste personen som er logget inn er meg, meg selv og jeg.

Slik sjekker du pålogginger i macOS og Linux

Åpen terminal. I macOS kan dette gjøres ved å bruke Launchpad eller gå til Applications -> verktøy -> Terminal. I Ubuntu ved å gå til Show Applications -> Terminal.

Type siste og trykk på enter.

sjekke hendelseslogger på mac osx

Du vil nå kunne se alle nylige pålogginger, sammen med en tidsstempel. Mens du er der, kan det være lurt å sjekke at ingen andre brukere er eksternt pålogget via SHH eller telnet. Type hvem inn i terminalen og trykk enter.

viser hendelseslogger mac os x

Igjen, jeg er glad for å se at jeg ikke har selskap.

Hva gjør du hvis noen bruker datamaskinen din uten ditt samtykke

Endre påloggingspassordet

Det første du bør gjøre hvis du mistenker at en digital inntrenger er å endre påloggingspassordet til noe som er sterkt, og som ingen vil kunne gjette. Vurder å bruke en sikker passord (en setning som består av enkle å huske, men tilfeldige ord pluss mellomrom), da dette nesten alltid er sikrere enn å bruke et enkeltord-passord.

Bruk tofaktorautentisering for pålogging

Enfaktorautentisering sikrer påloggingen din ved hjelp av noe som vet, dvs. påloggingsdetaljene dine. To-faktor autentisering (2FA) gir ekstra sikkerhet ved å kreve at du også validerer identiteten din ved å bruke noe du bare har fysisk.

Uten denne ekstra saken (for eksempel en YubiKey) vil det ikke være mulig å logge inn på datamaskinen din, selv om en inntrenger vet (eller kan gjette) passordet ditt.

Logg alltid ut eller aktiver skjermlås når du lar datamaskinen være uten tilsyn

Hvis du gjør dette vil du forhindre at alle unntatt den mest teknisk kyndige inntrengerne fysisk får tilgang til datamaskinen din når du ikke er der.

Krypter harddiskene dine

Hvis du er bekymret for en teknisk sofistikert inntrenger som fysisk får tilgang til datamaskinen din når du er borte, bør du aktivere kryptering på full disk for å sikre dine data.

Windows 10 Pro-brukere kan slå på Bitlocker-kryptering av full disk ved å gå til Kontrollpanel -> BitLocker Drive Encryption, mens alle Windows-brukere kan sikre sine stasjoner ved å bruke åpen kildekode VeraCrypt.

hvordan du kan kryptere harddisken din ved hjelp av turn bitlocker

Mac-brukere kan slå på FileVault ved å gå til Systemvalg -> Sikkerhet & Personvern -> FileVault-fanen.

slå på filevault for kryptering

Linux-brukere har det innebygde dm-kryptkrypteringsprogrammet for full disk, selv om mange foretrekker å kombinere dette med det mer fleksible Linux Unified Key Setup (LUKS) nøkkelhåndteringsverktøyet. En god guide for dette er tilgjengelig her.

Bruk et godt antivirusprogram

Og hold definisjonene oppdatert. De fleste viruser som distribueres kriminelle hackere i disse dager, er enten tasteloggere som hoover opp passordet ditt mens du skriver dem, eller løsepenger som låser deg ut av datamaskinen din med mindre du betaler løsepenger..

Men andre typer virus finnes, inkludert de som lar en motstander få full kontroll over pendleren din. Det eneste virkelige forsvaret mot disse er å bruke en god viruskontroll og opprettholde god internetthygiene (for eksempel å ikke åpne e-postvedlegg fra ukjente kilder, ikke besøke piratnettsteder, og lignende).

Bruk webkameraet ditt for å fange inntrengere!

Det høres kanskje litt ekstremt ut, men i et kontormiljø kan det ikke være nok til å bare forhindre at noen får tilgang til datamaskinen din når du er ute av rommet. Hvis du har en fiende på arbeidsplassen, kan det hende at hele karrieren din er avhengig av å identifisere hvem de er!

Lockscreen Pro for Windows er en åpen kildekode-app som kan ta et øyeblikksbilde ved å bruke datamaskinens webkamera hver gang noen enten logger seg på eller prøver å logge seg uten hell. Mac App Store har en rekke låseskjerm-apper med lignende funksjonalitet, selv om det må sies at ingen av dem er veldig gjennomgått.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me