Bruger nogen din computer uden dit samtykke?

Privatliv er vigtigt, og når vi lever vores liv mere i det digitale rum, er det naturligt at bekymre sig om, hvorvidt vores digitale privatliv bliver invaderet. Teknologier som VPN-tjenester kan være meget effektive til at skjule, hvad vi gør online, men de hjælper ikke, hvis nogen har direkte adgang til din computer og bruger det uden dit samtykke.

Dette lyder måske temmelig paranoid, men en nylig undersøgelse fra ProPrivacy.com fandt, at en chokerende 63 procent af de adspurgte indrømmede at kigge på deres partners telefon, da de var ude af rummet, mens næsten 47 procent havde tjekket deres partners browserhistorie. Dette er ikke betryggende tal.

Der er to måder, hvorpå nogen kan få adgang til din computer uden dit samtykke. Enten et familiemedlem eller et kollegium arbejder fysisk på din computer eller telefon, når du ikke er i nærheden, eller nogen har adgang til din computer eksternt.

Fortælling tegn

  • Tjek din browserhistorik. Hvis det viser websteder, du har besøgt, kan du godt have en indtrængende.
  • Kontroller nylige filer i din filhåndtering (sådan og Windows File Explore eller macOS Finder). Igen, hvis der er åbnet noget, som du ikke åbnede, er det tid til bekymring.
  • En mere teknisk kyndig indtrængende kan forsøge at dække deres spor ved at slette din browsing eller filhistorie, så du ikke kan tage ovenstående trin. Så hvis du finder en af ​​disse mystisk slettede, kan det indikere en ubuden gæst.
  • Det kan være lidt åbenlyst, men hvis din musemarkør begynder at bevæge sig uden at kontrollere den, er det tid til panik.

Det er også muligt at se, hvem der har logget ind på din computer, og på hvilket tidspunkt ved hjælp af din platforms indbyggede logfunktion. Hvis du er den eneste bruger af din computer, så kig efter logon til tider du ved, at du ikke brugte din computer.

Sådan kontrolleres logoner i Windows

Bemærk, at fuld login-revision kun er tilgængelig ved hjælp af Windows Professional. Windows Home-brugere er begrænset til kun at se vellykkede logon, men dette skal være nok til at advare dig om, at nogen bruger din pc uden tilladelse.

Instruktionerne nedenfor er til Windows 10, men ligner for tidligere versioner af Windows.

1. Højreklik på Start -> Event Viewer.

adgang til begivenhedsviseren

2. Se efter begivenheder med begivenheds-id: 4625, opgavekategori: login.

Dette viser alle begivenheder på din pc

3. Du kan dobbeltklikke på en begivenhed for at få flere oplysninger.

viser detaljerne om de loggede begivenheder

Du kan også kontrollere, om nogen anden er fjernt logget ind på din computer. Højreklik på Start -> Kommandoprompt -> type forespørgselsbruger og tryk på Enter.

kontrol af hændelseslogfiler via kommandoprompten

Jeg er ret lettet over at se, at den eneste person, der er logget ind, er mig selv og jeg.

Sådan kontrolleres logoner i macOS og Linux

Åben terminal. I macOS kan dette gøres ved hjælp af Launchpad eller gå til Applications -> Hjælpeprogrammer -> Terminal. I Ubuntu ved at gå til Vis applikationer -> Terminal.

Type sidst og tryk på Enter.

kontrol af hændelseslogfiler på mac osx

Du vil nu være i stand til at se alle de nyeste login, sammen med en tidsstempel. Mens du er der, kan du tjekke, at ingen andre brugere er eksternt logget ind via SHH eller telnet. Type hvem ind i terminal og tryk på Enter.

viser hændelseslogs mac os x

Igen er jeg glad for at se, at jeg ikke har firma.

Hvad skal man gøre, hvis nogen bruger din computer uden dit samtykke

Skift din login-adgangskode

Den første ting, du skal gøre, hvis du har mistanke om en digital indtrængende, er at ændre din login-adgangskode til noget, der er stærkt, og som ingen vil kunne gætte. Overvej at bruge en sikker adgangssætning (en sætning, der består af let at huske, men tilfældige ord plus mellemrum), da dette næsten altid er mere sikkert end at bruge et enkeltordskode.

Brug tofaktorautentisering til login

Ét-faktor-godkendelse sikrer din login ved hjælp af noget, der ved, dvs. dine login-detaljer. To-faktor autentificering (2FA) giver ekstra sikkerhed ved at kræve, at du også validerer din identitet ved hjælp af noget, kun du fysisk har.

Uden denne yderligere ting (såsom en YubiKey) er det ikke muligt at logge ind på din computer, selvom en ubuden gæst kender (eller kan gætte) din adgangskode.

Log altid ud eller aktiver skærmlås, når du forlader din computer uden opsyn

Hvis du gør dette, forhindrer alle undtagen den mest teknologiske, indtrængende fysisk adgang til din computer, når du ikke er der.

Krypter dine harddiske

Hvis du er bekymret for en teknisk sofistikeret indtrængende, der fysisk får adgang til din computer, når du er væk, skal du aktivere kryptering på fuld disk for at sikre dine data.

Windows 10 Pro-brugere kan tænde for Bitlocker-fulddisk-kryptering ved at gå til Kontrolpanel -> BitLocker-drevkryptering, mens alle Windows-brugere kan sikre deres drev ved hjælp af open source VeraCrypt.

hvordan du krypterer din harddisk vha. bitbitlocker

Mac-brugere kan slå FileVault til ved at gå til Systemindstillinger -> Sikkerhed & Privatliv -> FileVault-fanen.

tænd filevault til kryptering

Linux-brugere har det indbyggede dm-crypt full-disk krypteringsprogram, selvom mange foretrækker at kombinere dette med det mere fleksible Linux Unified Key Setup (LUKS) nøglehåndteringsværktøj. En god guide til dette findes her.

Brug et godt antivirusprogram

Og hold sine definitioner ajour. De fleste viraer, der distribueres kriminelle hackere i disse dage, er enten keyloggers, der hoover alle dine adgangskoder, mens du skriver dem, eller løsepenge, som låser dig ud af din computer, medmindre du betaler løsepenge.

Men andre virustyper findes, inklusive dem, der tillader en modstander at få fuld kontrol over din pendler. Det eneste virkelige forsvar mod disse er at bruge en god viruschecker og opretholde god internethygiejne (såsom at ikke åbne e-mail-vedhæftede filer fra ukendte kilder, ikke besøge piratwebsteder og lignende).

Brug dit webcam til at fange indtrængende!

Det lyder måske lidt ekstremt, men i et kontormiljø er det måske ikke nok til blot at forhindre nogen i at få adgang til din computer, når du er ude af rummet. Hvis du har en fjende på arbejdspladsen, kan din karriere muligvis stole på at identificere, hvem de er!

Lockscreen Pro til Windows er en open source-app, der kan tage et øjebliksbillede ved hjælp af din pc's webcam, hver gang nogen enten logger på eller forsøger at logge ind uden held. Mac App Store har et antal låseskærms-apps med lignende funktionalitet, selvom det må siges, at ingen af ​​dem er frygtelig godt gennemgået.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me