Använder någon din dator utan ditt samtycke?

Sekretess är viktigt, och när vi lever våra liv allt mer i det digitala rymden, är det naturligt att oroa sig för om vår digitala integritet invaderas. Teknologier som VPN-tjänster kan vara mycket effektiva för att dölja vad vi gör online, men de hjälper inte om någon har direkt tillgång till din dator och använder den utan ditt samtycke.

Detta kan låta ganska paranoid, men en ny studie från ProPrivacy.com fann att en chockerande 63 procent av de tillfrågade medgav att de tittade på sin partners telefon när de var ute i rummet, medan nästan 47 procent hade kontrollerat sin partners surfhistorik. Dessa är inte lugnande siffror.

Det finns två sätt någon kan komma åt din dator utan ditt medgivande. Antingen en familjemedlem eller en arbetshögskola loggar in sig fysiskt på din dator eller telefon när du inte är i närheten, eller någon kommer åt din dator på distans.

Berättande tecken

  • Kolla din surfhistorik. Om det visar några webbplatser som du har besökt kan du mycket väl ha en inkräktare.
  • Kontrollera de senaste filerna i din filhanterare (t.ex. Windows File Explore eller macOS Finder). Återigen, om någonting har öppnats som du inte öppnade är det dags att oroa sig.
  • En mer teknisk kunnig inkräktare kan försöka täcka sina spår genom att ta bort din surfning eller filhistorik så att du inte kan ta ovanstående steg. Så om du finner någon av dessa mystiskt raderade, kan det tyta på en oinbjuden gäst.
  • Det kan vara lite uppenbart, men om muspekaren börjar röra sig utan att du kontrollerar det är det dags att få panik.

Det är också möjligt att se vem som har loggat in på din dator och när du använder din plattforms inbyggda loggfunktion. Om du är den enda användaren av din dator så leta du efter inloggningar ibland vet du att du inte använde din dator.

Hur man kontrollerar inloggningar i Windows

Observera att fullständig inloggningsrevision endast är tillgänglig med Windows Professional. Windows Home-användare är begränsade till att se bara framgångsrika inloggningar, men det borde räcka för att varna dig om att någon använder din PC utan tillstånd.

Instruktionerna nedan är för Windows 10, men liknar för tidigare versioner av Windows.

1. Högerklicka på Start -> Loggboken.

åtkomsthändelsevisare

2. Leta efter händelser med händelse-ID: 4625, Aktivitetskategori: inloggning.

Detta visar alla händelser på din dator

3. Du kan dubbelklicka på en händelse för mer information.

som visar detaljerna om de loggade händelserna

Du kan också kontrollera om någon annan är inloggad på din dator på distans. Högerklicka på Start -> Kommandotolken -> typ fråga användare och tryck på Enter.

kontrollera händelseloggar via kommandotolken

Jag är snarare lättad över att se att den enda personen som är inloggad är jag själv och jag.

Hur man kontrollerar inloggningar i macOS och Linux

Öppen terminal. I macOS kan detta göras med hjälp av Launchpad eller gå till Applications -> verktyg -> Terminal. I Ubuntu genom att gå till Show Applications -> Terminal.

Typ sista och tryck på Enter.

kontrollera händelseloggar på mac osx

Du kommer nu att kunna se alla nya inloggningar tillsammans med en tidsstämpel. Medan du är där, kanske du vill kontrollera att inga andra användare är inloggad på distans via SHH eller telnet. Typ vem in i terminalen och tryck på Enter.

visar händelseloggar mac os x

Återigen är jag glad att se att jag inte har företag.

Vad du ska göra om någon använder din dator utan ditt medgivande

Ändra ditt inloggningslösenord

Det första du bör göra om du misstänker att en digital inkräktare är att ändra ditt inloggningslösenord till något som är starkt och som ingen kommer att kunna gissa. Överväg att använda en säker lösenfras (en mening som består av enkla att komma ihåg men slumpmässiga ord plus mellanslag), eftersom det nästan alltid är säkrare än att använda ett lösenord med ett ord.

Använd tvåfaktorautentisering för inloggning

Enfaktorautentisering säkrar din inloggning med något som du vet, dvs. dina inloggningsuppgifter. Tvåfaktorautentisering (2FA) ger ytterligare säkerhet genom att kräva att du också validerar din identitet med hjälp av något som du fysiskt har.

Utan denna extra sak (som en YubiKey) är det inte möjligt att logga in på din dator, även om en inkräktare känner (eller kan gissa) ditt lösenord.

Logga alltid ut eller aktivera skärmlås när du lämnar datorn utan tillsyn

Om du gör detta förhindrar alla utom den mest tekniska kunniga inkräktaren att fysiskt komma åt din dator när du inte är där.

Kryptera dina hårddiskar

Om du är orolig för en tekniskt sofistikerad inkräktare som fysiskt får åtkomst till din dator när du är borta, bör du aktivera kryptering med full disk för att säkra dina data.

Windows 10 Pro-användare kan aktivera Bitlocker-kryptering genom att gå till Kontrollpanelen -> BitLocker Drive Encryption, medan alla Windows-användare kan säkra sina enheter med öppen källkod VeraCrypt.

hur du krypterar din hårddisk med hjälp av turbitlocker

Mac-användare kan aktivera FileVault genom att gå till Systeminställningar -> säkerhet & Integritet -> FileVault-fliken.

slå på filevault för kryptering

Linux-användare har det inbyggda dm-krypteringsprogrammet för full-diskskryptering, även om många föredrar att kombinera detta med det mer flexibla Linux Unified Key Setup (LUKS) nyckelhanteringsverktyget. En bra guide för detta finns här.

Använd ett bra antivirusprogram

Och hålla definitionerna uppdaterade. De flesta virus som distribueras kriminella hackare i dessa dagar är antingen nyckelloggar som hoover upp alla dina lösenord när du skriver dem, eller ransomware som låser dig från din dator om du inte betalar lösen pengar.

Men andra typer av virus finns, inklusive sådana som tillåter en motståndare att få full kontroll över din pendlare. Det enda verkliga försvaret mot dessa är att använda en bra viruskontroll och upprätthålla god internethygien (som att inte öppna e-postbilagor från okända källor, inte besöka piratwebbplatser och liknande).

Använd din webbkamera för att fånga inkräktare!

Det låter kanske lite extremt, men i en kontorsmiljö kanske det inte räcker för att helt enkelt hindra någon från att komma åt din dator när du är ute i rummet. Om du har en fiende på arbetsplatsen kan hela din karriär lita på att identifiera vem de är!

Lockscreen Pro för Windows är en open source-app som kan ta en stillbild med din PC: s webbkamera varje gång någon antingen loggar in eller försöker logga in utan framgång. Mac App Store har ett antal låsskärmsappar med liknande funktionalitet, även om det måste sägas att ingen av dem är fruktansvärt välgranskade.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me