Beste alternatieven voor Windows

Windows is geen veilig of privébesturingssysteem. Dit komt deels omdat Windows het populairste desktopbesturingssysteem ter wereld is en daarom het belangrijkste doelwit is geweest voor hackers en malwareverspreiders. Laten we ook niet vergeten dat Microsoft ook het eerste bedrijf was (met enige marge) dat samenwerkte met het PRISM-massabewakingsprogramma van de NSA.

In deze gids geven we een overzicht van de 3 beste alternatieven voor het Windows-besturingssysteem en meer informatie over de privacykwesties rond Windows OS.

Windows besturingssysteem

Microsoft verzamelt ook massa's telemetrie van uw systeem, of u het nu leuk vindt of niet.

De beste Windows-alternatieven

Hieronder hebben we de beste alternatieven voor het Windows-besturingssysteem opgesomd. We hebben de voordelen van elk Windows-alternatief beschreven waar u op moet letten als u van plan bent deze besturingssystemen te gebruiken.

1. Linux

Linux is een gratis en open-source besturingssysteem dat alles kan wat Windows kan. Maar in tegenstelling tot Windows is Linux inherent veilig en is het gebouwd met privacy in het achterhoofd. Veel "vlaggenschip" Windows-programma's zijn ook beschikbaar voor Linux, en waar dat niet het geval is, is er meestal een goed open-source Linux-alternatief.

Als u uw bestaande pc-hardware wilt behouden en alleen uw besturingssysteem wilt wijzigen, dan is Linux vrijwel uw enige optie. Linux-stuurprogramma's (officieel of niet-officieel) zijn beschikbaar voor de meeste populaire pc-hardware, hoewel het mogelijk is dat u een of twee componenten moet vervangen omwille van de compatibiliteit.

Het is vermeldenswaard dat Linux veel minder hulpbronnenintensief is dan Windows, wat betekent dat het goed werkt op oudere en laag gespecificeerde machines.

Linux komt in een verbijsterende verscheidenheid aan smaken, bekend als 'distros', die elk hun eigen sterke en zwakke punten hebben. Velen zijn ontworpen voor een zeer specifieke use case, terwijl anderen veel aandacht besteden aan privacy.

De versies van Linux die we in dit artikel bespreken, geven geen prioriteit aan out-of-the-box privacy, omdat we op zoek zijn naar een meer een besturingssysteem dat de brede algemene functionaliteit van Windows repliceert.

Het kan moeilijk zijn om te leren hoe Linux te gebruiken

Hoezeer we ook van Linux houden, er valt niet te ontkomen aan het feit dat het een veel steilere leercurve heeft dan Windows.

Distro's zoals Ubuntu en Mint hebben grote vooruitgang geboekt in het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van Linux, maar zelfs met deze, zal het niet lang duren voordat u merkt dat u geheimzinnige tekstopdrachten in de Terminal-opdrachtregel moet invoeren.

Er is veel hulp online beschikbaar van een enthousiaste Linux-fanbase, maar we aarzelen om het aan te bevelen aan de meer tech-avers die er zijn. Aan de andere kant, als privacy je belangrijkste motivatie is om Windows achter te laten, dan is Linux het enige alternatieve besturingssysteem waarvan min of meer gegarandeerd is dat het je niet bespioneert.

Gaming op Linux OS

Gezien het relatief kleine gebruikersbestand, zijn er een verrassend aantal games dat is geporteerd naar Linux (voornamelijk naar Ubuntu). Steam beschikt zelfs over een speciaal Linux-portaal. Dat gezegd hebbende, de Linux-gamescatalogus is vele malen kleiner dan de Windows-catalogus.

Veel Linux-gamers, zelfs die-hard open-source fanatici, kiezen daarom voor dual-boot in Windows voor het spelen van games. De privacyimplicaties van het gebruik van Windows worden beperkt door het feit dat veel van dergelijke gamers alleen Windows gebruiken om games te spelen en terugschakelen naar Linux voor alle andere taken.

Live CD, Live DVD en Live USB Distros

Een van de coolste functies van Linux is opstartbare Live CD, Live DVD en Live USB distros. Hiermee kunt u de meeste Linux-versies rechtstreeks vanaf een opstartbare mediabron uitvoeren zonder ze permanent te installeren.

Sommige zeer privacygerichte distro's, zoals TAILS, zijn alleen bedoeld om ooit als Live CD's te worden uitgevoerd en laten geen blijvende sporen achter op uw pc. Voor Windows-vervangende besturingssystemen wilt u echter een distro correct installeren voor fulltime gebruik.

Met live-cd's (enz.) Kunt u echter verschillende versies van Linux uitproberen voordat u beslist welke u verkiest. Ze zijn ook een geweldige manier om te controleren op compatibiliteitsproblemen met stuurprogramma's en dergelijke voordat u een bepaalde distro uitvoert.

Welke Linux Distros zijn de beste alternatieven voor Windows

Er zijn veel versies van Linux, elk met zijn eigen trouwe fans. De onderstaande lijst bevat enkele van de meest populaire "newbie-vriendelijke" desktopvervangingsopties, die allemaal gratis zijn.

Merk op dat we er als filosofie voor hebben gekozen mainstream Linux-releases aan te bevelen voor kleinere (zij het zeer Windows-gebruikersvriendelijke) distros zoals Zorin OS en Pinguy OS.

We hebben ook besloten geen populaire mainstream distributies zoals Arch en Fedora aan te bevelen (inclusief de FOSS offshoot CentOS), omdat we niet van mening zijn dat deze geschikte Windows-vervangingen zijn voor beginnende of meer casual gebruikers. YMMV.

Ubuntu

Ubuntu

Ubuntu is veruit de meest populaire versie van Linux. Gebaseerd op Debian, heeft het meer dan elke andere distro gedaan om van Linux een volledig uitgerust en gebruiksvriendelijk besturingssysteem te maken dat iedereen kan gebruiken.

De standaard zwaar aangepaste GNOME 3-desktop (gebruikersinterface) voelt zeer modern en intuïtief in gebruik, hoewel het ongetwijfeld een beetje vreemd zal aanvoelen voor recente vluchtelingen uit Windows. Mac-gebruikers zullen zich daarentegen meteen thuis voelen.

Vanwege zijn populariteit wordt Ubuntu vaak beschouwd als de "standaard" versie van Linux. Dit betekent dat veel Linux-software speciaal voor Ubuntu is ontwikkeld en dat Ubuntu daarom het hoogste niveau van ondersteuning en compatibiliteit heeft van alle Linux-distributies. Het is inderdaad moeilijk om het belang van dit punt te benadrukken.

Om een ​​eenvoudige installatie en sterke compatibiliteit met een zo breed mogelijke selectie van pc-hardware mogelijk te maken, installeert Ubuntu standaard eigen stuurprogramma's en diverse andere closed-source bits en bobs. Het bevat ook niet-vrije software in de hoofdrepository van het softwarepakket.

Samen met enkele twijfelachtige beslissingen van ontwikkelaar Canonical in het verleden (die geen invloed hebben op recente versies van Ubuntu), kunnen open-source en privacy die-hards een beetje sniffy zijn over het besturingssysteem.

Het feit blijft echter dat Ubuntu (samen met zijn uitloper, Mint, zie hieronder) algemeen wordt beschouwd als de gemakkelijkst te gebruiken en meest beginnersvriendelijke versie van Linux die er is.

Munt

Mint Linux distro

Mint is gebaseerd op Ubuntu, maar de standaard Cinnamon-desktop biedt een veel meer Windows-achtige ervaring. Ubuntu-software werkt perfect in Mint, en de backend is dicht genoeg bij Ubuntu dat de meeste Ubuntu-gidsen zo goed als in Mint kunnen worden gebruikt.

Hoewel de belangrijkste aantrekkingskracht van Mint op Ubuntu is dat Windows-gebruikers zich meteen meer thuis zullen voelen, is de softwaremanager sneller en gemakkelijker te gebruiken dan die van Ubuntu, en het wordt geleverd met onmisbare Linux-apps zoals VLC en GIMP die buiten zijn geïnstalleerd -de doos.

Mint is ook lichter dan Ubuntu en werkt daarom goed op systemen met lagere specificaties.

Debian

Debian Linux distro

Mint is gebaseerd op Ubuntu en Ubuntu is gebaseerd op Debian. Veel Linux-puristen geven de voorkeur aan Debian boven een van de populaire uitlopers omdat het een echte door de gemeenschap ontwikkelde software is en het kerninstallatiepakket geen closed source-pakketten bevat.

Hoewel dit lovenswaardig is, betekent dit dat gebruikers meer hardware-compatibiliteitsproblemen kunnen ondervinden die optreden bij het installeren van Ubuntu of Mint. Er is echter een installatiepakket beschikbaar, dat eigen software bevat die is ontworpen om deze situatie te verbeteren.

De ontvangen wijsheid is echter dat Ubuntu en Mint beter zijn voor beginners, terwijl Debian meer geschikt is voor ervaren Linux-gebruikers. En dit is een beoordeling waar we geen ruzie over gaan maken.

Debian heeft een veel langzamere releasecyclus dan Ubuntu, waardoor het stabieler maar minder geavanceerd is. Zeer handig gezien het grote gebruikersbestand van Ubuntu is het feit dat de meeste (hoewel niet alle) Ubuntu-softwarepakketten prima werken in Debian.

Debian ondersteunt out-of-the-box een breed scala aan desktopomgevingen, waaronder GNOME (hierboven weergegeven), KDE, Cinnamon, MATE en meer. Het gebruik van de Cinnamon-desktop zorgt voor een zeer Windows / Mint-achtige ervaring.

OpenSUSE

OpenSUSE OS

In tegenstelling tot de andere Linux-distro's voor beginners die in dit artikel worden vermeld, is OpenSUSE niet gebaseerd op Debian. Het is inderdaad een op zichzelf staande release die ook niet op een van de andere belangrijke Linux-vestigingen is gebaseerd. Hoewel door de gemeenschap ontwikkelde FOSS-software, wordt deze gesponsord door SUSE Linux GmbH en andere bedrijven.

Wat OpenSUSE echt opvalt als een Windows-vervanging, is het YaST-besturingscentrum. In tegenstelling tot vrijwel elke andere versie van Linux, biedt dit een intuïtieve grafische gebruikersinterface voor het knutselen met zowat elk aspect van het besturingssysteem, inclusief harde schijfpartitie, systeeminstellingen, online updates, netwerk- en firewallconfiguratie, gebruikersbeheer, pakketbeheer, en meer.

Over pakketbeheer gesproken, OpenSUSE maakt gebruik van RPM, in plaats van de DEB-pakketten die worden begunstigd door op Debian gebaseerde systemen. RPM-pakketten worden echter wijd verspreid, dus dit is waarschijnlijk geen probleem (en het is sowieso niet moeilijk om DEB-pakketten in OpenSUSE te installeren).

Een belangrijke beslissing om te maken met OpenSUSE is of de versies Leap of Tumbleweed moeten worden geïnstalleerd. Leap heeft een regelmatig updateschema voor 8 maanden en wordt algemeen beschouwd als de stabielere OpenSUSE-versie.

Tumbleweed heeft een rollende releasecyclus, wat betekent dat pakketten dagelijks worden bijgewerkt. Gebruikers profiteren daarom van een ultramodern besturingssysteem, maar mogelijk ten koste van de stabiliteit (hoewel veel enthousiastelingen stabiliteitsproblemen met Tumbleweed betwisten).

KDE Plasma (getoond in de screenshot hierboven) en GNOME zijn de belangrijkste desktopomgevingen die tijdens de installatie worden ondersteund, hoewel je zoals met elke versie van Linux later kunt veranderen in elke desktop die je leuk vindt.

2. macOS

mac os

Het meest voor de hand liggende alternatieve besturingssysteem voor Windows is macOS. Voor de meeste mensen is het grootste nadeel van deze optie dat het vrijwel zeker nodig is om een ​​volledig nieuwe computer te kopen om het te laten werken, en een premium geprijsde.

En hoewel ongetwijfeld mooie machines, bieden Macs geen waar voor je geld in termen van waar voor je geld of geavanceerde functies in vergelijking met Windows-pc's (laat staan ​​zelfgebouwde pc's!).

Sinds Macs al in 2006 Intel-processors gingen gebruiken, was het mogelijk om goedkoop een 'hackintosh' te bouwen met behulp van pc-onderdelen, maar dit is geen taak voor de technisch timide. Hoewel de situatie de afgelopen jaren is verbeterd dankzij een enthousiaste fanbase, betekenen hardwarecompatibiliteitsproblemen dat deze over het algemeen het beste werken wanneer ze vanaf de grond worden opgebouwd met componenten die worden ondersteund met officiële Mac-stuurprogramma's.

Een echte Windows-vervanging

In termen van een directe Windows-vervanging is macOS echter moeilijk te verslaan. Het doet dingen anders, dus er is een leercurve bij de eerste overstap, maar macOS is mooi, volwassen, stabiel, aantoonbaar zelfs gemakkelijker te gebruiken dan Windows, en wordt geleverd met alle productiviteitssoftware die veel mensen hebben ooit nodig zal hebben.

Het wordt ook volledig ondersteund door bijna elke software-uitgever op de planeet. Veel creatieve industrieën omarmen Mac-software die zelfs niet beschikbaar is voor Windows, of die primair is ontwikkeld voor macOS met Windows-poorten iets van een bijzaak!

Een uitzondering hierop zijn games. Net als bij Linux ondersteunt Steam officieel macOS, maar de Mac-gamescatalogus is enorm kleiner dan de Windows-catalogus. Net als bij Linux kiezen Mac-gamers vaak voor dual-boot in Windows om van een grotere selectie titels te genieten.

Anders dan Linux-gebruikers worden ze echter vaak gehinderd door het feit dat Apple geen prioriteit geeft aan gaminghardware (zoals grafische kaarten) bij het ontwerpen van zijn (niet-upgradebare) Mac-computers.

Dus als geld geen voorwerp is en u uw pc niet gebruikt voor gamen, is macOS een fantastisch vervangend besturingssysteem voor Windows. Behalve dat het geen open source is. Dit is misschien niet de meest zorgwekkende, maar hier bij ProPrivacy is het een echte zorg.

Privacyproblemen met Mac OS

Apple verdient zijn geld met het verkopen van premium hardware, waardoor het minder prikkel heeft om zijn gebruikers voor winst te bespioneren dan bedrijven zoals Google, wiens hele bedrijfsmodel vertrouwt op het binnendringen van de privacy van hun gebruikers. Inderdaad, Apple heeft onlangs heel veel aandacht besteed aan de privacy van gebruikers.

Maar het werkte wel samen met het PRISM-programma voor massa-spionage van de NSA (zij het veel later dan alle andere betrokken bedrijven). En omdat macOS closed source software is, is het onmogelijk om zeker te weten wat het doet.

3. ChromeOS

Chrome OS

De nieuwe jongen op het desktop-OS-blok is ChromeOS. Zoals (meestal) het geval is met macOS, moet u een nieuwe computer kopen om deze te gebruiken. In tegenstelling tot Mac-hardware zijn er echter een groot aantal goedkope, low-end Chromebooks op de markt (evenals een toenemend aantal middelgrote tot high-end).

ChromeOS was oorspronkelijk ontworpen als een ultralicht alternatief voor Windows. Aangezien velen van ons tegenwoordig bijna alles met de computer in de browser doen, was het idee van Google eenvoudig - waarom zou u de Chrome-browser niet in een volledig besturingssysteem veranderen??

Tot grote verrassing van veel waarnemers werkte dit schijnbaar bizarre idee echt! Omdat ChromeOS weinig meer was dan een eenvoudige browser, kon het worden geïnstalleerd op goedkope low-end laptops zonder grote invloed op hun prestaties (in tegenstelling tot opgeblazen Windows).

Een groot probleem in het begin was dat ChromeOS als een browser nutteloos was zonder een actieve internetverbinding. Dit werd in de loop van de tijd echter minder belangrijk, omdat HTML5-webtoepassingen zoals Google Documenten steeds offline zijn geworden.

Dit maakte ChromeOS een goede keuze voor niet-veeleisende gebruikers, waardoor ze op het internet konden surfen, Netflix konden streamen, hun e-mail konden controleren en de vreemde letter in Google Docs op goedkope laptops konden laten klinken. En het moet gezegd worden dat Google Documenten nu krachtige ondersteuning biedt voor het bewerken en exporteren van Microsoft Office-documenten.

Het was echter geen 'echt' besturingssysteem zoals Windows, Linux of macOS. Maar…

Een echte Windows-vervanging?

Recente wijzigingen hebben het potentieel voor ChromeOS veranderd. Vanaf 2018 kunnen bijna alle nieuwere Chromebooks Android-apps uitvoeren op het ChromeOS-bureaublad. En vanaf 2020 worden alle nieuwe Chromebooks geleverd met ondersteuning voor Linux-apps die standaard worden ingeschakeld op de ChromeOS-desktop (iets dat al een tijdje mogelijk is op veel Chromebooks die niet-officiële hacks gebruiken).

Onnodig te zeggen dat elk van deze bewegingen (laat staan ​​beide samen) enorm uitbreidt wat je kunt doen met ChromeOS. De mogelijkheid om Android-apps uit te voeren, opent bijvoorbeeld een enorme catalogus met games (zij het ontworpen voor mobiele telefoons) en zelfs de mogelijkheid om Microsoft Office uit te voeren.

Hiermee kunnen gebruikers ook de enorme catalogus met Android-games spelen. Natuurlijk zijn het geen AAA-console-kloppers, maar ze spelen goed op zelfs low-end Chromebooks.

Linux-ondersteuning brengt productieve software op professioneel niveau zoals GIMP en LibreOffice in handen van Chromebook-gebruikers. Linux-apps worden technisch uitgevoerd binnen een Debian 9 virtuele machine (VM), maar de integratie met de bestandsbeheerder van Chrome OS-bestanden is indrukwekkend.

U kunt DEB-pakketten bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit Bestanden installeren en opgeslagen Linux-bestanden zijn direct toegankelijk vanuit Bestanden.

Privacybezorgdheden

ChromeOS is een eigen closed-source product van Google, een bedrijf waarvan het volledige bedrijfsmodel vertrouwt op het negeren van de privacy van gebruikers om zeer gepersonaliseerde advertenties op hen te richten. Google werkte ook samen met het PRISM-programma van de NSA.

Net als bij de gewone Chrome-browser maakt het feit dat ChromeOS een gesloten bron is, het vrijwel onmogelijk om zeker te weten of het je bespioneert voor Google op een manier die het eigenlijk niet zou moeten doen. Maar serieus mensen, Google is niet je vriend.

Laatste gedachten

Als u privacy serieus neemt, moet u Windows onmiddellijk dumpen en in plaats daarvan Linux gebruiken. Het is een alles-zingende en dansende Windows-vervanging, en welke versie je ook kiest, Linux is gebouwd om je privacy te respecteren.

En omdat het open-source is, is het mogelijk om te controleren of dit op manieren is die gewoonweg niet mogelijk zijn met propriëtaire closed-source OS's.

Het valt echter niet te ontkennen dat Linux nooit (althans in de nabije toekomst) zo gemakkelijk te gebruiken zal zijn als Windows. Het leren gebruiken van Linux vereist een niveau van toewijding en naar onze ervaring een vermogen om frustraties met doorzettingsvermogen het hoofd te bieden.

Maar het is een geweldig besturingssysteem waar veel van houden, en als je echt om privacy geeft, dan heb je geen andere keuze dan je mouwen op te stropen en vast te komen te zitten.

macOS is een echt verfijnd besturingssysteem dat het op bijna elke manier tegen Windows kan opnemen (en is in veel opzichten superieur). Inderdaad, de macOS-software is de reden waarom grote aantallen mensen belachelijke hoeveelheden geld spatten op premium hardware die in veel opzichten inferieur is aan zijn vaak veel goedkopere Windows-tegenhangers.

Of macOS veiliger is dan Windows is voor velen een verhit debat, maar zeker is dat het veel minder dan Windows wordt gericht door hackers en malware-verkopers. Hoe goed het is voor privacy, hangt echter sterk af van hoeveel je Apple vertrouwt.

Nu we Chrome OS op een moderne laptop met volledige ondersteuning voor Android en Linux hebben kunnen gebruiken, moeten we zeggen dat we behoorlijk onder de indruk zijn. We zijn ervan overtuigd dat hoofdgebruikers in de loop van de tijd verschillende frustraties zullen tegenkomen, maar we denken dat Chrome OS is geëvolueerd naar een krachtig en elegant besturingssysteem dat een echt alternatief voor Windows biedt, maar het is gemaakt door Google.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me